• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

Frugt og grøntFødevareproduktionLandbrugMiljø og sundhedPolitik og eksportØkologi og bæredygtighed27. 10. 2025 | Mikkel Bækgaard

Fremtidens mad risikerer at blive ensformig

Frugt og grøntFødevareproduktionLandbrugMiljø og sundhedPolitik og eksportØkologi og bæredygtighed27. 10. 2025 By Mikkel Bækgaard

Mangfoldigheden af planter bliver begrænset, hvis EU vedtager ny lov om bytte og handel med frø, mener Frie Bønder – Levende Land og Landsforeningen Praktisk Økologi.

Et nyt lovforslag fra EU kan på kort sigt give os færre slags korn, grønt og frugt at vælge imellem som forbrugere. På længere sigt kan det blive et problem at producere mad nok i en verden, hvor klimaet forandrer sig, og handelsforbindelserne er usikre. Foto: Louise Windfeldt

En menu med høj biodiversitet er den sundeste – det er efterhånden almen viden, mener Levende Land og Landsforeningen Praktisk Økologi.

“Men biodiversiteten i vores mad får svære vilkår, hvis nye EU-regler, der lige nu ligger på landbrugsministrenes bord, bliver vedtaget, som der er lagt op til,” skriver de i en fælles pressemeddelelse.

Gamle danske sorter forsvinder 

Ifølge det nye lovforslag vil det primært være frø af ganske få og helt ensartede sorter, som er registreret på EU’s sortsliste, der i fremtiden kan handles og dermed dyrkes og spises i Danmark. 

Lokale ærtesorter og gamle danske sorter af tomater, kål og græskar, der er forædlet med metoder, så man stadig selv kan tage frø af dem, vil derimod blive sværere at få lov til at forhandle og dyrke, fordi frøene ikke sælges kommercielt. 

“Vi risikerer, at mange af de specielle sorter, der er gode at dyrke i haver og på små jordbrug vil forsvinde”, siger Lotte Børresen, der er forperson for Landsforeningen Praktisk Økologi, som blandt andet arbejder med at øge biodiversitet i haver og små selvforsyningslandbrug. 

Traditionelle frø kan ikke registreres

Foreningen er den ene af tre danske organisationer, der arbejder sammen for at råbe den danske befolkning og politikerne op. De andre to organisationer er Foreningen Frøsamlerne, der bevarer traditionelle plantesorter, og Frie Bønder – Levende Land, der taler de små og mellemstore jordbrugs sag.

Størstedelen af de traditionelle sorter er ikke på EU’s sortsliste, fordi de ikke er ensartede nok til at blive registreret. 

“Det gælder for eksempel frø fra bønner og ærter, der er gået i arv i familier gennem mange generationer,” siger Louise Windfeldt fra Foreningen Frøsamlerne. 

Frøene vil ikke kunne registreres på sortslisten i EU, selvom de er en del af vores kulturarv, og desuden værdifulde at dyrke og spise. For at kunne det, skal de SES-testes. Det vil sige, at man over en årrække skal kunne bevise, at sorten er Selvstændig, Ensartet og Stabil. Det er ensartetheden, det kniber med hos de gamle sorter – de er simpelthen for genetisk uensartede til at kunne registreres.

Uensartede sorter er mere robuste

Uensartetheden kan forresten vise sig at blive en fordel. En sort, der er forskelligartet, er bedre til at tilpasse sig for eksempel tørke eller kulde, fordi det er mere sandsynligt, at nogle af planterne vil overleve, end hvis de er helt ens. 

Det giver større robusthed og dermed sikkerhed for at kunne høste, også hvis klimaet ændrer sig. De gamle sorter har dermed nogle egenskaber, der kan blive vigtige, hvis vi går imod mere usikre dyrkningsforhold. Men derfor kan de alligevel ikke komme på EU’s sortsliste. 

Danmarks liberale frølovgivning

Disse regler har egentlig været gældende i EU i mange år. 

I Danmark har vi bare haft en undtagelse fra dem, så almindelige borgere, netværk og foreninger siden 2015 frit har kunnet bytte og sælge uregistrerede frø, så længe det ikke var til kommercielt brug. 

Det har resulteret i, at flere gamle sorter er kommet i dyrkning i haver og på mindre landbrug, i øvrigt uden at det har givet nogen form for problemer i form af fx plantesygdomme eller skadedyr. Blot større biodiversitet. 

“Danskerne tager i dag for givet, at man kan bytte havefrø med sin nabo eller sælge frø til andre havedyrkere på markeder eller i sin webbutik. Men det er kun fordi, vi har en af Europas mest liberale frølovgivninger”, siger Louise Windfeldt fra Foreningen Frøsamlerne. 

Genbanker og haveejere bliver undtaget loven

Den nye lov om salg og bytte af frø, der er under forhandling, give hele EU ens regler i fremtiden, og ifølge lovforslaget kan man kun sælge og bytte frø, der er officielt registreret.  Alle, der dyrker frø, som ikke er på EU’s officielle frøliste, vil skulle registreres, og al bytte eller handel med frø skal dokumenteres. 

“Vi forventer dog, at almindelige haveejere vil blive taget ud af den nye lovgivning, så de også fremover kan udveksle frø. Det samme vil nok ske for genbanker, så både forskning og privat frøbytte vil blive undtaget”, siger Louise Windfeldt fra Frøsamlerne.

Små jordbrug underlægges kontrol

”Men de små jordbrug, der producerer grøntsager til lokale markeder i hele Europa, dyrker i høj grad afgrøder, der ikke er registreret i dag,” siger Ole Kjærulff Davidsen fra Frie Bønder – Levende Land og fortsætter: “De vil fremover blive yderligere begrænset i, hvad og hvor meget, de må dyrke og sælge, og de vil få et stort arbejde med at administrere og melde ind til myndighederne, så snart de vil købe eller sælge frø.”

På den måde bliver havedyrkerne også ramt. Det kan nemlig blive meget svært at få fat i frø af de mere sjældne sorter, fordi man rammer det led, hvor frøene bliver opformeret og bevaret.

Frygt for dårlige frø er ubegrundet

Reglerne, der rammer havedyrkere og mindre landbrug, er egentlig blot en uheldig følge af et større lovforslag om handel med frø. Det skyldes en frygt i EU’s større landbrug for, at mindre kontrol kan føre til dårligere frøkvalitet og flere plantesygdomme. 

Men det er her, vi kan bruge erfaringerne fra Danmark: I de ti år, vi frit har kunnet bytte og sælge uregistrerede frø, har det hverken resulteret i flere plantesygdomme, frø af dårlig kvalitet eller andet, som kunne være en hindring for at fortsætte som hidtil.

En undersøgelse fra 2022 har derimod vist, at der er kommet større diversitet på frømarkedet, blandt andet af gamle – og i mange tilfælde sjældne – sorter. 

“Derfor anbefaler vi i Frøsamlerne, Praktisk Økologi og Frie Bønder – Levende Land, at man undtager alt bevaringsarbejde fra den nye lovgivning,” siger Lotte Børresen. 

“Samtidig kan man give bønder ret til at bytte frø med hinanden, som de har gjort i tusindvis af år. Det er nemlig heller ikke tilladt i EU i dag,” fortsætter Ole Kjærulff Davidsen.

200.000 underskrifter mod lovforslaget

De tre foreninger deler deres bekymring over EU’s lovforslag med 200.000 borgere i Europa, der har skrevet under på et opråb til politikerne: “Raise Our Forks for Diversity”. 

Det skal få dem til at ændre i den frølovgivning, der er på vej, så den i stedet tilgodeser bønders, foreninger og netværks ret til fortsat at kunne dyrke og sælge frø af mange forskellige uregistrerede sorter. 

Dermed vil man i EU også fremover sikre et varieret udvalg af korn, grøntsager og frugt, og borgerne vil selv have ret til at bestemme, hvilken mad, de vil spise. 

Lovforslaget behandles i EU 6. og 7. november 2025. 

Skrevet i: Frugt og grønt, Fødevareproduktion, Landbrug, Miljø og sundhed, Politik og eksport, Økologi og bæredygtighed

Seneste nyt fra redaktionen

Spiser du, som var det sommer året rundt? Det kan forvirre dit indre ur

Forskning og uddannelseMiljø og sundhed27. 10. 2025

Det er ikke kun sollys, men også kosten, der styrer vores indre biologiske ur og dets evne til at tilpasse sig årstiderne, viser ny forskning i mus. Derfor kan det have betydning for vores sundhed, at vi spiser sæsonens lokalt producerede fødevarer, vurderer forsker. Vores blodtryk stiger fra

Fremtidens mad risikerer at blive ensformig

Frugt og grøntFødevareproduktionLandbrugMiljø og sundhedPolitik og eksportØkologi og bæredygtighed27. 10. 2025

Mangfoldigheden af planter bliver begrænset, hvis EU vedtager ny lov om bytte og handel med frø, mener Frie Bønder – Levende Land og Landsforeningen Praktisk Økologi. En menu med høj biodiversitet er den sundeste - det er efterhånden almen viden, mener Levende Land og Landsforeningen Praktisk

Madens Folkemøde skal samle Danmark om unges sundhed

AktueltForskning og uddannelseMiljø og sundhedPolitik og eksport27. 10. 2025

Årets finanslov er blevet offentliggjort, og her modtager Madens Folkemøde 1 mio. kroner til at afholde et Nationalt Forum for Ung Sundhed i 2026. Indsatsen skal samle en breds kreds af aktører for at forebygge overvægt og styrke sundhed og madvaner blandt børn og unge både lokalt og

Fødevaregigant gearer op i Danmark – en stigning på 25,6 %

AktueltFødevareproduktionMiljø og sundhed27. 10. 2025

Greenfood fortsætter med at vokse hurtigt på det danske marked. I år forventes koncernen at opnå en volumen på næsten 3.500 ton – en stigning på 25,6 % sammenlignet med sidste år. Bag succesen ligger en stærk efterspørgsel efter ultrafriske råvarer, strategiske partnerskaber inden for restaurant- og

Køkkenprisen 2025 går til Skolerne i Oure

FoodserviceForskning og uddannelseMiljø og sundhedTopØkologi og bæredygtighed27. 10. 2025

Landbrug & Fødevarer har kåret Skolerne i Oure på Fyn som vinder af Køkkenprisen 2025 ved Økologisektionens årsmøde på Kalø Økologisk Landbrugsskole. Køkkenprisen 2025 uddeles til det offentlige køkken, der bedst formår at kombinere sundhed, smag og økologi. I år har Skolerne i Oure

Rekordhøj returprocent: Genanvendelige krus satte ny standard på Smukfest 2025

DrikkevarerEmballageMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed23. 10. 2025

Ét år efter introduktionen af Danmarks første genanvendelige festivalkrus har Smukfest, Royal Unibrew og Faerch bevist, at cirkularitet ikke bare er en ambition – det er noget, der virker i praksis. På Smukfest 2025 nåede returprocenten for de genanvendelige krus hele 97 procent – et resultat,

Plant Food Festival: Øksnehallen bliver til plantemekka

Messer og konferencerMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed23. 10. 2025

Øksnehallen i København bliver fyldt med smagsoplevelser, inspiration og grønne løsninger, når Plant Food Festival åbner dørene for tusindvis af besøgende. Den første weekend i november forvandles hallen til et mødested for alle, der er nysgerrige på fremtidens mad. Plant Food Festival

Hørkram-stifter er død

AktueltDetailhandel og en grosFoodservice23. 10. 2025

Stifteren af en af Danmarks største fødevaregrossister er død, 84 år gammel. Alex Buchardt Pedersen, der døde d. 18. oktober, betragtes som en pioner indenfor den danske fødevarebranche. Han stod nemlig bag Hørkram, som stiftede tilbage i 1978. Det skete i første omgang som en lokal

Arla vil kåre Årets Madsjæl 2025 – se de nominerede

AktueltFoodservice23. 10. 2025

Hvert år hylder Arla dem, der gør noget særligt for at skabe sundere og mere bæredygtige madvaner blandt børn og unge. Det gør de med prisen Årets Madsjæl, hvor årets tre nominerede nu er klar. Årets Madsjæl er en pris, der gives til personer, som inspirerer, engagerer og gør en forskel i

Linse-bolo på menuen i hele Danmark: Ny kampagne skal få flere til at spise bælgfrugter

FoodserviceFrugt og grøntMiljø og sundhedRåvarer og ingredienserTopØkologi og bæredygtighed23. 10. 2025

Fra kantiner til køkkenborde: Ny landsdækkende kampagne sætter fokus på, hvor nemt bælgfrugter kan blive en del af hverdagsmaden. Aviser og kantiner landet over vil i dag være krydret med lækre linser, når Bælgfrugtspartnerskabet lancerer en landsdækkende kampagne, der skal inspirere danskerne

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Hvad gør du med dine gasflasker, når kulden kommer?

  • Spirax Sarco Danmark

    Reducer dine levetidsomkostninger på reguleringsventiler

  • DENIOS ApS

    Alt hvad du skal vide, før du håndterer farlige stoffer

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Øget produktivitet på mejeriet takket være vakuum fra Busch

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Stor fødevaremesse med juletema kommer igen i år til Brande

  • Spirax Sarco Danmark

    Skal vi hjælpe jer med at nå jeres mål for bæredygtighed?

  • DENIOS ApS

    Spar 432 kr* hver gang, du tømmer din IBC

  • DENIOS ApS

    Sådan tjekker du, om dit lithiumbatteri er defekt – og udgør en brandfare

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Højtiden nærmer sig – skal du med til ‘Julens Madscene’?

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Mød Busch Vacuum Solutions på DanFish International 2025 i Nordens Paris

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Spiser du, som var det sommer året rundt? Det kan forvirre dit indre ur

    27.10.2025

  • Fremtidens mad risikerer at blive ensformig

    27.10.2025

  • Madens Folkemøde skal samle Danmark om unges sundhed

    27.10.2025

  • Fødevaregigant gearer op i Danmark – en stigning på 25,6 %

    27.10.2025

  • Køkkenprisen 2025 går til Skolerne i Oure

    27.10.2025

  • Rekordhøj returprocent: Genanvendelige krus satte ny standard på Smukfest 2025

    23.10.2025

  • Plant Food Festival: Øksnehallen bliver til plantemekka

    23.10.2025

  • Hørkram-stifter er død

    23.10.2025

  • Arla vil kåre Årets Madsjæl 2025 – se de nominerede

    23.10.2025

  • Linse-bolo på menuen i hele Danmark: Ny kampagne skal få flere til at spise bælgfrugter

    23.10.2025

  • Vin kan også komme nordfra

    21.10.2025

  • Økologer diskuterer trepart og grøn omstilling med minister og borgmester

    21.10.2025

  • Dansk Akvakultur: Lystfiskeri, spildevand og turisme presser havmiljøet langt mere end havbrug

    21.10.2025

  • Køkkenchef og restaurantchef bliver medejere, når Domestic fejrer 10 år

    21.10.2025

  • Danmarks madspild er dobbelt så stort som det europæiske gennemsnit

    21.10.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik