• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

AktueltDrikkevarerFødevareproduktionMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed18. 01. 2023 | Mikkel Bækgaard

Ny dansk alliance arbejder for at sikre kaffens fremtid

AktueltDrikkevarerFødevareproduktionMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed18. 01. 2023 By Mikkel Bækgaard

En ny dansk alliance for ansvarlig kaffe hos Etisk Handel Danmark arbejder for at sikre en mere bæredygtig kaffe og forbedre livet for de mennesker, der dyrker vores kaffe. I 2045 risikerer vi nemlig ellers at mangle den sædvanlige morgenkaffe. Det kan blive realiteterne, hvis de nuværende vilkår i kaffesektoren fortsætter.

Kaffefarm i Columbia
Kaffefarm i Colombia. Foto: Canva

Kaffe er den anden mest handlede vare i verden, og danske forbrugere er på top fem listen over de lande, der drikker mest kaffe. Men kaffeproduktionen er fyldt med problemer. Mange steder leder produktionen til afskovning og udledning af kemikalier, og dem, der dyrker vores kaffe, får ofte dårlig løn og arbejder under ringe vilkår. Samtidig betyder klimaforandringerne, at hvis vi fortsætter med at drikke og producere kaffe, som vi gør i dag, kan vi risikere en verden uden nok kaffe til at stille den globale befolknings kaffetørst.

Ifølge The Climate Institute vil den samlede mængde jord, der er egnet til kaffeproduktion, blive halveret inden 2050 på grund af de stigende temperaturer. Mange kaffebønder bliver altså tvunget til at flytte kaffeproduktionen til køligere områder i bjergene. Men disse landområder er dækket af naturlig skov, som må ryddes til fordel for kaffedyrkningen. Det koster yderligere CO2-påvirkning og tab af biodiversitet.

Kaffeproduktionen er i dag hverken retfærdig eller bæredygtig, fastslår direktør i Etisk Handel Danmark, Nanna Callisen Bang og udtaler:

”Vores forbrug påvirker verden, og vores højtelskede kaffe er ingen undtagelse. Den har en høj pris, som oftest betales af klimaet, naturen, og de mange millioner arbejdere og småbønder, der dyrker vores kaffe til en for lav løn.”

Det kræver derfor større systemændringer, hvis der skal ske reelle forandringer, og det kan den enkelte virksomhed ikke løse alene. Derfor er forskere, kaffevirksomheder, detailkæder, ministerier og NGO’er nu gået sammen i den danske alliance for ansvarlig kaffe med en fælles mission:

”Den kaffe vi drikker i Danmark, skal være ansvarlig. Derfor er det positivt, at en gruppe visionære aktører på tværs af sektorer og brancher nu går sammen og viser handlekraft. Vi har en stor opgave foran os med at skubbe kaffebranchen i en bæredygtig retning, hvor der er respekt for klima, mennesker og miljø. Det er stærkt, at Udenrigsministeriet støtter op om dette brede, innovative samarbejde på tværs af virksomheder, organisationer og forskning, ” udtaler Nanna Callisen Bang.

Forpligtende samarbejde vil rykke kaffebranchen med fælles mål

Formålet med kaffealliancen er at skabe fælles handling for en ansvarlig, modstandsdygtig og fair værdikæde. I alliancen arbejdes der for at beskytte og genoprette naturen og biodiversiteten, forbedre kaffebøndernes levevilkår og investere i klimatiltag. En ambition, som Dan Jørgensen, Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, ser som et vigtigt skridt i den grønne omstilling, og som understøtter den danske handlingsplan mod afskovning:

”Vi er et rigt land, der forbruger meget, og det påvirker klimaet, naturen og mennesker i verden. Derfor er det vigtigt med ambitiøse, nationale alliancer, der kan skabe forandringer i større skala. Den nye alliance for mere ansvarlig kaffe er et vigtigt initiativ, som kan være med til at gøre Danmark til foregangsland for ansvarlig og afskovningsfri import.”

Den nye alliance rummer alle – lige fra velkendte kaffekæder som Coffee Collective og Riccos til de større risterier som Nestlé, BKI, Peter Larsen, Freehand Coffee og Frellsens Kaffe, samt detailhandlen, universiteter, NGO’er og ministerier. Derudover rummer alliancen innovative virksomheder og organisationer, der har specialiseret sig i cirkulære kaffeløsninger, som Kaffe Bueno, Connecting Grounds og Bacess.

”Det er en konkurrencepræget sektor, men de står over for de samme udfordringer. Derfor skal alliancen skabe rammerne for, at der kan samarbejdes om at forstå, hvor de store udfordringer ligger, dele viden og inspiration og udvikle løsninger, der også kan skaleres af de kommercielle aktører.” siger Nanna Callisen Bang.

Det er et forpligtende samarbejde, hvor medlemmer af alliancen offentliggør en handlingsplan og årligt rapporterer fremgang på alliancens fælles vision. Handlingsplanerne skal indeholde tidsplan og konkrete aktiviteter og indsatser, som skal sikre, at alliancen hele tiden skaber fremgang for klima, biodiversitet og bedre vilkår for de mindre kaffeproducenter.

Fakta

  • I takt med at kaffeplanten bliver mere og mere truet, forventes det, at den globale efterspørgsel på kaffe vil stige op til 50 % de næste 30 år.
  • Samtidig er 125 millioner mennesker globalt afhængige af kaffe som indtægtskilde, men på trods af øget efterspørgsel, er priserne til kaffebønderne faldet siden 2016. Imens stiger bøndernes produktionsomkostninger.
  • Formålet med kaffealliancen er at skabe fælles handling for en ansvarlig, modstandsdygtig og mere lige værdikæde ved at bringe forskellige aktører i branchen sammen. I alliancen skal man arbejde med at beskytte og genoprette naturen og biodiversiteten, skabe værdi af biprodukter fra kaffeplanten, forbedre kaffebøndernes levestandard og investere i klimatiltag.
  • Virksomhedsmedlemmer i alliancen:Bacess, BKI, Caf directo, Clever Coffee, Coffee By Storm, Coffee Collective, Coop, Connecting Grounds, Dagrofa, Freehand Coffee, Frellsen kaffe, Just Coffee Denmark, Kaffe Bueno, Kontra Coffee, Køge Kafferisteri, LIDL, Nestlé, Nordic Roasting, Original Coffee, Peter Larsen Kaffe, Riccos, True Intent, SLOW og ØNSK
  • Støttemedlemmer, som alle har bidraget til at etablere alliancen: Copenhagen Business School, Sex og samfund, Preferred By Nature, Udenrigsministeriet, Miljøministeriet, Dansk Erhverv, Fairtrade-mærket og Verdens skove

Skrevet i: Aktuelt, Drikkevarer, Fødevareproduktion, Miljø og sundhed, Økologi og bæredygtighed

Seneste nyt fra redaktionen

FødevareDanmark: Sænk fødevaremomsen, men hæv ikke priserne andre steder

Detailhandel og en grosPolitik og eksport12. 11. 2025

FødevareDanmark støtter ønsket om lavere fødevaremoms, men afviser De Samvirkende Købmænds (DSK) forslag om at finansiere momsnedsættelsen ved at hæve momsen på ”mindre nødvendige varer”. Torsdag i sidste uge lancerede De Samvirkende Købmænd (DSK) en analyse, der viser, at det er muligt at

Fem forskningsbaserede skridt mod mere bæredygtig ost

Forskning og uddannelseMejeriØkologi og bæredygtighed12. 11. 2025

En ny forskningsgennemgang viser, at fem enkle tiltag kan gøre osteproduktion mere effektiv og bæredygtig. Et forskerteam fra DTU har gennemgået den eksisterende forskning om fermentering og modning af ost i et litteraturstudie og peger på fem underudnyttede videnskabeligt baserede tiltag, som kan

Toscansk toprestaurant fylder Det japanske Tårn med italiensk velsmag

AktueltFoodservice12. 11. 2025

Den toscanske michelinrestaurant Saporium rykker for en periode ind i Tivoli. I Toscanas bølgende bakker ligger et af Italiens mest eksklusive og idylliske hoteller: det danskejede Borgo Santo Pietro, som for nyligt er blevet tildelt de maksimale 3 nøgler i Michelin-guiden. Blandt hotellets

Irland vinder prisen for verdens bedste steak ved World Steak Challenge

AktueltDetailhandel og en grosKød, fisk og fjerkræ12. 11. 2025

Ved mandagens World Steak Challenge vandt irske Dawn Meats og Lidl titlen som 'World's Best Steak' for deres irske græsfodrede sirloin. I alt sikrede Irland sig 24 guldmedaljer - og ud af de i alt 304 uddelte medaljer tog Irland den største samlede medaljehøst med 68 guld-, sølv- eller

Grønne ambitioner kræver større satsning på økologiforskning

Forskning og uddannelseFødevareproduktionLandbrugMiljø og sundhedTopØkologi og bæredygtighed12. 11. 2025

Forskning i økologi skal ikke have mindre, men større investeringer, for at Danmark kan leve op til sine grønne ambitioner om en fordobling af økologien. Det sikrer en ny politisk aftale. Med et nybrud i dansk forskningspolitik gennemfører regeringen flerårige investeringer i forskning og

FERM FOOD vinder EY’s Scale-Up pris: Gør fødevarer sundere

FødevareproduktionMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed11. 11. 2025

Den danske ingrediensproducent FERM FOOD ApS fra Bække i Vejen har vundet EY Entrepreneur Of The Year’s regionale pris i kategorien Scale-Up. Prisen blev uddelt ved EY’s kåring i Syd-og Sønderjylland torsdag den 6. november og markerer en vigtig milepæl for virksomheden, der leverer fermenterede

Indonesisk svamp tryller ølrester om til pølser

DrikkevarerForskning og uddannelseKød, fisk og fjerkræMiljø og sundhedRåvarer og ingredienserØkologi og bæredygtighed11. 11. 2025

I jagten på nye måder at producere protein på, har forskere på Aalborg Universitet forvandlet restprodukter fra ølproduktion til et proteinrigt produkt, som kan erstatte almindeligt kød i f.eks. pølser. Resultatet er både velsmagende, bæredygtigt og økonomisk fordelagtigt. For mange går en øl

Hotel Vejlefjord investerer massivt i talentudvikling i en presset branche

AktueltFoodserviceForskning og uddannelse11. 11. 2025

Mens hotel- og restaurationsbranchen kæmper med mangel på kvalificeret arbejdskraft, har Hotel Vejlefjord succes med at fastholde og udvikle medarbejdere gennem målrettede talentprogrammer. Hotel- og restaurationsbranchen har i flere år været blandt de hårdest ramte af forgæves rekrutteringer.

Økologikongres 2025 skal vise, hvad økologien kan præstere på basis af naturlige metoder

AktueltFødevareproduktionLandbrugMesser og konferencerMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed11. 11. 2025

Den 18.–19. november samles landmænd, forskere, rådgivere og virksomheder i Kolding til Økologikongres 2025. Med 47 faglige sessioner og temaer fra grøn trepart til sundhed og økologisk regenerativt landbrug sætter kongressen fokus på, hvordan økologien kan levere løsninger på tidens største

Ultraforarbejdede fødevarer: Eksperter efterlyser fokus på ernæring frem for proces

Forskning og uddannelseFødevareproduktionMesser og konferencerMiljø og sundhedTop11. 11. 2025

Den offentlige debat om ultraforarbejdede fødevarer fylder meget hos både forbrugere og fødevaresektor. På årets fødevarekonference, Fremtidens Fødevarer, hos Teknologisk Institut satte forskere og aktører problemstillingen under lup og opfordrede til at flytte fokus fra proces til

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch og Pfeiffer bringer den nyeste vakuumteknologi til Ajour 2025

  • Spirax Sarco Danmark

    Lavere energiforbrug og bedre produktkvalitet med Steam Infusion – en unik teknik til fødevarefremstilling

  • DENIOS ApS

    Sådan håndterer du en lækage med 10 trin

  • Busch Vakuumteknik A/S

    50 års trofast tjeneste i produktionen

  • Spirax Sarco Danmark

    Blog: Damp er naturlig teknologi

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Tilmeld dig Masterclass om dyrevelfærd og regenerativt landbrug

  • DENIOS ApS

    Hvad gør du med dine gasflasker, når kulden kommer?

  • Spirax Sarco Danmark

    Reducer dine levetidsomkostninger på reguleringsventiler

  • DENIOS ApS

    Alt hvad du skal vide, før du håndterer farlige stoffer

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Øget produktivitet på mejeriet takket være vakuum fra Busch

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • FødevareDanmark: Sænk fødevaremomsen, men hæv ikke priserne andre steder

    12.11.2025

  • Fem forskningsbaserede skridt mod mere bæredygtig ost

    12.11.2025

  • Toscansk toprestaurant fylder Det japanske Tårn med italiensk velsmag

    12.11.2025

  • Irland vinder prisen for verdens bedste steak ved World Steak Challenge

    12.11.2025

  • Grønne ambitioner kræver større satsning på økologiforskning

    12.11.2025

  • FERM FOOD vinder EY’s Scale-Up pris: Gør fødevarer sundere

    11.11.2025

  • Indonesisk svamp tryller ølrester om til pølser

    11.11.2025

  • Hotel Vejlefjord investerer massivt i talentudvikling i en presset branche

    11.11.2025

  • Økologikongres 2025 skal vise, hvad økologien kan præstere på basis af naturlige metoder

    11.11.2025

  • Ultraforarbejdede fødevarer: Eksperter efterlyser fokus på ernæring frem for proces

    11.11.2025

  • Danskerne rækker ud efter nye varianter af oksekød

    06.11.2025

  • RAWBITE udvider produktionen i Tyskland for at imødekomme stigende efterspørgsel

    06.11.2025

  • 7-Eleven åbner ny runde af Innovation Corner og sætter fjerde iværksætterprodukt på hylderne

    06.11.2025

  • Årets Wiuff 2025: Marie Bojsen fra Birthesminde modtager Danmarks første råvarepris

    06.11.2025

  • Sund jord giver sunde grøntsager – og det kan smages

    06.11.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik