• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

FoodserviceØkologi og bæredygtighed16. 06. 2022 | Kasper Mundt-Nielsen

”Madspild er ikke fedt, og uden bæredygtighed kan vi i længden ikke klare os”

FoodserviceØkologi og bæredygtighed16. 06. 2022 By Kasper Mundt-Nielsen

Jespers Torvekøkken i Søborg har en grøn kurs, hvilket er en konstant kraftanstrengelse for det store cateringkøkken, som finder hjælp i erhvervsfremmesystemet.

Der er opgaver nok at holde rede på i den grønne omstilling for Ronny Saul, CEO i Jespers Torvekøkken – her fotograferet i virksomhedens krydderurt-gartneri. Foto: Erhvervsstyrelsen.

Danskere i kantiner og med frokostordninger i hele landet bliver hver dag bespist af Jespers Torvekøkken. Virksomheden producerer på hverdage 10.000 frokostkuverter i kæmpekøkkener i Søborg og Aarhus og er anerkendt for sit arbejde med grøn omstilling og bæredygtighed.

Søborg-virksomheden har arbejdet med bæredygtighed siden 2016 og har store, grønne ambitioner: I 2025 skal madspildet være reduceret med 50 procent, og vareindkøbet skal ned med 25 procent. Lige nu arbejdes der konkret på at nedbringe madspildet med en digital buffet, der testes i flere kantiner.

– Hvis vi vil have en bæredygtig verden, skal vi gøre en forskel, og det er helt enkelt bare ikke fedt at bidrage til madspild, når det kan undgås. Desuden er det en tendens i markedet – uden bæredygtighed kan vi i længden ikke klare os i konkurrencen, siger Ronny Saul, direktør for virksomhedens ca. 350 ansatte.

Compress bag vejledning

Gennem årene har Jespers Torvekøkken fået god hjælp af erhvervsfremmesystemet, blandt andet Omstillingspuljen, Folketingets pulje til omstilling af virksomheder fra erhverv der er særligt hårdt ramt af COVID-19. Midler fra puljen har hjulpet med udviklingen af en bestillings-app, der afløser den centrale madbestilling. Nu kan ansatte hos kunderne melde ind, om de ønsker buffet – med langt mindre madspild til følge.

Også EU-projektet Compress, der drives af Tietgen i Odense (lead) i partnerskab med Køge Handelsskole, har hjulpet Jespers Torvekøkken. I et forløb fra 2019 til 2021 bistod Compress, der er medfinansieret af EU’s Socialfond med 45,9 mio. kr., med nogle af sine centrale produkter: Vejledning, LEAN-forløb og kompetenceløft til medarbejdere.

Compress har fx hjulpet med udviklingen af den digitale buffet: Buffeten registrerer og cloud-lagrer, hvad der er spises i buffeten, og hvor meget og hvilken mad der smides væk efter buffeten. Compress har også vejledt om adgang til Horizon-programmet FOODRUS, hvor Jespers Torvekøkkens erfaringer med den digitale buffet indgår i en undersøgelse af gæsters villighed til at spise anderledes i kantinerne.

Ronny Saul er glad for Compress-forløbet:

– Vi gør alting selv i den grønne omstilling. Det giver en masse erfaringer, men kræver også mange investeringer. Vi har brug for mange flere værktøjer til at begrænse madspild, og når vi ikke har penge til alle initiativer, er det fantastisk med projekter som Compress.

Arbejdet med grøn omstilling og bæredygtighed har været en integreret del af forretningen siden 2016, og virksomheden har en klar strategi og konkrete, grønne mål for 2025 og 2030. Virksomheden er ofte blevet fremhævet for sin grønne profil, men catering-direktøren lægger ikke skjul på, at det kræver en indsats ud over det almindelige at være grøn frontløber:

– Grøn omstilling er en jungle, og vi har gjort meget forkert, fordi vi har været de første. Der mangler i den grad systemer og certificering: Blandt andet har vi brugt meget tid og energi på at købe den rette emballage, men i den sidste ende blev det hele bare kørt på forbrændingen i Danmark. Det endte med, at den eneste løsning for genanvendelse var at køre vores plastaffald til forarbejdning i Holland, fortæller Ronny Saul.

Også ambitionen om at bruge friske råvarer og undgå frostvarer og forarbejdede råvarer har kostet lærepenge. I et indendørs kæmpedrivhus i produktionslokalerne i Søborg dyrkes en del af koncernens behov for krydderurter.

– Gartneriet har kostet os mange penge, men det er prisen for at have friske råvarer året rundt, når vi vil undgå at flyve krydderurter ind fra udlandet, siger Ronny Saul.

Virksomhedernes grønne ambitioner har givet travlhed i Tietgens Compress-projekt. Foreløbig har 90 virksomheder været igennem et forløb med fokus på især digitalisering, optimering eller grøn omstilling.

Forløbene følger den model, som Compress har udviklet: Først afklares virksomhedens behov, og derefter igangsættes forløbet, der ofte kan vare flere år. Projektleder Charlotte Birkshøj, Compress:

– Når vi har afklaret virksomhedernes behov, bliver vi hos virksomhederne og arbejder med dem. Ofte holder vi pause, mens de indarbejder deres tilegnede kompetencer, og starter så igen. Og vi forlader ikke virksomheden, før vi kan se, at kompetenceløftet er indarbejdet i virksomheden.

Skrevet i: Foodservice, Økologi og bæredygtighed

Seneste nyt fra redaktionen

Alternativ til amerikansk cola: Hallernes Smørrebrød lancerer BRØL Kola Kola

DrikkevarerFoodservice13. 05. 2025

I maj måned siger Hallernes Smørrebrød farvel til Coca Cola og byder i stedet velkommen til BRØL Kola Kola – en danskproduceret, økologisk og cirkulær cola, som matcher både smag og værdier bag Hallernes Smørrebrød. BRØL Kola Kola er brygget lokalt på genanvendte kaffekirsebær, der er et biprodukt

Mejeriprisen 2025: Nu med nyt koncept og forbrugerperspektiv

Detailhandel og en grosMejeri13. 05. 2025

I 2025 relanceres Mejeriprisen med et nyt og styrket koncept. For første gang bliver prisen landsdækkende - og det er nu hele butikskædens mejeriafdeling, der vurderes og kan vinde – ikke blot én enkelt butik. Samtidig får forbrugerne en større stemme i bedømmelsen. Landbrug & Fødevarer

Fra startup til storkøkkener: FÆRM vinder Mavens Hule og sikrer foodservice-samarbejde

AktueltFoodserviceFødevareproduktionMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed13. 05. 2025

Det plantebaserede mejeriprodukt FÆRM er blevet kåret som vinder af Mavens Hule 2025 – en innovationskonkurrence for grønne fødevareiværksættere, arrangeret af Compass Group og Dagrofa Foodservice. Sejren åbner døren til et skræddersyet udviklingsforløb og muligheden for at få produktet ud og leve

Nyt liveformat bringer kvæget direkte ind i de professionelle køkkener 

AktueltFoodserviceFødevareproduktionKød, fisk og fjerkræLandbrug13. 05. 2025

Hvordan taler vi om kvæg, bæredygtighed og ernæring på en måde, der giver mening både for dem, der passer dyrene, og dem, der laver maden til tusindvis af danskere hver dag? Det spørgsmål undersøger en ny webinar-serie for madprofessionelle.   Oksekød og mejeri står ofte for

Dansk forbud mod PFAS i pizzabakker og engangsemballage virker

EmballageFoodserviceFødevaresikkerhedMiljø og sundhedTop13. 05. 2025

Paptallerkener, pizzabakker og bagepapir købt i udlandet er ofte produceret med PFAS, som kan være sundhedsskadeligt. I Danmark har forhandlerne stort set fjernet problemet med PFAS i fødevarekontaktmaterialer, viser Fødevarestyrelsens kontrol. PFAS kan bruges til at gøre pap og papir fedt- og

Ny institutdirektør på DTU Aqua

Forskning og uddannelseKød, fisk og fjerkræ08. 05. 2025

Professor Anna Rindorf vil som ny leder af DTU Aqua bakke op om innovation på både instituttet og i samfundet: ”Vi skal vokse videre på trods af en usikker verden.” DTU har udpeget professor og sektionsleder Anna Rindorf til ny direktør for DTU Aqua med tiltrædelse den 1. juli. Hun har både

Rynkeby Foods udvider med Valsølille Vitamin Water

DrikkevarerMiljø og sundhed08. 05. 2025

Rynkeby Foods A/S udvider sin produktportefølje under Valsølille-brandet ved at lancere Valsølille Vitamin Water – en vitaminvand uden brus og med 20 procent frugt. Med lanceringen af Valsølille Vitamin Water styrker Rynkeby Foods sin position på markedet for funktionelle drikkevarer og

Dragsbæk: Nordens olivenolie skal være økologisk

AktueltFødevareproduktionLandbrugMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed08. 05. 2025

Det handler om at styrke landbrug, folkesundhed og fødevareindustri: Økologien er atter på dagsordenen hos fødevaregiganten Dragsbæk, der nu vil sende klart signal til landmænd, politikere og privatforbrugere om de mange fordele ved den danske raps. Efter en periode med stilstand er økologien

Nyt millionprojekt reducerer madspild og giver restprodukter større værdi

AktueltFødevareproduktionØkologi og bæredygtighed08. 05. 2025

Danmarks fødevareindustri genererer årligt 385.000 tons madspild. Nu skal et nyt projekt til 13 millioner kroner hjælpe virksomheder med at udnytte deres sidestrømme fra fødevareproduktionen mere effektivt og dermed nedbringe madspildet. Projektet er støttet og sat i gang af Industriens Fond,

Lagkagehuset indgår omfattende partnerskab med Dagrofa

Brød og kagerDetailhandel og en grosFoodserviceTop08. 05. 2025

Lagkagehuset har underskrevet deres hidtil største samarbejdsaftale. Valget er faldet på fødevarekoncernen Dagrofa. Fremover skal Dagrofa Foodservice levere fødevarer til bagerkædens 108 danske butikker, og bagerkæden udbygger MENY-samarbejdet med yderligere 10 shop-in-shop-butikker og en fælles

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions lancerer den nye HiCube Neo RGA

  • DENIOS ApS

    Ved du, hvornår det er tid til at vedligeholde, udskifte eller flytte dit opsamlingskar?

  • Spirax Sarco Danmark

    Blog: Damp er naturlig teknologi

  • Nemco Machinery A/S

    Nemco har nyt med hjem fra Europas største fødevaremesse

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch på IFFA 2025: Vacuum Diagnostics til intelligente vakuumløsninger til kødforarbejdning

  • DENIOS ApS

    3 sikkerhedsfunktioner, du skal kigge efter på dit opsamlingskar

  • Spirax Sarco Danmark

    Steam Insight: En digital forbindelse til optimering af dit dampsystem

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Vakuumsystemer: En guide til turn-key projekter

  • DENIOS ApS

    Service og vedligeholdelse – overholder du loven?

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Alternativ til amerikansk cola: Hallernes Smørrebrød lancerer BRØL Kola Kola

    13.05.2025

  • Mejeriprisen 2025: Nu med nyt koncept og forbrugerperspektiv

    13.05.2025

  • Fra startup til storkøkkener: FÆRM vinder Mavens Hule og sikrer foodservice-samarbejde

    13.05.2025

  • Nyt liveformat bringer kvæget direkte ind i de professionelle køkkener 

    13.05.2025

  • Dansk forbud mod PFAS i pizzabakker og engangsemballage virker

    13.05.2025

  • Ny institutdirektør på DTU Aqua

    08.05.2025

  • Rynkeby Foods udvider med Valsølille Vitamin Water

    08.05.2025

  • Dragsbæk: Nordens olivenolie skal være økologisk

    08.05.2025

  • Nyt millionprojekt reducerer madspild og giver restprodukter større værdi

    08.05.2025

  • Lagkagehuset indgår omfattende partnerskab med Dagrofa

    08.05.2025

  • Madiværksættere sigter efter 100 millioner i omsætning efter fire år

    06.05.2025

  • Jagten er gået ind: DM i Bålmad søger deltagere

    06.05.2025

  • Tivoli Food Festival: Fiskeauktion, Danmarksmesterskaber og verdens (måske) bedste bouillabaisse

    06.05.2025

  • Aflysning af Esrum Kloster Ølfestival

    06.05.2025

  • Salget af miljømærket tun stiger med 24 procent

    06.05.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik