• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

AktueltKød, fisk og fjerkræLandbrugMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed26. 11. 2024 | Mikkel Bækgaard

Ny analyse: Græssende kvæg ved Vadehavet giver CO2-venligere oksekød

AktueltKød, fisk og fjerkræLandbrugMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed26. 11. 2024 By Mikkel Bækgaard

Analyse- og rådgivningshuset KF Miljø har i samarbejde med Nationalpark Vadehavet og økologiske oksekødsproducenter fra Spis min gris gennemført en analyse af CO2-udledningen fra økologisk kvægproduktion i Danmark. Målet var at undersøge, om græsningsbaseret opdræt af økologiske kødkvæg kan bidrage til at reducere klimabelastningen og samtidig opretholde biodiversiteten – og pilotprojektet viser, at det græssende kvæg udleder markant mindre CO2 end både almindeligt økologisk kvæg og konventionelt kvæg.

Undersøgelsen, der er færdiggjort sommeren 2024, viser kort sagt, at græsningsbaseret dansk økologisk kvægproduktion kan reducere CO2-udledningen markant sammenlignet med konventionelle produktionsmetoder.  Den kvalitative analyse bygger på faktuelle tal fra 10 forskellige danske landbrug både konventionelle og økologiske, som producerer kødkvæg. Den anvendte beregningsmetode dels udregning via Klimarådets model fra 2016, ESGreenTool og internationale tal fra bl.a. CS Global ESG Research fra Credit Suisse fra 2021, som alle viser , at denne produktionsform ikke blot er på niveau med, men på de største områder udleder mindre CO2 end konventionelle opdræt. Disse resultater står i kontrast til tidligere opfattelser, hvor økologisk kødproduktion ofte blev kritiseret for højere udledning sammenlignet med den konventionelle produktion. 

En af de landmænd, som har lagt græssende stude til pilotprojektet, er Ole Andresen, der holder naturplejende stude og i kvier i den nordligste ende af Nationalpark Vadehavet, hvor Varde Å løber ud i Ho Bugt.

”Jeg er glad for, at vi med pilotprojektet her kan belyse forskellene i forskellige driftstypers udledning. Landbruget har de seneste år fjernet sig mere og mere fra naturens orden, og er blevet ’innoveret’ så meget, at vi tror, at hvis vi bare hælder noget kemi i køerne, så får vi styr på CO2 og klima. Men det er en enøjet tilgang, som hverken giver det fulde billede eller mening. Det positive ved den her analyse er, at KF Miljø Aps og Landbrugsdata har sørget for at komme hele vejen rundt, og på den måde får vi endeligt alle nuancerne med. Og selvom meget af verden foregår i hurtige overskrifter, så er naturen heldigvis forsat nuanceret og divers, så der er brug for en grundig tilgang som den her, hvis vi skal forstå, hvad landbruget bidrager reelt set med. Både positivt og negativt, ” siger Ole Andresen, som er blevet undersøgt til analysen, og fortsætter: 

”It’s not the cow – it’s the how”, som vi skal kigge på, hvis vi skal have en kvalificeret debat om oksekød og CO2-udledning. Vi kan jo starte med at holde op med at fodre koen, som var det en gris. Koen har en fantastisk evne til at omdanne det – for os mennesker – ufordøjelige græs til proteinrig menneskemad uden brug af tilsætningsstoffer eller udenlandske fodermidler, og samtidig bidrage til biodiversiteten her i Nationalpark Vadehavet, ” siger Ole, hvis dyr bidrager til naturpleje og biodiversitet i Nationalpark Vadehavet samt godt øko-kød til Spis min gris. 

Markant Lavere Klimabelastning med Græsningsbaseret Opdræt

Resultaterne viser, at en omlægning til græsningsbaseret opdræt af kvæg kan reducere CO2-udledningen med op til 80 pct. i forhold til konventionel  produktion af kødkvæg. Traditionelle produktionsformer, der er afhængige af intensiv dyrkning og tunge maskiner, er en af hovedårsagerne til landbrugets samlede klimaaftryk. Derimod kræver græsningsbaseret kvægdrift færre ressourcer og resulterer i mindre metan-emission, idet kvæget primært ernæres af naturligt græs.

”Endelig får vi tal på, at kød vitterligt ikke bare er kød. Når man sourcer kød fra nøje udvalgte, superambitiøse gårde, som vi gør, så giver det selvfølgelig ikke mening, at deres kød skulle have samme klimaaftryk som konventionelt kød. Vores dyr går ude, de bidrager til biodiversitet, tramper CO2 ned i svært tilgængelige vådområder, græsser naturligt og en masse andre gode ting, som påvirker aftrykket positivt. Jeg håber virkelig, at en analyse som den her kan være med til at skubbe til debatten om, at ’kød ikke bare er kød’ og ét tal i en database. Dyrene godt kan indtage en positiv rolle, når de kommer i kyndige hænder som Oles her,” forklarer Simon Prause, der er direktør og medejer af Spis min gris, der sælger økologisk, dansk kød til kantiner, restauranter og virksomheder – og også almindelige forbrugere via Nemlig. 

Biodiversitet og Kulstoflagring – De Grønne Gevinster

Ud over CO2-besparelser skaber græsningsbaseret produktion også fordele for naturen. Græssende kvæg bidrager til biodiversiteten ved at opretholde naturlige økosystemer, hvilket skaber bedre levesteder for jordrugende fugle og insekter, som er afhængige af kokasser som fødekilde. Samtidig bidrager græsenge til kulstoflagring, da de ikke pløjes årligt, hvilket fremmer jordens naturlige kulstofoptagelse.

”Det er tydeligt, at debatten omkring landbruget bygger på forældede standardtal og beregnede estimater på forsimplede forudsætninger, og diskussionen er på mange måder lige så unuanceret for oksekød, som hvis man anså alle biler som værende store benzinslugere fra 1960’erne. Analyseresultaterne viser, at dansk økologisk oksekød fra græsningsbaseret kvægdrift nærmere skal ses som den moderne el-bil ift. oksekødsproduktion”, siger Karen Feddersen, CEO og indehaver af KF Miljø Aps og fortsætter:

”Det er vigtigt, at vi får rykket ved den gængse opfattelse, da dette er en oplagt mulighed for at ændre forbrugsmønstre til gavn for klimaet. Vi arbejder hver dag for at synliggøre hvordan dansk landbrug og de enkelte bedrifter kan forbedre sig og blive endnu bedre, og i denne forbindelse er det vigtigt at forbrugerne også modnes i deres adfærd og opfattelse”.

Skrevet i: Aktuelt, Kød, fisk og fjerkræ, Landbrug, Miljø og sundhed, Økologi og bæredygtighed

Seneste nyt fra redaktionen

Jeppe Møller-Herskind bliver ny administrerende direktør i HORESTA

AktueltFoodservicePolitik og eksport18. 09. 2025

HORESTA har forfremmet Jeppe Møller-Herskind til administrerende direktør. Som vicedirektør har han gennem de seneste år været en central del af organisationens medlemsvækst og kommercielle udvikling. Han har desuden været branchens synlige stemme i medierne på mange af de politiske dagsordener.

Normal-kantine vinder Kantineprisen 2025

FoodserviceMesser og konferencerTop18. 09. 2025

Danmarks bedste kantine ligger i Hedensted hos Normal A/S. I hvert fald, hvis man spørger Landbrug & Fødevarer, der mandag kunne afsløre vinderen vinderen af Kantineprisen 2025. Der var feststemning og faglig stolthed, da Landbrug & Fødevarer samlede fødevarebranchen til

De Samvirkende Købmænd: Danskerne vil have lavere moms på fødevarer – og det kan sagtens lade sig gøre

Detailhandel og en grosPolitik og eksport18. 09. 2025

Fødevarepriserne har pil opad, og det rammer danskerne på pengepungen. Det er oplagt at lette momsen på fødevarer – og det kan endda nemt finansieres: Skal momsen på fødevarer sænkes til 15 pct., skal momsen på andre varer som f.eks. cykler og elektronik hæves med blot 1,6 pct. Det viser nye

I kamp for danskernes yndlingsfrugt: Danske butikker i fælles front for bananen

Detailhandel og en grosFrugt og grøntMarkedsføringMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed18. 09. 2025

Coop, Netto, Rema 1000 og Lidl sender fælles opfordring til kunderne: Køb Fairtrade-bananer – for bondens løn og bananens fremtid. For første gang nogensinde går de største danske dagligvarekæder – Coop, Netto, Rema 1000 og Lidl – sammen i en fælles kampagne, der opfordrer danskerne til at

Grønt Marked inviterer til premiere på Biodiversitetsfestival

AktueltFrugt og grøntMesser og konferencerMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed18. 09. 2025

Gæsterne kan smage, lytte, lære og opleve mangfoldigheden, når biodiversiteten på den københavnske madscene fejres for første gang. Mere end 30 producenter, landmænd, kokke, bagere, bryggere, biavlere, møllere, slagtere, pølsemagere og ostemagere samles til festival på Skjolds Plads d. 21.

MLDK: Stærk politisk vilje kan afværge de værste designfejl i det udvidede producentansvar

Detailhandel og en grosEmballageMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed16. 09. 2025

Regeringen har aftalt at ville fjerne emballageafgiften samt udtrykt vilje til at indføre et loft over kommunernes andel af producentansvaret. Det mødes med stor tilfredshed hos Mærkevareleverandørerne. ”Det er stærkt, at regeringen har aftalt en ramme for et loft over, hvor store omkostninger

Flasker gemt i 130 år vidner om dansk smøreventyr og datidens hygiejne

Forskning og uddannelse16. 09. 2025

To glemte flasker i en kælder på Frederiksberg med bakteriekulturer fra 1890’erne har givet forskere fra Københavns Universitet et enestående indblik i Danmarks smøreventyr. Gennem avanceret DNA-analyse har de undersøgt indholdet i flaskerne som blandt andet bød på flere bakterielle overraskelser og

Hotel- og Restaurantskolen partner i udvikling af serviceuddannelser i Sønderjylland

AktueltForskning og uddannelse16. 09. 2025

Sønderborg Kommune, Hotel- og Restaurantskolen i Valby, EUC Syd og lokale samarbejdspartnere vil sammen undersøge muligheden for at etablere serviceuddannelser inden for hotel-, restaurations- og turismebranchen med internationalt udsyn og stærk lokal forankring. Et nyt partnerskab er ved at

Finansminister Nicolai Wammen besøgte økologisk succes, der har reduceret sit klimaaftryk med hele 38 procent udelukkende på fødevarer

AktueltFoodserviceMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed16. 09. 2025

Mandag den 15. september lagde finansminister Nicolai Wammen vejen forbi Regionshospitalet i Randers for at lade sig inspirere af en af landets største økologiske succeser. Kan man reducere sit klimaaftryk, sænke sit madspild, spise langt mere efter kostrådene – for eksempel 580 procent flere

Mere end to ud af tre generation z’ere erstatter ugentligt et måltid med snacks

FoodserviceMiljø og sundhedTop16. 09. 2025

En ny undersøgelse fra analysevirksomheden YouGov viser, at danskerne ikke er blege for at skippe et måltid og erstatte det med en hurtig snack på farten. Specielt den yngre generation tyer oftere til det hurtige og lette alternativ. Den tendens bekymrer ernæringsekspert. Mad på farten kommer i

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    OTTO Digital Services til systemer

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Ny butikschef i Dagrofa Foodservice Herning har stort lokalt kendskab

  • DENIOS ApS

    Sådan får du op til 50 % mere lagerkapacitet

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch Vacuum Solutions fremviser avancerede produkter fra Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions på LabDays

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Sommerklassikere som grillpølser og flødeis er fortsat meget populære

  • DENIOS ApS

    Ses vi på HI-messen?

  • DENIOS ApS

    Her er nøglen til at undgå kontakt med defekte lithium-ion-batterier

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Guide: Hvornår skal du reparere vs. udskifte din vakuumpumpe?

  • DENIOS ApS

    NYHED: Brandsikkert opsamlingskar til opbevaring i sprinklerområder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions lancerer nyt globalt websted

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Jeppe Møller-Herskind bliver ny administrerende direktør i HORESTA

    18.09.2025

  • Normal-kantine vinder Kantineprisen 2025

    18.09.2025

  • De Samvirkende Købmænd: Danskerne vil have lavere moms på fødevarer – og det kan sagtens lade sig gøre

    18.09.2025

  • I kamp for danskernes yndlingsfrugt: Danske butikker i fælles front for bananen

    18.09.2025

  • Grønt Marked inviterer til premiere på Biodiversitetsfestival

    18.09.2025

  • MLDK: Stærk politisk vilje kan afværge de værste designfejl i det udvidede producentansvar

    16.09.2025

  • Flasker gemt i 130 år vidner om dansk smøreventyr og datidens hygiejne

    16.09.2025

  • Hotel- og Restaurantskolen partner i udvikling af serviceuddannelser i Sønderjylland

    16.09.2025

  • Finansminister Nicolai Wammen besøgte økologisk succes, der har reduceret sit klimaaftryk med hele 38 procent udelukkende på fødevarer

    16.09.2025

  • Mere end to ud af tre generation z’ere erstatter ugentligt et måltid med snacks

    16.09.2025

  • Rekordstor opbakning til inspirationsmessen ’Madscenen – for professionelle’

    11.09.2025

  • Anuga Fine Food 2025 starter med rekorddeltagelse: Over 4.300 udstillere præsenterer premium-fødevarer

    11.09.2025

  • Dagrofa reagerer på efterspørgsel: Mere end 40 nye varer i eget brand

    11.09.2025

  • Ostefest i København: Smag på 86 danske oste

    11.09.2025

  • Aarhusiansk kaffefestival skaber arbejdspladser til personer med særlige udfordringer

    11.09.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik