• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

AktueltKød, fisk og fjerkræMarkedsføringPolitik og eksport16. 11. 2023 | Mikkel Bækgaard

Må virksomheder greenwashe? Mandag indledes afgørende og principiel retssag

AktueltKød, fisk og fjerkræMarkedsføringPolitik og eksport16. 11. 2023 By Mikkel Bækgaard

Retssagen om påstået klimavenligt svinekød med de grønne organisationer Dansk Vegetarisk Forening og Foreningen Klimabevægelsen i Danmark på den ene side og slagterigiganten Danish Crown på den anden indledes mandag den 20. november i Vestre Landsret.

Er det en overtrædelse af markedsføringsloven og et udtryk for vildledning af forbrugerne, når Danish Crown bruger betegnelsen ’Klimakontrolleret gris’ og sloganet ’Dansk gris er mere klimavenlig, end du tror’ om sit svinekød? Det skal Vestre Landsret tage stilling til, når Danmarks første klimaretssag mandag den 20. november indledes i Vestre Landsret.

Sagen er kulminationen på en årelang kamp fra blandt andet Dansk Vegetarisk Forening for at bremse virksomheder, der markedsfører deres produkter som grønne, bæredygtige eller klimavenlige uden at have dokumentationen i orden. Det nuværende system, hvor klager over greenwashing samler støv i årevis hos Forbrugerombudsmanden for til sidst at strande hos Fødevarestyrelsen, mener foreningen. Sidstnævnte kan maksimalt udstede bøder på 10.000 kr., og derfor er det stort set gratis for store virksomheder at pynte sig med grønne fjer, siger Rune-Christoffer Dragsdahl, der er generalsekretær i Dansk Vegetarisk Forening.:

“Faktum er, at den industrielle animalske produktion er en af de mest klima- og miljøbelastende industrier i verden. Det er derfor uforståeligt, at giganter som Danish Crown indtil nu stort set har fået frit lejde til at anprise klimaskadelige varer som svinekød, som de selv finder passende. Der er behov for, at domstolene trækker en streg i sandet,”

Nødvendigt for klimadebatten med en afgørelse

Hos foreningen Klimabevægelsen i Danmark mener man, at en afgørelse i sagen er nødvendig for at komme videre i klimadebatten.

“Greenwashing er i dag en af de største trusler mod en hurtig og retfærdig grøn omstilling. Især Danish Crown har bidraget til at vildlede danskerne om den reelle klimaeffekt af kødproduktion. Det har haft en skadelig virkning på forbrugernes mulighed for at skåne klimaet samt hele den nationale debat om klima og kød. Hvordan kan man tale sagligt om klima, når virksomheder bruger millioner på vildledende kampagner? Vi forventer, at landsretten sætter en stopper for det nu,” siger Frederik Roland Sandby, der er sekretariatsleder i foreningen Klimabevægelsen i Danmark.

Sagen har siden den blev anlagt vokset sig større end forventet, idet Landbrug & Fødevarer samt Dansk Industri er indtrådt som biintervenient til støtte for Danish Crown. På den anden side af bordet har Forbrugerrådet Tænk stillet sig som støtte for de grønne organisationer og forbrugerne.

“Som forbrugere skal vi grundlæggende kunne stole på, at virksomhedernes markedsføring er ærlig og korrekt, så vi kan træffe et reelt og oplyst valg, når vi handler. Hvis markedsføringen vildleder, bliver det helt umuligt for os at vælge mellem produkterne. Og det vil både tage initiativet og handlekraften fra os, og ikke kun skade den grønne omstilling, men også de virksomheder, der rent faktisk lever op til deres markedsføring. Derfor betragter vi dette som en meget principiel og vigtig retssag, som kan få stor betydning for markedsføring af de vigtige grønne tiltag fremover og dermed den grønne omstilling,” siger Forbrugerrådet Tænks formand, Anja Philip. 

Advokater: Sagen bliver rettesnor for fremtidige afgørelser

Retssagen indledes i Vestre Landsret mandag den 20. november og løber over 6 retsdage: den 20.-22. november og den 4.-6. december. 

Sagen føres af advokat Kurt Helles Bardeleben fra Sirius Advokater for Klimabevægelsen og advokat Marc Stounberg fra Kontra Advokater for Dansk Vegetarisk Forening.

De to advokater udtaler: 

“Det er vores klare vurdering, at Danish Crowns markedsføringskampagne med ‘Dansk gris er mere klimavenlig, end du tror’ og ‘Klimakontrolleret gris’ var i strid med forbuddet mod vildledende markedsføring, og det er det, som landsretten nu skal tage stilling til. Det er første gang, en sag om greenwashing er indbragt for de danske domstole. Det betyder, at det vil være landsrettens afgørelse, der fremover vil være rettesnor, når det skal afgøres, om der er tale om ulovlig greenwashing eller om lovlig grøn markedsføring. Det er et principielt spørgsmål med stor betydning for forbrugerne og den grønne omstilling”.

Skrevet i: Aktuelt, Kød, fisk og fjerkræ, Markedsføring, Politik og eksport

Seneste nyt fra redaktionen

FødevareDanmark: Sænk fødevaremomsen, men hæv ikke priserne andre steder

Detailhandel og en grosPolitik og eksport12. 11. 2025

FødevareDanmark støtter ønsket om lavere fødevaremoms, men afviser De Samvirkende Købmænds (DSK) forslag om at finansiere momsnedsættelsen ved at hæve momsen på ”mindre nødvendige varer”. Torsdag i sidste uge lancerede De Samvirkende Købmænd (DSK) en analyse, der viser, at det er muligt at

Fem forskningsbaserede skridt mod mere bæredygtig ost

Forskning og uddannelseMejeriØkologi og bæredygtighed12. 11. 2025

En ny forskningsgennemgang viser, at fem enkle tiltag kan gøre osteproduktion mere effektiv og bæredygtig. Et forskerteam fra DTU har gennemgået den eksisterende forskning om fermentering og modning af ost i et litteraturstudie og peger på fem underudnyttede videnskabeligt baserede tiltag, som kan

Toscansk toprestaurant fylder Det japanske Tårn med italiensk velsmag

AktueltFoodservice12. 11. 2025

Den toscanske michelinrestaurant Saporium rykker for en periode ind i Tivoli. I Toscanas bølgende bakker ligger et af Italiens mest eksklusive og idylliske hoteller: det danskejede Borgo Santo Pietro, som for nyligt er blevet tildelt de maksimale 3 nøgler i Michelin-guiden. Blandt hotellets

Irland vinder prisen for verdens bedste steak ved World Steak Challenge

AktueltDetailhandel og en grosKød, fisk og fjerkræ12. 11. 2025

Ved mandagens World Steak Challenge vandt irske Dawn Meats og Lidl titlen som 'World's Best Steak' for deres irske græsfodrede sirloin. I alt sikrede Irland sig 24 guldmedaljer - og ud af de i alt 304 uddelte medaljer tog Irland den største samlede medaljehøst med 68 guld-, sølv- eller

Grønne ambitioner kræver større satsning på økologiforskning

Forskning og uddannelseFødevareproduktionLandbrugMiljø og sundhedTopØkologi og bæredygtighed12. 11. 2025

Forskning i økologi skal ikke have mindre, men større investeringer, for at Danmark kan leve op til sine grønne ambitioner om en fordobling af økologien. Det sikrer en ny politisk aftale. Med et nybrud i dansk forskningspolitik gennemfører regeringen flerårige investeringer i forskning og

FERM FOOD vinder EY’s Scale-Up pris: Gør fødevarer sundere

FødevareproduktionMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed11. 11. 2025

Den danske ingrediensproducent FERM FOOD ApS fra Bække i Vejen har vundet EY Entrepreneur Of The Year’s regionale pris i kategorien Scale-Up. Prisen blev uddelt ved EY’s kåring i Syd-og Sønderjylland torsdag den 6. november og markerer en vigtig milepæl for virksomheden, der leverer fermenterede

Indonesisk svamp tryller ølrester om til pølser

DrikkevarerForskning og uddannelseKød, fisk og fjerkræMiljø og sundhedRåvarer og ingredienserØkologi og bæredygtighed11. 11. 2025

I jagten på nye måder at producere protein på, har forskere på Aalborg Universitet forvandlet restprodukter fra ølproduktion til et proteinrigt produkt, som kan erstatte almindeligt kød i f.eks. pølser. Resultatet er både velsmagende, bæredygtigt og økonomisk fordelagtigt. For mange går en øl

Hotel Vejlefjord investerer massivt i talentudvikling i en presset branche

AktueltFoodserviceForskning og uddannelse11. 11. 2025

Mens hotel- og restaurationsbranchen kæmper med mangel på kvalificeret arbejdskraft, har Hotel Vejlefjord succes med at fastholde og udvikle medarbejdere gennem målrettede talentprogrammer. Hotel- og restaurationsbranchen har i flere år været blandt de hårdest ramte af forgæves rekrutteringer.

Økologikongres 2025 skal vise, hvad økologien kan præstere på basis af naturlige metoder

AktueltFødevareproduktionLandbrugMesser og konferencerMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed11. 11. 2025

Den 18.–19. november samles landmænd, forskere, rådgivere og virksomheder i Kolding til Økologikongres 2025. Med 47 faglige sessioner og temaer fra grøn trepart til sundhed og økologisk regenerativt landbrug sætter kongressen fokus på, hvordan økologien kan levere løsninger på tidens største

Ultraforarbejdede fødevarer: Eksperter efterlyser fokus på ernæring frem for proces

Forskning og uddannelseFødevareproduktionMesser og konferencerMiljø og sundhedTop11. 11. 2025

Den offentlige debat om ultraforarbejdede fødevarer fylder meget hos både forbrugere og fødevaresektor. På årets fødevarekonference, Fremtidens Fødevarer, hos Teknologisk Institut satte forskere og aktører problemstillingen under lup og opfordrede til at flytte fokus fra proces til

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch og Pfeiffer bringer den nyeste vakuumteknologi til Ajour 2025

  • Spirax Sarco Danmark

    Lavere energiforbrug og bedre produktkvalitet med Steam Infusion – en unik teknik til fødevarefremstilling

  • DENIOS ApS

    Sådan håndterer du en lækage med 10 trin

  • Busch Vakuumteknik A/S

    50 års trofast tjeneste i produktionen

  • Spirax Sarco Danmark

    Blog: Damp er naturlig teknologi

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Tilmeld dig Masterclass om dyrevelfærd og regenerativt landbrug

  • DENIOS ApS

    Hvad gør du med dine gasflasker, når kulden kommer?

  • Spirax Sarco Danmark

    Reducer dine levetidsomkostninger på reguleringsventiler

  • DENIOS ApS

    Alt hvad du skal vide, før du håndterer farlige stoffer

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Øget produktivitet på mejeriet takket være vakuum fra Busch

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • FødevareDanmark: Sænk fødevaremomsen, men hæv ikke priserne andre steder

    12.11.2025

  • Fem forskningsbaserede skridt mod mere bæredygtig ost

    12.11.2025

  • Toscansk toprestaurant fylder Det japanske Tårn med italiensk velsmag

    12.11.2025

  • Irland vinder prisen for verdens bedste steak ved World Steak Challenge

    12.11.2025

  • Grønne ambitioner kræver større satsning på økologiforskning

    12.11.2025

  • FERM FOOD vinder EY’s Scale-Up pris: Gør fødevarer sundere

    11.11.2025

  • Indonesisk svamp tryller ølrester om til pølser

    11.11.2025

  • Hotel Vejlefjord investerer massivt i talentudvikling i en presset branche

    11.11.2025

  • Økologikongres 2025 skal vise, hvad økologien kan præstere på basis af naturlige metoder

    11.11.2025

  • Ultraforarbejdede fødevarer: Eksperter efterlyser fokus på ernæring frem for proces

    11.11.2025

  • Danskerne rækker ud efter nye varianter af oksekød

    06.11.2025

  • RAWBITE udvider produktionen i Tyskland for at imødekomme stigende efterspørgsel

    06.11.2025

  • 7-Eleven åbner ny runde af Innovation Corner og sætter fjerde iværksætterprodukt på hylderne

    06.11.2025

  • Årets Wiuff 2025: Marie Bojsen fra Birthesminde modtager Danmarks første råvarepris

    06.11.2025

  • Sund jord giver sunde grøntsager – og det kan smages

    06.11.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik