• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

Kød, fisk og fjerkræLandbrugMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed15. 08. 2023 | Mikkel Bækgaard

Oksens fremtid til debat: Død eller levende?

Kød, fisk og fjerkræLandbrugMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed15. 08. 2023 By Mikkel Bækgaard

Er det slut med at spise oksekød? Eller er der flere nuancer, der ikke kun omhandler udledning af metan, prutter og bøvser? Sådan lyder nogle af spørgsmålene, når Food Organisation of Denmark inviterer fødevarebranchens fagprofessionelle til netværksdebat og frokost. I fællesskab skal parterne drøfte oksens plads på fremtidens grønne tallerken og det gøres ved at sætte Okse på dagsordenen.

Kvæg på græs
Foto: Freepik.com

Trine Krebs, der er Grøn Chef i FOOD og invitiativtager til netværksarrangementet slår ud med armene og siger:

“Jeg har været madfaglig i over 20 år og i al den tid har jeg både fulgt ernæringsdebatterne og samfundsudviklingen – og lige nu, der står vi bare et ærgerligt sted, hvor kvæget får alle klimahøvlene. Men spørgsmålet er, om målet er en fremtid uden oksekød? Vi skal lave om på meget, ja – men hvis vi fuldkommen misser alle de økosystemgoder, som kvæg også leverer, så står vi pludselig med en jord, der ikke er frugtbar, en fattig madkultur, mindre biodiversitet, og rigtig mange andre unoder, som vi kan undgå, hvis vi lader kvæget være en del af en fornuftig cyklus. Både i landskabet og på tallerkenen.” 

Vi skal starte et sted – her er det en bred samtale om okse

Når landmænd, politikere, slagtere, organisationer, forbrugere, køkkenfolk, forskere, grossister, detaillister og inviterede journalister samles, så er der  ikke lagt op til en klassisk paneldebat. Fem udvalgte okse-eksperter skiftes til at sætte gang i debatten, men selve vidensdelingen, perspektivudvekslingen og de til tider konfliktende holdninger foregår blandt dagens deltagere.

De fem okseeksperter til Okse på Dagsordenen er:

Agnes Qvortrup (sensoriker, Landbrug & Fødevarer), Liza Rosenbaum (professor i Veterinær Præventiv Medicin, Københavns Universitet), Jonatan Leer (forsker og formidler om mad, identitet og madkultur, Aalborg Universitet), Michael Museth (slagter og indehaver af Folkets Madhus) samt Rikke Lundsgaard (agronom og seniorpolitisk rådgiver i Danmarks Naturfredningsforening).

Sig det med grønne retter

Mens arrangørerne lader debatten fylde og tage form,  får deltagerne mere end faglige indspark at tygge på – undervejs nyder deltagerne fem serveringer, der er særligt udviklet til arrangementet. Fælles for hver ret er, at oksekødet  bidrager som smagsgiver til et væld af grønt, for netop af understøtte en af dagens pointer om, at det ikke handler om mængder, men om sansemæthed. Retterne er udviklet af Dak Wichangoen fra Sjette Frederiks Kro og Kamilla Seidler fra Restaurant Lola, der begge er i køkkenet til arrangementet.

Næste gang, Okse på dagsordenen skal på græs, er mandag 21. august som en del af madfestivalen Copenhagen Cooking 2023. Det historiske Ridebanehus, der nu hører under Københavns Universitet, Frederiksberg Campus, danner rammerne for dagen og blandt deltagerne er politikere, store kantineoperatører, landmænd, forskere og slagtere fra hele landet.

Om Okse på dagsordenen

Okse på dagsordenen byder på sensorisk viden, der viser, at velsmag og tilfredsstillelse i grønne retter kan opnås med mindre kød end, hvad vi kulturelt er vant til. Debatten kommer omkring kvægets dynamiske rolle i landskabet og stiller spørgsmålstegn ved, hvordan oksekødet skal spille en rolle i et plante-sædskifte.

Okse på dagsordenen er støttet af Kvægafgiftsfonden.

Skrevet i: Kød, fisk og fjerkræ, Landbrug, Miljø og sundhed, Økologi og bæredygtighed

Seneste nyt fra redaktionen

Ny institutdirektør på DTU Aqua

Forskning og uddannelseKød, fisk og fjerkræ08. 05. 2025

Professor Anna Rindorf vil som ny leder af DTU Aqua bakke op om innovation på både instituttet og i samfundet: ”Vi skal vokse videre på trods af en usikker verden.” DTU har udpeget professor og sektionsleder Anna Rindorf til ny direktør for DTU Aqua med tiltrædelse den 1. juli. Hun har både

Rynkeby Foods udvider med Valsølille Vitamin Water

DrikkevarerMiljø og sundhed08. 05. 2025

Rynkeby Foods A/S udvider sin produktportefølje under Valsølille-brandet ved at lancere Valsølille Vitamin Water – en vitaminvand uden brus og med 20 procent frugt. Med lanceringen af Valsølille Vitamin Water styrker Rynkeby Foods sin position på markedet for funktionelle drikkevarer og

Dragsbæk: Nordens olivenolie skal være økologisk

AktueltFødevareproduktionLandbrugMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed08. 05. 2025

Det handler om at styrke landbrug, folkesundhed og fødevareindustri: Økologien er atter på dagsordenen hos fødevaregiganten Dragsbæk, der nu vil sende klart signal til landmænd, politikere og privatforbrugere om de mange fordele ved den danske raps. Efter en periode med stilstand er økologien

Nyt millionprojekt reducerer madspild og giver restprodukter større værdi

AktueltFødevareproduktionØkologi og bæredygtighed08. 05. 2025

Danmarks fødevareindustri genererer årligt 385.000 tons madspild. Nu skal et nyt projekt til 13 millioner kroner hjælpe virksomheder med at udnytte deres sidestrømme fra fødevareproduktionen mere effektivt og dermed nedbringe madspildet. Projektet er støttet og sat i gang af Industriens Fond,

Lagkagehuset indgår omfattende partnerskab med Dagrofa

Brød og kagerDetailhandel og en grosFoodserviceTop08. 05. 2025

Lagkagehuset har underskrevet deres hidtil største samarbejdsaftale. Valget er faldet på fødevarekoncernen Dagrofa. Fremover skal Dagrofa Foodservice levere fødevarer til bagerkædens 108 danske butikker, og bagerkæden udbygger MENY-samarbejdet med yderligere 10 shop-in-shop-butikker og en fælles

Madiværksættere sigter efter 100 millioner i omsætning efter fire år

FoodserviceMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed06. 05. 2025

Holdet der driver noon, catering- og kantinevirksomheden, og BaneGaarden, mad- og kulturdestinationen i København, går nu efter en trecifret millionomsætning i 2025 svarende til en vækst på 26 pct. fra 2024 Table, moderselskabet stiftet af Carl Johan Paulsen, Ida Marie Banke André og Karlos

Jagten er gået ind: DM i Bålmad søger deltagere

FoodserviceMesser og konferencer06. 05. 2025

Eftersøgningen efter Danmarks bedste kok til mad over bål er skudt i gang. For andet år i træk afholdes DM i Bålmad – en krævende kokkekonkurrence, hvor kun en lille udvalgt skare får lov at stille til start.  Kan du kreere gastronomiske oplevelser i særklasse – også selv om røgen svider i

Tivoli Food Festival: Fiskeauktion, Danmarksmesterskaber og verdens (måske) bedste bouillabaisse

AktueltFoodserviceMesser og konferencer06. 05. 2025

Mad og drikke bliver de vigtigste forlystelser, når Tivoli igen byder inden for til Tivoli Food Festival. Ni dage i maj bliver Tivoli fyldt med gastronomiske oplevelser, råvarer fra forskellige egne af landet, langbordsmiddage med stjernekokke, workshops og smagninger. Mere end 40.000 madglade

Aflysning af Esrum Kloster Ølfestival

AktueltDrikkevarerMesser og konferencer06. 05. 2025

Et krav om habitatvurdering gør det umuligt for Esrum Kloster & Møllegård at gennemføre årets traditionsrige ølfestival. Esrum Kloster Ølfestival 2025 bliver aflyst. Det står nu klart efter Gribskov Kommune har meddelt, at der skal foretages en habitatvurdering af det naturområde, som Esrum

Salget af miljømærket tun stiger med 24 procent

CertificeringKød, fisk og fjerkræMiljø og sundhedTopØkologi og bæredygtighed06. 05. 2025

Mængden af tun, der blev solgt globalt med Marine Stewardship Council (MSC)'s blå miljømærke, voksede med 24 pct. fra år til år til næsten 300.000 tons i 24-25 år, ifølge nye data offentliggjort af MSC i den seneste udgave af sin Sustainable Tuna Yearbook. Dataene omfatter både salg af tun fra

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Ved du, hvornår det er tid til at vedligeholde, udskifte eller flytte dit opsamlingskar?

  • Spirax Sarco Danmark

    Blog: Damp er naturlig teknologi

  • Nemco Machinery A/S

    Nemco har nyt med hjem fra Europas største fødevaremesse

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch på IFFA 2025: Vacuum Diagnostics til intelligente vakuumløsninger til kødforarbejdning

  • DENIOS ApS

    3 sikkerhedsfunktioner, du skal kigge efter på dit opsamlingskar

  • Spirax Sarco Danmark

    Steam Insight: En digital forbindelse til optimering af dit dampsystem

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Vakuumsystemer: En guide til turn-key projekter

  • DENIOS ApS

    Service og vedligeholdelse – overholder du loven?

  • Busch Vakuumteknik A/S

    De 7 bedste praksisser: Bliv en mester i lækagesøgning

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Inspirationskatalog: 44 siders tips til din menu

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Ny institutdirektør på DTU Aqua

    08.05.2025

  • Rynkeby Foods udvider med Valsølille Vitamin Water

    08.05.2025

  • Dragsbæk: Nordens olivenolie skal være økologisk

    08.05.2025

  • Nyt millionprojekt reducerer madspild og giver restprodukter større værdi

    08.05.2025

  • Lagkagehuset indgår omfattende partnerskab med Dagrofa

    08.05.2025

  • Madiværksættere sigter efter 100 millioner i omsætning efter fire år

    06.05.2025

  • Jagten er gået ind: DM i Bålmad søger deltagere

    06.05.2025

  • Tivoli Food Festival: Fiskeauktion, Danmarksmesterskaber og verdens (måske) bedste bouillabaisse

    06.05.2025

  • Aflysning af Esrum Kloster Ølfestival

    06.05.2025

  • Salget af miljømærket tun stiger med 24 procent

    06.05.2025

  • Højer Pølser vinder guld til buffetklassikere

    01.05.2025

  • 16 ISS-kantiner hos Bygningsstyrelsen får Svanemærket

    01.05.2025

  • Det smager af larm: Hvordan påvirker støj smagsløgene?

    01.05.2025

  • Ældste frigivelse fra Stauning Whisky nogensinde

    01.05.2025

  • 50 år med smag – Bryggeriet Apollo fejrer jubilæum og forvandling

    01.05.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik