• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

AktueltMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed06. 08. 2024 | Mikkel Bækgaard

Sammen mod madspild i 16 år

AktueltMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed06. 08. 2024 By Mikkel Bækgaard

Stop Spild af Mad-bevægelsen fylder 16 år med flotte resultater. Men kampen er langt fra slut, selvom danskernes fokus på madspild er højt.

Selina Juul, stifter af Stop Spild af Mad
Selina Juul er stifter af Stop Spild af Mad.

Efter 16 år skaber kampen mod madspild ikke længere store overskrifter i medierne. Til gengæld er mange virksomheder i fuld sving med at indfri FN’s Verdensmål om at halvere deres madspild – og resultater fra ikke mindst Stop Spild Af Mad-bevægelsens arbejde ses tydeligt i både detailhandlen, foodservice, store fødevarevirksomheder samt de danske husholdninger. Kampen mod madspild har nemlig ingen udløbsdato.

Kampen mod madspild er langt fra vundet, idet Miljøstyrelsens nyeste tal viser, at hele Danmarks madspild fra jord til bord udgør svimlende 873.014 tons årligt. Opmærksomhed på madspild er dog heldigvis stadig til stede: ifølge den seneste gallupundersøgelse fra Kantar Public/Verian Group for Stop Spild Af Mad fra 2023, angiver hele 94 pct. af danskerne, at der er kommet mere fokus på madspild i 2023, end for 15 år siden.

Kampen mod Madspild 4.0

Kampen mod madspild daterer tilbage til 2008. Kampen mod Madspild 1.0 tegnede årene 2008-2013. Stop Spild Af Mad-bevægelsen blev stiftet og danskerne var begyndt at vænne sig til begrebet “madspild”.

Kampen mod Madspild 2.0 var fokus på økologi i årene 2014-2017. Kantiner og storkøkkener måtte mindske deres madspild for at få råd til økologi – og de gik forrest i kampen mod madspild.

Kampen mod Madspild 3.0 var fokus på klima i årene 2018-2019. #Klimastrejker, #Klimavalg og masser af klimaforskrækkede strejkende teenagere.

I dag er Kampen mod Madspild 4.0 fløjtet i gang. Efter at Coronavirus (COVID-19)-pandemien lærte danskerne at købe ind én gang om ugen for at mindske smitten – og derved bruge al maden op – kom inflationen. Dermed blev kampen mod madspild omdannet fra nice to have til need to have – og i dag det altså om at spare penge.

“I dag skaber kampen mod madspild ikke længere de store overskrifter i medierne,” fortæller stifter og bestyrelsesformand af Stop Spild Af Mad Selina Juul og fortsætter:

“I dag er der mange andre og meget presserende emner i verden, som har taget dagsordenen – fx. krigsforbryderen Vladimir Putins brutale invasion af Ukraine, konflikten i Gaza, Trumps mulige comeback i USA, andre geopolitiske spændinger og nu også yderst reelle klimaforandringer, som bogstaveligt talt efterlader oversvømmede kældre og ødelagte huse. Ikke desto mindre holder vi efter 16 år i Stop Spild Af Mad fortsat fokus – for vi ser, at flere arbejder i dybden med kampen mod madspild. Ansvarlighed handler netop ikke om, hvor mange presseklip, man kan opnå.”

Flere virksomheder har allerede mindsket madspild

Fødevareminister Jacob Jensen (V) har i år lanceret Danmarks første nationale madspildstrategi – og det er ifølge madspild-bevægelsen positivt, at regeringen har fokus på madspild. Flere danske virksomheder gør en aktiv indsats i kampen mod madspild og foreningen Stop Spild Af Mad’s mange erhvervspartnere har allerede mindsket deres madspild. Fx. har Danmarks og Nordens største hotelkæde Scandic Hotels på tre år reduceret kædens madspild med 17 % pct. ved at implementere forskellige tiltag i kampen mod madspild.

Danmarks største væksthus-grøntsagsproducent Nordic Greens halverede virksomhedens madspild og har allerede opnået FN’s Verdensmål mod madspild 10 år før deadline. Også en af Danmarks største kantineleverandører, Jespers Torvekøkken, har implementeret flere processer, der mindsker madspild med mindst 30 % både i virksomhedens egen produktion og hos kunderne. Detailkæden REMA 1000 gik som den første detailkæde i Danmark aktivt ind i kampen mod madspild allerede for 16 år siden i samarbejde med Stop Spild Af Mad. Sidste år reducerede REMA 1000 kædens madspild med 10 pct. primært på bagerbrød, pålæg, mejeri og fersk kød – og REMA 1000’s samlede udsmidningsprocent er derved reduceret til 1,56 pct..

Udover fokus på forbrugere, har foreningen Stop Spild Af Mad de seneste mange år også etableret mange tætte erhvervspartnerskaber med nogle af de største aktører i fødevareindustrien, herunder REMA 1000 Danmark, Scandic Hotels, Jespers Torvekøkken, Nordic Greens, Geia Food, Orskov Foods, DanRoots, Them Andelsmejeri, Daloon, Danish Crown Foods, Gram Slot, Gasa Nord Grønt, Carletti, Frankly Juice og mange flere. Udover fælles oplysningskampagner til forbrugere om bedre udnyttelse af maden, hjælp til interne processer til at minimere madspild og meget mere, sørger foreningen Stop Spild Af Mad’s erhvervspartnerskaber og samarbejder for, at tonsvis af gode men ukurante og frasorterede fødevarer bliver solgt i butikkerne i stedet for at gå til spilde hos landbruget eller fødevareindustrien. Disse stærke samarbejder er blevet en aktiv del af foreningen Stop Spild Af Mad’s vedvarende arbejde i kampen mod madspild.

Kampen mod madspild har ingen udløbsdato

Selvom at Stop Spild Af Mad har været på banen i over 16 år, stopper bevægelsen ikke. Stop Spild Af Mad har i dag over 128.000 følgere på samlede sociale medier og blandt milepælene i arbejdet kan nævnes Stop Spild Af Mad’s landsdækkende portal til donation af modtagelse af overskudsmad GratisMad.dk, som i skrivende stund har rundet 530.000 besøg og indeholder over 700 velgørende organisationer og grupper. GratisMad.dk er en lettilgængelig, gratis landsdækkende portal og opslagsværk, som gør det nemt for danskere i madfattigdom, dvs. fattige familier, hjemløse og andre socialt udsatte, at få nem og hurtig adgang til gratis overskudsmad i deres lokalområder. GratisMad.dk er også en landsdækkende gratis portal for lokale donorer af overskudsmad, fx. supermarkeder, fødevareproducenter, grossister o.lign. så de let og hurtigt kan komme i kontakt med lokale aftagere, såsom væresteder, herberger, velgørende madspildsorganisationer og andre lokale initiativer mod madspild og donere gratis overskudsmad.

Grimme grøntsager har også brug for kærlighed – og en af foreningen Stop Spild Af Mad’s mangeårige erhvervspartnere er Danmarks største væksthus-grøntsagsproducent Nordic Greens – og samarbejdet mellem Stop Spild Af Mad og Nordic Greens sørger for at redde tonsvis af “grimme” grøntsager fra madspildsdøden – fx. frasorterede, ukurante tomater og skæve agurker. I den forbindelse udkommer Stop Spild Af Mad og Nordic Greens senere på året med en stor nyhed.

Stop Spild Af Mad er også med til at skabe international medindflydelse, og som medlem af bl.a. Europa-Kommissionens vidensplatform om madspild, EU Platform on Food Losses and Food Waste, har Stop Spild Af Mad bidraget til Europa-Kommissionens nyeste europæiske rapport om madspild, “Reducing food loss and waste: Examples of voluntary agreements and other forms of collaborations across Europe”, hvor der blev sat fokus på Danmarks arbejde med forebyggelse og reduktion af madspild.

Inden sommerferien offentliggjorde Stop Spild Af Mad en glædelig nyhed. Hendes Kongelige Højhed Prinsesse Marie har givet tilsagn om at være Protektor for foreningen Stop Spild Af Mad fra 30. maj 2024. Siden 2016 har Hendes Kongelige Højhed Prinsesse Marie og foreningen Stop Spild Af Mad haft et fælles engagement for kampen mod madspild, som har omfattet Prinsessens deltagelse i en række af foreningens spændende aktiviteter og projekter med fokus på madspild. I lyset heraf hersker der i foreningen Stop Spild Af Mad både glæde og stolthed over, at der nu knyttes endnu tættere bånd til Prinsessen.

“Stop Spild Af Mad stopper ikke foreløbigt”, afslutter Selina Juul. “Blot fordi mediefokus på madspild daler, er problemet ikke forsvundet. Vores arbejde fortsætter med uændret styrke – det har ingen udløbsdato.”

Skrevet i: Aktuelt, Miljø og sundhed, Økologi og bæredygtighed

Seneste nyt fra redaktionen

Lagkagehuset leverer rekordomsætning i 2024 og forbedrer driften markant

Brød og kagerDetailhandel og en gros19. 06. 2025

Efter et år med skærpet fokus på effektiv drift, kunderelevans og digital udvikling besøger flere kunder end nogensinde Lagkagehusets butikker i Danmark, Storbritannien og USA. Det resulterer i en rekordomsætning for 2024 med en vækst på 7,8 pct. og en markant forbedring af

Energidrik bliver officiel partner på Roskilde Festival

DrikkevarerØkologi og bæredygtighed19. 06. 2025

Nørrebrews naturlige energidrik Maté Maté bliver officiel energidrikpartner på Nordeuropas største festival. Det danske energidrikbrand Maté Maté fra Nørrebrew har indgået en millionaftale som officiel energidrikpartner på Roskilde Festival. Aftalen cementerer Maté Matés indtog blandt de danske

Klar til indstillinger til Årets Ret Med Gris og Årets Ret med Ost

AktueltFoodserviceKød, fisk og fjerkræMejeri19. 06. 2025

Kender du en restaurant, der for alvor mestrer smag, håndværk og råvareforståelse? Så er det nu, du kan indstille den til de prestigefyldte kokkekonkurrencer: Årets ret med gris og Årets ret med ost 2025. Konkurrencerne, der afvikles af Landbrug & Fødevarer, fejrer det kulinariske håndværk

Nyt innovationsprogram skal skabe mere bæredygtige løsninger i convenience-branchen

AktueltDetailhandel og en grosFoodserviceØkologi og bæredygtighed19. 06. 2025

Reitan Convenience lancerer et nyt innovationsprogram, Convenience Growth Camp, som samler udvalgte medarbejdere fra syv lande og et internationalt panel af eksperter. Sammen skal de udvikle løsninger på nogle af convenience-branchens største udfordringer – særligt med fokus på bæredygtig

Pantsystem sparer over 50 kg engangsplast årligt i Nordhavn-kantine

EmballageFoodserviceTopØkologi og bæredygtighed19. 06. 2025

I havnens kantine i Nordhavn i København sparer man årligt over 50 kg engangsplast. Det gør man med et pantsystem på netop engangsplast - og det virker! De fleste kan blive enige om, at vi skal have flere grønne tiltag i vores hverdag. Det er dog de færreste, der vil betale lidt ekstra, de

Michelin 2025: Stjerneregn til Danmark

FoodserviceTop17. 06. 2025

Danmark udbyggede sin position som gastronomisk stormagt, da Michelin i aftes tildelte dansk gastronomi hele otte nye stjerner, så der i dag er 52 stjerner fordelt på 38 restauranter i Danmark. Bag succesen står en hel branche, der gennem to årtier har arbejdet kompromisløst med talentudvikling,

Live dataovervågning af larveproduktion vil revolutionere insektopdræt

FødevareproduktionRåvarer og ingredienser17. 06. 2025

Insektproduktionssektoren er en hastigt voksende industri, men produktionseffektiviteten og skalerbarheden er udfordret. Et nyt forskningsprojekt vil udvikle smarte overvågnings- og realtidsanalysesystemer til produktion af sort soldaterfluelarver. Innovationsfonden har investeret 6 millioner kroner

Direktørskifte i Danish Crowns handelsselskab ESS-FOOD

Kød, fisk og fjerkræ17. 06. 2025

Danish Crown har ansat Anders Boecker Pedersen som ny CEO for ESS-FOOD, der er koncernens handelsselskab. Med en fortid i bl.a. PepsiCo og Carlsberg er han en stærk lederprofil, som skal overtage posten efter den mangeårige CEO, Morten Holm, der har valgt at gå på pension. Anders Boecker

Pioner for plantebaserede fødevarer fylder 75 år

AktueltFrugt og grøntFødevareproduktionMejeriMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed17. 06. 2025

Poul Agger, iværksætteren bag Naturli’ Foods og SOY4YOU - begge solgt til Orkla - fylder 75 år tirsdag i dag den 17. juni. Han har spillet en central rolle i udviklingen af den plantebaserede fødevarebranche i Danmark og har modtaget flere priser for sit arbejde med bæredygtige løsninger. Poul

Sol over Gudhjem 2025: Danmarks gastronomiske folkefest bliver endnu større

AktueltFoodserviceMesser og konferencer17. 06. 2025

Stjernekokke, dessertduel, pop-up gourmetrestaurant og masser af musik på havnefronten i Gudhjem. Om blot to dage bringer Sol over Gudhjem dansk gastronomi tæt på, så den både kan smages, mærkes og forstås. På torsdag den 19. til lørdag den 21. juni 2025 bliver Bornholm igen gastronomisk

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Så er det sidste chance

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Høj præcision i CNC-fræsning takket være vakuum

  • DENIOS ApS

    Sikker tøndehåndtering starter her

  • Spirax Sarco Danmark

    Vi sætter fokus på damp som en naturlig energikilde

  • DENIOS ApS

    Lær at håndtere lækager på 90 min.

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Mød Busch på Spildevand Teknisk Forenings Årsmøde 2025

  • Nemco Machinery A/S

    Producentansvar: Uklare regler skaber frustration i fødevarevirksomheder

  • DENIOS ApS

    Sådan vælger du det rigtige opbevaringsskab til farlige stoffer

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch Group præsenterer innovative vakuumløsninger på Battery Show Europe 2025 i Stuttgart

  • DENIOS ApS

    Sådan transporterer du lithiumbatterier sikkert

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Lagkagehuset leverer rekordomsætning i 2024 og forbedrer driften markant

    19.06.2025

  • Energidrik bliver officiel partner på Roskilde Festival

    19.06.2025

  • Klar til indstillinger til Årets Ret Med Gris og Årets Ret med Ost

    19.06.2025

  • Nyt innovationsprogram skal skabe mere bæredygtige løsninger i convenience-branchen

    19.06.2025

  • Pantsystem sparer over 50 kg engangsplast årligt i Nordhavn-kantine

    19.06.2025

  • Michelin 2025: Stjerneregn til Danmark

    17.06.2025

  • Live dataovervågning af larveproduktion vil revolutionere insektopdræt

    17.06.2025

  • Direktørskifte i Danish Crowns handelsselskab ESS-FOOD

    17.06.2025

  • Pioner for plantebaserede fødevarer fylder 75 år

    17.06.2025

  • Sol over Gudhjem 2025: Danmarks gastronomiske folkefest bliver endnu større

    17.06.2025

  • Dansk teknologi garanterer fødevaresikkerhed i hollandsk råmælksost

    12.06.2025

  • Videnskabsfolk fra alle kontinenter: Havet er ved et tippepunkt

    12.06.2025

  • Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri får ny departementschef

    12.06.2025

  • Ny restaurant i Carlsberg Byen sætter fisken og det frie valg i front

    12.06.2025

  • Michelin-opvarmning: Madfestival med fri entré, koncerter og stjernestøv

    12.06.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik