• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

Kød, fisk og fjerkræLandbrugMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed15. 08. 2023 | Mikkel Bækgaard

Oksens fremtid til debat: Død eller levende?

Kød, fisk og fjerkræLandbrugMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed15. 08. 2023 By Mikkel Bækgaard

Er det slut med at spise oksekød? Eller er der flere nuancer, der ikke kun omhandler udledning af metan, prutter og bøvser? Sådan lyder nogle af spørgsmålene, når Food Organisation of Denmark inviterer fødevarebranchens fagprofessionelle til netværksdebat og frokost. I fællesskab skal parterne drøfte oksens plads på fremtidens grønne tallerken og det gøres ved at sætte Okse på dagsordenen.

Kvæg på græs
Foto: Freepik.com

Trine Krebs, der er Grøn Chef i FOOD og invitiativtager til netværksarrangementet slår ud med armene og siger:

“Jeg har været madfaglig i over 20 år og i al den tid har jeg både fulgt ernæringsdebatterne og samfundsudviklingen – og lige nu, der står vi bare et ærgerligt sted, hvor kvæget får alle klimahøvlene. Men spørgsmålet er, om målet er en fremtid uden oksekød? Vi skal lave om på meget, ja – men hvis vi fuldkommen misser alle de økosystemgoder, som kvæg også leverer, så står vi pludselig med en jord, der ikke er frugtbar, en fattig madkultur, mindre biodiversitet, og rigtig mange andre unoder, som vi kan undgå, hvis vi lader kvæget være en del af en fornuftig cyklus. Både i landskabet og på tallerkenen.” 

Vi skal starte et sted – her er det en bred samtale om okse

Når landmænd, politikere, slagtere, organisationer, forbrugere, køkkenfolk, forskere, grossister, detaillister og inviterede journalister samles, så er der  ikke lagt op til en klassisk paneldebat. Fem udvalgte okse-eksperter skiftes til at sætte gang i debatten, men selve vidensdelingen, perspektivudvekslingen og de til tider konfliktende holdninger foregår blandt dagens deltagere.

De fem okseeksperter til Okse på Dagsordenen er:

Agnes Qvortrup (sensoriker, Landbrug & Fødevarer), Liza Rosenbaum (professor i Veterinær Præventiv Medicin, Københavns Universitet), Jonatan Leer (forsker og formidler om mad, identitet og madkultur, Aalborg Universitet), Michael Museth (slagter og indehaver af Folkets Madhus) samt Rikke Lundsgaard (agronom og seniorpolitisk rådgiver i Danmarks Naturfredningsforening).

Sig det med grønne retter

Mens arrangørerne lader debatten fylde og tage form,  får deltagerne mere end faglige indspark at tygge på – undervejs nyder deltagerne fem serveringer, der er særligt udviklet til arrangementet. Fælles for hver ret er, at oksekødet  bidrager som smagsgiver til et væld af grønt, for netop af understøtte en af dagens pointer om, at det ikke handler om mængder, men om sansemæthed. Retterne er udviklet af Dak Wichangoen fra Sjette Frederiks Kro og Kamilla Seidler fra Restaurant Lola, der begge er i køkkenet til arrangementet.

Næste gang, Okse på dagsordenen skal på græs, er mandag 21. august som en del af madfestivalen Copenhagen Cooking 2023. Det historiske Ridebanehus, der nu hører under Københavns Universitet, Frederiksberg Campus, danner rammerne for dagen og blandt deltagerne er politikere, store kantineoperatører, landmænd, forskere og slagtere fra hele landet.

Om Okse på dagsordenen

Okse på dagsordenen byder på sensorisk viden, der viser, at velsmag og tilfredsstillelse i grønne retter kan opnås med mindre kød end, hvad vi kulturelt er vant til. Debatten kommer omkring kvægets dynamiske rolle i landskabet og stiller spørgsmålstegn ved, hvordan oksekødet skal spille en rolle i et plante-sædskifte.

Okse på dagsordenen er støttet af Kvægafgiftsfonden.

Skrevet i: Kød, fisk og fjerkræ, Landbrug, Miljø og sundhed, Økologi og bæredygtighed

Seneste nyt fra redaktionen

Geia Group køber bake & take

Brød og kagerFoodservice20. 11. 2025

Med opkøbet styrker Geia Group sin position inden for bl.a. instore-bagerier og convenience-kæder, hvor der vil blive sat yderligere fokus på innovation til både danske og udenlandske kunder. bake & take er en velrenommeret leverandør af innovative og kundetilpassede bageriprodukter til

Bornholm tager næste skridt mod Danmarks første lokale rejeproduktion

Forskning og uddannelseFødevareproduktionKød, fisk og fjerkræ20. 11. 2025

Torsdag modtager Bornholms Lakseklækkeri i Nexø de allerførste larver af varmtvandsrejer. Det er en vigtig milepæl i opbygningen af en helt ny fødevareproduktion på øen og etableringen af Danmarks første lokale produktion af varmtvandsrejer. I alt 10.000 rejelarver er på vej til Bornholm, efter

Sticks’n’Sushi åbner i Københavns Lufthavn

AktueltFoodserviceKød, fisk og fjerkræ20. 11. 2025

I løbet af 2027 åbner Sticks’n’Sushi sin første lufthavnsrestaurant som en del af udvidelsen af Terminal 3 i Københavns Lufthavn. Med panoramaudsigt over landingsbanen, en ny bar og et specialdesignet koncept for rejsende kan både faste gæster og førstegangsbesøgende se frem til et nyt sted, hvor de

30 kroner, 6 måltider og en vigtig støtte til mennesker som denne jul spiser på herberger, krisecentre og varmestuer

AktueltDetailhandel og en gros20. 11. 2025

Julen handler om at dele, og i år kan støtten blive til 6 måltider. Støt FødevareBankens indsamling i Netto, og køb julens smukkeste til- og fra-mærker. For kun 30 kroner får du fire juleornamenter, der støtter en vigtig sag, pynter på gaverne og sikrer seks måltider til borgere som denne jul spiser

Millioninvestering skal skabe grøn mad-revolution

Miljø og sundhedTopØkologi og bæredygtighed20. 11. 2025

Nyt innovativt fellowship-program, støttet af Novo Nordisk Fonden, skal uddanne nye frontløbere, der skal bekæmpe madspild og bane vejen for bæredygtige fødevaresystemer. Teknologisk Institut står i spidsen for at drive BioSustainability Design Fellowship Programmet, der samlet set er

Too Good To Go får øget betydning i et økonomisk presset USA

Detailhandel og en grosFoodserviceMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed18. 11. 2025

Mens mange amerikanere kæmper med stigende priser og usikker adgang til mad, har den danske app Too Good To Go fået en større rolle for både borgere og virksomheder. Den danske app Too Good To Go har på få år etableret sig som en markant aktør på det amerikanske marked. Siden lanceringen i 2020

Kulinarisk spydspids udnævnt som Kartoffelambassadør 2025

AktueltFoodserviceFrugt og grøntRåvarer og ingredienser18. 11. 2025

Michelinkok og leder af Culinary Institute by Vejle Erhverv, Per Mandrup, er udnævnt som Kartoffelambassadør 2025 af Danmarks Kartoffel Råd. Kartoflen bør inkluderes på lige fod med linser og bælgfrugter, når de planterige måltider skal på bordet. I hvert fald hvis det står til kulinarisk leder

Forum for Fødevarereklamer: Branche sætter selv aldersgrænse på 15 år for bestemt type reklamer

AktueltMarkedsføringPolitik og eksport18. 11. 2025

Forum for Fødevarereklamer og Læskedrikreklamenævnet hæver aldersgrænsen fra 13 til 15 år for reklamer for fødevarer med højt indhold af sukker, fedt og salt og for reklamer for læskedrikke. Forum for Fødevarereklamer har siden januar 2008 arbejdet for god markedsførings etik i forhold til

Brasserie Carl vinder Årets ret med gris 2025 – og Ti Trin ned vinder for osteret

Kød, fisk og fjerkræMejeriTop18. 11. 2025

Ved et storstilet gallaarrangement blev Årets Ret med Gris og Årets Ret med Ost i går uddelt. Med et imponerende håndværk kan Brasserie Carl således kalde sig vinder af Årets ret med gris 2025, mens Ti Trin Ned tog prisen for den bedste osteret. Brasserie Carl, med Bendix Sixhøj Laursen i

FødevareDanmark: Sænk fødevaremomsen, men hæv ikke priserne andre steder

Detailhandel og en grosPolitik og eksport12. 11. 2025

FødevareDanmark støtter ønsket om lavere fødevaremoms, men afviser De Samvirkende Købmænds (DSK) forslag om at finansiere momsnedsættelsen ved at hæve momsen på ”mindre nødvendige varer”. Torsdag i sidste uge lancerede De Samvirkende Købmænd (DSK) en analyse, der viser, at det er muligt at

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Nemco Machinery A/S

    Ny serie termoformere vil blive en gamechanger inden for pakkemaskiner

  • DENIOS ApS

    Den ultimative tjekliste: Få mest ud af dit opsamlingskar

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch og Pfeiffer bringer den nyeste vakuumteknologi til Ajour 2025

  • Spirax Sarco Danmark

    Lavere energiforbrug og bedre produktkvalitet med Steam Infusion – en unik teknik til fødevarefremstilling

  • DENIOS ApS

    Sådan håndterer du en lækage med 10 trin

  • Busch Vakuumteknik A/S

    50 års trofast tjeneste i produktionen

  • Spirax Sarco Danmark

    Blog: Damp er naturlig teknologi

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Tilmeld dig Masterclass om dyrevelfærd og regenerativt landbrug

  • DENIOS ApS

    Hvad gør du med dine gasflasker, når kulden kommer?

  • Spirax Sarco Danmark

    Reducer dine levetidsomkostninger på reguleringsventiler

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Geia Group køber bake & take

    20.11.2025

  • Bornholm tager næste skridt mod Danmarks første lokale rejeproduktion

    20.11.2025

  • Sticks’n’Sushi åbner i Københavns Lufthavn

    20.11.2025

  • 30 kroner, 6 måltider og en vigtig støtte til mennesker som denne jul spiser på herberger, krisecentre og varmestuer

    20.11.2025

  • Millioninvestering skal skabe grøn mad-revolution

    20.11.2025

  • Too Good To Go får øget betydning i et økonomisk presset USA

    18.11.2025

  • Kulinarisk spydspids udnævnt som Kartoffelambassadør 2025

    18.11.2025

  • Forum for Fødevarereklamer: Branche sætter selv aldersgrænse på 15 år for bestemt type reklamer

    18.11.2025

  • Brasserie Carl vinder Årets ret med gris 2025 – og Ti Trin ned vinder for osteret

    18.11.2025

  • FødevareDanmark: Sænk fødevaremomsen, men hæv ikke priserne andre steder

    12.11.2025

  • Fem forskningsbaserede skridt mod mere bæredygtig ost

    12.11.2025

  • Toscansk toprestaurant fylder Det japanske Tårn med italiensk velsmag

    12.11.2025

  • Irland vinder prisen for verdens bedste steak ved World Steak Challenge

    12.11.2025

  • Grønne ambitioner kræver større satsning på økologiforskning

    12.11.2025

  • FERM FOOD vinder EY’s Scale-Up pris: Gør fødevarer sundere

    11.11.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik