Eftersøgningen efter Danmarks bedste kok til mad over bål er skudt i gang. For andet år i træk afholdes DM i Bålmad – en krævende kokkekonkurrence, hvor kun en lille udvalgt skare får lov at stille til start.

Kan du kreere gastronomiske oplevelser i særklasse – også selv om røgen svider i øjnene og gløderne springer? Så er det nu, du skal melde dig som deltager ved Danmarksmesterskabet i Bålmadlavning. Konkurrencen finder sted under festivalen Food on Fire i Sorø den 13. september 2025.
Det er et panel af stærke fagfolk, der håndplukker de blot fire deltagere, der får lov at stille til start, og det er den samme jury, der skal imponeres på selve konkurrencedagen.
For proffer og entusiaster
Thomas Castberg, der for andet år i træk er at finde i dommerpanelet, håber at se nogle af landets dygtigste kokke melde sig til dysten. Samtidig understreger han dog, at man ikke behøver at have ’Michelinstjerner’ på skulderen for at være med.
”Jeg ved af erfaring, at der er så mange derude, som er vanvittigt dygtige til at lave mad, så hvis de kan se sig selv gøre det over åben ild, så gælder det bare om at ’bide til bolle’ og melde sig,” siger Thomas Castberg, der blandt andet kendt for sin rolle som dommer i tv-successen MasterChef.
I juryen sidder også Judith Kyst, direktør for Madkulturen, sidste års vinder af konkurrencen, Kasper Mark Schou, og endelig har tv-vært og kogebogsforfatter Nikolaj Kirk sagt ja til at indtræde i årets dommerpanel.
Thomas Castberg forsikrer, at juryen ikke bider – men den kræver, at man rammer plet for at blive imponeret.
”Jeg vil sige det sådan, at der nok ikke er nogen af os i juryen, der bliver specielt imponerede af elaborerede teknikker, hvis de ikke signifikant løfter retten. Men kan man skabe noget enkelt, noget, der sætter bålet og dets kvaliteter i højsædet og lykkedes, så bliver vi – eller i hvert fald jeg – imponeret.”
Mad over ild – på allerhøjeste niveau
Men hvad består udfordringen så af?
Deltagerne skal i løbet af 120 minutter servere en grillhovedret udelukkende tilberedt over bål. Alle får adgang til et råvarebord med lokale specialiteter fra Sjællands Spisekammer og bliver assisteret af en kokkeelev fra ZBC Kokke- og Tjenerskole.
Den gastronomiske dyst over bål kommenteres kyndigt undervejs af Michael Museth, stifter af Folkets Madhus og tv-kok på Tv2’s Go’ Morgen Danmark.
Han forklarer om den udfordring, der venter:
”Du kan jo være ’åh så dygtig’ i et køkken, men det er bare noget helt andet at stå ved et bål, der er udsat for vejr og vind,” siger Michael Museth, der samtidig håber, at også dygtige amatører melder sig til konkurrencen:
”Jeg håber, at en bred palette af dygtige deltagere melder sig og at nogle entusiaster kan blande sig i konkurrencen. Hvem ved, måske er bålmadens svar på Svend fra X Factor derude,” siger Michael Museth med et grin.
Tårnhøje ambitioner
Hos Destination Sjælland, der sammen med en række samarbejdspartnere står bag konkurrencen, er meldingen klar: Med DM i Bålmad vil man skabe en konkurrence, der tiltrækker kokke fra øverste hylde, der har mod på en anderledes udfordring:
”Vi har store ambitioner på konkurrencens vegne. Vi skeler jo til de mest veletablerede kokkekonkurrencer i Danmark – som fx Sol Over Gudhjem, og målet er, at DM i Bålmad bliver et format, der både tiltrækker de bedste (bål)kokke i landet og ikke mindst publikum, som får en fed oplevelse ved at overvære konkurrencen,” lyder det fra Morten Jensen, direktør i Destination Sjælland
”Det er en anderledes udfordring, ja – der kommer sved på panden og røg i øjnene, men vi forventer altså, at maden, der tilberedes over bålet, rammer et vist niveau. Der er højt til loftet, men kravene er lige så høje,” slutter han.
Sådan søger du om deltagelse
Deltagelse er åben for såvel professionelle kokke, der har mod på at udfordre sig selv under åben himmel, men også hærdede amatører opfordres til at melde sig som deltagere.
Læs mere om konkurrencen på hjemmesiden: foodonfire.dk/dm-i-baalmad/
Du søger om at komme med i konkurrencen ved at sende en ansøgning via e-mail til info@desj.dk
Din ansøgning skal indeholde en kort præsentation af dig selv, dine relevante erfaringer og et par linjer om, hvorfor netop du skal slippe gennem nåleøjet og være med i konkurrencen.
Ansøgningsfristen er onsdag den 18. juni 2025 kl. 12.
De fire deltagere får direkte besked, og navnene offentliggøres på foodonfire.dk senest den 30. juni 2025
Fakta om DM i Bålmad 2025
- •Afholdes lørdag 13. september i Parnasgrunden, Sorø
- •En del af bålmadsfestivalen Food on Fire
- Jury: Judith Kyst, Thomas Castberg, Nikolaj Kirk og Kasper Mark Schou
- Moderator: Michael Museth
- Præmier:
- 1. plads: 15.000 kr. + vindertrofæ skabt af Finn Møller, Møller i Mejeriet
- 2.-4. plads: 2.500 kr.
- Alle deltagere modtager desuden Bon-fire udstyr