• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

Forskning og uddannelseFødevareproduktionPolitik og eksportTop22. 06. 2020 | Peter Friis

EU støtter dansk projekt med pektin fra affaldsæbler

Forskning og uddannelseFødevareproduktionPolitik og eksportTop22. 06. 2020 By Peter Friis

To danske fødevare-iværksættere trækker fortykningsmidlet pektin ud af cashewæblets frugtkød. Med hjælp fra EU-projektet Future Food Innovation Pop er deres produkt nu tættere på markedet. Foto: Fruit-Up
En række fødevareiværksættere har fået uvurderlig starthjælp i et strukturfondsprojekt, der arbejder med fødevareinnovation. Om få år kan man muligvis møde deres produkter på middagsbordet eller i sundhedssektoren.

Et nyt, bæredygtigt fortykningsmiddel, der udvindes af affaldsfrugt fra Afrika. Og lovende forsøg med grøntsagsjuicer og smoothies, som kan hjælpe patienter til bedre helbred og hurtigere restitution.
Det er blot et par af de spændende og fremtidsrettede fødevarekoncepter og -løsninger, der er kommet ud af strukturfondsprojektet Future Food Innovation POP (FFI POP), som drives af det landsdækkende Agro Business Park, der nu – sammen med tre andre organisationer – er konsolideret til Food and Bio Cluster Denmark.
I projektet har EU’s Regionalfond bidraget med 5,4 mio. kr. til at skabe 16 innovative samarbejder, hvor forskere fra videninstitutioner og iværksættere sammen har udviklet og formet idéer til fremtidens fødevarer.
Da projektet sluttede med udgangen af 2019, lå det over sin egen målsætning. Via projektet har 13 virksomheder udviklet nye produkter til markedet, 10 virksomheder står bag koncepter til nye løsninger og produkter, og syv nye innovative virksomheder har set dagens lys.

Fra restprodukt til højværdiprodukt
Fruit-Up, der drives af iværksætterduoen Marianne Duijm og Camilla Daoust, står bag et spændende cashewæble-projekt. Og FFI’s hjælp har været med til at skabe en vigtig afklaring og føre produktet frem til et produktkoncept, der kan videreudvikles til et nyt produkt til markedet.
Siden april 2019 har de sammen drevet fødevare-startup’en Fruit-Up, der undersøger muligheden for at udnytte frugten fra cashewæblet til bl.a. en bæredygtig produktion af fortykningsmidlet pektin, som blandt andet bruges i syltetøj og gelé. På cashewplantager og småfarme i Afrika høstes oftest kun nødden, mens resten af frugten anses for værdiløs.
De fleste kan se, at dette restprodukt kan udnyttes til at skabe et højværdiprodukt, men er der plads på markedet, og er der overhovedet en forretning i det, spurgte styregruppen for Future Food Innovation indledningsvis.
– Den afklaring var vigtig for os, og vi mener, at der er plads i markedet til en lidt mindre producent af bæredygtig pektin,” siger Marianne Duijm.

Uvurderlig kontakt til specialister
Via specialister i fødevarelaboratorierne på Teknologisk Institut er det samtidig lykkedes at ekstrahere naturlig pektin fra cashewæblet, og forsøgene viste generelt, at der er potentiale i at arbejde videre med udviklingen af pektin fra den nye råvare.
– FFI POP hjalp os ind på Teknologisk Institut, og det var en kæmpestor hjælp. Vi har selv været med i laboratoriet og fulgt de første resultater, så det har været spændende for iværksættere som os, fortæller Marianne Duijm fra Fruit-Up, der også har arbejdet sammen med Guru Snack og Larsen & Birkeholm i innovationssamarbejdet.
Nu er projektet for længst færdigt i FFI POP, og der er stadig et stykke vej, inden pektin fra cashewæbler kan sættes i produktion. Først skal den endelige prototype udvikles og testes, og skal der gang i en kommerciel pektinproduktion, vil det kræve investeringer eller et samarbejde med eksisterende virksomheder, siger Fruit-Up-duoen. Foreløbig fortsætter pektin-projektet i et andet af Future Food Innovations projekter, FFI Development, hvor pektinen nu skal testes i konkrete fødevare-applikationer (anvendelse af kendte produkter på nye måder, red.).Afklaring af produkt og marked samt kontakt til samarbejdspartnere, som Fruit-Up netop har fået hjælp til, er kernen i Future Food Innovation, siger projektleder Kathrine Lykke Kirk.
– I FFI POP har vi givet virksomheder mod på at gå efter deres idé og medvirket til at skabe nye innovative virksomheder inden for fødevarebranchen. Vi har et stort netværk til fødevarevirksomheder igennem vores inkubationsmiljøer og øvrige projekter samt til videninstitutioner, og via dette netværk har vi opbygget innovationssamarbejderne, som har vist sig at være en meget effektiv måde at skabe resultater på, fastslår Kathrine Lykke Kirk og forklarer:
– Ofte kommer virksomhederne med en ny, innovativ idé inden for fødevarer, og med vores hjælp bliver de matchet med de rigtige virksomheder og videninstitutioner, så projektet eller idéen kan realiseres. Vi oplever, at samarbejdet mellem partnerne højner vidensniveauet for alle, ikke mindst for virksomhederne, og at det har styrket mulighederne for, at projektideerne kan blive til virkelighed.

Morten Kruse Andersen har opbygget GreenStart, der udvikler grøntsagsjuicer og smoothies til patienter. Produktet testes i øjeblikket for at afgøre, om blandt andet GreenStarts rødbedebaserede juice kan have en anti-inflammatorisk effekt. Foto: FFI POP
Lovende forsøg på hospital
Også for den østjyske iværksætter Morten Kruse Andersen har Future Food Innovation været en stor hjælp under arbejdet med at søsætte projektet GreenStart. I projektet udvikles specialdesignede grøntsagsjuicer og smoothies, der skal sikre optimal og proteinrig ernæring og give patienter appetitten tilbage.
En prototype testes i øjeblikket på kronisk syge patienter på mave-tarm-kirurgisk afdeling på Aarhus Universitetshospital i Skejby, og Morten Kruse Andersen håber blandt andet på, at en anti-inflammatorisk effekt på patienterne kan dokumenteres.
– Det er ekstremt interessant, hvis man via naturlige fødevarer kan påvirke disse inflammatoriske tilstande i kroppen. Det kan få betydning på mange områder, fordi produkterne vil kunne laves til konkurrencedygtige priser, er nemme at have med at gøre og angår en meget stor patientgruppe, siger Morten Kruse Andersen.
Han har i FFI POP fået hjælp og sparring til at opbygge et innovationssamarbejde, der består af hans egen virksomhed Functional Juice IVS samt High on Life, ISI Food Protection, Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital i Skejby.
– COVID-19-krisens belastning af sundhedssystemet har sat farten ned i testprogrammet, men vi håber på testresultater i sommerens løb. Det kan blive en stor forretning, men først skal det dokumenteres, siger Morten Kruse Andersen.
– Vi baner vej for den innovative idé, så der på sigt kan skabes produktion og afsætning af nye kvalitetsprodukter fra fødevarevirksomheder, siger Kathrine Lykke Kirk, projektleder i Future Food Innovation. Foto: FFI POP
For projektleder Kathrine Lykke Kirk viser de to iværksætter-eksempler, hvordan erhvervsfremmesystemets midler har gjort en forskel.
-Vi baner vej for den innovative idé, så der på sigt kan skabes produktion og afsætning af nye kvalitetsprodukter fra fødevarevirksomheder. Og vi bringer virksomheder og videninstitutioner fra hele landet sammen i effektive innovationssamarbejder, der skaber nye og innovative fødevareprodukter til forbrugerne, siger projektlederen.

Om Future Food Innovation
Future Food Innovation POP begyndte i september 2015 og sluttede med udgangen af 2019. Projektet består af tre dele: FFI POP, FFI DEV (Development) og FFI Growth, hvor FFI DEV fortsat kører til udgangen af 2020. EU’s Regionalfond har støttet FFI POP med ca. 5,4 mio. kr.
Operatør på Future Food Innovation er Agro Business Park A/S, som har gennemført projektet i partnerskab med Institut for Fødevarer og MAPP Centret ved Aarhus Universitet, VIFU (Videnscenter for fødevareudvikling), Teknologisk Institut, Danish Food Cluster og Erhvervshus Midtjylland. Agro Business Park A/S, VIFU, Danish Food Cluster og Nordjysk Fødevareerhverv er i maj 2020 konsolideret og udgør den nye klynge Food and Bio Cluster Denmark.
FFI POP bidrager til kritisk afklaring og udvikling af nye ideer inden for fødevarer samt teknologier hertil. Det sker gennem undersøgelser og test i samarbejde med virksomheder og videninstitutioner.
Det overordnede formål er at bidrage til en styrket konkurrenceevne for danske SMV’er i fødevareklyngen gennem nye innovationssamarbejder.

Om EU’s Regionalfond
I perioden 2014-2020 investerer EU’s Regionalfond, Socialfond og danske partnere hvert år 1 mia. kr. i aktiviteter, der skaber vækst og beskæftigelse i hele landet.
Regionalfondsprogrammet for 2014-2020 er målrettet bedre vækstvilkår for små og mellemstore virksomheder, der spiller en vigtig rolle i at skabe vækst og nye arbejdspladser i Danmark.
Derfor medfinansierer EU’s Regionalfond projekter, der skal:
• Styrke virksomhedernes innovationsevne
• Udarbejde vækstplaner for virksomhederne
• Hjælpe virksomhederne med at blive mere ressourceeffektive

Skrevet i: Forskning og uddannelse, Fødevareproduktion, Politik og eksport, Top

Seneste nyt fra redaktionen

Geia Group køber bake & take

Brød og kagerFoodservice20. 11. 2025

Med opkøbet styrker Geia Group sin position inden for bl.a. instore-bagerier og convenience-kæder, hvor der vil blive sat yderligere fokus på innovation til både danske og udenlandske kunder. bake & take er en velrenommeret leverandør af innovative og kundetilpassede bageriprodukter til

Bornholm tager næste skridt mod Danmarks første lokale rejeproduktion

Forskning og uddannelseFødevareproduktionKød, fisk og fjerkræ20. 11. 2025

Torsdag modtager Bornholms Lakseklækkeri i Nexø de allerførste larver af varmtvandsrejer. Det er en vigtig milepæl i opbygningen af en helt ny fødevareproduktion på øen og etableringen af Danmarks første lokale produktion af varmtvandsrejer. I alt 10.000 rejelarver er på vej til Bornholm, efter

Sticks’n’Sushi åbner i Københavns Lufthavn

AktueltFoodserviceKød, fisk og fjerkræ20. 11. 2025

I løbet af 2027 åbner Sticks’n’Sushi sin første lufthavnsrestaurant som en del af udvidelsen af Terminal 3 i Københavns Lufthavn. Med panoramaudsigt over landingsbanen, en ny bar og et specialdesignet koncept for rejsende kan både faste gæster og førstegangsbesøgende se frem til et nyt sted, hvor de

30 kroner, 6 måltider og en vigtig støtte til mennesker som denne jul spiser på herberger, krisecentre og varmestuer

AktueltDetailhandel og en gros20. 11. 2025

Julen handler om at dele, og i år kan støtten blive til 6 måltider. Støt FødevareBankens indsamling i Netto, og køb julens smukkeste til- og fra-mærker. For kun 30 kroner får du fire juleornamenter, der støtter en vigtig sag, pynter på gaverne og sikrer seks måltider til borgere som denne jul spiser

Millioninvestering skal skabe grøn mad-revolution

Miljø og sundhedTopØkologi og bæredygtighed20. 11. 2025

Nyt innovativt fellowship-program, støttet af Novo Nordisk Fonden, skal uddanne nye frontløbere, der skal bekæmpe madspild og bane vejen for bæredygtige fødevaresystemer. Teknologisk Institut står i spidsen for at drive BioSustainability Design Fellowship Programmet, der samlet set er

Too Good To Go får øget betydning i et økonomisk presset USA

Detailhandel og en grosFoodserviceMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed18. 11. 2025

Mens mange amerikanere kæmper med stigende priser og usikker adgang til mad, har den danske app Too Good To Go fået en større rolle for både borgere og virksomheder. Den danske app Too Good To Go har på få år etableret sig som en markant aktør på det amerikanske marked. Siden lanceringen i 2020

Kulinarisk spydspids udnævnt som Kartoffelambassadør 2025

AktueltFoodserviceFrugt og grøntRåvarer og ingredienser18. 11. 2025

Michelinkok og leder af Culinary Institute by Vejle Erhverv, Per Mandrup, er udnævnt som Kartoffelambassadør 2025 af Danmarks Kartoffel Råd. Kartoflen bør inkluderes på lige fod med linser og bælgfrugter, når de planterige måltider skal på bordet. I hvert fald hvis det står til kulinarisk leder

Forum for Fødevarereklamer: Branche sætter selv aldersgrænse på 15 år for bestemt type reklamer

AktueltMarkedsføringPolitik og eksport18. 11. 2025

Forum for Fødevarereklamer og Læskedrikreklamenævnet hæver aldersgrænsen fra 13 til 15 år for reklamer for fødevarer med højt indhold af sukker, fedt og salt og for reklamer for læskedrikke. Forum for Fødevarereklamer har siden januar 2008 arbejdet for god markedsførings etik i forhold til

Brasserie Carl vinder Årets ret med gris 2025 – og Ti Trin ned vinder for osteret

Kød, fisk og fjerkræMejeriTop18. 11. 2025

Ved et storstilet gallaarrangement blev Årets Ret med Gris og Årets Ret med Ost i går uddelt. Med et imponerende håndværk kan Brasserie Carl således kalde sig vinder af Årets ret med gris 2025, mens Ti Trin Ned tog prisen for den bedste osteret. Brasserie Carl, med Bendix Sixhøj Laursen i

FødevareDanmark: Sænk fødevaremomsen, men hæv ikke priserne andre steder

Detailhandel og en grosPolitik og eksport12. 11. 2025

FødevareDanmark støtter ønsket om lavere fødevaremoms, men afviser De Samvirkende Købmænds (DSK) forslag om at finansiere momsnedsættelsen ved at hæve momsen på ”mindre nødvendige varer”. Torsdag i sidste uge lancerede De Samvirkende Købmænd (DSK) en analyse, der viser, at det er muligt at

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Nemco Machinery A/S

    Ny serie termoformere vil blive en gamechanger inden for pakkemaskiner

  • DENIOS ApS

    Den ultimative tjekliste: Få mest ud af dit opsamlingskar

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch og Pfeiffer bringer den nyeste vakuumteknologi til Ajour 2025

  • Spirax Sarco Danmark

    Lavere energiforbrug og bedre produktkvalitet med Steam Infusion – en unik teknik til fødevarefremstilling

  • DENIOS ApS

    Sådan håndterer du en lækage med 10 trin

  • Busch Vakuumteknik A/S

    50 års trofast tjeneste i produktionen

  • Spirax Sarco Danmark

    Blog: Damp er naturlig teknologi

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Tilmeld dig Masterclass om dyrevelfærd og regenerativt landbrug

  • DENIOS ApS

    Hvad gør du med dine gasflasker, når kulden kommer?

  • Spirax Sarco Danmark

    Reducer dine levetidsomkostninger på reguleringsventiler

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Geia Group køber bake & take

    20.11.2025

  • Bornholm tager næste skridt mod Danmarks første lokale rejeproduktion

    20.11.2025

  • Sticks’n’Sushi åbner i Københavns Lufthavn

    20.11.2025

  • 30 kroner, 6 måltider og en vigtig støtte til mennesker som denne jul spiser på herberger, krisecentre og varmestuer

    20.11.2025

  • Millioninvestering skal skabe grøn mad-revolution

    20.11.2025

  • Too Good To Go får øget betydning i et økonomisk presset USA

    18.11.2025

  • Kulinarisk spydspids udnævnt som Kartoffelambassadør 2025

    18.11.2025

  • Forum for Fødevarereklamer: Branche sætter selv aldersgrænse på 15 år for bestemt type reklamer

    18.11.2025

  • Brasserie Carl vinder Årets ret med gris 2025 – og Ti Trin ned vinder for osteret

    18.11.2025

  • FødevareDanmark: Sænk fødevaremomsen, men hæv ikke priserne andre steder

    12.11.2025

  • Fem forskningsbaserede skridt mod mere bæredygtig ost

    12.11.2025

  • Toscansk toprestaurant fylder Det japanske Tårn med italiensk velsmag

    12.11.2025

  • Irland vinder prisen for verdens bedste steak ved World Steak Challenge

    12.11.2025

  • Grønne ambitioner kræver større satsning på økologiforskning

    12.11.2025

  • FERM FOOD vinder EY’s Scale-Up pris: Gør fødevarer sundere

    11.11.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik