Påsken er traditionelt den tid på året, hvor danskerne spiser flest fisk og drikker rigtig meget øl.
Uanset om danskerne i år må kigge langt efter de store traditionelle påskefrokoster, er der ingen tvivl om, at mange vil få både sild, rejer og øl på bordet. Og med de rette valg kan du gøre dit påskebord ekstra bæredygtigt, lyder det fra MSC Danmark, der opfordrer danskerne til bruge de mange bæredygtige varer, der findes i supermarkederne.
– Du skal bare huske at vælge sild, rejer og andet godt fra havet, der har den blå MSC fisk på emballagen. Det blå MSC-mærke er din garanti for at den fisk, du spiser, er fanget på bæredygtig vis, fortæller Ole Schmidt, der er direktør for MSC Danmark.
– Det betyder, at det er fisk og skaldyr fra bestande, som ikke er truede, og så er fangstmetoderne skånsomme. Server fiskeretter til påskefrokosten, som smager godt og giver god smag i munden og vær med til at sikre, at fremtidens generationer også kan få fisk på deres påskefrokostbord, fortsætter Ole Schmidt.
Han forklarer, at Marine Stewardship Council (MSC) arbejder for, at havene fremover vil være fulde af mangfoldige og sunde fiskebestande.
– Det skal ske ved, at fiskerier over hele verden stopper med overfiskeri, piratfiskeri og brugen af destruktive fangstmetoder, slutter Ole Schmidt, der oplyser, at danskerne kan få inspiration til bæredygtige fiskeretter på http://www.msc.org/dk.
Økologisk og bæredygtigt øl
Budskabet om et bæredygtigt påskebord kommer også fra Svaneke Bryghus, der som tidligere omtalt i FødevareFOKUS har bæredygtighed som fokusområde og blandt andet har planer om at blive Danmarks første CO2 neutrale bryggeri.
Bryggeriet arbejder med bæredygtige emballager på dåser, biogas frem for naturgas, solceller på taget og er nu i gang med at installere et genvindingsanlæg til kulsyre. Det betyder, at bryggeriet ikke udskiller CO2 på hverken varmeenergi eller elektricitet fra 2020. Det sidste nye er at genindvinde og genbruge den kulsyre, der naturligt produceres under ølbrygning.
Svaneke Bryggeri er kendt for sjove navne på deres øl, som f.eks. Holy Hemp, Bingo Gringo, Laid Back samt den alkoholfri øl Don’t worry. Blandt deres påskebryg udvalg er øllen Påskefrokost, som for nyligt fik 4 ud af 5 stjerner i en anmeldelse.
– Ligesom vi som bryggeri tænker økologisk og bæredygtigt hver dag, er der rigtig meget danskerne selv kan gøre, både på påskebordet og til hverdag. Netop ved at vælge bæredygtige produkter støtter man vores fælles natur, understreger Steen Jespersen, der er direktør for Svaneke Bryggeri. Som Ole Schmidt opfordrer han danskerne til at se efter de bæredygtige alternativer på indkøbsturen før påske.