• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

FødevareproduktionKød, fisk og fjerkræLandbrug21. 08. 2025 | Mikkel Bækgaard

Grisene strømmer til Danish Crown

FødevareproduktionKød, fisk og fjerkræLandbrug21. 08. 2025 By Mikkel Bækgaard

Kombinationen af en målrettet indsats og en konkurrencedygtig afregning har nu sikret Danish Crown over én million ekstra grise det kommende år. Derfor opretter koncernen nu reelt en venteliste og lukker for nye aftaler om blandt andet væksttillæg.

Det er under et halvt år siden, at Danish Crown præsenterede fem tiltag, der skulle sikre koncernen flere grise til slagtning i regnskabsåret 2025/26. Det er lykkes, så koncernen i løbet af det kommende år forventer at komme op at slagte, hvad der på årsbasis svarer til 9,4 millioner grise. Derfor har Danish Crowns bestyrelse besluttet, at både eksisterende og nye leverandører nu skal have grønt lys fra Danish Crown Ejerservice, før de kan forvente at få slagtet ekstra grise.

“Det har været fantastisk at mærke den interesse, der har været for at medvirke til at vende udviklingen i Danish Crown. Mange landmænd var helt naturligt lidt skeptiske, men siden vi i begyndelsen af maj fik løftet vores afregningspris for landmændenes grise til et konkurrencedygtigt niveau, er der virkelig sket noget. Nu står vi i en situation, hvor vi er så tæt på fuld kapacitetsudnyttelse, at vi har brug for at styre aftaler om ekstra grise helt stramt,” siger Niels Ulrich Duedahl, der er Group CEO i Danish Crown.

Aktiverer stabilitetsmaske

Helt konkret aktiverer Danish Crown nu den såkaldte stabilitetsmaske i opadgående retning. Det betyder, at leverandørerne ikke længere kan skrue op for deres A-mængde – altså hvor mange grise de forpligter sig til at levere det kommende år – uden accept fra Danish Crowns Ejerservice.

“I vores branche arbejdes der hele tiden fokuseret på at sikre den bedst mulige udnyttelse af kapaciteten på slagterierne. Det ser vi nu ud til at kunne gøre i meget en stor del af det kommende regnskabsår, og derfor har vi bedt bestyrelsen give os de nødvendige redskaber til at styre tilgangen af ekstra grise,” forklarer Niels Ulrich Duedahl.

Én million ekstra grise

Samlet set har Danish Crowns leverandører i løbet af de sidste tre måneder givet tilsagn om levering af over én million ekstra grise i forhold til det koncernen forventede i forsommeren. De kommer både fra eksisterende og nye leverandører, og aftalerne spænder bredt. Det er lige fra en aftale om at levere nogle få tusinde ekstra grise som eksisterende leverandør, og til at træde ind som ny leverandør med et sekscifret antal grise.

“Vi har opsøgt enhver mulighed for at lave aftaler om ekstra grise, og vores konsulenter har virkelig haft travlt og taget møder på alle tider af døgnet. Jeg vil gerne indrømme, at vi i et stykke tid havde det som om, vi sad med den berømte ketchupflaske i hånden, men så fik vi de første aftaler i hus, og de sidste to måneder er det gået rigtigt stærkt,” siger Søren Tinggaard, der er direktør for Danish Crowns Ejerservice.

Ikke længere væksttillæg

De mange ekstra grise betyder, at det fra den 1. september ikke længere vil være muligt at indgå aftaler om væksttillæg og levering af tunggrise, mens mulighederne for at opnå en dækningsbidragsgaranti og tilskud til leje af stalde begrænses til nye, unge andelsejere. Omvendt er der fortsat åbent for levering af grise på kontrakt og for etableringsbonus til nystartede leverandører, men det gælder for alle aftaler, at de nu kun indgås under forudsætning af, at der er kapacitet til at tage nye eller ekstra grise ind.

“Vi har valgt at fastholde de tiltag, som kan understøtte nystartede og unge landmænd, for vi ser ind i en bølge af generationsskifter i det kommende årti. Derfor vil vi gerne bakke op om dem, der har lyst til at blive leverandør til Danish Crown. Mulighederne for at levere grise på kontrakt fastholder vi også, selv om det på den korte bane ikke er aktuelt, for det kan åbne nogle muligheder for at modtage grise fra dem, der ikke ønsker at blive andelsejer i Danish Crown,” fortæller Søren Tinggaard.

Vil arbejde tættere sammen med leverandører

Stabilitetsmasken låses i opadgående retning gældende fra kl. 09.00 i dag, og Danish Crown vil dermed have aktiveret den såkaldte stabilitetsmaske både opad og nedad. Det vil sige, at koncernens andelsejere skal varsle det 12 måneder før, hvis de ønsker at skrue op eller ned for deres årsleverance af grise.

“Det skridt, vi tager nu, ser jeg som første skridt mod en model, hvor vi arbejder meget tættere sammen med vores leverandører om at sikre en optimal udnyttelse af vores slagterier for derigennem at sikre en kontinuerlig konkurrencedygtig afregning for deres grise. Hvordan vi gør det bedst, diskuterer vi i øjeblikket, og det er fantastisk, at vi nu skal have den snak med udgangspunkt i en stor interesse for at levere til Danish Crown,” siger Niels Ulrich Duedahl.

Danish Crown har samlet set kapacitet til at slagte 9,4 millioner grise om året.

Skrevet i: Fødevareproduktion, Kød, fisk og fjerkræ, Landbrug

Seneste nyt fra redaktionen

Norrlyst Koncernen køber de resterende ejerandele i Cadence Group og ejer nu 100%

Foodservice18. 12. 2025

Norrlyst Koncernen tager næste store skridt i sin vækstrejse og opkøber de resterende ejerandele i Cadence Group, hvilket betyder, at koncernen nu ejer 100% af det populære brunch- og bagerikoncept. Cadence Group driver i dag fire restauranter samt en fabrik i Herlev og er kendt for at levere

100 millioner kroner til nye grønne fødevareprojekter

FødevareproduktionMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed18. 12. 2025

Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram har åbnet en ny ansøgningsrunde til en pulje med 100 millioner kroner. De 100 millioner kroner skal gå til projekter, der kan styrke den grønne omstilling af den danske fødevaresektor. Puljen kan søges frem til 19. februar 2026. Godt grønt nyt til de

Food Nations Visitor Centre åbnede i nye rammer

AktueltPolitik og eksport18. 12. 2025

Food Nation markerede den 15. december 2025 den officielle åbning af fødevareklyngens Visitor Centre i København i nye fysiske rammer. Det opdaterede og udvidede udstillingsvindue præsenterer det ypperste inden for danske fødevareløsninger, bæredygtig innovation og globalt samarbejde. Ved

Landbrugets Økonomi 2025: Et rekordår med en usikker fremtid

AktueltFødevareproduktionLandbrug18. 12. 2025

For dansk landbrug har 2025 været et fremragende år drevet af husdyrproduktion og en god høst. Men begyndende prisfald og strammere politiske krav kan hurtigt skubbe til balancen. Fremtiden kræver heftige investeringer og tilpasninger, hvis dansk landbrug skal fastholde sin stærke

Skolemad er kommet godt fra start i Guldborgsund Kommune

FoodserviceForskning og uddannelseMiljø og sundhedPolitik og eksportTopØkologi og bæredygtighed18. 12. 2025

I juni blev Sundskolen i Nykøbing Falster den eneste folkeskole på Lolland-Falster, som kom med i det nationale skolemadsforsøg, hvor 191 skoler over hele landet afprøver skolemad. Skolemadsforsøget blev sat i gang i november og har indtil nu været en stor succes. Formålet med skolemadsforsøget

Forskere genopliver gamle ærtesorter i enorm frøsamling: ”Et uudnyttet guldkammer til fremtiden”

Forskning og uddannelseMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed16. 12. 2025

Med en ny AI-metode har forskere fra Københavns Universitet genopdaget 51 gamle ærtesorter, som ikke længere bruges i landbruget, men som kan vise sig lovende til produktion af plantebaserede fødevarer. Metoden er en genvej til at finde nye ressourcer i de grønne skatkamre, som genbankers enorme

Ny kvælstofaftale: Fødevareerhvervet frygter konsekvenserne for dansk fødevareproduktion

FødevareproduktionLandbrugMiljø og sundhedPolitik og eksportØkologi og bæredygtighed16. 12. 2025

Brancheorganisationen FødevareDanmark frygter konsekvenserne af den nye kvælstofaftale. Sammen med seks andre organisationer fra landbrugs- og fødevareerhvervene opfordrer organisationen til, at den grønne trepart sættes på pause, indtil konsekvenserne er fuldt belyst. Det er stort set umuligt

Bryggeriforeningen: Danske EU-politikere kæmper for pantsystemet

AktueltDrikkevarerPolitik og eksport16. 12. 2025

Det danske pant- og retursystem bliver undergravet af EU-krav om genpåfyldelige emballager, der vil lukke størstedelen af Danmarks mikrobryggerier, mener Bryggeriforeningen. Fra 2030 pålægger EU alle supermarkeder og barer at sikre, at mindst 10% af deres emballager til øl, sodavand og

Lidl Danmark sætter kurs mod Net Zero og sundere produkter i indkøbskurven

AktueltDetailhandel og en grosMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed16. 12. 2025

Lidl Danmark har forpligtet sig til Science Based Targets Initiative (SBTi) og har validerede Net Zero-mål for 2050 – foruden validerede FLAG- og E&I-mål for 2034. Som Europas største dagligvarekæde er ambitionen, at Lidl vil være med til at vise vejen mod en verden, hvor der bliver tænkt på

CBP slår stort brød op og åbner innovationscenter

Brød og kagerTop16. 12. 2025

CBP fra Vejle, leverandør af råvarer til produktion af brød og kager, udvider nu sit hovedsæde med et topmoderne innovationscenter og fuldt udstyret bageri. Hvor brød dufter, finder mennesker hinanden – og nye ideer opstår for morgendagens brød og kager. Med det afsæt har CBP lavet et 250

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Nemco Machinery A/S

    Kendt leverandør til bagerier fusionerer med Nemco

  • Ardo NV Denmark Office

    En klassiker med rødder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Et tilbageblik på året der gik

  • DENIOS ApS

    Gemmer dit løfteudstyr på skjulte farer?

  • Ardo NV Denmark Office

    Sødme møder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Fra vindtunneller til rumfart: Vakuum til rumfarts undersøgelser

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Dagrofa Foodservice juleindsamler til fordel for JunkFood

  • Spirax Sarco Danmark

    Undgå kontaminering med rendamp i fødevareproduktion

  • Ardo NV Denmark Office

    Slank, sprød og …

  • Ardo NV Denmark Office

    Ready to eat or not?

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Norrlyst Koncernen køber de resterende ejerandele i Cadence Group og ejer nu 100%

    18.12.2025

  • 100 millioner kroner til nye grønne fødevareprojekter

    18.12.2025

  • Food Nations Visitor Centre åbnede i nye rammer

    18.12.2025

  • Landbrugets Økonomi 2025: Et rekordår med en usikker fremtid

    18.12.2025

  • Skolemad er kommet godt fra start i Guldborgsund Kommune

    18.12.2025

  • Forskere genopliver gamle ærtesorter i enorm frøsamling: ”Et uudnyttet guldkammer til fremtiden”

    16.12.2025

  • Ny kvælstofaftale: Fødevareerhvervet frygter konsekvenserne for dansk fødevareproduktion

    16.12.2025

  • Bryggeriforeningen: Danske EU-politikere kæmper for pantsystemet

    16.12.2025

  • Lidl Danmark sætter kurs mod Net Zero og sundere produkter i indkøbskurven

    16.12.2025

  • CBP slår stort brød op og åbner innovationscenter

    16.12.2025

  • Foodexpo favner både kød, klima og grøn kost med inspirerende events

    11.12.2025

  • Arla: Erfaren mejerimand tager over i Nr. Vium

    11.12.2025

  • Pincho Nation: Succesfulde franchise-åbninger i 2025

    11.12.2025

  • Rekord i antal julebryg

    11.12.2025

  • NOTCH, et nyt kakaofrit chokoladealternativ lavet på mask

    11.12.2025

Alle nyheder ›

Læs Food & Drink gratis online

Annoncering i Food & Drink

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik