Europa Parlamentet har godkendt en rapport, der beder Europa Kommisionen om at foreslå en lovgivning, som blandt andet vil forbyde tvangsfodring af ænder og gæs i foie gras-produktionen. Dyrenes beskyttelse kalder det en historisk sejr, men de vurderer samtidig, at det er for tidligt at fejre sejren.

Det kan være slut med foie gras som vi kender det, efter et flertal i Europa Parlamentet d. 10. juni stemte for, at Europa Kommisionen skal fremsætte et lovforslag, der skal sætte en stopper for tvangsfodring af ænder og gæs i foie gras-produktionen. Det har Dyrenes Beskyttelse kæmpet for i årtier:
– Vi har kæmpet for det her i årtier, og nu ser det endelig ud til, at der sker noget. Et overbevisende flertal er klar til at sætte en stopper for tvangsfodring af ænder og gæs én gang for alle. Det er historisk, men vi kipper først endeligt med flaget, når lovteksten er udarbejdet og stemt endeligt igennem, siger Britta Riis, direktør for Dyrenes Beskyttelse.
“Tvangsfodring sker ved, at et 20-30 centimeter langt rør indføres i dyrets spiserør, to til tre gange om dagen i to uger, hvis det er ænder, eller i tre uger, hvis det er gæs. På denne måde tvinger man dyret til at indtage meget store og helt unaturlige mængder foder. Gæs og ænder, der tvangsfodres, ophober så meget fedt i leveren, at dens normale funktion forstyrres. Tilstanden kan derfor betegnes som sygelig. Det er den eneste dyreproduktion, hvor sygdom er et direkte mål med produktionen, idet den syge lever er selve den vare, der fremstilles”, skriver Dyrenes Beskyttelse i en kommentar til forslaget.
– Det er ren og skær dyremishandling. Selve proceduren sker med tvang, og det er voldsomt for dyrene. De kan få skader på næb, ansigt, øjne, næsebor, hals og i den øverste del af spiserøret. De bliver syge, og mange af dem dør. Faktisk er der op mod 10-20 gange højere dødelighed end i en almindelig ande- eller gåsebesætning. Der er udbredte dyrevelfærdsproblemer i foie gras-produktionen, som kan afledes direkte af, at man tvangsfodrer dyrene, siger Britta Riis.
Langt de fleste EU-lande har allerede indført et forbud mod tvangsfodring, heriblandt Danmark. Faktisk er det kun tilladt i Frankrig, Ungarn, Bulgarien, Spanien og Belgien, men på grund af reglerne for varers fri bevægelighed inden for EU’s grænser kan foie gras frit importeres og sælges i alle medlemslande. Det vil et EU-forbud de facto sætte en stopper for.
Lovforslagets primære mål er at udfase brug af bure i dyreopdræt, muligvis allerede inden 2027. For at foie gras samt brugen af bure i dyreopdræt kan forbydes, skal kommisionen foreslå et forbud, som derefter skal godkendes af EU-landene og Europa Parlamentet.
Bliver loven en realitet, vil det ikke blot betyde et endeligt til foie gras som vi kender den, men også andre europæiske opdræt skal underlægges store ændringer. Op mod 90 procent af de europæiske kaniner, der opdrættes til vores føde, bliver holdt i bure. I 2019 var halvdelen af de europæiske høns også holdt i bure.