• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

FoodserviceMiljø og sundhedPolitik og eksportØkologi og bæredygtighed27. 05. 2021 | Kasper Mundt-Nielsen

Kokkeelever laver retter af nødhjælpspakker på Folkemødet

FoodserviceMiljø og sundhedPolitik og eksportØkologi og bæredygtighed27. 05. 2021 By Kasper Mundt-Nielsen

I en verden, hvor vi producerer mad nok til at brødføde alle, går 690 millioner mennesker stadig i seng på tom mave. Det er et paradoks, som det internationale samfund har forpligtet sig til at ændre med verdensmålene om at stoppe sult og underernæring samt sikre bæredygtige fødevaresystemer.

Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

På Bornholm tager studerende fra ernærings- og kokkeuddannelsen nu teten på at udvikle deres bud på fremtidens bæredygtige mad.

15 elever fra Campus Bornholm og Zealand Business College deltager i en dyst om at skabe et bæredygtigt og næringsrigt måltid på baggrund af den ernæring, der findes i en humanitær nødhjælpspakke og lokale råvarer. Historien, der sætter rammen for udfordringen om at skabe et bæredygtigt måltid, er, at eleverne på Bornholm kun må bruge basiselementerne fra en nødhjælpspakke og de lokale råvarer fra øen. Konkurrencebetingelserne skal danne ramme om en forståelse af følgende problemstillinger: bæredygtighed, nærringsbehov og sult i form af råvarebegrænsning og derfor er et af kriterierne for elevernes madprodukter, at de skal være vegetariske.

Udfordringen er stillet af 2030beyond, FN’s World Food Programme og Danida/Udenrigsministeriet, som er del af en jury, der skal vælge det bedste madprodukt på Folkemødet på Verdensmålenes Plads. Juryen tæller også kokken, Jonas Cronqvist, og stifter af Nomy, en gastronomisk hub i Kenya, som arbejder med lokale sæsonbestemte råvarer og bæredygtighed i alle led.

– Vi skal hjælpe og understøtte unge talentfulde kokke i verden, så de kan blive talerør for vigtigheden af bæredygtig og lokalitetsbaseret gastronomi, siger Jonas Cronqvist.

På kick-off-arrangementet på Campus Bornholm gik eleverne i køkkenet med Kavit Sharh, med stor erfaring fra Michelin restauranter, og kok og co-founder af Nomy, Mikkel Maagaard, som underviste dem i at lave appetizers – baseret på medbragte råvarer fra kokkenes egen have samt madrester fra køkkenet – så råvarerne ikke oversteg 25 kr.

Engagementet var højt, og eleverne havde både holdninger og mange spørgsmål til, hvordan de kan gøre en forskel med deres håndværk.

– På trods af alle gode intentioner går udviklingen den helt forkerte vej. Sidste år var 155 millioner mennesker i 55 lande ramt af akut fødevarekrise. WFP redder liv under konflikter og katastrofer, men vi arbejder også langsigtet på at sikre bæredygtige fødevaresystemer, så vi kan nå en verden uden sult inden 2030. Vi har travlt. Derfor er det tvingende nødvendigt, at alle er med – ikke mindst unge professionelle. Vi er derfor rigtig glade for, at eleverne fra ZBC og Campus Bornholm vil være med i projektet, siger Anne Poulsen, direktør for FN’s World Food Programmes Nordiske Kontor.

I den næste måned arbejder eleverne videre med deres madprodukter. De skal også digitalt møde andre elever på en kokkeskole i Karen Blixen Camp i Kenya og lære om, hvordan de kan bidrage til en bedre verden gennem deres fag og gastronomiens verden.

– Vi (er, red.) jo i Danmark hvor vi har mulighed for at gøre en forskel. Som kok kan man vælge at handle ind lokalt og sæsonmæssigt, og så kan man samarbejde, siger kokkeelev Christoffer Burrack fra Campus Bornholm.

Under Folkemødet på Bornholm, uddeler eleverne deres bæredygtige servering til Folkemødegæsterne, og på baggrund af stemmer fra gæsterne på Verdensmålenes Plads og opfyldelse af konkurrencens kriterier, finder juryen vinderen af det mest bæredygtige produkt til kåringseventen lørdag 19. juni på Verdensmålenes Plads.

FAKTA

2030beyond er en handletank for 2030-agendaen, der understøtter parlamentarikere, borgere, virksomheder og andre med at accelerere handling for Verdensmålene. 2030beyond arrangerer Verdensmålenes Plads på Folkemødet 2021, som projektet ’Elever dyster for fremtidens bæredygtige mad’ er en del af.

FN’s World Food Programme (WFP) er modtager af Nobels Fredspris 2020. WFP er verdens største humanitære organisation, som redder liv under katastrofer og bruger fødevareassistance til at skabe fundamentet for fred, stabilitet og velstand for mennesker, der er ramt af konflikter, naturkatastrofer og klimaforandringer. Danmark er blandt WFP’s vigtigste donorer af fleksible bidrag. Disse bidrag gør det muligt for WFP at reagere hurtigt og effektivt, når katastrofer indtræffer, finansiere forsømte kriser og dermed sikre, at hjælpen når dem, der har mest brug for den.

Skrevet i: Foodservice, Miljø og sundhed, Politik og eksport, Økologi og bæredygtighed

Seneste nyt fra redaktionen

Vareelevator: Der kommer 800 kilo varer hver uge – alligevel går kokken tomhændet

Foodservice27. 11. 2025

En kok må ikke gå tomhændet, siges det – men på Green Mango på Frederiksberg er det præcis, hvad de gør, selvom der hver uge kommer 800 kilo varer ind ad døren. God mad kræver gode råvarer, og de vejer tungt. På Godthåbsvej på Frederiksberg kommer der hver uge omtrent 800 kilo kokosmælk, ris og

Sådan bruger planter ingeniørprincipper til at trænge gennem hård jord

Forskning og uddannelseLandbrug27. 11. 2025

Et internationalt forskerhold med Københavns Universitet, Shanghai Jiao Tong University og University of Nottingham i spidsen har opdaget, hvordan planterødder er i stand til at trænge igennem hård og tæt jord ved hjælp af et velkendt ingeniørprincip. Opdagelsen kan få stor betydning for fremtidens

aye aye på Admiral Hotel hædres for Danmarks bedste nye vinkort

AktueltDrikkevarerFoodservice27. 11. 2025

Admiral Hotels restaurant aye aye har vundet prisen for Best Newcomer List ved Star Wine List of the Year Denmark 2025, en international anerkendelse, der hylder verdens bedste vinkort og de mennesker, der står bag. Med kun 48 finalister på tværs af Danmark var aye aye allerede blandt en

Madplansunivers er et kæmpe hit: Tusindvis af danskere henter inspiration hver uge

AktueltDetailhandel og en grosMarkedsføring27. 11. 2025

Mange kløer sig nok frustreret i håret over at skulle finde idéer til aftensmaden, men et madplansunivers med madblogger og influencer Julie Bruun er en stor succes. ‘Hvad skal vi have til aftensmad?’ Det spørgsmål stiller mange danskere sikkert sig selv flere gange om ugen, men hjælpen er lige

Ny rapport fra Madland: Grøn madhandel i København er nøglen til en sundere og mere resilient madby

Miljø og sundhedRåvarer og ingredienserTopØkologi og bæredygtighed27. 11. 2025

Madland udgiver nu rapporten ‘Grøn madhandel i København – alternative, sunde og grønne madkanaler’, der er udarbejdet for Københavns Kommune som et dialogredskab til politikere, embedsfolk og andre beslutningstagere. Rapporten giver det første samlede overblik over de mange typer aktører og

Danish Crown: Konkurrencekraften forbedret i oprydningsår

Kød, fisk og fjerkræ25. 11. 2025

Med afsæt i en række nødvendige og konsekvente beslutninger er det lykkedes Danish Crown at styrke afregningen til andelsejerne og få stoppet en kritisk tilbagegang i tilførslerne af grise. De kommende to år vil der være fokus på at gennemføre en omfattende transformation af koncernen, så der skabes

Ny skæremaskine til plantebaserede fødevarer kommer til Danmark

FoodserviceFrugt og grøntFødevareproduktion25. 11. 2025

Nemco, der er leverandør af udstyr til fødevareindustrien, lancerer nu en skæremaskine til plantebaserede fødevarer på det danske marked. Der er tale om Maxx 200 HMT-maskinen fra den anerkendte tyske producent holac Maschinenbau. Maxx 200 HMT indgår i en serie af innovative skæremaskiner, som

Madkulturen: Danskernes vegetarisle aftensmad består mest af rugbrød, toast og pasta

AktueltFrugt og grøntMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed25. 11. 2025

Det er sjældent de grønne retter, der finder vej til middagsbordet, når kødet udelades. De mest spiste vegetariske aftensmåltider er nemlig rugbrød, toast, pasta, yoghurt og pizza – retter, der i gennemsnit indeholder færre grøntsager end måltider med kød. Det viser den årlige undersøgelse

Finalisterne til Årets Kok og Årets Tjener 2026 er fundet

AktueltFoodservice25. 11. 2025

Søndag dystede landets dygtigste kokke og tjenere ved semifinalerne til Årets Kok og Årets Tjener 2026. Nu er finalisterne fundet til finalerne i marts. Seks tjenere og seks kokke er videre til finalerne i Årets Kok og Årets Tjener 2026. Det står klart efter søndagens semifinaler på Kold

Verdens bedste oksemørbrad kommer fra Slagelse-virksomhed

Kød, fisk og fjerkræTop25. 11. 2025

JN Meat International har igen vundet en VM-titel i World Steak Challenge, som er blevet afgjort ved en storstilet prisuddeling i London. Det er fjerde gang, at Slagelse-virksomheden med grundlægger og kødsommelier John Sashi i spidsen sikrer en anerkendelse i det prestigefyldte

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Ardo NV Denmark Office

    Nyt år, nye favoritter – Ardo lancerer 9 nyheder på frost i 2026

  • DENIOS ApS

    Har du den rigtige pumpe?

  • Spirax Sarco Danmark

    Guide: Find den korrekte dampkvalitet

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Centraliseret vakuumsystem reducerer omkostninger for vakuumpakning

  • Nemco Machinery A/S

    Ny serie termoformere vil blive en gamechanger inden for pakkemaskiner

  • DENIOS ApS

    Den ultimative tjekliste: Få mest ud af dit opsamlingskar

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch og Pfeiffer bringer den nyeste vakuumteknologi til Ajour 2025

  • Spirax Sarco Danmark

    Lavere energiforbrug og bedre produktkvalitet med Steam Infusion – en unik teknik til fødevarefremstilling

  • DENIOS ApS

    Sådan håndterer du en lækage med 10 trin

  • Busch Vakuumteknik A/S

    50 års trofast tjeneste i produktionen

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Vareelevator: Der kommer 800 kilo varer hver uge – alligevel går kokken tomhændet

    27.11.2025

  • Sådan bruger planter ingeniørprincipper til at trænge gennem hård jord

    27.11.2025

  • aye aye på Admiral Hotel hædres for Danmarks bedste nye vinkort

    27.11.2025

  • Madplansunivers er et kæmpe hit: Tusindvis af danskere henter inspiration hver uge

    27.11.2025

  • Ny rapport fra Madland: Grøn madhandel i København er nøglen til en sundere og mere resilient madby

    27.11.2025

  • Danish Crown: Konkurrencekraften forbedret i oprydningsår

    25.11.2025

  • Ny skæremaskine til plantebaserede fødevarer kommer til Danmark

    25.11.2025

  • Madkulturen: Danskernes vegetarisle aftensmad består mest af rugbrød, toast og pasta

    25.11.2025

  • Finalisterne til Årets Kok og Årets Tjener 2026 er fundet

    25.11.2025

  • Verdens bedste oksemørbrad kommer fra Slagelse-virksomhed

    25.11.2025

  • Geia Group køber bake & take

    20.11.2025

  • Bornholm tager næste skridt mod Danmarks første lokale rejeproduktion

    20.11.2025

  • Sticks’n’Sushi åbner i Københavns Lufthavn

    20.11.2025

  • 30 kroner, 6 måltider og en vigtig støtte til mennesker som denne jul spiser på herberger, krisecentre og varmestuer

    20.11.2025

  • Millioninvestering skal skabe grøn mad-revolution

    20.11.2025

Alle nyheder ›

Læs Food & Drink gratis online

Annoncering i Food & Drink

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik