Skal man opdateres på den internationale vinverden anno 2022, er ProWein i Düsseldorf fra den 15. til 17. maj en oplagt destination. Her vil i omegnen af 5.500 udstillere fordelt på 60 lande fremvise en bred palette af vin, spiritus og premium drikkevarer.
ProWein er en international fagmesse for vin og spiritus, og fagfolk fra foodservice, Horeca, specialbutikker og dagligvarehandlen valfarter til Düsseldorf, når den røde løber bliver rullet ud den 15. maj. Sidst ProWein bød indenfor, var tilbage i 2019, hvor messen kunne fejre sit 25-års jubilæum. Der var stor fest og der var rekordmange gæster, som kom fra nær og fjern. Fra 143 lande for at være eksakt. Den internationale efterspørgsel efter vin og spiritus var ikke set større og intet så ud til, at den tendens skulle vende. Men så kom corona og først nu, tre år senere, kan vi igen mødes til smagsprøver og netværksmøder på ProWein – og det skal naturligvis fejres med gehør.
Utrolige mængder vin samlet på ét sted
5.500 udstillere fra 60 lande indtager 13 haller i Düsseldorf Exhibition Centre, som alle inddeles efter lande og regioner.
– Internationale mærker er repræsenteret her, sammen med importører og eksportører, agenter, udvalgte vinhuse og individuelle vinregioner, fortæller Bastian Mingers, der er projektchef hos ProWein. Han tilføjer:
– ProWein har et unikt salgsargument: ingen anden begivenhed i verden tilbyder en så omfattende produktportefølje. Ikke engang covid-19 kan bremse os.
Ny hal huser den tyske vinindustri
I 2019 åbnede den nye hal 1 i messecenteret i Düsseldorf og vil i år huse den tyske vinindustri. Med 800 tyske udstillere er den nye hal dog ikke nok, og de breder sig også til hal 4 og 5, hvor alle de relevante tyske vinregioner vil være repræsenteret. Med en tur til Düsseldorf kan du derfor blive klogere på regionerne Baden, Mosel, Nahe, Pfalz, Rheingau og så videre. Og udstillerne ser frem til at byde de danske indkøbere velkommen, for Danmark er et særdeles attraktivt marked for de tyske vinmagere. Tal fra den seneste ProWein-opgørelse i slutningen af 2018 placerer Danmark som det 2. mest attraktive vinmarked i verden for de tyske producenter. De tal understøtter Wines from Germany, der viser, at ikke blot køber vi i Danmark stadig mere tysk vin – vi bruger også flere penge per enhed.
Frankrig, Italien, Spanien, Portugal, Grækenland samt Østrig har også deres egen hal, mens de resterende lande må deles om resten af hallerne.
Det samme, men alligevel ikke
Et af højdepunkterne på ProWein er deres ”same but different”-område, hvor i omegnen af 120 udstillere fremviser højaktuelle drikkevarer med håndværket i centrum: craft spiritus, -øl og -cider. Det foregår i en fuldt booket hal 7. Messearrangørerne tilskriver ”same but different”-områdets succes ikke blot til de fremragende drikkevarer, men også den uovertrufne atmosfære, der er så typisk blandt udstillere og publikum i hallen. Det er en messe i messen, og selv hvis ikke kategorien er aktuel for den enkelte gæst, bør de ikke snyde sig selv for at besøge hallen. Så forskellige de enkelte udstilleres fokus kan være, så ens er deres tilgang alligevel til produkterne: omhyggelighed, bæredygtig og kreativ forarbejdning af råmaterialer, lokale råvarer, godt håndværk og ikke mindst stor passion. I hal 7 kan man altså møde pionerer, trendsættere og førende personligheder fra en branche i stærk vækst.
Urban gastronomy
Vin og mad har en naturlig tilknytning og for fagfolk med hang til gastronomi, er ProWein en attraktiv destination. Ikke nok med, at der kan smages vin og andre drikkevarer fra omtrent 5.500 udstillere fra hele verden, så kan man som endnu en nyhed, i hal 4, gå på opdagelse i ”urban gastronomy by #asktoni, alias Toni Askitis & ProWein”, som blandt andet byder på workshops specifikt henvendt til fagfolk fra hospitality-fagene.