• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

AktueltKød, fisk og fjerkræMarkedsføringPolitik og eksport16. 11. 2023 | Mikkel Bækgaard

Må virksomheder greenwashe? Mandag indledes afgørende og principiel retssag

AktueltKød, fisk og fjerkræMarkedsføringPolitik og eksport16. 11. 2023 By Mikkel Bækgaard

Retssagen om påstået klimavenligt svinekød med de grønne organisationer Dansk Vegetarisk Forening og Foreningen Klimabevægelsen i Danmark på den ene side og slagterigiganten Danish Crown på den anden indledes mandag den 20. november i Vestre Landsret.

Er det en overtrædelse af markedsføringsloven og et udtryk for vildledning af forbrugerne, når Danish Crown bruger betegnelsen ’Klimakontrolleret gris’ og sloganet ’Dansk gris er mere klimavenlig, end du tror’ om sit svinekød? Det skal Vestre Landsret tage stilling til, når Danmarks første klimaretssag mandag den 20. november indledes i Vestre Landsret.

Sagen er kulminationen på en årelang kamp fra blandt andet Dansk Vegetarisk Forening for at bremse virksomheder, der markedsfører deres produkter som grønne, bæredygtige eller klimavenlige uden at have dokumentationen i orden. Det nuværende system, hvor klager over greenwashing samler støv i årevis hos Forbrugerombudsmanden for til sidst at strande hos Fødevarestyrelsen, mener foreningen. Sidstnævnte kan maksimalt udstede bøder på 10.000 kr., og derfor er det stort set gratis for store virksomheder at pynte sig med grønne fjer, siger Rune-Christoffer Dragsdahl, der er generalsekretær i Dansk Vegetarisk Forening.:

“Faktum er, at den industrielle animalske produktion er en af de mest klima- og miljøbelastende industrier i verden. Det er derfor uforståeligt, at giganter som Danish Crown indtil nu stort set har fået frit lejde til at anprise klimaskadelige varer som svinekød, som de selv finder passende. Der er behov for, at domstolene trækker en streg i sandet,”

Nødvendigt for klimadebatten med en afgørelse

Hos foreningen Klimabevægelsen i Danmark mener man, at en afgørelse i sagen er nødvendig for at komme videre i klimadebatten.

“Greenwashing er i dag en af de største trusler mod en hurtig og retfærdig grøn omstilling. Især Danish Crown har bidraget til at vildlede danskerne om den reelle klimaeffekt af kødproduktion. Det har haft en skadelig virkning på forbrugernes mulighed for at skåne klimaet samt hele den nationale debat om klima og kød. Hvordan kan man tale sagligt om klima, når virksomheder bruger millioner på vildledende kampagner? Vi forventer, at landsretten sætter en stopper for det nu,” siger Frederik Roland Sandby, der er sekretariatsleder i foreningen Klimabevægelsen i Danmark.

Sagen har siden den blev anlagt vokset sig større end forventet, idet Landbrug & Fødevarer samt Dansk Industri er indtrådt som biintervenient til støtte for Danish Crown. På den anden side af bordet har Forbrugerrådet Tænk stillet sig som støtte for de grønne organisationer og forbrugerne.

“Som forbrugere skal vi grundlæggende kunne stole på, at virksomhedernes markedsføring er ærlig og korrekt, så vi kan træffe et reelt og oplyst valg, når vi handler. Hvis markedsføringen vildleder, bliver det helt umuligt for os at vælge mellem produkterne. Og det vil både tage initiativet og handlekraften fra os, og ikke kun skade den grønne omstilling, men også de virksomheder, der rent faktisk lever op til deres markedsføring. Derfor betragter vi dette som en meget principiel og vigtig retssag, som kan få stor betydning for markedsføring af de vigtige grønne tiltag fremover og dermed den grønne omstilling,” siger Forbrugerrådet Tænks formand, Anja Philip. 

Advokater: Sagen bliver rettesnor for fremtidige afgørelser

Retssagen indledes i Vestre Landsret mandag den 20. november og løber over 6 retsdage: den 20.-22. november og den 4.-6. december. 

Sagen føres af advokat Kurt Helles Bardeleben fra Sirius Advokater for Klimabevægelsen og advokat Marc Stounberg fra Kontra Advokater for Dansk Vegetarisk Forening.

De to advokater udtaler: 

“Det er vores klare vurdering, at Danish Crowns markedsføringskampagne med ‘Dansk gris er mere klimavenlig, end du tror’ og ‘Klimakontrolleret gris’ var i strid med forbuddet mod vildledende markedsføring, og det er det, som landsretten nu skal tage stilling til. Det er første gang, en sag om greenwashing er indbragt for de danske domstole. Det betyder, at det vil være landsrettens afgørelse, der fremover vil være rettesnor, når det skal afgøres, om der er tale om ulovlig greenwashing eller om lovlig grøn markedsføring. Det er et principielt spørgsmål med stor betydning for forbrugerne og den grønne omstilling”.

Skrevet i: Aktuelt, Kød, fisk og fjerkræ, Markedsføring, Politik og eksport

Seneste nyt fra redaktionen

Ny forskning: Vandmænd kan bruges til at lave mayonnaise og smør

Forskning og uddannelseFødevareproduktionMiljø og sundhedRåvarer og ingredienserØkologi og bæredygtighed09. 12. 2025

Forskere på Syddansk Universitet (SDU) har fundet ud af, at vandmænd kan bruges som fødevarestabilisator og vil nu bl.a. samarbejde med toprestauranten Alchemist og dens forsknings- og testkøkken Spora om at bruge det i madretter. I fremtiden kan de slimede væsener måske bidrage til en mere

Fermentering gør havets grøntsager mere spiselige

Forskning og uddannelseMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed09. 12. 2025

Tang har længe været hyldet som en bæredygtig superingrediens – men dens “fiskede” smag er en barriere for mange vestlige forbrugere. Nu viser et nyt studie fra Københavns Universitet, at fermentering med mælkesyrebakterier kan være nøglen til at få tangen til at glide ned. Det kan være

Dansk økologieksport når rekordhøjt niveau

AktueltFødevareproduktionLandbrugMarkedsføringMesser og konferencerMiljø og sundhedPolitik og eksportØkologi og bæredygtighed09. 12. 2025

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at eksporten af danske økologiske varer i 2024 steg til 3,6 milliarder kroner. Det er fjerde år i træk, at økoeksporten stiger. Dansk økologieksport steg i 2024 med fire procent. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik, der netop er offentliggjort. I

Fødevareminister Jacob Jensen

Mindre madspild: Nu bliver det lettere at donere overskudsmad

AktueltDetailhandel og en grosFoodserviceMiljø og sundhedPolitik og eksportØkologi og bæredygtighed09. 12. 2025

Fødevareminister Jacob Jensen (V) har taget initiativ til at luge ud i regler, der spænder ben for donation af fødevarer. En ændret fortolkning af reglerne for donation af overskudsmad skal skabe bedre og mere enkle rammer for fødevarevirksomheder i Danmark og samtidig styrke kampen mod

Stigende fødevarepriser kan flytte to ud af tre stemmer

Detailhandel og en grosPolitik og eksportTop09. 12. 2025

Fødevarepriser er blevet et afgørende vælgertema, hvor næsten to ud af tre danskere svarer, at de stigende fødevarepriser i større eller mindre grad kan påvirke deres stemme ved næste folketingsvalg. Det viser en ny befolkningsundersøgelse foretaget af Norstat for De Samvirkende Købmænd

Ny teknologi: Kan vi leve af luftsteg og vindfrikadeller?

Forskning og uddannelseFødevareproduktionMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed04. 12. 2025

På AU Viborg er forskere nu klar til at teste en teknologi, der kan forvandle CO₂ og brint til protein. Perspektiverne er at kunne hjælpe med at brødføde en voksende global befolkning helt uden ny landbrugsjord. For nylig åbnede pilotanlægget, der skal bringe teknologien tættere på dit

Dansk forskning kan bane vej for udfasning af antibiotika i akvakultur

Forskning og uddannelseFødevareproduktionKød, fisk og fjerkræMiljø og sundhed04. 12. 2025

Dansk akvakultur kan stå over for et markant gennembrud i indsatsen for at reducere brugen af antibiotika. Forskere fra Københavns Universitet leder projektet AQUAPHAGE, der udvikler en virusbaseret teknologi, som kan anvendes som et bæredygtigt og målrettet alternativ til antibiotika i produktionen

Bad Seed Brewing kåret som Årets Danske Bryggeri 2025

AktueltDrikkevarer04. 12. 2025

Det nordjyske bryggeri hædres af Danske Ølentusiaster for konsekvent høj kvalitet, markant udvikling og et år, hvor både øl, samarbejder og festivalaktiviteter har sat tydelige aftryk på den danske ølscene. Bad Seed Brewing løb med hver femte stemme, da medlemmerne af forbrugerorganisationen

Nyt nummer på gaden: Food&Drink går i fisk

AktueltFoodserviceKød, fisk og fjerkræ04. 12. 2025

Der er fisk og skaldyr på menuen i årets sidste udgave af branchemagasinet Food&Drink, der nu er på gaden. Vi besøger blandt andet Krogs Fiskerestaurant og hører mere om forædling af fisk, der ikke altid behøves at være pivfrisk. Samme budskab får vi også fra en fiskeopdrætter i

Danske økologiske virksomheder på eksportfremstød i Berlin

Miljø og sundhedPolitik og eksportTopØkologi og bæredygtighed04. 12. 2025

I forrige uge samledes 12 danske økologiske og plantebaserede fødevarevirksomheder i Berlin for at deltage i et målrettet eksportfremstød arrangeret af Landbrug & Fødevarer i samarbejde med den danske ambassade i Berlin. Initiativet, der var støttet af Fonden for økologisk landbrug, skulle

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Dagrofa Foodservice juleindsamler til fordel for JunkFood

  • Spirax Sarco Danmark

    Undgå kontaminering med rendamp i fødevareproduktion

  • Ardo NV Denmark Office

    Slank, sprød og …

  • Ardo NV Denmark Office

    Ready to eat or not?

  • Ardo NV Denmark Office

    Nyt år, nye favoritter – Ardo lancerer 9 nyheder på frost i 2026

  • DENIOS ApS

    Har du den rigtige pumpe?

  • Spirax Sarco Danmark

    Guide: Find den korrekte dampkvalitet

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Centraliseret vakuumsystem reducerer omkostninger for vakuumpakning

  • Nemco Machinery A/S

    Ny serie termoformere vil blive en gamechanger inden for pakkemaskiner

  • DENIOS ApS

    Den ultimative tjekliste: Få mest ud af dit opsamlingskar

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Ny forskning: Vandmænd kan bruges til at lave mayonnaise og smør

    09.12.2025

  • Fermentering gør havets grøntsager mere spiselige

    09.12.2025

  • Dansk økologieksport når rekordhøjt niveau

    09.12.2025

  • Mindre madspild: Nu bliver det lettere at donere overskudsmad

    09.12.2025

  • Stigende fødevarepriser kan flytte to ud af tre stemmer

    09.12.2025

  • Ny teknologi: Kan vi leve af luftsteg og vindfrikadeller?

    04.12.2025

  • Dansk forskning kan bane vej for udfasning af antibiotika i akvakultur

    04.12.2025

  • Bad Seed Brewing kåret som Årets Danske Bryggeri 2025

    04.12.2025

  • Nyt nummer på gaden: Food&Drink går i fisk

    04.12.2025

  • Danske økologiske virksomheder på eksportfremstød i Berlin

    04.12.2025

  • Lavazza vinder europæisk hæder for tredje år i træk

    02.12.2025

  • Kan man bage en kage uden æg? Det undersøger forskere og virksomheder nu i et projektsamarbejde

    02.12.2025

  • Black Friday gav omsætningsrekord i Dagrofa Foodservice-butikker

    02.12.2025

  • Falstaff: Et af Europas førende mad- og livsstilsmedier er udkommet i Danmark

    02.12.2025

  • FødevareDanmark anker gebyrsag til Højesteret: Dommen strider mod EU-retten, mener de

    02.12.2025

Alle nyheder ›

Læs Food & Drink gratis online

Annoncering i Food & Drink

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik