På trods af nye og skiftende sundhedstendenser er der én ting, der stadig består i den danske madkultur: ostemaden. En ny undersøgelse foretaget af Arla viser, at hver femte dansker stadig snupper sig en ostemad hver eneste dag.
Der er næppe noget så dansk som en ostemad. En ny befolkningsundersøgelse viser, at mere end tre ud af fem danskere stadig spiser en ostemad mindst én gang om ugen. Og en ud af fem starter hver eneste dag med en ostemad. Den ikoniske ostemad er en fast del af det danske morgenbord, og ifølge madhistoriker har den dybe rødder i vores danske kultur, skriver Arla i en pressemeddelelse.
Faktisk spiser 70 % af danskerne lige så mange eller flere ostemadder, end de gjorde i 1990’erne. Osten er ganske vist kommet på grovere brød, men ellers har ostemaden ikke ændret sig synderligt siden da. Dengang spiste to ud af tre danskere typisk deres ostemad på hvidt brød, mens vi i dag i langt højere grad kommer osten på fuldkornsbrød, rugbrød og knækbrød.
Danbo-osten er stadig den ultimative favorit på morgenbordet, men siden 90’erne har danskerne også taget nyere ostetyper til sig. Derfor er oste som brie, gouda og emmentaler blevet meget mere almindelig spise. Dog er vi stadig vilde med den klassiske danske Danbo-ost, som vi gerne kommer på et stykke fuldkornsbrød med smør under.
– Ostemaden er et helt centralt omdrejningspunkt i danskernes madvaner og kultur. Vi har spist ost lige siden oldtiden, hvor osten var en måde at konservere den mælk, der ikke blev brugt med det samme. Osten fik en vigtig rolle, da det var både let og billigt at fremstille frisk ost – og ostemaden opstod, fordi hovedelementet i kosten var brød. Ostemaden har fulgt danskerne lige siden, fordi den fulgte med i madpakken samtidig med, at vi spiser ostemaden som mellemmåltid både til formiddag og eftermiddag, fortæller madhistoriker Bettina Buhl, som er ekspert i danskernes madkultur.
De unge er glade for toast
Mens 83 % af de 60-70-årige spiser en ostemad mindst én gang om ugen, så spiser hver fjerde unge dansker mellem 18 og 29 år faktisk aldrig ostemadder. Det betyder dog ikke, at de unge slet ikke spiser ost, men de putter hellere osten i en sandwich eller toast. Her holder de ældre fast i den klassiske ostemad med en skive ost på brødet.
Der er også forskel på de unge og de ældre, når vi skal vælge favoritosten til ostemaden. Den ældre generation holder af de kraftige oste som brie og blåskimmel, hvorimod de unge foretrækker en mere mild ost i form af smøreost eller havarti. Dog elsker vi alle, ung som gammel, den klassiske Danbo-ost, Danmarks nationalost, der også netop har fået tildelt Beskyttet Geografisk Betegnelse (BGB) fra EU-kommissionen, som anerkendelse for ostens kvalitet og tilknytning til Danmark.
Og hvis man skal tro på udviklingen indtil nu, så kommer det nok ikke til at ændre sig lige foreløbig, lyder det fra Arla.