
En tre år lang EU-finansieret ostekampagne har haft massiv indflydelse på danskernes ostevaner og nu genstarter Mejeriforeningen Ost & ko-kampagnen for at sprede kærlighed til ost, stimulere den danske ostekultur og flytte på grænserne for, hvor meget ost vi egentlig kan holde til.
Kampagnen blev skudt i gang d. 6. juni hos Tapperiet Brus med et Ostesymposium, der tog temperaturen ostebranchen og som sørgede for en levende debat mellem mejerier, kommunikatører og andre interessenter. Ifølge Mejeriforeningen er en af de største succeser bag Ost & ko-kampagnen netop det, at den har formået at skabe debat og dialog blandt meningsdannere og oste-entusiaster.
– Der findes efterhånden ikke en madkommunikatør i Danmark, som ikke har været i dialog med Ost & ko-kampagnen, og det momentum bygger vi nu videre på. Vi vil fortsætte med at invitere indenfor og at kombinere eksisterende ostetraditioner og boblende kreative vækstlag med nye medier, målgrupper og måder. Kampagnen har de sidste tre år skabt en effektiv, troværdig og kreativ platform, som fx har givet os mulighed for at knytte positive bånd til yngre og nye målgrupper – og det skal vi nu opretholde og bygge videre på, fortæller Lars Witt Jensen,marketing manager i Mejeriforeningen.
Nu dykkes der for alvor ned i ostekarrene
Kampagnen har flyttet på danskernes forhold til ost og tal fra Kantor Gallup viser, at ost er kommet frem i vores bevidsthed. Dansk Mejeribrug er ikke længere noget med gamle mænd og hårnet. I kampagnens treårige levetid er der blevet skabt en spirende bevidsthed om den stolte danske ostekultur og vi skal fremover til at dykke endnu dybere ned i ostekarrene, når forbrugerne skal til at lære forskel på de forskellige beskyttede titler, hvor EU for eksempel blåstemplede Danbo med en geografisk beskyttet titel (BGB) og hvem ved, måske vil vi i fremtiden også se oste med en beskyttet oprindelsesbetegnelse (BOB), som dækker over de lokale varianter.
Nu har danskerne snuset til dybden og bredden i dansk ost, meningsdannere har fået ny viden, fagfolk haft ostehåndværk og dansk ostetradition på skoleskemaet, nye osteanretninger og gode oplevelser har fyldt traditionelle og sociale medier – og nu bliver der skruet op for kampagnen.

Ost & ko-kampagnen skal nu rulles ud for fulde gardiner, også selvom 2018 er halvvejs i gang. Det betyder, at der fra juni frem mod december vil være dansk osterigdom og laktisk nørderi ud over det sædvanlige på en lang række madfestivaller, på alle tilgængelige platforme og kanaler, gennem kurser, uddannelsesseminarer, symposier og debatfora, gennem dedikerede ostemagasiner og via osteinfo og -historie.
Men hvor meget ost, kan danskerne egentlig holde til?
– Vi stopper ikke, før osteengagerede danskere har lært at kende forskel på en samsø og en danbo, at rygeosten er mejeristernes Holger Danske, at en havarti bliver kønnere med årene, og at der ikke er nogen grund til at køre til Italien efter parmesan, når vi selv har vesterhavsost i baghaven. Der er så meget dansk ostekultur og -tradition, som vi kan være stolte af – og det har vi fortsat en opgave i at fortælle, slutter Lars Witt.