• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

FødevareproduktionKød, fisk og fjerkræLandbrug21. 08. 2025 | Mikkel Bækgaard

Grisene strømmer til Danish Crown

FødevareproduktionKød, fisk og fjerkræLandbrug21. 08. 2025 By Mikkel Bækgaard

Kombinationen af en målrettet indsats og en konkurrencedygtig afregning har nu sikret Danish Crown over én million ekstra grise det kommende år. Derfor opretter koncernen nu reelt en venteliste og lukker for nye aftaler om blandt andet væksttillæg.

Det er under et halvt år siden, at Danish Crown præsenterede fem tiltag, der skulle sikre koncernen flere grise til slagtning i regnskabsåret 2025/26. Det er lykkes, så koncernen i løbet af det kommende år forventer at komme op at slagte, hvad der på årsbasis svarer til 9,4 millioner grise. Derfor har Danish Crowns bestyrelse besluttet, at både eksisterende og nye leverandører nu skal have grønt lys fra Danish Crown Ejerservice, før de kan forvente at få slagtet ekstra grise.

“Det har været fantastisk at mærke den interesse, der har været for at medvirke til at vende udviklingen i Danish Crown. Mange landmænd var helt naturligt lidt skeptiske, men siden vi i begyndelsen af maj fik løftet vores afregningspris for landmændenes grise til et konkurrencedygtigt niveau, er der virkelig sket noget. Nu står vi i en situation, hvor vi er så tæt på fuld kapacitetsudnyttelse, at vi har brug for at styre aftaler om ekstra grise helt stramt,” siger Niels Ulrich Duedahl, der er Group CEO i Danish Crown.

Aktiverer stabilitetsmaske

Helt konkret aktiverer Danish Crown nu den såkaldte stabilitetsmaske i opadgående retning. Det betyder, at leverandørerne ikke længere kan skrue op for deres A-mængde – altså hvor mange grise de forpligter sig til at levere det kommende år – uden accept fra Danish Crowns Ejerservice.

“I vores branche arbejdes der hele tiden fokuseret på at sikre den bedst mulige udnyttelse af kapaciteten på slagterierne. Det ser vi nu ud til at kunne gøre i meget en stor del af det kommende regnskabsår, og derfor har vi bedt bestyrelsen give os de nødvendige redskaber til at styre tilgangen af ekstra grise,” forklarer Niels Ulrich Duedahl.

Én million ekstra grise

Samlet set har Danish Crowns leverandører i løbet af de sidste tre måneder givet tilsagn om levering af over én million ekstra grise i forhold til det koncernen forventede i forsommeren. De kommer både fra eksisterende og nye leverandører, og aftalerne spænder bredt. Det er lige fra en aftale om at levere nogle få tusinde ekstra grise som eksisterende leverandør, og til at træde ind som ny leverandør med et sekscifret antal grise.

“Vi har opsøgt enhver mulighed for at lave aftaler om ekstra grise, og vores konsulenter har virkelig haft travlt og taget møder på alle tider af døgnet. Jeg vil gerne indrømme, at vi i et stykke tid havde det som om, vi sad med den berømte ketchupflaske i hånden, men så fik vi de første aftaler i hus, og de sidste to måneder er det gået rigtigt stærkt,” siger Søren Tinggaard, der er direktør for Danish Crowns Ejerservice.

Ikke længere væksttillæg

De mange ekstra grise betyder, at det fra den 1. september ikke længere vil være muligt at indgå aftaler om væksttillæg og levering af tunggrise, mens mulighederne for at opnå en dækningsbidragsgaranti og tilskud til leje af stalde begrænses til nye, unge andelsejere. Omvendt er der fortsat åbent for levering af grise på kontrakt og for etableringsbonus til nystartede leverandører, men det gælder for alle aftaler, at de nu kun indgås under forudsætning af, at der er kapacitet til at tage nye eller ekstra grise ind.

“Vi har valgt at fastholde de tiltag, som kan understøtte nystartede og unge landmænd, for vi ser ind i en bølge af generationsskifter i det kommende årti. Derfor vil vi gerne bakke op om dem, der har lyst til at blive leverandør til Danish Crown. Mulighederne for at levere grise på kontrakt fastholder vi også, selv om det på den korte bane ikke er aktuelt, for det kan åbne nogle muligheder for at modtage grise fra dem, der ikke ønsker at blive andelsejer i Danish Crown,” fortæller Søren Tinggaard.

Vil arbejde tættere sammen med leverandører

Stabilitetsmasken låses i opadgående retning gældende fra kl. 09.00 i dag, og Danish Crown vil dermed have aktiveret den såkaldte stabilitetsmaske både opad og nedad. Det vil sige, at koncernens andelsejere skal varsle det 12 måneder før, hvis de ønsker at skrue op eller ned for deres årsleverance af grise.

“Det skridt, vi tager nu, ser jeg som første skridt mod en model, hvor vi arbejder meget tættere sammen med vores leverandører om at sikre en optimal udnyttelse af vores slagterier for derigennem at sikre en kontinuerlig konkurrencedygtig afregning for deres grise. Hvordan vi gør det bedst, diskuterer vi i øjeblikket, og det er fantastisk, at vi nu skal have den snak med udgangspunkt i en stor interesse for at levere til Danish Crown,” siger Niels Ulrich Duedahl.

Danish Crown har samlet set kapacitet til at slagte 9,4 millioner grise om året.

Skrevet i: Fødevareproduktion, Kød, fisk og fjerkræ, Landbrug

Seneste nyt fra redaktionen

Sukaiba vinder ”Denmark’s Best Hotel Restaurant” for anden gang

Foodservice30. 10. 2025

World Culinary Awards har offentliggjort årets vinder af ”Denmark’s Best Hotel Restaurant”. Siden 2020 har World Culinary Awards kåret verdens bedste gastronomiske oplevelser, både internationale og nationalt.  I år har de nomineret blandt andet været Radissons Blue Elephant, Nimb Brasserie

En rigtig god kop kaffe er det nye personalegode

DrikkevarerMejeri30. 10. 2025

God kaffe er god medarbejderpleje. Flere virksomheder investerer i kaffemaskiner med friskmalet kaffe og frisk mælk for at tiltrække og fastholde medarbejdere. Kaffe er nemlig ikke bare kaffe – det er en vigtig del af hverdagen, der kan gøre en forskel for både trivsel og tilknytning på

Dansk sommelier vinder den første udgave af Master of Port Scandinavia 2025

AktueltDrikkevarer30. 10. 2025

Efter en todages konkurrence den 19. og 20. oktober blev danske Ketil Sauer kåret som vinder af den første udgave af Master of Port Scandinavia, og kunne tage den prestigefyldte Silver Goblet med hjem. Den danske sommelier imponerede juryen med sin dybe viden om portvin, sine sommelierfærdigheder og

Når regler spænder ben for naturen: 16 nye anbefalinger til bedre biodiversitet i fødevaresektoren

AktueltFødevareproduktionLandbrugMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed30. 10. 2025

En ny publikation fra Tænketanken Frej peger på, hvordan regler og rammer kan ændres, så det bliver lettere for fødevaresektoren at fremme natur og biodiversitet. Over hele Danmark står lodsejere, landmænd og virksomheder klar til at skabe mere natur. Men alt for ofte bliver de bremset af

Prestigefyldt kåring: Den danske Spiseguide hylder AOC som Årets Restaurant

Detailhandel og en grosFoodserviceTop30. 10. 2025

Den danske Spiseguide har kåret AOC som Årets Restaurant ved en gallamiddag på Kokkedal Slot, hvor også Peter Trauboth fra Restaurant Levi blev hædret for sin rolle som restaurantchef. Den danske Spiseguide er en årlig guide, som siden 1978 har bedømt danske restauranter i forskellige

Spiser du, som var det sommer året rundt? Det kan forvirre dit indre ur

Forskning og uddannelseMiljø og sundhed27. 10. 2025

Det er ikke kun sollys, men også kosten, der styrer vores indre biologiske ur og dets evne til at tilpasse sig årstiderne, viser ny forskning i mus. Derfor kan det have betydning for vores sundhed, at vi spiser sæsonens lokalt producerede fødevarer, vurderer forsker. Vores blodtryk stiger fra

Fremtidens mad risikerer at blive ensformig

Frugt og grøntFødevareproduktionLandbrugMiljø og sundhedPolitik og eksportØkologi og bæredygtighed27. 10. 2025

Mangfoldigheden af planter bliver begrænset, hvis EU vedtager ny lov om bytte og handel med frø, mener Frie Bønder – Levende Land og Landsforeningen Praktisk Økologi. En menu med høj biodiversitet er den sundeste - det er efterhånden almen viden, mener Levende Land og Landsforeningen Praktisk

Madens Folkemøde skal samle Danmark om unges sundhed

AktueltForskning og uddannelseMiljø og sundhedPolitik og eksport27. 10. 2025

Årets finanslov er blevet offentliggjort, og her modtager Madens Folkemøde 1 mio. kroner til at afholde et Nationalt Forum for Ung Sundhed i 2026. Indsatsen skal samle en breds kreds af aktører for at forebygge overvægt og styrke sundhed og madvaner blandt børn og unge både lokalt og

Fødevaregigant gearer op i Danmark – en stigning på 25,6 %

AktueltFødevareproduktionMiljø og sundhed27. 10. 2025

Greenfood fortsætter med at vokse hurtigt på det danske marked. I år forventes koncernen at opnå en volumen på næsten 3.500 ton – en stigning på 25,6 % sammenlignet med sidste år. Bag succesen ligger en stærk efterspørgsel efter ultrafriske råvarer, strategiske partnerskaber inden for restaurant- og

Køkkenprisen 2025 går til Skolerne i Oure

FoodserviceForskning og uddannelseMiljø og sundhedTopØkologi og bæredygtighed27. 10. 2025

Landbrug & Fødevarer har kåret Skolerne i Oure på Fyn som vinder af Køkkenprisen 2025 ved Økologisektionens årsmøde på Kalø Økologisk Landbrugsskole. Køkkenprisen 2025 uddeles til det offentlige køkken, der bedst formår at kombinere sundhed, smag og økologi. I år har Skolerne i Oure

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Sådan håndterer du en lækage med 10 trin

  • Busch Vakuumteknik A/S

    50 års trofast tjeneste i produktionen

  • Spirax Sarco Danmark

    Blog: Damp er naturlig teknologi

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Tilmeld dig Masterclass om dyrevelfærd og regenerativt landbrug

  • DENIOS ApS

    Hvad gør du med dine gasflasker, når kulden kommer?

  • Spirax Sarco Danmark

    Reducer dine levetidsomkostninger på reguleringsventiler

  • DENIOS ApS

    Alt hvad du skal vide, før du håndterer farlige stoffer

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Øget produktivitet på mejeriet takket være vakuum fra Busch

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Stor fødevaremesse med juletema kommer igen i år til Brande

  • Spirax Sarco Danmark

    Skal vi hjælpe jer med at nå jeres mål for bæredygtighed?

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Sukaiba vinder ”Denmark’s Best Hotel Restaurant” for anden gang

    30.10.2025

  • En rigtig god kop kaffe er det nye personalegode

    30.10.2025

  • Dansk sommelier vinder den første udgave af Master of Port Scandinavia 2025

    30.10.2025

  • Når regler spænder ben for naturen: 16 nye anbefalinger til bedre biodiversitet i fødevaresektoren

    30.10.2025

  • Prestigefyldt kåring: Den danske Spiseguide hylder AOC som Årets Restaurant

    30.10.2025

  • Spiser du, som var det sommer året rundt? Det kan forvirre dit indre ur

    27.10.2025

  • Fremtidens mad risikerer at blive ensformig

    27.10.2025

  • Madens Folkemøde skal samle Danmark om unges sundhed

    27.10.2025

  • Fødevaregigant gearer op i Danmark – en stigning på 25,6 %

    27.10.2025

  • Køkkenprisen 2025 går til Skolerne i Oure

    27.10.2025

  • Rekordhøj returprocent: Genanvendelige krus satte ny standard på Smukfest 2025

    23.10.2025

  • Plant Food Festival: Øksnehallen bliver til plantemekka

    23.10.2025

  • Hørkram-stifter er død

    23.10.2025

  • Arla vil kåre Årets Madsjæl 2025 – se de nominerede

    23.10.2025

  • Linse-bolo på menuen i hele Danmark: Ny kampagne skal få flere til at spise bælgfrugter

    23.10.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik