• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

Detailhandel og en grosFoodserviceFødevareproduktionKød, fisk og fjerkræMiljø og sundhedTop06. 11. 2019 | Kasper Mundt-Nielsen

Invasive østers er populære som aldrig før

Detailhandel og en grosFoodserviceFødevareproduktionKød, fisk og fjerkræMiljø og sundhedTop06. 11. 2019 By Kasper Mundt-Nielsen

Den invasive stillehavsøsters er blevet et problem for naturen langs den danske vestkyst. En del af løsningen på problemet er at spise dem. Østers som råvare er i de senere år blevet populær som aldrig før, og fordi kvaliteten er høj og prisen samtidig relativt lav, rummer de danske stillehavsøsters både indtjeningsmuligheder for restauranterne og store smagsoplevelser for gæsterne

Af Lars Roest-Madsen

”If you can’t beat them, eat them!” – sådan lød opfordringen fra forhenværende fiskeriminister Eva Kjer Hansen, da hun tidligere på året besøgte Rømø ved Vadehavet i forbindelse med offentliggørelsen af lokationen for Danmarks Østersfestival. Ministeren talte naturligvis om de østers af stillehavstypen, som i 90’erne blev udsat til opdræt på Vestkysten, men som uventet formerede sig i en grad, så de i løbet af de sidste 30 år har invaderet den danske vestkyst fra Vadehavet i syd til Limfjorden i nord. Stillehavsøstersen hører naturligt ikke til her, så den er blevet et problem for de lokale økosystemer – og for østersfiskerne i Limfjorden, hvis hovedforretning er den lokale limfjordsøsters. Heldigvis er stillehavsøstersen et ualmindeligt velsmagende problem, så en del af løsningen er ganske enkelt at spise den væk. Det har restauratørerne fået øjnene op for. Én af de første var restauratør Anders Selmer, som er indehaver af blandt andet Kødbyens Fiskebar og Musling Bistro i København. Han indledte for nogle år tilbage et samarbejde med en østersfisker i Limfjorden, som begyndte at tage stillehavsøstersene fra til ham i stedet for som vanligt blot at smide dem i affaldscontaineren, når de blev landet.

– Vi er store tilhængere af at spise det, der er omkring os, og vi vil gerne gøre vores del til at løse problemet med de invasive stillehavsøsters, så vi tager alle dem, vi kan få, siger Anders Selmer, hvis gæster kan glæde sig over at kunne spise en dansk østers til en relativt lav pris.

Artiklen forsætter efter billedet

Hos Kødbyens Fiskebar spiser man sig igennem problemet med de invasive østers, fortæller Anders Selmer. Foto: Oscar Haumann

– Stillehavsøstersen vokser sammen i lag, så de kræver en del tid for både fiskerne og os at håndtere. Derfor er de ikke usandsynligt billige, men de koster cirka halvdelen af, hvad limfjordsøstersen koster, så det betyder, at vi kan tilbyde gæsterne en oplevelse med danske østers til en fornuftig pris, fortæller restauratøren.

Fortrænger den oprindelige østers

Selv om østers i rigt mål burde være en velsignelse, er problemet med stillehavsøstersens tilstedeværelse i Limfjorden nemlig, at den fortrænger limfjordsøstersen, som er den oprindelige europæiske østers og én af de mest unikke delikatesser, den danske fauna har at byde på. Limfjordsøstersen henter derfor høje priser både herhjemme og i udlandet, som er vild med den store, kødfulde og mineralsk intense østers. Problemet med stillehavsøstersen er, at den formerer sig tre gange hurtigere end limfjordsøstersen, og den formerer sig i lag eller tætte klynger, som fortrænger limfjordsøstersen fra dens levesteder. Et andet problem er, at stillehavsøstersens klynger lægger sig på muslingebankerne og kvæler dem. Det skader muslingefiskeriet i Limfjorden, mens det i Vadehavet gør livet sværere for områdets fugle, som lever af muslingerne og dermed har vanskeligere ved at finde føde.

Forbrugere har opdaget østersen

Danskerne derimod har ikke svært ved at finde frem til østers i disse år. Forbrugerne har tilsyneladende fattet interesse for den før så eksklusive spise, som i de senere år er blevet både billigere og meget mere tilgængelig end tidligere. Hos Danmarks Østersfestival fortæller initiativtager og projektleder Povl Lønberg, at festivalens første udgave i 2016 havde omkring 1.000 besøgende. Hvert år siden er tallet stort set fordoblet, og i efterårsferien forventer han, at antallet af besøgende på Rømø vil nærme sig 4.000 i løbet af weekenden. Interessen er ikke så underlig, mener Povl Lønberg.

Stillehavsøstersen går også under navnet Gigas. Foto: Kødbyens Fiskebar

For fem år siden var der slet ikke den samme interesse som nu. Men østers er jo en råvare, som er fuldstændig i tråd med tiden, og som sætter kryds i alle de rigtige bokse. Det er en lokal råvare, den er bæredygtig og klimavenlig, og det er en fantastisk sund og velsmagende kilde til protein. Ikke mindst er det en tilgængelig råvare. Det er ligesom med flyvning. Engang var det for de få, men i dag er det noget, alle kan opleve. Og når man spiser østersen, er man med til at hjælpe den danske natur af med et problem. Det kan ikke vendes til noget negativt, siger han.

Østersfestivalen kulminerer med en stor konkurrence, hvor 30 danske og udenlandske topkokke konkurrerer om at lave den bedste østersservering med stillehavsøsters.

– Interessen fra kokkene er fuldstændig eksploderet. De elsker at arbejde med de her østers. Stillehavsøstersen fra Vadehavet har meget fast kød og en veludviklet lukkemuskel på grund af tidevandsstrømmen. Den store gennemstrømning af vand betyder også, at de er utrolig rene og indeholder meget næring. Og så tror jeg også, at kokkene synes, at det er fedt, at de her på festivalen kan møde hinanden og publikum i øjenhøjde, mener Povl Lønberg.

Bedre muligheder for indtjening

At både kokke og forbrugere i stigende grad vender sig mod de invasive østers, kan Kristian Borbjerggaard skrive under på. Han er indehaver af virksomheden Venø Seafood, som sælger limfjordsøsters og -muslinger til danske restauranter og forbrugere. Kristian Borbjerggaard er ikke ligefrem begejstret for stillehavsøstersens omsiggribende tilstedeværelse på hans jagtmarker på havbunden, men omvendt mener han også, at det er forkert at smide en så god råvare ud, når den nu kan spises. Derfor begyndte han for et par år siden at sælge stillehavsøstersen til restauranter og forbrugere, og efterspørgslen er stærkt stigende.

– I øjeblikket sælger jeg alle de østers, jeg kan komme af med. Der er et rigtig fint marked lige nu, men det er ikke så meget for den økonomiske gevinst, at jeg gør det. De kræver meget arbejde, når de kommer ind, men det er ikke desto mindre en ressource, som skal udnyttes. At smide dem ud er madspild, og det går jeg ikke ind for, fortæller Kristian Borbjerggaard, som også har fundet ud af, at han kan sælge de rigtig store eksemplarer af stillehavsøstersen til aftagere i Italien, Spanien og især Kina.

Selv om den er et problembarn, rummer stillehavsøstersen altså også indtjeningsmuligheder for både leverandører og restauratører – og ikke mindst rummer den potentiale for smagsoplevelser for gæsterne, som tilsyneladende bliver stadigt mere interesserede i den unikke råvare.

Du kan læse mere om havets glæder i den nyeste udgave af Food&Drink ved at klikke her.

Skrevet i: Detailhandel og en gros, Foodservice, Fødevareproduktion, Kød, fisk og fjerkræ, Miljø og sundhed, Top

Seneste nyt fra redaktionen

Too Good To Go får øget betydning i et økonomisk presset USA

Detailhandel og en grosFoodserviceMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed18. 11. 2025

Mens mange amerikanere kæmper med stigende priser og usikker adgang til mad, har den danske app Too Good To Go fået en større rolle for både borgere og virksomheder. Den danske app Too Good To Go har på få år etableret sig som en markant aktør på det amerikanske marked. Siden lanceringen i 2020

Kulinarisk spydspids udnævnt som Kartoffelambassadør 2025

AktueltFoodserviceFrugt og grøntRåvarer og ingredienser18. 11. 2025

Michelinkok og leder af Culinary Institute by Vejle Erhverv, Per Mandrup, er udnævnt som Kartoffelambassadør 2025 af Danmarks Kartoffel Råd. Kartoflen bør inkluderes på lige fod med linser og bælgfrugter, når de planterige måltider skal på bordet. I hvert fald hvis det står til kulinarisk leder

Forum for Fødevarereklamer: Branche sætter selv aldersgrænse på 15 år for bestemt type reklamer

AktueltMarkedsføringPolitik og eksport18. 11. 2025

Forum for Fødevarereklamer og Læskedrikreklamenævnet hæver aldersgrænsen fra 13 til 15 år for reklamer for fødevarer med højt indhold af sukker, fedt og salt og for reklamer for læskedrikke. Forum for Fødevarereklamer har siden januar 2008 arbejdet for god markedsførings etik i forhold til

Brasserie Carl vinder Årets ret med gris 2025 – og Ti Trin ned vinder for osteret

Kød, fisk og fjerkræMejeriTop18. 11. 2025

Ved et storstilet gallaarrangement blev Årets Ret med Gris og Årets Ret med Ost i går uddelt. Med et imponerende håndværk kan Brasserie Carl således kalde sig vinder af Årets ret med gris 2025, mens Ti Trin Ned tog prisen for den bedste osteret. Brasserie Carl, med Bendix Sixhøj Laursen i

FødevareDanmark: Sænk fødevaremomsen, men hæv ikke priserne andre steder

Detailhandel og en grosPolitik og eksport12. 11. 2025

FødevareDanmark støtter ønsket om lavere fødevaremoms, men afviser De Samvirkende Købmænds (DSK) forslag om at finansiere momsnedsættelsen ved at hæve momsen på ”mindre nødvendige varer”. Torsdag i sidste uge lancerede De Samvirkende Købmænd (DSK) en analyse, der viser, at det er muligt at

Fem forskningsbaserede skridt mod mere bæredygtig ost

Forskning og uddannelseMejeriØkologi og bæredygtighed12. 11. 2025

En ny forskningsgennemgang viser, at fem enkle tiltag kan gøre osteproduktion mere effektiv og bæredygtig. Et forskerteam fra DTU har gennemgået den eksisterende forskning om fermentering og modning af ost i et litteraturstudie og peger på fem underudnyttede videnskabeligt baserede tiltag, som kan

Toscansk toprestaurant fylder Det japanske Tårn med italiensk velsmag

AktueltFoodservice12. 11. 2025

Den toscanske michelinrestaurant Saporium rykker for en periode ind i Tivoli. I Toscanas bølgende bakker ligger et af Italiens mest eksklusive og idylliske hoteller: det danskejede Borgo Santo Pietro, som for nyligt er blevet tildelt de maksimale 3 nøgler i Michelin-guiden. Blandt hotellets

Irland vinder prisen for verdens bedste steak ved World Steak Challenge

AktueltDetailhandel og en grosKød, fisk og fjerkræ12. 11. 2025

Ved mandagens World Steak Challenge vandt irske Dawn Meats og Lidl titlen som 'World's Best Steak' for deres irske græsfodrede sirloin. I alt sikrede Irland sig 24 guldmedaljer - og ud af de i alt 304 uddelte medaljer tog Irland den største samlede medaljehøst med 68 guld-, sølv- eller

Grønne ambitioner kræver større satsning på økologiforskning

Forskning og uddannelseFødevareproduktionLandbrugMiljø og sundhedTopØkologi og bæredygtighed12. 11. 2025

Forskning i økologi skal ikke have mindre, men større investeringer, for at Danmark kan leve op til sine grønne ambitioner om en fordobling af økologien. Det sikrer en ny politisk aftale. Med et nybrud i dansk forskningspolitik gennemfører regeringen flerårige investeringer i forskning og

FERM FOOD vinder EY’s Scale-Up pris: Gør fødevarer sundere

FødevareproduktionMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed11. 11. 2025

Den danske ingrediensproducent FERM FOOD ApS fra Bække i Vejen har vundet EY Entrepreneur Of The Year’s regionale pris i kategorien Scale-Up. Prisen blev uddelt ved EY’s kåring i Syd-og Sønderjylland torsdag den 6. november og markerer en vigtig milepæl for virksomheden, der leverer fermenterede

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch og Pfeiffer bringer den nyeste vakuumteknologi til Ajour 2025

  • Spirax Sarco Danmark

    Lavere energiforbrug og bedre produktkvalitet med Steam Infusion – en unik teknik til fødevarefremstilling

  • DENIOS ApS

    Sådan håndterer du en lækage med 10 trin

  • Busch Vakuumteknik A/S

    50 års trofast tjeneste i produktionen

  • Spirax Sarco Danmark

    Blog: Damp er naturlig teknologi

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Tilmeld dig Masterclass om dyrevelfærd og regenerativt landbrug

  • DENIOS ApS

    Hvad gør du med dine gasflasker, når kulden kommer?

  • Spirax Sarco Danmark

    Reducer dine levetidsomkostninger på reguleringsventiler

  • DENIOS ApS

    Alt hvad du skal vide, før du håndterer farlige stoffer

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Øget produktivitet på mejeriet takket være vakuum fra Busch

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Too Good To Go får øget betydning i et økonomisk presset USA

    18.11.2025

  • Kulinarisk spydspids udnævnt som Kartoffelambassadør 2025

    18.11.2025

  • Forum for Fødevarereklamer: Branche sætter selv aldersgrænse på 15 år for bestemt type reklamer

    18.11.2025

  • Brasserie Carl vinder Årets ret med gris 2025 – og Ti Trin ned vinder for osteret

    18.11.2025

  • FødevareDanmark: Sænk fødevaremomsen, men hæv ikke priserne andre steder

    12.11.2025

  • Fem forskningsbaserede skridt mod mere bæredygtig ost

    12.11.2025

  • Toscansk toprestaurant fylder Det japanske Tårn med italiensk velsmag

    12.11.2025

  • Irland vinder prisen for verdens bedste steak ved World Steak Challenge

    12.11.2025

  • Grønne ambitioner kræver større satsning på økologiforskning

    12.11.2025

  • FERM FOOD vinder EY’s Scale-Up pris: Gør fødevarer sundere

    11.11.2025

  • Indonesisk svamp tryller ølrester om til pølser

    11.11.2025

  • Hotel Vejlefjord investerer massivt i talentudvikling i en presset branche

    11.11.2025

  • Økologikongres 2025 skal vise, hvad økologien kan præstere på basis af naturlige metoder

    11.11.2025

  • Ultraforarbejdede fødevarer: Eksperter efterlyser fokus på ernæring frem for proces

    11.11.2025

  • Danskerne rækker ud efter nye varianter af oksekød

    06.11.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik