• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

AktueltMejeriØkologi og bæredygtighed18. 10. 2022 | Kasper Mundt-Nielsen

Mejeri i en europæisk fremtid: Er der en vej til mindre metan og mere kulstofbinding?

AktueltMejeriØkologi og bæredygtighed18. 10. 2022 By Kasper Mundt-Nielsen

På en konference arrangeret af European Milk Forum mødtes EU-parlamentarikere, forskere og eksperter for at debattere og gøre hinanden klogere på vejen til en mere bæredygtig mejeriproduktion i tråd med EU’s ambitioner.

Der findes ikke ét svar på spørgsmålet om bæredygtighed i fødevaresektoren, og selvom de europæiske landbrug er forskellige, er den samlede europæiske mejerisektor både målrettet og engageret i at mindske sit klima- og miljøaftryk. Dét var et gennemgående tema på konferencen Pathways to Sustainable Dairy, som blev afholdt i Bruxelles den 27. september.

Dagsordenen handlede om, hvordan den europæiske mejerisektor kan fortsætte – og yderligere øge – sin indsats for et bedre klima og miljø. Konferencens vært var europaparlamentsmedlem Tom Vandenkendelaere (EPP) fra Belgien og European Milk Forum (EMF), der arbejder for strategisk udvikling, forvaltning og information om mælk og mejeriprodukter i hele Europa.

Mejeriprodukter som del af en bæredygtig fremtid

Deltagerne debatterede, hvordan den europæiske mejerisektor allerede er en af de mest bæredygtige mejerisektorer i verden, men også at den er indstillet på at tage næste skridt og forpligte sig til at forbedre sine produktionsmetoder yderligere gennem konkrete tiltag.

– Men vi er nødt til at debattere på grundlag af fakta og data, ikke på baggrund af rygter. Og vi har allerede mange data, sagde Brigitte Misonne, chef for GD AGRI i EU-Kommissionen, under sin tale på konferencen.

Her pegede hun blandt andet på, at landbrugets emissioner af drivhusgas i EU faldt med 24 procent fra 1990 til 2013, og udledningen af metan faldt med 21 procent.

Derudover viser en ny undersøgelse af europæiske forbrugeres holdning til mælkeprodukter, som EMF har foretaget, at forbrugerne i høj grad betragter sektoren som del af en bæredygtig fremtid: 56 procent svarede, at de anser mejeriprodukter for at være en vigtig eller endda afgørende del af deres kost, mens 51 procent svarede, at de mener, at mejerisektoren “arbejder seriøst på at blive mere bæredygtig”. Desuden mener langt de fleste, at det er mere bæredygtigt at bevare mælkeproduktionen i EU frem for at flytte den et andet sted hen.

Hvilken rolle spiller mejeriprodukter i din kost?

Græsarealer og levende hegn spiller en afgørende rolle for kulstofbinding

På konferencen i Bruxelles præsenterede John Gilliland, som er professor i landbrug og bæredygtighed ved Queens University Belfast, sit bud på, hvordan europæiske landmænd mest effektivt kan blive CO2-neutrale. Hans hovedpointe var, at der slet ikke tages hensyn til kulstofbinding, når der måles CO2 i relation til landbrug og at landmændene dermed ikke får incitament til at lave tiltag, der kan lagre mere kulstof på deres bedrifter.

Lige nu måler man kun landbrugenes bruttoudledninger og ikke deres bruttooplagring, som er summen af alt “nyt” kulstof, der er oplagret i jord og træer omkring bedriften, hvilket ellers anerkendes af IPCC som en væsentlig del af afbødningen af klimaforandringer. Det kan potentielt gøre det svært at nå målet om klimaneutralitet og ifølge John Gilliland er det derfor helt afgørende, at vi får et mere holistisk billede af landmændenes rolle i omstillingen af fødevaresystemet:

– Jeg mener, at vi kan levere på klimaneutralitet, men kun hvis vi får de rigtige rammer og muligheden for at bruge alle de tilgængelige redskaber.

Mejerisektoren arbejder seriøst på at blive mere bæredygtig

Stor vilje til at reducere metangasudledning

En af de store opgaver for landbruget, når det kommer til klimaaftryk, er at mindske udledningen af metangas. Derfor gennemgik Leen Vandaele, som er seniorforsker ved Flanders Research Institute for Agriculture, Fisheries and Food, de seneste opdagelser, værktøjer og strategier inden for metangasreducering af særligt husdyrhold.

De europæiske landmænd har allerede en række forskellige metanreducerende tiltag til rådighed, og der forskes meget i effektiviteten af brugen af forskellige tangsorter som fodertilsætning. Ikke desto mindre understregede Leen Vandaele, at det på nuværende tidspunkt vil være forkert at fokusere udelukkende på ét tiltag. Det skyldes, at vi endnu ikke kender det fulde potentiale af de forskellige metoder, mulighederne for at kombinere dem eller deres pålidelighed.

Selvom der dermed ikke blev præsenteret en entydig formular på en mere bæredygtig mejeriproduktion, var der blandt deltagerne på konferencen bred enighed om, at summen af de mange tiltag kan skabe den nødvendige forandring.

Om undersøgelsen:

Undersøgelsen blev gennemført af Advice og Norstat i Belgien, Danmark, Frankrig, Irland og Nordirland fra februar til marts 2022. Undersøgelsen blev gennemført blandt repræsentative borgere i alderen 18-99 med over 1.500 respondenter. De eneste undtagelser er Nordirland, hvor antallet af respondenter var 950+, samt i Danmark, hvor respondenterne var i alderen 18-65 år.

Skrevet i: Aktuelt, Mejeri, Økologi og bæredygtighed

Seneste nyt fra redaktionen

Vareelevator: Der kommer 800 kilo varer hver uge – alligevel går kokken tomhændet

Foodservice27. 11. 2025

En kok må ikke gå tomhændet, siges det – men på Green Mango på Frederiksberg er det præcis, hvad de gør, selvom der hver uge kommer 800 kilo varer ind ad døren. God mad kræver gode råvarer, og de vejer tungt. På Godthåbsvej på Frederiksberg kommer der hver uge omtrent 800 kilo kokosmælk, ris og

Sådan bruger planter ingeniørprincipper til at trænge gennem hård jord

Forskning og uddannelseLandbrug27. 11. 2025

Et internationalt forskerhold med Københavns Universitet, Shanghai Jiao Tong University og University of Nottingham i spidsen har opdaget, hvordan planterødder er i stand til at trænge igennem hård og tæt jord ved hjælp af et velkendt ingeniørprincip. Opdagelsen kan få stor betydning for fremtidens

aye aye på Admiral Hotel hædres for Danmarks bedste nye vinkort

AktueltDrikkevarerFoodservice27. 11. 2025

Admiral Hotels restaurant aye aye har vundet prisen for Best Newcomer List ved Star Wine List of the Year Denmark 2025, en international anerkendelse, der hylder verdens bedste vinkort og de mennesker, der står bag. Med kun 48 finalister på tværs af Danmark var aye aye allerede blandt en

Madplansunivers er et kæmpe hit: Tusindvis af danskere henter inspiration hver uge

AktueltDetailhandel og en grosMarkedsføring27. 11. 2025

Mange kløer sig nok frustreret i håret over at skulle finde idéer til aftensmaden, men et madplansunivers med madblogger og influencer Julie Bruun er en stor succes. ‘Hvad skal vi have til aftensmad?’ Det spørgsmål stiller mange danskere sikkert sig selv flere gange om ugen, men hjælpen er lige

Ny rapport fra Madland: Grøn madhandel i København er nøglen til en sundere og mere resilient madby

Miljø og sundhedRåvarer og ingredienserTopØkologi og bæredygtighed27. 11. 2025

Madland udgiver nu rapporten ‘Grøn madhandel i København – alternative, sunde og grønne madkanaler’, der er udarbejdet for Københavns Kommune som et dialogredskab til politikere, embedsfolk og andre beslutningstagere. Rapporten giver det første samlede overblik over de mange typer aktører og

Danish Crown: Konkurrencekraften forbedret i oprydningsår

Kød, fisk og fjerkræ25. 11. 2025

Med afsæt i en række nødvendige og konsekvente beslutninger er det lykkedes Danish Crown at styrke afregningen til andelsejerne og få stoppet en kritisk tilbagegang i tilførslerne af grise. De kommende to år vil der være fokus på at gennemføre en omfattende transformation af koncernen, så der skabes

Ny skæremaskine til plantebaserede fødevarer kommer til Danmark

FoodserviceFrugt og grøntFødevareproduktion25. 11. 2025

Nemco, der er leverandør af udstyr til fødevareindustrien, lancerer nu en skæremaskine til plantebaserede fødevarer på det danske marked. Der er tale om Maxx 200 HMT-maskinen fra den anerkendte tyske producent holac Maschinenbau. Maxx 200 HMT indgår i en serie af innovative skæremaskiner, som

Madkulturen: Danskernes vegetarisle aftensmad består mest af rugbrød, toast og pasta

AktueltFrugt og grøntMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed25. 11. 2025

Det er sjældent de grønne retter, der finder vej til middagsbordet, når kødet udelades. De mest spiste vegetariske aftensmåltider er nemlig rugbrød, toast, pasta, yoghurt og pizza – retter, der i gennemsnit indeholder færre grøntsager end måltider med kød. Det viser den årlige undersøgelse

Finalisterne til Årets Kok og Årets Tjener 2026 er fundet

AktueltFoodservice25. 11. 2025

Søndag dystede landets dygtigste kokke og tjenere ved semifinalerne til Årets Kok og Årets Tjener 2026. Nu er finalisterne fundet til finalerne i marts. Seks tjenere og seks kokke er videre til finalerne i Årets Kok og Årets Tjener 2026. Det står klart efter søndagens semifinaler på Kold

Verdens bedste oksemørbrad kommer fra Slagelse-virksomhed

Kød, fisk og fjerkræTop25. 11. 2025

JN Meat International har igen vundet en VM-titel i World Steak Challenge, som er blevet afgjort ved en storstilet prisuddeling i London. Det er fjerde gang, at Slagelse-virksomheden med grundlægger og kødsommelier John Sashi i spidsen sikrer en anerkendelse i det prestigefyldte

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Ardo NV Denmark Office

    Ready to eat or not?

  • Ardo NV Denmark Office

    Nyt år, nye favoritter – Ardo lancerer 9 nyheder på frost i 2026

  • DENIOS ApS

    Har du den rigtige pumpe?

  • Spirax Sarco Danmark

    Guide: Find den korrekte dampkvalitet

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Centraliseret vakuumsystem reducerer omkostninger for vakuumpakning

  • Nemco Machinery A/S

    Ny serie termoformere vil blive en gamechanger inden for pakkemaskiner

  • DENIOS ApS

    Den ultimative tjekliste: Få mest ud af dit opsamlingskar

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch og Pfeiffer bringer den nyeste vakuumteknologi til Ajour 2025

  • Spirax Sarco Danmark

    Lavere energiforbrug og bedre produktkvalitet med Steam Infusion – en unik teknik til fødevarefremstilling

  • DENIOS ApS

    Sådan håndterer du en lækage med 10 trin

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Vareelevator: Der kommer 800 kilo varer hver uge – alligevel går kokken tomhændet

    27.11.2025

  • Sådan bruger planter ingeniørprincipper til at trænge gennem hård jord

    27.11.2025

  • aye aye på Admiral Hotel hædres for Danmarks bedste nye vinkort

    27.11.2025

  • Madplansunivers er et kæmpe hit: Tusindvis af danskere henter inspiration hver uge

    27.11.2025

  • Ny rapport fra Madland: Grøn madhandel i København er nøglen til en sundere og mere resilient madby

    27.11.2025

  • Danish Crown: Konkurrencekraften forbedret i oprydningsår

    25.11.2025

  • Ny skæremaskine til plantebaserede fødevarer kommer til Danmark

    25.11.2025

  • Madkulturen: Danskernes vegetarisle aftensmad består mest af rugbrød, toast og pasta

    25.11.2025

  • Finalisterne til Årets Kok og Årets Tjener 2026 er fundet

    25.11.2025

  • Verdens bedste oksemørbrad kommer fra Slagelse-virksomhed

    25.11.2025

  • Geia Group køber bake & take

    20.11.2025

  • Bornholm tager næste skridt mod Danmarks første lokale rejeproduktion

    20.11.2025

  • Sticks’n’Sushi åbner i Københavns Lufthavn

    20.11.2025

  • 30 kroner, 6 måltider og en vigtig støtte til mennesker som denne jul spiser på herberger, krisecentre og varmestuer

    20.11.2025

  • Millioninvestering skal skabe grøn mad-revolution

    20.11.2025

Alle nyheder ›

Læs Food & Drink gratis online

Annoncering i Food & Drink

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik