• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

Forskning og uddannelseFødevareproduktionPolitik og eksportTop22. 06. 2020 | Peter Friis

EU støtter dansk projekt med pektin fra affaldsæbler

Forskning og uddannelseFødevareproduktionPolitik og eksportTop22. 06. 2020 By Peter Friis

To danske fødevare-iværksættere trækker fortykningsmidlet pektin ud af cashewæblets frugtkød. Med hjælp fra EU-projektet Future Food Innovation Pop er deres produkt nu tættere på markedet. Foto: Fruit-Up
En række fødevareiværksættere har fået uvurderlig starthjælp i et strukturfondsprojekt, der arbejder med fødevareinnovation. Om få år kan man muligvis møde deres produkter på middagsbordet eller i sundhedssektoren.

Et nyt, bæredygtigt fortykningsmiddel, der udvindes af affaldsfrugt fra Afrika. Og lovende forsøg med grøntsagsjuicer og smoothies, som kan hjælpe patienter til bedre helbred og hurtigere restitution.
Det er blot et par af de spændende og fremtidsrettede fødevarekoncepter og -løsninger, der er kommet ud af strukturfondsprojektet Future Food Innovation POP (FFI POP), som drives af det landsdækkende Agro Business Park, der nu – sammen med tre andre organisationer – er konsolideret til Food and Bio Cluster Denmark.
I projektet har EU’s Regionalfond bidraget med 5,4 mio. kr. til at skabe 16 innovative samarbejder, hvor forskere fra videninstitutioner og iværksættere sammen har udviklet og formet idéer til fremtidens fødevarer.
Da projektet sluttede med udgangen af 2019, lå det over sin egen målsætning. Via projektet har 13 virksomheder udviklet nye produkter til markedet, 10 virksomheder står bag koncepter til nye løsninger og produkter, og syv nye innovative virksomheder har set dagens lys.

Fra restprodukt til højværdiprodukt
Fruit-Up, der drives af iværksætterduoen Marianne Duijm og Camilla Daoust, står bag et spændende cashewæble-projekt. Og FFI’s hjælp har været med til at skabe en vigtig afklaring og føre produktet frem til et produktkoncept, der kan videreudvikles til et nyt produkt til markedet.
Siden april 2019 har de sammen drevet fødevare-startup’en Fruit-Up, der undersøger muligheden for at udnytte frugten fra cashewæblet til bl.a. en bæredygtig produktion af fortykningsmidlet pektin, som blandt andet bruges i syltetøj og gelé. På cashewplantager og småfarme i Afrika høstes oftest kun nødden, mens resten af frugten anses for værdiløs.
De fleste kan se, at dette restprodukt kan udnyttes til at skabe et højværdiprodukt, men er der plads på markedet, og er der overhovedet en forretning i det, spurgte styregruppen for Future Food Innovation indledningsvis.
– Den afklaring var vigtig for os, og vi mener, at der er plads i markedet til en lidt mindre producent af bæredygtig pektin,” siger Marianne Duijm.

Uvurderlig kontakt til specialister
Via specialister i fødevarelaboratorierne på Teknologisk Institut er det samtidig lykkedes at ekstrahere naturlig pektin fra cashewæblet, og forsøgene viste generelt, at der er potentiale i at arbejde videre med udviklingen af pektin fra den nye råvare.
– FFI POP hjalp os ind på Teknologisk Institut, og det var en kæmpestor hjælp. Vi har selv været med i laboratoriet og fulgt de første resultater, så det har været spændende for iværksættere som os, fortæller Marianne Duijm fra Fruit-Up, der også har arbejdet sammen med Guru Snack og Larsen & Birkeholm i innovationssamarbejdet.
Nu er projektet for længst færdigt i FFI POP, og der er stadig et stykke vej, inden pektin fra cashewæbler kan sættes i produktion. Først skal den endelige prototype udvikles og testes, og skal der gang i en kommerciel pektinproduktion, vil det kræve investeringer eller et samarbejde med eksisterende virksomheder, siger Fruit-Up-duoen. Foreløbig fortsætter pektin-projektet i et andet af Future Food Innovations projekter, FFI Development, hvor pektinen nu skal testes i konkrete fødevare-applikationer (anvendelse af kendte produkter på nye måder, red.).Afklaring af produkt og marked samt kontakt til samarbejdspartnere, som Fruit-Up netop har fået hjælp til, er kernen i Future Food Innovation, siger projektleder Kathrine Lykke Kirk.
– I FFI POP har vi givet virksomheder mod på at gå efter deres idé og medvirket til at skabe nye innovative virksomheder inden for fødevarebranchen. Vi har et stort netværk til fødevarevirksomheder igennem vores inkubationsmiljøer og øvrige projekter samt til videninstitutioner, og via dette netværk har vi opbygget innovationssamarbejderne, som har vist sig at være en meget effektiv måde at skabe resultater på, fastslår Kathrine Lykke Kirk og forklarer:
– Ofte kommer virksomhederne med en ny, innovativ idé inden for fødevarer, og med vores hjælp bliver de matchet med de rigtige virksomheder og videninstitutioner, så projektet eller idéen kan realiseres. Vi oplever, at samarbejdet mellem partnerne højner vidensniveauet for alle, ikke mindst for virksomhederne, og at det har styrket mulighederne for, at projektideerne kan blive til virkelighed.

Morten Kruse Andersen har opbygget GreenStart, der udvikler grøntsagsjuicer og smoothies til patienter. Produktet testes i øjeblikket for at afgøre, om blandt andet GreenStarts rødbedebaserede juice kan have en anti-inflammatorisk effekt. Foto: FFI POP
Lovende forsøg på hospital
Også for den østjyske iværksætter Morten Kruse Andersen har Future Food Innovation været en stor hjælp under arbejdet med at søsætte projektet GreenStart. I projektet udvikles specialdesignede grøntsagsjuicer og smoothies, der skal sikre optimal og proteinrig ernæring og give patienter appetitten tilbage.
En prototype testes i øjeblikket på kronisk syge patienter på mave-tarm-kirurgisk afdeling på Aarhus Universitetshospital i Skejby, og Morten Kruse Andersen håber blandt andet på, at en anti-inflammatorisk effekt på patienterne kan dokumenteres.
– Det er ekstremt interessant, hvis man via naturlige fødevarer kan påvirke disse inflammatoriske tilstande i kroppen. Det kan få betydning på mange områder, fordi produkterne vil kunne laves til konkurrencedygtige priser, er nemme at have med at gøre og angår en meget stor patientgruppe, siger Morten Kruse Andersen.
Han har i FFI POP fået hjælp og sparring til at opbygge et innovationssamarbejde, der består af hans egen virksomhed Functional Juice IVS samt High on Life, ISI Food Protection, Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital i Skejby.
– COVID-19-krisens belastning af sundhedssystemet har sat farten ned i testprogrammet, men vi håber på testresultater i sommerens løb. Det kan blive en stor forretning, men først skal det dokumenteres, siger Morten Kruse Andersen.
– Vi baner vej for den innovative idé, så der på sigt kan skabes produktion og afsætning af nye kvalitetsprodukter fra fødevarevirksomheder, siger Kathrine Lykke Kirk, projektleder i Future Food Innovation. Foto: FFI POP
For projektleder Kathrine Lykke Kirk viser de to iværksætter-eksempler, hvordan erhvervsfremmesystemets midler har gjort en forskel.
-Vi baner vej for den innovative idé, så der på sigt kan skabes produktion og afsætning af nye kvalitetsprodukter fra fødevarevirksomheder. Og vi bringer virksomheder og videninstitutioner fra hele landet sammen i effektive innovationssamarbejder, der skaber nye og innovative fødevareprodukter til forbrugerne, siger projektlederen.

Om Future Food Innovation
Future Food Innovation POP begyndte i september 2015 og sluttede med udgangen af 2019. Projektet består af tre dele: FFI POP, FFI DEV (Development) og FFI Growth, hvor FFI DEV fortsat kører til udgangen af 2020. EU’s Regionalfond har støttet FFI POP med ca. 5,4 mio. kr.
Operatør på Future Food Innovation er Agro Business Park A/S, som har gennemført projektet i partnerskab med Institut for Fødevarer og MAPP Centret ved Aarhus Universitet, VIFU (Videnscenter for fødevareudvikling), Teknologisk Institut, Danish Food Cluster og Erhvervshus Midtjylland. Agro Business Park A/S, VIFU, Danish Food Cluster og Nordjysk Fødevareerhverv er i maj 2020 konsolideret og udgør den nye klynge Food and Bio Cluster Denmark.
FFI POP bidrager til kritisk afklaring og udvikling af nye ideer inden for fødevarer samt teknologier hertil. Det sker gennem undersøgelser og test i samarbejde med virksomheder og videninstitutioner.
Det overordnede formål er at bidrage til en styrket konkurrenceevne for danske SMV’er i fødevareklyngen gennem nye innovationssamarbejder.

Om EU’s Regionalfond
I perioden 2014-2020 investerer EU’s Regionalfond, Socialfond og danske partnere hvert år 1 mia. kr. i aktiviteter, der skaber vækst og beskæftigelse i hele landet.
Regionalfondsprogrammet for 2014-2020 er målrettet bedre vækstvilkår for små og mellemstore virksomheder, der spiller en vigtig rolle i at skabe vækst og nye arbejdspladser i Danmark.
Derfor medfinansierer EU’s Regionalfond projekter, der skal:
• Styrke virksomhedernes innovationsevne
• Udarbejde vækstplaner for virksomhederne
• Hjælpe virksomhederne med at blive mere ressourceeffektive

Skrevet i: Forskning og uddannelse, Fødevareproduktion, Politik og eksport, Top

Seneste nyt fra redaktionen

Charcuteri kan også være grønt

FoodserviceFrugt og grøntMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed26. 06. 2025

Charcuteri er normalt lavet på kød, men sådan behøver det ikke at være, hvis man spørger slagter Michael Museth. Han har gennem flere år eksperimenteret med plantebaseret charcuteri. Det har givet både spændende resultater og masser af udfordringer. Hvad laver en slagter egentlig? Er det noget

Partnerskab: Madens Folkemøde skal være et fast event i Nykøbing Falster

Messer og konferencer26. 06. 2025

Det var positivt for både antallet af gæster og omsætningen i byens butikker, at Madens Folkemøde i år blev afholdt i Nykøbing Falster. Økonomiudvalget i Guldborgsund Kommune har derfor besluttet at indgå en partnerskabsaftale med Madens Folkemøde og støtte eventet økonomisk de næste tre

To dages burgerfest: Burgerlegenden George Motz vender tilbage til Gasoline Grill

AktueltFoodserviceKød, fisk og fjerkræ26. 06. 2025

Den amerikanske ”Burger Scholar” og manden bag den ikoniske dokumentar HamburgerAmerica, George Motz, gæster Gasoline Grill igen den 2. og 3. juli. Hvis man missede ham i2019 og 2022, får du man en ny og eksklusiv chance for at sætte tænderne i hansverdensberømte Fried Onion Burger – direkte fra

Ni grønne organisationer: Danmark bør bruge EU-formandskabet til at gentænke landbrugsstøtten

LandbrugMiljø og sundhedPolitik og eksportTopØkologi og bæredygtighed26. 06. 2025

Når Danmark overtager EU-formandskabet i 2025, falder det sammen med opstarten af forhandlingerne om EU’s landbrugspolitik efter 2027. I den forbindelse opfordres regeringen til at bruge formandskabet aktivt til at fremme en grøn omstilling af landbruget på europæisk plan. Økologisk

Dagrofas inspirationsmesse vender tilbage med endnu flere masterclasses

AktueltFoodserviceMesser og konferencer26. 06. 2025

Den 10. september bliver TAP1 i København omdannet til et madmekka, når ’Madscenen - for professionelle’ finder sted. Her bliver det muligt at opleve over 150 udstillere og masser af gastronomiske events/masterclasses. Sidste år deltog mere end 1.400 madentusiaster i inspirationsmessen, som

Organic Summit 2025 i København præsenterer sit speaker line-up

LandbrugMesser og konferencerMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Stærke speakere fra hele Europa samles til Organic Summit i København den 18. og 19. august for at blive enige om et fælles charter med konkrete anbefalinger til, hvordan økologisk produktion og forbrug i EU kan vokse til 25 procent i 2030 og dermed bidrage til omstillingen af den fremtidige

Gode tilbud – dårligt for klimaet: Supermarkeders mængderabat fører til madspild

Detailhandel og en grosFrugt og grøntMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Et nyt studie afslører en uheldig effekt af supermarkedernes populære “2 for 1”-tilbud: De får os ikke bare til at købe mere – de får os også til at smide mere mad ud. Madspild er et enormt globalt problem – både økonomisk og klimamæssigt. FN estimerer, at en tredjedel af al mad går til

Veteran og nyslået Michelinkok vinder Sol over Gudhjem

AktueltFoodserviceMesser og konferencer24. 06. 2025

Sidste uge var en god uge for kokkeveteranen Allan Schultz. Først fik hans restaurant Parsley Salon i Hellerup tildelt i Michelinstjerne, og lørdag kunne han hæve trofæet som vinder af Danmarks største kokkekonkurrence kokkekonkurrence, Sol over Gudhjem. Det blev Allan Schultz, som med teknisk

De nominerede til Køkkenprisen 2025 er nu fundet

AktueltFoodserviceØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Landbrug af Fødevarer kan nu afsløre, hvilke tre offentlige køkkener, der er nomineret til Køkkenprisen 2025. Landbrug & Fødevarer og Køkkenprisens jury er klar til at hædre de offentlige køkkener, hvor faglighed, smag og bæredygtighed går op i en højere enhed. For sjette år i træk uddeles

AAU-forskere: Proteiner fra græs kan være fremtiden

Forskning og uddannelseFrugt og grøntFødevareproduktionMiljø og sundhedRåvarer og ingredienserTopØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Indenfor få år kan protein udvundet fra almindeligt kløvergræs være en hovedingrediens i en lang række almindelige fødevarer som f.eks. is, yoghurt og proteindrikke. Forskere på AAU har længe arbejdet på at trække de rene proteinstrenge ud af græsset, og nu er det lykkes at fjerne både smag og farve

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    NYHED: Her er fremtidens opbevaring af farlige stoffer

  • Busch Vakuumteknik A/S

    MRPC modtager “Innovation in Vacuum Busch Award”

  • DENIOS ApS

    Hvilket batteriskab er det rigtige for dig?

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch Vacuum Solutions præsenterer den intelligente TYR PLUS kapselblæser

  • DENIOS ApS

    Dette er, hvad der sker, når batterier bryder i brand

  • Spirax Sarco Danmark

    Bestil en anlægsgennemgang af dit dampsystem

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Sommer vedligeholdelsestips til din vakuumpumpe: 6 gode anbefalinger

  • DENIOS ApS

    Sådan udnytter du den stille periode i sommerferien

  • DENIOS ApS

    Så er det sidste chance

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Høj præcision i CNC-fræsning takket være vakuum

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Charcuteri kan også være grønt

    26.06.2025

  • Partnerskab: Madens Folkemøde skal være et fast event i Nykøbing Falster

    26.06.2025

  • To dages burgerfest: Burgerlegenden George Motz vender tilbage til Gasoline Grill

    26.06.2025

  • Ni grønne organisationer: Danmark bør bruge EU-formandskabet til at gentænke landbrugsstøtten

    26.06.2025

  • Dagrofas inspirationsmesse vender tilbage med endnu flere masterclasses

    26.06.2025

  • Organic Summit 2025 i København præsenterer sit speaker line-up

    24.06.2025

  • Gode tilbud – dårligt for klimaet: Supermarkeders mængderabat fører til madspild

    24.06.2025

  • Veteran og nyslået Michelinkok vinder Sol over Gudhjem

    24.06.2025

  • De nominerede til Køkkenprisen 2025 er nu fundet

    24.06.2025

  • AAU-forskere: Proteiner fra græs kan være fremtiden

    24.06.2025

  • Lagkagehuset leverer rekordomsætning i 2024 og forbedrer driften markant

    19.06.2025

  • Energidrik bliver officiel partner på Roskilde Festival

    19.06.2025

  • Klar til indstillinger til Årets Ret Med Gris og Årets Ret med Ost

    19.06.2025

  • Nyt innovationsprogram skal skabe mere bæredygtige løsninger i convenience-branchen

    19.06.2025

  • Pantsystem sparer over 50 kg engangsplast årligt i Nordhavn-kantine

    19.06.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik