Med mere end 165 deltagere fra hele landet er det netop afsluttede Plantetopmøde en vigtig begivenhed for fødevarebranchen og især for arbejdet med at få flere planter på de professionelle tallerkner.
Mandag var planteentusiaster fra hele landet samlet til Plantetopmøde i Aarhus. For nogle er det de faglige aktiviteter, der trækker, for andre er det netværket og den direkte kontakt mellem køkkenchefer og avlere.
Vi skal lære at forstå hinanden
En af deltagerne på Plantetopmødet var Dorrit Andersen, der repræsenterer grøntsagsgartneriet Axel Månsson A/S, der dyrker 1.200 hektar med grøntsager nær Brande i Midtjylland. Som producent kender Dorrit Andersen mange af de forhindringer, der står i vejen for at få flere danske planter i sæson på tallerken i de professionelle køkkener.
– Som vi har fået bekræftet i dag, bliver der procentuelt anvendt alt for få danske planter i de professionelle køkkener. Som producent er det vigtigt at få belyst. For der er et kæmpe potentiale, som ikke er indfriet endnu. Vi skal blive bedre til at formidle, hvordan vi dyrker grøntsager herhjemme, hvorfor det koster det, det gør, og hvad forskellen på økologisk og konventionel produktion er, udtaler Dorrit Andersen fra grøntsagsgartneriet Axel Månsson A/S.
Dorrit Andersen var på Plantetopmødet sammen med kollegaer fra grøntsagsgartneriet, og kokke fra Hotel Dalgas, som drives af Axel Månsson A/S.
– Plantetopmødet er et skridt i den rigtige retning. For det handler om, at vi skal lære at forstå hinanden. Kokke, indkøbere og køkkenchefer skal lære producenterne at kende, og de skal lære at forstå sæsonerne ude på marken. Vi producenter skal forstå, hvordan de arbejder i køkkenerne. Det er det lange seje træk. Til Plantetopmødet blev jeg bekræftet i, at vi er godt på vej, udtaler Dorrit Andersen.
Samarbejde på menuen
Det kan Birgitte Escherich nikke genkendende til. Hun er som direktør i Muldiverset, en økologisk bistro og gårdbutik i Præstø, vant til at samarbejde med lokale producenter.
– Jeg går hjem med en følelse af, at vi er rigtig mange, der har store ambitioner på planternes vegne.
Som restauratør er Birgitte Escherich især på udkig efter inspiration og nye måder at bruge danske planter i sæson på tallerken.
– Jeg har fået inspiration til nye smage, jeg har set og smagt dejlige planter fra danske avlere, og så har jeg mødt en masse mulige samarbejdspartnere, som jeg skal hjem og følge op på, siger Birgitte Escherich.
Masser af smagsindtryk
Programmet bød på workshops, plantelyndates og åbent køkken. 13 køkkenchefer fra nogle af landets bedste planterestauranter lavede showkøkken med lokale planter i sæson, mens deltagerne smagte og lod sig inspirere af nye smagsindtryk.
En af de køkkenchefer, der stod bag komfuret på Plantetopmødet, var Matilde Grue fra Restaurant Blink i Skagen. Hun serverede saltbagte dark detroit-rødbeder og Læsø-skalotteløg fra Tranum Naturbrug med en praliné på boghvede og vilde hindbær.
– Jeg har fået mange spørgsmål til min praliné. Da jeg først knækkede koden til at lave praliné, var der en verden af muligheder, der åbnede sig for mig. Så det tip har jeg delt flittigt med Plantemødets deltagere. Pralinéen er ligesom en tahin, og du kan lave den med alle slags kerner og nødder. Rist dem i ovnen, blend mens de er varme og tilsæt lidt olie undervejs og til sidst koldt vand. Så får du et smagsgivende og mættende element til din planteret, som du kan bruge som dressing, dip eller krydderi, siger Matilde Grue fra Restaurant Blink i Skagen.
En førende plantenation
Det nyligt afsluttede Plantetopmøde var anden udgave af arrangementet, der samler avlere, køkkenchefer, grossister og leverandører til en dag med inspiration, netværk og nye samarbejdsmuligheder.
Trine Krebs, grøn chef i Food Organisation of Denmark der står bag Plantetopmødet, mener, at Danmark kan blive en førende plantenation.
– Danmark har alt hvad der skal til for at blive en førende plantenation. Vi har topeffektive avlere, vi har klimaet, og vi har dygtige professionelle køkkener. Det næste skridt er, at politikere, branche, organisationer og borgere stiller sig sammen om en fælles vision og en handlingsplan for Danmark som planteland. Vi har vist, at det er muligt med økologien, og nu skal vi gøre det samme med planterne, siger Trine Krebs.
Plantetopmødet vender tilbage i 2023.