• Facebook
  • Instagram
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Certificering
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Emballage
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Klimateknologi

FoodserviceTop19. 06. 2022 | Kasper Mundt-Nielsen

Farvel til trawler og goddag til restaurationsdrøm i Skagen

FoodserviceTop19. 06. 2022 By Kasper Mundt-Nielsen

Med et salg af familiens trawlere blev muligheden for at udleve restaurant- og hoteldrøm indfriet på toppen af Danmark.

Siden 2016 har Skagens legendariske Restaurant Pakhuset været drevet af Sebastian og Sylvester Madsen (nr. 2 og 4 fra venstre) med far og tidligere fiskeskipper Jens som medejer (nr. 1). Siden har de blandt andet etableret gourmetrestaurant Håkon ovenpå. Nr. 3 er Håkons talentfulde køkkenchef Johnny Christensen. Foto: Pakhuset/Søren Schnoor.

I 13-14-årsalderen indledte brødrene Sylvester og Sebastian Madsen hver for sig deres restaurantkarriere i hjembyen Skagen som opvaskere, som det sig hør og bør. I 2016, da med positioner som cafe- og restaurantchef, havde de to høstet tilstrækkelig erfaring til selv at turde overtage Skagens landskendte Restaurant Pakhuset på havnen, hvor Sylvester havde arbejdet sig op nedefra. Mens Sebastian havde betrådt tilsvarende stier på andre legendariske beværtninger i byen på toppen af Danmark.

Også i dag stilles stjerneskud, fiskefrikadeller, tatar og meget andet gedigent guf efter husets opskrifter på de velbesøgte borde i den oprindelige Restaurant Pakhuset i stueetagen og til både frokost og aften, ugen og året rundt. Ja faktisk ofte i hundredvis af portionsanretninger bliver det til på højsæsonsdagene – og da både inde og ude, hvor der ofte også er levende musik. Drikkevarer og særligt kølige fadbamser flyver over disken fra den velforsynede bar i samme tempo. Men samtidig er familien de senere år også begyndt at udleve, specielt storebror Sylvesters gourmetambition, med både trøfler, hummer og langtidsreducerede glacer på den ekstra gourmetrestaurant, der er kommet til ovenpå. Håkon er siden familiens overtagelse etableret på 1. sal for op til 30 ekstraforkælede gæster, der ovenikøbet kan glæde sig over absolut 1. parkets udsigt til Skagens hyggelige havneliv gennem de sprossede småvinduer i det historiske pakhus, tegnet af Thorvald Bindesbøll i 1905.

Mor for 60 unge sæsonarbejdere

Endnu da brødrene sjoskede rundt i korte bukser og bare drømte om egen restaurant var det først og fremmest farmand Jens’ trawlfiskeri, der bragte familien smør (og fisk) på brødet, ligesom mor Susanne dengang halede lønnen i land som pædagog. I dag er resten af familien imidlertid også blevet engageret i og tændt af restaurantdrift og -drøm. Udover Sylvester og Sebastian tæller familieforetagendet Sylvesters hustru Anna samt far Jens og også mor Susanne. Foruden de 30 til 60 primært unge medarbejdere, der alt efter sæson involveres, og som vist allesammen opfatter Susanne som en slags fælles “mor”, hvis skulder de mindre rutinerede sæsonarbejdere – ofte tilrejst fra hele landet – kan snøfte ud ved, hvis hjemveen bliver for stor i den travle højsæson.

Men brødrene Madsen, der efterhånden er blevet 35 og 32 år, driver nu også sammen det hyggelige, nærliggende Skagensgule Hotel Marie, som blev overtaget i 2017, og som i 2019 blev færdigrenoveret med nu flotte og hyggelige 16 værelser og otte hotellejligheder i den afslappede badehotelstil. Familien har som nævnt også undervejs etableret gourmetrestauranten Håkon opkaldt efter den tremastede norske bark Haakon Haakonsen af Tvedestrand, der gik på grund på Skagen Rev i 1903, og hvis galionsfigur som en af over 40 stykker pryder specielt Pakhusets første sal. Udover hvid dug og gastronomi på højt niveau huser Håkon også et af Nordjyllands flotteste vinkort med baggrund i en særdeles velassorteret ”kælder”, der rummer 850 kvalitetsflasker til priser fra 400 til 35.000 kroner – blandt andet inkluderende landets største udvalg af bourgognevine fra kvalitetsproducenterne Lucien Le Moine, Pierre-Yves Colin-Morey og Mark Haisma.

Forsætter efter billedet

Sebastian Madsen serverer klassikere i stueetagen. Foto: Pakhuset/Søren Schnoor.

Sebastian agerer tjener, vært og dirigent af det kvantitativt største serveringsslag i stueetagen, Sylvester er restaurantchef og sommelier på 1. sal, hvor den enkelte gæst er i centrum. Mens Sebastian egentlig er uddannet handelsassistent med speciale i byggematerialer, har Sylvester holdt snuden lige i sporet som uddannet serviceøkonom og sommelier. ”Mor Susanne” står for den flotte morgenmadsbuffet på Marie, og på begge adresser agerer Jens praktisk gris, når pærerne går og ting skal flyttes. Og endelig er Sylvesters hustru Anna også med – som HR-ansvarlig.

Dansk-fransk køkken med eksotisk touch

Dagligt løber familiemedlemmerne selvfølgelig hele tiden på hinanden og deres ansatte direktører på henholdsvis restaurant(er) og hotel, Steen og Katrine, og sætter dermed sammen retning for dagens arbejde. Men et særligt højdepunkt og samtidig anledning til en lidt grundigere strategisk snak er den månedlige tilbagevendende interne ”tasting” af Håkon-køkkenchef Johnny Christensens seneste velovervejede bud på en femretters sæsonmenu på gourmetrestauranten. Her mødes alle nemlig en eftermiddag for grundigt at smage og detaljekommentere, og som regel godkende, før den nye menu slippes fri. Et par på én gang dejlige, konstruktive men også ansvarsfulde timer, hvor 31-årige Johnnys serveringer – inspireret af hans erfaringer på toprestauranter så forskellige steder som i Vietnam, Australien og Spanien, udover respekterede Villa Vest og Essens i Lønstrup og Frederikshavn – sætter tydelig touch på Håkons grundlæggende dansk-franske køkkenstil på gode lokale og lokalt fangede råvarer.

– Med Pakhuset, Håkon og Marie er vi på én gang sammen om et dejligt familieprojekt, hvor vi også hver for sig kan beskæftige os med det, som vi har mest passion og evner for. Sammen mener Sylvester og jeg også at have skabt fundamentet for mere end bare en lokal sæsonforretning. Snarere en højkvalitets helårsoplevelse. Et lille sted, som også uden for de traditionsrige sæsoner på én gang tiltrækker lokale kvalitetsbevidste gæster, men også mennesker fra hele landet til gourmetophold med overnatning og morgenmad på det hyggelige Marie og måltider på både Pakhuset og Håkon som grundstenene i det perfekte Skagen-besøg, forklarer Sebastian.

Gourmet i shorts og klipklapper

– Flere og flere, også i København og Aarhus og blandt Skagens mange norske gæster, begynder at finde ud af, at vi med Håkon leverer gourmetoplevelser året rundt i et niveau, som vi prøver at placere lige under Brøndums og Ruths-hotel niveau, men til gengæld over andre af Skagens gode kvalitetsrestauranters – og til rimelige priser, uddyber Sylvester.

Forsætter efter billedet

Den månedlige tasting af Håkons sæsonbetonede fem-retters menu med tilhørende vinmatch. Foto: Pakhuset/Søren Schnoor.

I modsætning til kvalitetsrestauranter på tilsvarende niveau inde og nede i landet lægger brødrene i øvrigt også på Håkon vægt på, at gæsterne til deres femretters gourmetmenu og gode vine er meget velkomne i korte bukser og med strandsand i klipklapperne, uden at nogen hæver et øjenbryn.

– Under alle omstændigheder støvsuges der jo næste morgen. Vi lægger vægt på, at der hos os er plads til alle, der gerne vil opleve kvalitet i afslappet badehotelstil. Vi glæder os samtidig over den anerkendelse, vi allerede har opnået ved, at kollegerne på Ruths og Brøndums er begyndt at henvise hotelgæster og såmænd også restaurationsgæster til os, når de ikke selv har plads, siger Sylvester og tilføjer med et smil: ”Den går selvfølgelig begge veje”.

Fars kurs lagt om

Særligt de to brødre har gennem årene arbejdet hårdt for deres udvidede Pakhuset-projekt XL. Men overtagelsen havde næppe – vedgår de – gået så økonomisk smertefrit, hvis det ikke var fordi, hele familien var med på tanken og særligt, da far Jens Vinther Pedersen solgte sine trawlere opkaldt efter sønnerne, satte kursen hjemad, og skabte økonomisk grundlag for at komme i gang.

– Jeg ville jo selv gerne i land efter mange år med industrifiskeri borte fra familien i uger ad gangen og 300 dage om året, fortæller Jens, der på sin egen mormor og morfars side havde en smule erfaringer med hoteldrift på Læsø i bagagen. Efter nyligt generationsskifte ejer brødrene i dag 99 procent af restaurant- og hotelselskabet bag, mens Jens har beholdt en enkelt sidste procent, så han blandt andet kan deltage i Johnnys tastinger, som han forklarer.

– Drengene interesserede sig meget mere for restaurantdrift end fiskeri. Og samtidig så jeg jo en mulighed for at holde dem og hele familien samlet her i Skagen, hvis jeg fulgte deres ønske om at overtage Pakhuset. Det har jeg bestemt ikke fortrudt, fastslår han foran Hotel Marie, der er godt i gang med at udskifte vinterens store potter med grantræer med nye potter med oliventræer. En ny stor Skagen-sæson venter.

Læs mere om foodservicebranchen i Food&Drink.

Skrevet i: Foodservice, Top

 

Seneste nyt fra redaktionen

På Roskilde Festival kan du købe øl brygget på burgerboller

DrikkevarerTopØkologi og bæredygtighed28. 06. 2022

Burger og øl har altid været en god kombination. Nu går Jacobsen skridtet videre og brygger en helt særlig økologisk øl på restproduktionen af burgerboller fra håndværksbageriet Jalm&B. Den unikke øl skal være med til at mindske madspild og sælges kun på Roskilde Festival. En brygger og en

Prisboom kan afhjælpes ved at følge kostråd

Forskning og uddannelseMiljø og sundhedPolitik og eksportØkologi og bæredygtighed28. 06. 2022

Tal fra Dansk Statistik viser, at de generelle prisstigninger på fødevarer nu er nået over 10 procent, hvilket for en gennemsnitlig dansk børnefamilie betyder merudgifter for cirka 490 kroner om måneden. Ifølge Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri kan nogle af konsekvenserne undgås ved at

Lagkagehuset åbner butik i Skovlunde

Brød og kager28. 06. 2022

Den 29. juni åbner et Lagkagehus på adressen Bybuen 32 i Skovlunde. Åbningen af byens første Lagkagehus fejres blandt andet med særlige åbningstilbud og gratis kaffe på dagen. Skovlunde får snart sit første Lagkagehus. Det sker, når butikken slår dørene op i Skovlunde bymidte den 29. juni, og

Forbrugernes fokus på madspild vokser

AktueltDetailhandel og en grosMarkedsføring28. 06. 2022

Forbrugernes bevidsthed om madspild er mere end fordoblet siden udbruddet af corona. 72 pct. er i dag bevidste om deres eget madspild – et tal, der lå på 33 pct. i vinteren 2020. Det viser en ny, stor undersøgelse fra Capgemini, som også fastslår, at 90 pct. af forbrugerne i dag foretrækker

Tuborg ændrer klassisk opskrift

Drikkevarer27. 06. 2022

Gæsterne på Roskilde Festival er de første, der kunne slukke tørsten i Tuborgs nye økologisk Tuborg Classic. - Tuborg Classic er en af vores mest elskede og populære øl, og der har længe været et ønske om et økologisk alternativ. Vi er derfor meget glade for endelig at kunne præsentere en

Jordbærsucces skaber efterspørgsel på rabarber

AktueltFoodserviceFrugt og grøntMejeri27. 06. 2022

Danskerne er vilde med is med jordbær fra Samsø, og nu forsøger ismejeriet Kastbergs Gourmet Is, om det også gælder rabarber fra Kattegatøen. Den første ladning rabarber fra Samsø er netop landet og får snart hovedrollen i Kastbergs rabarbersorbet. Kastbergs begyndte i 2021 at lave is med

Vildgaard fejede modstanden til side

Foodservice27. 06. 2022

Sol over Gudhjem var tilbage i fuld flor, hvor en række stjernekokke dystede på havnen i Gudhjem om penge, bil og ikke mindst hæder. Den tidligere Noma-kok Torsten Vildgaard vandt over den forsvarende vinder fra 2021 Andreas T. Møller og Nick Curtin og David Fischer. Vinderen, Torsten Vildgaard,

Tre tendenser, der ændrer det danske fødevarelandskab

FoodserviceTop23. 06. 2022

Mens der bliver investeret stort i den grønne omstilling af den danske fødevaresektor, giver Simon-Kucher & Partners tre bud på tendenser, der sætter yderligere skub i samtalen om etisk forbrug på tværs af samme sektor Af Farah Thalji, direktør, Simon-Kucher &

Følg landets største kokkekonkurrence live på TV2

Foodservice23. 06. 2022

Det er en flok spændte kokke, der lørdag formiddag står parat på havnen i den nordøstlige by Gudhjem på Bornholm. Den prestigefyldte kokkekonkurrence Sol over Gudhjem er endelig tilbage på havnen for første gang siden 2019. Både kokke, dommere, teamet bag konkurrencerne har glædet sig til at dyste

Sælger chips for millioner

Konfekture23. 06. 2022

I et netop offentliggjort regnskab kan Orkla Danmarks Confectionery & Snacks enhed vise en fremgang i omsætningen, som er steget fra 684 mio. kr. i 2020 til 750 mio. kr. i 2021. Samtidig er resultatet steget fra 106 mio. kr. i 2020 til 112. mio. kr. i 2021. Fremgangen på omsætningen

Tilmeld Nyhedsbrev

Arkiv over seneste nyhedsbreve
 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Beckhoff Automation ApS

    ARTO – modulær, fleksibel og integreret

  • Merrild Lavazza Danmark ApS

    Fremtidens receptionister får barista-færdigheder

  • Duni A/S

    En sommerhilsen fra Duni Group

  • Beckhoff Automation ApS

    MX-Systemet fra Beckhoff – Anlægsstyring uden eltavle

  • Domino Systems A/S

    Mød Domino Systems på Sign og Print messen

  • DENIOS ApS

    Gør din opbevaring og transport af gasflasker sikrere med ét redskab

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Vakuumteknologi forbedrer egenskaberne i fjernvarmenettet

  • Beckhoff Automation ApS

    ATRO: Automation Technology for Robotics

  • Domino Systems A/S

    Gør jeres produktbranding til den rene leg med T3-OPX

  • DENIOS ApS

    Tre ting, du bør tjekke, inden skyder sommerferien i gang

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • På Roskilde Festival kan du købe øl brygget på burgerboller

    28.06.2022

  • Prisboom kan afhjælpes ved at følge kostråd

    28.06.2022

  • Lagkagehuset åbner butik i Skovlunde

    28.06.2022

  • Forbrugernes fokus på madspild vokser

    28.06.2022

  • Tuborg ændrer klassisk opskrift

    27.06.2022

  • Jordbærsucces skaber efterspørgsel på rabarber

    27.06.2022

  • Vildgaard fejede modstanden til side

    27.06.2022

  • Tre tendenser, der ændrer det danske fødevarelandskab

    23.06.2022

  • Følg landets største kokkekonkurrence live på TV2

    23.06.2022

  • Sælger chips for millioner

    23.06.2022

  • Nyt betalingskort forvandler restauranter til frokostordninger

    23.06.2022

  • Dobbeltguld til dansk vodka

    23.06.2022

  • Konkurrenter i opsigtsvækkende skål

    23.06.2022

  • Arla vil fordoble salget til foodservice

    23.06.2022

  • Stort testanlæg for bæredygtige produkter

    20.06.2022

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 3 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 3 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk

Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk

Privatlivspolitik
Denne hjemmeside benytter cookies. Acceptér Afvis Læs mere om vores brug af cookies her: Brug af cookies
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altid aktiveret
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
GEM & ACCEPTÈR