• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

Detailhandel og en grosFoodserviceFødevareproduktionKød, fisk og fjerkræMiljø og sundhedTop06. 11. 2019 | Kasper Mundt-Nielsen

Invasive østers er populære som aldrig før

Detailhandel og en grosFoodserviceFødevareproduktionKød, fisk og fjerkræMiljø og sundhedTop06. 11. 2019 By Kasper Mundt-Nielsen

Den invasive stillehavsøsters er blevet et problem for naturen langs den danske vestkyst. En del af løsningen på problemet er at spise dem. Østers som råvare er i de senere år blevet populær som aldrig før, og fordi kvaliteten er høj og prisen samtidig relativt lav, rummer de danske stillehavsøsters både indtjeningsmuligheder for restauranterne og store smagsoplevelser for gæsterne

Af Lars Roest-Madsen

”If you can’t beat them, eat them!” – sådan lød opfordringen fra forhenværende fiskeriminister Eva Kjer Hansen, da hun tidligere på året besøgte Rømø ved Vadehavet i forbindelse med offentliggørelsen af lokationen for Danmarks Østersfestival. Ministeren talte naturligvis om de østers af stillehavstypen, som i 90’erne blev udsat til opdræt på Vestkysten, men som uventet formerede sig i en grad, så de i løbet af de sidste 30 år har invaderet den danske vestkyst fra Vadehavet i syd til Limfjorden i nord. Stillehavsøstersen hører naturligt ikke til her, så den er blevet et problem for de lokale økosystemer – og for østersfiskerne i Limfjorden, hvis hovedforretning er den lokale limfjordsøsters. Heldigvis er stillehavsøstersen et ualmindeligt velsmagende problem, så en del af løsningen er ganske enkelt at spise den væk. Det har restauratørerne fået øjnene op for. Én af de første var restauratør Anders Selmer, som er indehaver af blandt andet Kødbyens Fiskebar og Musling Bistro i København. Han indledte for nogle år tilbage et samarbejde med en østersfisker i Limfjorden, som begyndte at tage stillehavsøstersene fra til ham i stedet for som vanligt blot at smide dem i affaldscontaineren, når de blev landet.

– Vi er store tilhængere af at spise det, der er omkring os, og vi vil gerne gøre vores del til at løse problemet med de invasive stillehavsøsters, så vi tager alle dem, vi kan få, siger Anders Selmer, hvis gæster kan glæde sig over at kunne spise en dansk østers til en relativt lav pris.

Artiklen forsætter efter billedet

Hos Kødbyens Fiskebar spiser man sig igennem problemet med de invasive østers, fortæller Anders Selmer. Foto: Oscar Haumann

– Stillehavsøstersen vokser sammen i lag, så de kræver en del tid for både fiskerne og os at håndtere. Derfor er de ikke usandsynligt billige, men de koster cirka halvdelen af, hvad limfjordsøstersen koster, så det betyder, at vi kan tilbyde gæsterne en oplevelse med danske østers til en fornuftig pris, fortæller restauratøren.

Fortrænger den oprindelige østers

Selv om østers i rigt mål burde være en velsignelse, er problemet med stillehavsøstersens tilstedeværelse i Limfjorden nemlig, at den fortrænger limfjordsøstersen, som er den oprindelige europæiske østers og én af de mest unikke delikatesser, den danske fauna har at byde på. Limfjordsøstersen henter derfor høje priser både herhjemme og i udlandet, som er vild med den store, kødfulde og mineralsk intense østers. Problemet med stillehavsøstersen er, at den formerer sig tre gange hurtigere end limfjordsøstersen, og den formerer sig i lag eller tætte klynger, som fortrænger limfjordsøstersen fra dens levesteder. Et andet problem er, at stillehavsøstersens klynger lægger sig på muslingebankerne og kvæler dem. Det skader muslingefiskeriet i Limfjorden, mens det i Vadehavet gør livet sværere for områdets fugle, som lever af muslingerne og dermed har vanskeligere ved at finde føde.

Forbrugere har opdaget østersen

Danskerne derimod har ikke svært ved at finde frem til østers i disse år. Forbrugerne har tilsyneladende fattet interesse for den før så eksklusive spise, som i de senere år er blevet både billigere og meget mere tilgængelig end tidligere. Hos Danmarks Østersfestival fortæller initiativtager og projektleder Povl Lønberg, at festivalens første udgave i 2016 havde omkring 1.000 besøgende. Hvert år siden er tallet stort set fordoblet, og i efterårsferien forventer han, at antallet af besøgende på Rømø vil nærme sig 4.000 i løbet af weekenden. Interessen er ikke så underlig, mener Povl Lønberg.

Stillehavsøstersen går også under navnet Gigas. Foto: Kødbyens Fiskebar

For fem år siden var der slet ikke den samme interesse som nu. Men østers er jo en råvare, som er fuldstændig i tråd med tiden, og som sætter kryds i alle de rigtige bokse. Det er en lokal råvare, den er bæredygtig og klimavenlig, og det er en fantastisk sund og velsmagende kilde til protein. Ikke mindst er det en tilgængelig råvare. Det er ligesom med flyvning. Engang var det for de få, men i dag er det noget, alle kan opleve. Og når man spiser østersen, er man med til at hjælpe den danske natur af med et problem. Det kan ikke vendes til noget negativt, siger han.

Østersfestivalen kulminerer med en stor konkurrence, hvor 30 danske og udenlandske topkokke konkurrerer om at lave den bedste østersservering med stillehavsøsters.

– Interessen fra kokkene er fuldstændig eksploderet. De elsker at arbejde med de her østers. Stillehavsøstersen fra Vadehavet har meget fast kød og en veludviklet lukkemuskel på grund af tidevandsstrømmen. Den store gennemstrømning af vand betyder også, at de er utrolig rene og indeholder meget næring. Og så tror jeg også, at kokkene synes, at det er fedt, at de her på festivalen kan møde hinanden og publikum i øjenhøjde, mener Povl Lønberg.

Bedre muligheder for indtjening

At både kokke og forbrugere i stigende grad vender sig mod de invasive østers, kan Kristian Borbjerggaard skrive under på. Han er indehaver af virksomheden Venø Seafood, som sælger limfjordsøsters og -muslinger til danske restauranter og forbrugere. Kristian Borbjerggaard er ikke ligefrem begejstret for stillehavsøstersens omsiggribende tilstedeværelse på hans jagtmarker på havbunden, men omvendt mener han også, at det er forkert at smide en så god råvare ud, når den nu kan spises. Derfor begyndte han for et par år siden at sælge stillehavsøstersen til restauranter og forbrugere, og efterspørgslen er stærkt stigende.

– I øjeblikket sælger jeg alle de østers, jeg kan komme af med. Der er et rigtig fint marked lige nu, men det er ikke så meget for den økonomiske gevinst, at jeg gør det. De kræver meget arbejde, når de kommer ind, men det er ikke desto mindre en ressource, som skal udnyttes. At smide dem ud er madspild, og det går jeg ikke ind for, fortæller Kristian Borbjerggaard, som også har fundet ud af, at han kan sælge de rigtig store eksemplarer af stillehavsøstersen til aftagere i Italien, Spanien og især Kina.

Selv om den er et problembarn, rummer stillehavsøstersen altså også indtjeningsmuligheder for både leverandører og restauratører – og ikke mindst rummer den potentiale for smagsoplevelser for gæsterne, som tilsyneladende bliver stadigt mere interesserede i den unikke råvare.

Du kan læse mere om havets glæder i den nyeste udgave af Food&Drink ved at klikke her.

Skrevet i: Detailhandel og en gros, Foodservice, Fødevareproduktion, Kød, fisk og fjerkræ, Miljø og sundhed, Top

Seneste nyt fra redaktionen

Vareelevator: Der kommer 800 kilo varer hver uge – alligevel går kokken tomhændet

Foodservice27. 11. 2025

En kok må ikke gå tomhændet, siges det – men på Green Mango på Frederiksberg er det præcis, hvad de gør, selvom der hver uge kommer 800 kilo varer ind ad døren. God mad kræver gode råvarer, og de vejer tungt. På Godthåbsvej på Frederiksberg kommer der hver uge omtrent 800 kilo kokosmælk, ris og

Sådan bruger planter ingeniørprincipper til at trænge gennem hård jord

Forskning og uddannelseLandbrug27. 11. 2025

Et internationalt forskerhold med Københavns Universitet, Shanghai Jiao Tong University og University of Nottingham i spidsen har opdaget, hvordan planterødder er i stand til at trænge igennem hård og tæt jord ved hjælp af et velkendt ingeniørprincip. Opdagelsen kan få stor betydning for fremtidens

aye aye på Admiral Hotel hædres for Danmarks bedste nye vinkort

AktueltDrikkevarerFoodservice27. 11. 2025

Admiral Hotels restaurant aye aye har vundet prisen for Best Newcomer List ved Star Wine List of the Year Denmark 2025, en international anerkendelse, der hylder verdens bedste vinkort og de mennesker, der står bag. Med kun 48 finalister på tværs af Danmark var aye aye allerede blandt en

Madplansunivers er et kæmpe hit: Tusindvis af danskere henter inspiration hver uge

AktueltDetailhandel og en grosMarkedsføring27. 11. 2025

Mange kløer sig nok frustreret i håret over at skulle finde idéer til aftensmaden, men et madplansunivers med madblogger og influencer Julie Bruun er en stor succes. ‘Hvad skal vi have til aftensmad?’ Det spørgsmål stiller mange danskere sikkert sig selv flere gange om ugen, men hjælpen er lige

Ny rapport fra Madland: Grøn madhandel i København er nøglen til en sundere og mere resilient madby

Miljø og sundhedRåvarer og ingredienserTopØkologi og bæredygtighed27. 11. 2025

Madland udgiver nu rapporten ‘Grøn madhandel i København – alternative, sunde og grønne madkanaler’, der er udarbejdet for Københavns Kommune som et dialogredskab til politikere, embedsfolk og andre beslutningstagere. Rapporten giver det første samlede overblik over de mange typer aktører og

Danish Crown: Konkurrencekraften forbedret i oprydningsår

Kød, fisk og fjerkræ25. 11. 2025

Med afsæt i en række nødvendige og konsekvente beslutninger er det lykkedes Danish Crown at styrke afregningen til andelsejerne og få stoppet en kritisk tilbagegang i tilførslerne af grise. De kommende to år vil der være fokus på at gennemføre en omfattende transformation af koncernen, så der skabes

Ny skæremaskine til plantebaserede fødevarer kommer til Danmark

FoodserviceFrugt og grøntFødevareproduktion25. 11. 2025

Nemco, der er leverandør af udstyr til fødevareindustrien, lancerer nu en skæremaskine til plantebaserede fødevarer på det danske marked. Der er tale om Maxx 200 HMT-maskinen fra den anerkendte tyske producent holac Maschinenbau. Maxx 200 HMT indgår i en serie af innovative skæremaskiner, som

Madkulturen: Danskernes vegetarisle aftensmad består mest af rugbrød, toast og pasta

AktueltFrugt og grøntMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed25. 11. 2025

Det er sjældent de grønne retter, der finder vej til middagsbordet, når kødet udelades. De mest spiste vegetariske aftensmåltider er nemlig rugbrød, toast, pasta, yoghurt og pizza – retter, der i gennemsnit indeholder færre grøntsager end måltider med kød. Det viser den årlige undersøgelse

Finalisterne til Årets Kok og Årets Tjener 2026 er fundet

AktueltFoodservice25. 11. 2025

Søndag dystede landets dygtigste kokke og tjenere ved semifinalerne til Årets Kok og Årets Tjener 2026. Nu er finalisterne fundet til finalerne i marts. Seks tjenere og seks kokke er videre til finalerne i Årets Kok og Årets Tjener 2026. Det står klart efter søndagens semifinaler på Kold

Verdens bedste oksemørbrad kommer fra Slagelse-virksomhed

Kød, fisk og fjerkræTop25. 11. 2025

JN Meat International har igen vundet en VM-titel i World Steak Challenge, som er blevet afgjort ved en storstilet prisuddeling i London. Det er fjerde gang, at Slagelse-virksomheden med grundlægger og kødsommelier John Sashi i spidsen sikrer en anerkendelse i det prestigefyldte

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Ardo NV Denmark Office

    Ready to eat or not?

  • Ardo NV Denmark Office

    Nyt år, nye favoritter – Ardo lancerer 9 nyheder på frost i 2026

  • DENIOS ApS

    Har du den rigtige pumpe?

  • Spirax Sarco Danmark

    Guide: Find den korrekte dampkvalitet

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Centraliseret vakuumsystem reducerer omkostninger for vakuumpakning

  • Nemco Machinery A/S

    Ny serie termoformere vil blive en gamechanger inden for pakkemaskiner

  • DENIOS ApS

    Den ultimative tjekliste: Få mest ud af dit opsamlingskar

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch og Pfeiffer bringer den nyeste vakuumteknologi til Ajour 2025

  • Spirax Sarco Danmark

    Lavere energiforbrug og bedre produktkvalitet med Steam Infusion – en unik teknik til fødevarefremstilling

  • DENIOS ApS

    Sådan håndterer du en lækage med 10 trin

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Vareelevator: Der kommer 800 kilo varer hver uge – alligevel går kokken tomhændet

    27.11.2025

  • Sådan bruger planter ingeniørprincipper til at trænge gennem hård jord

    27.11.2025

  • aye aye på Admiral Hotel hædres for Danmarks bedste nye vinkort

    27.11.2025

  • Madplansunivers er et kæmpe hit: Tusindvis af danskere henter inspiration hver uge

    27.11.2025

  • Ny rapport fra Madland: Grøn madhandel i København er nøglen til en sundere og mere resilient madby

    27.11.2025

  • Danish Crown: Konkurrencekraften forbedret i oprydningsår

    25.11.2025

  • Ny skæremaskine til plantebaserede fødevarer kommer til Danmark

    25.11.2025

  • Madkulturen: Danskernes vegetarisle aftensmad består mest af rugbrød, toast og pasta

    25.11.2025

  • Finalisterne til Årets Kok og Årets Tjener 2026 er fundet

    25.11.2025

  • Verdens bedste oksemørbrad kommer fra Slagelse-virksomhed

    25.11.2025

  • Geia Group køber bake & take

    20.11.2025

  • Bornholm tager næste skridt mod Danmarks første lokale rejeproduktion

    20.11.2025

  • Sticks’n’Sushi åbner i Københavns Lufthavn

    20.11.2025

  • 30 kroner, 6 måltider og en vigtig støtte til mennesker som denne jul spiser på herberger, krisecentre og varmestuer

    20.11.2025

  • Millioninvestering skal skabe grøn mad-revolution

    20.11.2025

Alle nyheder ›

Læs Food & Drink gratis online

Annoncering i Food & Drink

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik