• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

FødevareproduktionKød, fisk og fjerkræLandbrug21. 08. 2025 | Mikkel Bækgaard

Grisene strømmer til Danish Crown

FødevareproduktionKød, fisk og fjerkræLandbrug21. 08. 2025 By Mikkel Bækgaard

Kombinationen af en målrettet indsats og en konkurrencedygtig afregning har nu sikret Danish Crown over én million ekstra grise det kommende år. Derfor opretter koncernen nu reelt en venteliste og lukker for nye aftaler om blandt andet væksttillæg.

Det er under et halvt år siden, at Danish Crown præsenterede fem tiltag, der skulle sikre koncernen flere grise til slagtning i regnskabsåret 2025/26. Det er lykkes, så koncernen i løbet af det kommende år forventer at komme op at slagte, hvad der på årsbasis svarer til 9,4 millioner grise. Derfor har Danish Crowns bestyrelse besluttet, at både eksisterende og nye leverandører nu skal have grønt lys fra Danish Crown Ejerservice, før de kan forvente at få slagtet ekstra grise.

“Det har været fantastisk at mærke den interesse, der har været for at medvirke til at vende udviklingen i Danish Crown. Mange landmænd var helt naturligt lidt skeptiske, men siden vi i begyndelsen af maj fik løftet vores afregningspris for landmændenes grise til et konkurrencedygtigt niveau, er der virkelig sket noget. Nu står vi i en situation, hvor vi er så tæt på fuld kapacitetsudnyttelse, at vi har brug for at styre aftaler om ekstra grise helt stramt,” siger Niels Ulrich Duedahl, der er Group CEO i Danish Crown.

Aktiverer stabilitetsmaske

Helt konkret aktiverer Danish Crown nu den såkaldte stabilitetsmaske i opadgående retning. Det betyder, at leverandørerne ikke længere kan skrue op for deres A-mængde – altså hvor mange grise de forpligter sig til at levere det kommende år – uden accept fra Danish Crowns Ejerservice.

“I vores branche arbejdes der hele tiden fokuseret på at sikre den bedst mulige udnyttelse af kapaciteten på slagterierne. Det ser vi nu ud til at kunne gøre i meget en stor del af det kommende regnskabsår, og derfor har vi bedt bestyrelsen give os de nødvendige redskaber til at styre tilgangen af ekstra grise,” forklarer Niels Ulrich Duedahl.

Én million ekstra grise

Samlet set har Danish Crowns leverandører i løbet af de sidste tre måneder givet tilsagn om levering af over én million ekstra grise i forhold til det koncernen forventede i forsommeren. De kommer både fra eksisterende og nye leverandører, og aftalerne spænder bredt. Det er lige fra en aftale om at levere nogle få tusinde ekstra grise som eksisterende leverandør, og til at træde ind som ny leverandør med et sekscifret antal grise.

“Vi har opsøgt enhver mulighed for at lave aftaler om ekstra grise, og vores konsulenter har virkelig haft travlt og taget møder på alle tider af døgnet. Jeg vil gerne indrømme, at vi i et stykke tid havde det som om, vi sad med den berømte ketchupflaske i hånden, men så fik vi de første aftaler i hus, og de sidste to måneder er det gået rigtigt stærkt,” siger Søren Tinggaard, der er direktør for Danish Crowns Ejerservice.

Ikke længere væksttillæg

De mange ekstra grise betyder, at det fra den 1. september ikke længere vil være muligt at indgå aftaler om væksttillæg og levering af tunggrise, mens mulighederne for at opnå en dækningsbidragsgaranti og tilskud til leje af stalde begrænses til nye, unge andelsejere. Omvendt er der fortsat åbent for levering af grise på kontrakt og for etableringsbonus til nystartede leverandører, men det gælder for alle aftaler, at de nu kun indgås under forudsætning af, at der er kapacitet til at tage nye eller ekstra grise ind.

“Vi har valgt at fastholde de tiltag, som kan understøtte nystartede og unge landmænd, for vi ser ind i en bølge af generationsskifter i det kommende årti. Derfor vil vi gerne bakke op om dem, der har lyst til at blive leverandør til Danish Crown. Mulighederne for at levere grise på kontrakt fastholder vi også, selv om det på den korte bane ikke er aktuelt, for det kan åbne nogle muligheder for at modtage grise fra dem, der ikke ønsker at blive andelsejer i Danish Crown,” fortæller Søren Tinggaard.

Vil arbejde tættere sammen med leverandører

Stabilitetsmasken låses i opadgående retning gældende fra kl. 09.00 i dag, og Danish Crown vil dermed have aktiveret den såkaldte stabilitetsmaske både opad og nedad. Det vil sige, at koncernens andelsejere skal varsle det 12 måneder før, hvis de ønsker at skrue op eller ned for deres årsleverance af grise.

“Det skridt, vi tager nu, ser jeg som første skridt mod en model, hvor vi arbejder meget tættere sammen med vores leverandører om at sikre en optimal udnyttelse af vores slagterier for derigennem at sikre en kontinuerlig konkurrencedygtig afregning for deres grise. Hvordan vi gør det bedst, diskuterer vi i øjeblikket, og det er fantastisk, at vi nu skal have den snak med udgangspunkt i en stor interesse for at levere til Danish Crown,” siger Niels Ulrich Duedahl.

Danish Crown har samlet set kapacitet til at slagte 9,4 millioner grise om året.

Skrevet i: Fødevareproduktion, Kød, fisk og fjerkræ, Landbrug

Seneste nyt fra redaktionen

Ny frontperson i Alsiks køkken med fokus på madoplevelsen

Foodservice02. 10. 2025

Hotel Alsik i Sønderborg opruster på den gastronomiske front med Mette Gassner som ny Food & Beverage Director. Hun kommer med erfaring fra den roste Michelinrestaurant 10 Trin Ned i Fredericia. Og nu skal hotellet smage endnu mere af Sønderjylland. Mette Grassner er kendt fra den

Lurpak, Lillebror og islandsk skyr vinder nordisk mejeridyst

MejeriMesser og konferencer02. 10. 2025

Årets vindere i International Food Contest: Laktosefri skyr med mokka fra det islandske mejeri MS Selfossi, LURPAK usaltet smør fra Arla Holstebro Mejeri og Lillebror Ostehaps fra Arla Birkum Ost på Fyn. Det blev to danske og et islandsk produkt, der løb med sejren i mejeridysten ved dette års

Makrel i frit fald – MSC opfordrer regeringer til at handle nu

AktueltCertificeringKød, fisk og fjerkræMiljø og sundhedPolitik og eksportØkologi og bæredygtighed02. 10. 2025

Den globale standard for bæredygtigt fiskeri, MSC, opfordrer nordatlantiske nationer til at indgå en retfærdig kvoteaftale for at beskytte fiskerier, marine økosystemer og lokalsamfund. Marine Stewardship Council (MSC) advarer om, at de nordøstatlantiske bestande af makrel, sild og blåhvilling

Her er restauranterne, der er nomineret til Årets ret med gris og Årets ret med ost 2025

AktueltFoodserviceKød, fisk og fjerkræMejeri02. 10. 2025

Siden sommeren er det strømmet ind med indstillinger fra hele landet til dette års kokkekonkurrencer, Årets ret med gris og Årets ret med ost, og nu er de nominerede fundet. I løbet af efteråret skal de norminerede til de to priser præsentere deres retter for den besøgende fagjury. Her skal

Bred alliance klar til et historisk løft af dansk frugt og grønt

Detailhandel og en grosFoodserviceFrugt og grøntMiljø og sundhedPolitik og eksportRåvarer og ingredienserTopØkologi og bæredygtighed02. 10. 2025

Efter årtiers tilbagegang for dansk frugt og grønt lancerer 31 af fødevarebranchens mest centrale aktører nu anbefalinger til en samlet, fremadrettet plan. Den skal vende udviklingen til gavn for Danmarks sundhed, klima og forsyningssikkerhed, og ambitionen er klar: I 2050 skal mindst 50 pct. af

Første supermarkeder i Danmark sætter mål for planteproteiner

Detailhandel og en grosFrugt og grøntMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed30. 09. 2025

Lidl Danmark og Wolt Market vil fremover måle og følge andelen af plantebaserede proteiner i salget. Vegetarisk Forening håber, at andre kæder vil følge eksemplet. For første gang i Danmark opstiller to supermarkedskæder konkrete mål for planteproteiner i sortimentet. Lidl Danmark og Wolt

Rørt åbner moderne smørrebrøds-restaurant i Bernikow Gården

Foodservice30. 09. 2025

Håndmads-konceptet Rørt udvider igen. Denne gang indtager det moderne smørrebrødskoncept på den mondæne adresse Østergade 26c i Bernikow Gården. Rørt er kendt for at udfordre den traditionelle tilgang til smørrebrød med moderne madder, der toner ned på overflødig pynt og tungt kødpålæg, men skruer

FNs Internationale Madspildsdag: Tusindvis af svenske flag prydede København i går

AktueltMiljø og sundhedPolitik og eksportØkologi og bæredygtighed30. 09. 2025

Danmark ligger blandt de to dårligste lande i EU, når det gælder madspild, mens vores svenske naboer klarer sig langt bedre. Det synliggjorde Too Good To Go synliggjort i går, på FN's Internationale Madspildsdag, med en klar opfordring til danskerne om at "komme ind i kampen og vise

Nyt Food&Drink på gaden

AktueltFoodservice30. 09. 2025

Årets sjette udgave af branchemagasinet Food&Drink er nu på gaden. Bladet sætter har blandt andet besøgt Restaurant l'Alsace i København, der har revitaliseret sig selv. Og vi har været i Norge for at blive klogere på norsk cider. Bladet sætter som altid også spot på nyheder og udfordringer

Mindre madspild i svanemærkede kantiner

FoodserviceMiljø og sundhedTopØkologi og bæredygtighed30. 09. 2025

Svanemærkede kantiner har i perioden 2023–2025 i gennemsnit reduceret deres madspild med 11 pct.. Det viser en ny analyse. Reduktionen svarer til en besparelse på 0,11 kg CO₂e pr. frokostportion. Det er ikke bare dyrt at smide mad ud. Det belaster også miljøet, og det skaber et unødigt

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Sådan tjekker du, om dit lithiumbatteri er defekt – og udgør en brandfare

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Højtiden nærmer sig – skal du med til ‘Julens Madscene’?

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Mød Busch Vacuum Solutions på DanFish International 2025 i Nordens Paris

  • Spirax Sarco Danmark

    Steam Insight: En digital forbindelse til optimering af dit dampsystem

  • Spirax Sarco Danmark

    Steam Infusion giver lavere energiforbrug og bedre produktion

  • DENIOS ApS

    I morgen sker det

  • DENIOS ApS

    Så er det nu eller aldrig

  • Busch Vakuumteknik A/S

    OTTO Digital Services til systemer

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Ny butikschef i Dagrofa Foodservice Herning har stort lokalt kendskab

  • DENIOS ApS

    Sådan får du op til 50 % mere lagerkapacitet

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Ny frontperson i Alsiks køkken med fokus på madoplevelsen

    02.10.2025

  • Lurpak, Lillebror og islandsk skyr vinder nordisk mejeridyst

    02.10.2025

  • Makrel i frit fald – MSC opfordrer regeringer til at handle nu

    02.10.2025

  • Her er restauranterne, der er nomineret til Årets ret med gris og Årets ret med ost 2025

    02.10.2025

  • Bred alliance klar til et historisk løft af dansk frugt og grønt

    02.10.2025

  • Første supermarkeder i Danmark sætter mål for planteproteiner

    30.09.2025

  • Rørt åbner moderne smørrebrøds-restaurant i Bernikow Gården

    30.09.2025

  • FNs Internationale Madspildsdag: Tusindvis af svenske flag prydede København i går

    30.09.2025

  • Nyt Food&Drink på gaden

    30.09.2025

  • Mindre madspild i svanemærkede kantiner

    30.09.2025

  • Madspild koster en dansk gennemsnitsfamilie 2.150 kr. årligt

    25.09.2025

  • Dagrofa Foodservice donerer 97 tons fødevarer videre til Stop Spild Lokalt i kampen mod madspild

    25.09.2025

  • Hollywood møder europæiske landmænd til plantebaseret topmøde i København

    25.09.2025

  • EU strammer reglerne for listeria i spiseklare fødevarer

    25.09.2025

  • Danske kokkene satte grøntsagerne i front

    25.09.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik