Branchen oplever i disse dage store udfordringer med væsentlig færre gæster. Samtidig beder statsministeriet blandt andet beværtninger og natklubber om at lukke helt ned. Her til morgen kan TV2 berette, at 3F nu tillader virksomheder i hotel- og restaurationsbranchen at afvige fra gældende overenskomster.
“Konkret betyder det, at virksomhederne eksempelvis får mulighed for at tvinge deres medarbejdere på ferie – eller få dem til at varetage andre funktioner, end de er ansat til.” skriver TV2, som også fortæller, at HORESTA nu sammen med 3F opfordrer deres medlemmer til at lave nødvendige lokale aftaler, der skal sikre virksomhedernes mod konkurs.
– Vi står i en meget usædvanlig situation, og vi er nødt til at gribe tingene anderledes an for at kunne bevare så mange jobs i vores erhverv som muligt, siger Katia K. Østergaard, administrerende direktør i HORESTA til TV 2.
Indgreb nødvendigt nu
Branchen er ifølge bookningsportalen Dinnerbooking.dk allerede meget hårdt ramt. Deres baseret på 659 restauranter viser, at der over en syv dages periode fra 4. marts til 10. marts, sammenlignet med samme periode sidste år, har været 6000 færre bookninger på landsplan. Det svarer til, at 30.000 færre gæster end normalt har været ude og spise. Og de tal bliver kun værre fremover. Samtidig har 17.000 gæster annulleret deres bookninger, hvilket er mere end 50 % flere end samme periode sidste år.
– Tallene taler sit tydelige sprog. Der sker store ændringer i branchen i øjeblikket – nogle steder mere end andre. Generelt er restauranter i hele landet ramt af annulleringer, og at der er færre end normalt, der går ud og spiser. Hårdest ramt er København, hvor der forventes, at flere turister aflyser deres besøg, men også mange danskere tager deres forbehold. Vi følger situationen tæt, og vi kan allerede konstatere, at situationen forværres dag for dag, udtaler Head of Relations, Dan Vogelius Hansen, i en pressemeddelelse fra DinnerBooking.
Afskedigelser og ekstra lukkedag
Morten Pedersen, direktør og partner hos DiningSix, fortæller, at de er tydeligt mærket – primært i København, hvor de i uge 10 2020 har haft 33,4% færre gæster end uge 10 2019. Også Christian Aarø, der står bag michelinrestauranten AOC og restauranterne TRIO og No. 2, er én af de restauratører, der i øjeblikket mærker konsekvenserne af coronavirussen. Han har på sine restauranter i uge 10 2020 oplevet hele 48,4 % færre gæster sammenlignet med uge 10 i 2019.
I øjeblikket oplever han halvtomme restauranter. Og det er både turister og danskere, der aflyser deres bookinger. Han har allerede taget konsekvensen ved at afskedige personale og indført en ekstra lukkedag på TRIO.
– Jeg er rigtig ked af det. Folk tør ikke gå ud at spise, og det er en hård tid for vores restauranter, siger Christian Aarø. Han er ikke kun nervøs for sine egne restauranter, men for hele branchen.
– Normalt oplever vi meget gastro-turisme i maj og juni. Det er jeg ret sikker på, at vi kan skyde en hvid pil [sic] efter i år. Jeg tror ikke, at vi har set toppen af det endnu, siger han.