• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

Frugt og grøntFødevareproduktionLandbrugMiljø og sundhedPolitik og eksportØkologi og bæredygtighed27. 10. 2025 | Mikkel Bækgaard

Fremtidens mad risikerer at blive ensformig

Frugt og grøntFødevareproduktionLandbrugMiljø og sundhedPolitik og eksportØkologi og bæredygtighed27. 10. 2025 By Mikkel Bækgaard

Mangfoldigheden af planter bliver begrænset, hvis EU vedtager ny lov om bytte og handel med frø, mener Frie Bønder – Levende Land og Landsforeningen Praktisk Økologi.

Et nyt lovforslag fra EU kan på kort sigt give os færre slags korn, grønt og frugt at vælge imellem som forbrugere. På længere sigt kan det blive et problem at producere mad nok i en verden, hvor klimaet forandrer sig, og handelsforbindelserne er usikre. Foto: Louise Windfeldt

En menu med høj biodiversitet er den sundeste – det er efterhånden almen viden, mener Levende Land og Landsforeningen Praktisk Økologi.

“Men biodiversiteten i vores mad får svære vilkår, hvis nye EU-regler, der lige nu ligger på landbrugsministrenes bord, bliver vedtaget, som der er lagt op til,” skriver de i en fælles pressemeddelelse.

Gamle danske sorter forsvinder 

Ifølge det nye lovforslag vil det primært være frø af ganske få og helt ensartede sorter, som er registreret på EU’s sortsliste, der i fremtiden kan handles og dermed dyrkes og spises i Danmark. 

Lokale ærtesorter og gamle danske sorter af tomater, kål og græskar, der er forædlet med metoder, så man stadig selv kan tage frø af dem, vil derimod blive sværere at få lov til at forhandle og dyrke, fordi frøene ikke sælges kommercielt. 

“Vi risikerer, at mange af de specielle sorter, der er gode at dyrke i haver og på små jordbrug vil forsvinde”, siger Lotte Børresen, der er forperson for Landsforeningen Praktisk Økologi, som blandt andet arbejder med at øge biodiversitet i haver og små selvforsyningslandbrug. 

Traditionelle frø kan ikke registreres

Foreningen er den ene af tre danske organisationer, der arbejder sammen for at råbe den danske befolkning og politikerne op. De andre to organisationer er Foreningen Frøsamlerne, der bevarer traditionelle plantesorter, og Frie Bønder – Levende Land, der taler de små og mellemstore jordbrugs sag.

Størstedelen af de traditionelle sorter er ikke på EU’s sortsliste, fordi de ikke er ensartede nok til at blive registreret. 

“Det gælder for eksempel frø fra bønner og ærter, der er gået i arv i familier gennem mange generationer,” siger Louise Windfeldt fra Foreningen Frøsamlerne. 

Frøene vil ikke kunne registreres på sortslisten i EU, selvom de er en del af vores kulturarv, og desuden værdifulde at dyrke og spise. For at kunne det, skal de SES-testes. Det vil sige, at man over en årrække skal kunne bevise, at sorten er Selvstændig, Ensartet og Stabil. Det er ensartetheden, det kniber med hos de gamle sorter – de er simpelthen for genetisk uensartede til at kunne registreres.

Uensartede sorter er mere robuste

Uensartetheden kan forresten vise sig at blive en fordel. En sort, der er forskelligartet, er bedre til at tilpasse sig for eksempel tørke eller kulde, fordi det er mere sandsynligt, at nogle af planterne vil overleve, end hvis de er helt ens. 

Det giver større robusthed og dermed sikkerhed for at kunne høste, også hvis klimaet ændrer sig. De gamle sorter har dermed nogle egenskaber, der kan blive vigtige, hvis vi går imod mere usikre dyrkningsforhold. Men derfor kan de alligevel ikke komme på EU’s sortsliste. 

Danmarks liberale frølovgivning

Disse regler har egentlig været gældende i EU i mange år. 

I Danmark har vi bare haft en undtagelse fra dem, så almindelige borgere, netværk og foreninger siden 2015 frit har kunnet bytte og sælge uregistrerede frø, så længe det ikke var til kommercielt brug. 

Det har resulteret i, at flere gamle sorter er kommet i dyrkning i haver og på mindre landbrug, i øvrigt uden at det har givet nogen form for problemer i form af fx plantesygdomme eller skadedyr. Blot større biodiversitet. 

“Danskerne tager i dag for givet, at man kan bytte havefrø med sin nabo eller sælge frø til andre havedyrkere på markeder eller i sin webbutik. Men det er kun fordi, vi har en af Europas mest liberale frølovgivninger”, siger Louise Windfeldt fra Foreningen Frøsamlerne. 

Genbanker og haveejere bliver undtaget loven

Den nye lov om salg og bytte af frø, der er under forhandling, give hele EU ens regler i fremtiden, og ifølge lovforslaget kan man kun sælge og bytte frø, der er officielt registreret.  Alle, der dyrker frø, som ikke er på EU’s officielle frøliste, vil skulle registreres, og al bytte eller handel med frø skal dokumenteres. 

“Vi forventer dog, at almindelige haveejere vil blive taget ud af den nye lovgivning, så de også fremover kan udveksle frø. Det samme vil nok ske for genbanker, så både forskning og privat frøbytte vil blive undtaget”, siger Louise Windfeldt fra Frøsamlerne.

Små jordbrug underlægges kontrol

”Men de små jordbrug, der producerer grøntsager til lokale markeder i hele Europa, dyrker i høj grad afgrøder, der ikke er registreret i dag,” siger Ole Kjærulff Davidsen fra Frie Bønder – Levende Land og fortsætter: “De vil fremover blive yderligere begrænset i, hvad og hvor meget, de må dyrke og sælge, og de vil få et stort arbejde med at administrere og melde ind til myndighederne, så snart de vil købe eller sælge frø.”

På den måde bliver havedyrkerne også ramt. Det kan nemlig blive meget svært at få fat i frø af de mere sjældne sorter, fordi man rammer det led, hvor frøene bliver opformeret og bevaret.

Frygt for dårlige frø er ubegrundet

Reglerne, der rammer havedyrkere og mindre landbrug, er egentlig blot en uheldig følge af et større lovforslag om handel med frø. Det skyldes en frygt i EU’s større landbrug for, at mindre kontrol kan føre til dårligere frøkvalitet og flere plantesygdomme. 

Men det er her, vi kan bruge erfaringerne fra Danmark: I de ti år, vi frit har kunnet bytte og sælge uregistrerede frø, har det hverken resulteret i flere plantesygdomme, frø af dårlig kvalitet eller andet, som kunne være en hindring for at fortsætte som hidtil.

En undersøgelse fra 2022 har derimod vist, at der er kommet større diversitet på frømarkedet, blandt andet af gamle – og i mange tilfælde sjældne – sorter. 

“Derfor anbefaler vi i Frøsamlerne, Praktisk Økologi og Frie Bønder – Levende Land, at man undtager alt bevaringsarbejde fra den nye lovgivning,” siger Lotte Børresen. 

“Samtidig kan man give bønder ret til at bytte frø med hinanden, som de har gjort i tusindvis af år. Det er nemlig heller ikke tilladt i EU i dag,” fortsætter Ole Kjærulff Davidsen.

200.000 underskrifter mod lovforslaget

De tre foreninger deler deres bekymring over EU’s lovforslag med 200.000 borgere i Europa, der har skrevet under på et opråb til politikerne: “Raise Our Forks for Diversity”. 

Det skal få dem til at ændre i den frølovgivning, der er på vej, så den i stedet tilgodeser bønders, foreninger og netværks ret til fortsat at kunne dyrke og sælge frø af mange forskellige uregistrerede sorter. 

Dermed vil man i EU også fremover sikre et varieret udvalg af korn, grøntsager og frugt, og borgerne vil selv have ret til at bestemme, hvilken mad, de vil spise. 

Lovforslaget behandles i EU 6. og 7. november 2025. 

Skrevet i: Frugt og grønt, Fødevareproduktion, Landbrug, Miljø og sundhed, Politik og eksport, Økologi og bæredygtighed

Seneste nyt fra redaktionen

Ny teknologi: Kan vi leve af luftsteg og vindfrikadeller?

Forskning og uddannelseFødevareproduktionMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed04. 12. 2025

På AU Viborg er forskere nu klar til at teste en teknologi, der kan forvandle CO₂ og brint til protein. Perspektiverne er at kunne hjælpe med at brødføde en voksende global befolkning helt uden ny landbrugsjord. For nylig åbnede pilotanlægget, der skal bringe teknologien tættere på dit

Dansk forskning kan bane vej for udfasning af antibiotika i akvakultur

Forskning og uddannelseFødevareproduktionKød, fisk og fjerkræMiljø og sundhed04. 12. 2025

Dansk akvakultur kan stå over for et markant gennembrud i indsatsen for at reducere brugen af antibiotika. Forskere fra Københavns Universitet leder projektet AQUAPHAGE, der udvikler en virusbaseret teknologi, som kan anvendes som et bæredygtigt og målrettet alternativ til antibiotika i produktionen

Bad Seed Brewing kåret som Årets Danske Bryggeri 2025

AktueltDrikkevarer04. 12. 2025

Det nordjyske bryggeri hædres af Danske Ølentusiaster for konsekvent høj kvalitet, markant udvikling og et år, hvor både øl, samarbejder og festivalaktiviteter har sat tydelige aftryk på den danske ølscene. Bad Seed Brewing løb med hver femte stemme, da medlemmerne af forbrugerorganisationen

Nyt nummer på gaden: Food&Drink går i fisk

AktueltFoodserviceKød, fisk og fjerkræ04. 12. 2025

Der er fisk og skaldyr på menuen i årets sidste udgave af branchemagasinet Food&Drink, der nu er på gaden. Vi besøger blandt andet Krogs Fiskerestaurant og hører mere om forædling af fisk, der ikke altid behøves at være pivfrisk. Samme budskab får vi også fra en fiskeopdrætter i

Danske økologiske virksomheder på eksportfremstød i Berlin

Miljø og sundhedPolitik og eksportTopØkologi og bæredygtighed04. 12. 2025

I forrige uge samledes 12 danske økologiske og plantebaserede fødevarevirksomheder i Berlin for at deltage i et målrettet eksportfremstød arrangeret af Landbrug & Fødevarer i samarbejde med den danske ambassade i Berlin. Initiativet, der var støttet af Fonden for økologisk landbrug, skulle

Lavazza vinder europæisk hæder for tredje år i træk

Drikkevarer02. 12. 2025

Ved årets European Coffee & Hospitality Awards blev det endnu engang understreget, at godt håndværk betaler sig. Italienske Lavazza blev i denne uge kåret til Best European Commercial Coffee Roaster for tredje år i træk. Det er en hæder, der baserer sig på mere end 10.000 nomineringer og

Kan man bage en kage uden æg? Det undersøger forskere og virksomheder nu i et projektsamarbejde

Forskning og uddannelseFødevareproduktionRåvarer og ingredienser02. 12. 2025

Et nyt projekt støttet af Innovationsfonden undersøger, hvordan planteproteiner kan erstatte æg i visse af vores fødevarer – uden at gå på kompromis med hverken smag, konsistens eller bæredygtighed. Af Kimie Kongsøre Æg er lidt af en superingrediens i madlavning. De skummer, giver struktur

Black Friday gav omsætningsrekord i Dagrofa Foodservice-butikker

AktueltDetailhandel og en grosFoodservice02. 12. 2025

Black Friday har længe været et hit hos de private forbrugere, men konceptet tiltaler også de professionelle kunder. Det er meldingen fra Dagrofa Foodservice, som i fredags opnåede en markant samlet omsætningsrekord for de 30 lokale Cash & Carry-butikker. Særligt gouda, burgerbøffer og pommes

Falstaff: Et af Europas førende mad- og livsstilsmedier er udkommet i Danmark

AktueltFoodservice02. 12. 2025

Torsdag i sidste uge afholdt østrigske Falstaff en stor lanceringsevent for 350 mennesker i anledning af udgivelsen af deres nye magasin dedikeret til de nordiske og baltiske lande. Ved samme event lancerede Europas førende mad- og livsstilsmedie deres nye guide til Nordens bedste barer, mens en

FødevareDanmark anker gebyrsag til Højesteret: Dommen strider mod EU-retten, mener de

FødevareproduktionFødevaresikkerhedKød, fisk og fjerkræPolitik og eksportTop02. 12. 2025

Østre Landsret frifandt i november Fødevarestyrelsen for at have taget for høje priser for sin kødkontrol. Nu anker brancheorganisationen FødevareDanmark imidlertid afgørelsen til Højesteret, da man mener, at dommen er i strid med EU-retten. FødevareDanmark mener, at Fødevarestyrelsens

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Dagrofa Foodservice juleindsamler til fordel for JunkFood

  • Spirax Sarco Danmark

    Undgå kontaminering med rendamp i fødevareproduktion

  • Ardo NV Denmark Office

    Slank, sprød og …

  • Ardo NV Denmark Office

    Ready to eat or not?

  • Ardo NV Denmark Office

    Nyt år, nye favoritter – Ardo lancerer 9 nyheder på frost i 2026

  • DENIOS ApS

    Har du den rigtige pumpe?

  • Spirax Sarco Danmark

    Guide: Find den korrekte dampkvalitet

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Centraliseret vakuumsystem reducerer omkostninger for vakuumpakning

  • Nemco Machinery A/S

    Ny serie termoformere vil blive en gamechanger inden for pakkemaskiner

  • DENIOS ApS

    Den ultimative tjekliste: Få mest ud af dit opsamlingskar

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Ny teknologi: Kan vi leve af luftsteg og vindfrikadeller?

    04.12.2025

  • Dansk forskning kan bane vej for udfasning af antibiotika i akvakultur

    04.12.2025

  • Bad Seed Brewing kåret som Årets Danske Bryggeri 2025

    04.12.2025

  • Nyt nummer på gaden: Food&Drink går i fisk

    04.12.2025

  • Danske økologiske virksomheder på eksportfremstød i Berlin

    04.12.2025

  • Lavazza vinder europæisk hæder for tredje år i træk

    02.12.2025

  • Kan man bage en kage uden æg? Det undersøger forskere og virksomheder nu i et projektsamarbejde

    02.12.2025

  • Black Friday gav omsætningsrekord i Dagrofa Foodservice-butikker

    02.12.2025

  • Falstaff: Et af Europas førende mad- og livsstilsmedier er udkommet i Danmark

    02.12.2025

  • FødevareDanmark anker gebyrsag til Højesteret: Dommen strider mod EU-retten, mener de

    02.12.2025

  • Vareelevator: Der kommer 800 kilo varer hver uge – alligevel går kokken tomhændet

    27.11.2025

  • Sådan bruger planter ingeniørprincipper til at trænge gennem hård jord

    27.11.2025

  • aye aye på Admiral Hotel hædres for Danmarks bedste nye vinkort

    27.11.2025

  • Madplansunivers er et kæmpe hit: Tusindvis af danskere henter inspiration hver uge

    27.11.2025

  • Ny rapport fra Madland: Grøn madhandel i København er nøglen til en sundere og mere resilient madby

    27.11.2025

Alle nyheder ›

Læs Food & Drink gratis online

Annoncering i Food & Drink

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik