Bæredygtig emballage, alternative proteinkilder samt energieffektivitet er blandt emnerne på Anuga FoodTec i Køln, der løber af stablen fra den 26. til 29. april.
Når Anuga FoodTec slår dørene op fra den 26. til 29. april i Køln, vil temaer som energieffektivitet i fødevareproduktionen, alternative proteinkilder og bæredygtig emballage blive taget grundt hånd om.
De nuværende energiudfordringer sætter forsyningskæderne under pres og de innovationer, der præsenteres på messen, er derfor højaktuelle. Allerede i designfasen på fødevareproduktionsmaskiner, systemer og software bliver energihensyn taget mere og mere i betragtning – innovation, der kombineres med igangværende digitalisering af fødevareproduktion.
Big data mod energispild
I marts 2021 trådte det nye direktiv om miljøvenligt design i kraft i hele Europa. Dette førte til krav om designfornyelser i motorer og omformere og der vil være flere specialister, der præsenterer deres omfattende udvalg af elektriske motorer i effektivitetskassen IE4, sammen med webaserede værktøjer, der skal gøre skiftet til de nye motorer nemmere at gennemføre.
Udover effektive elmotorer, pumper såvel som energigenvindingsmetoder fokuserer fødevareindustrien også på en efterspørgselsstyret brug af energi i produktionen. Digitaliseringen gør det muligt at identificere yderligere besparelsespotentiale. Big data og selvlærende algoritmer skal fremover give en samlet skildring af alle energistrømme i virksomhedens varme-, klima- og ventilationssystemer. Ved brug af denne information og data kan man igangsætte en simulation, som kan gøre, at man kan styre energiforbruget proaktivt i henhold til de beregnede forudsigelser af el-, varme- og kølebehov.
Intelligente og robuste sensorer, der indsamler data, genererer information og kommunikerer dette i realtid, er grundlaget for en sådan netværksforbundet energistyring, der let kan aflæses og evalueres på mobilapps. Denne strukturerede indsamling af data fra forskellige kilder giver mulighed for direkte beregning og sammenligning af nøglepræstationsindikatorer for både overordnede systemer og for individuelle brugere.
Bæredygtig emballage
Det står efterhånden klart, at der ikke er en universel løsning på reducering og genbrug af emballagematerialer. Ikke desto mindre ser vi multilayer-film og plastbakker blive erstattet af monofilm eller pap i en stadig større grad. Men pakkemaskinespecialisterne tager udfordringerne alvorligt og der bliver præsenteret en række modulære koncepter, der, takket være intelligent robotteknologi og automatisering, kan behandle både konventionel og bæredygtig emballage.
Sören Storbeck fra KHS i Dortmund anerkender, hvor stor betydningen af denne fleksibilitet er, især for den sekundære emballagesektor:
– Man har observeret på markedet, at alternativ emballage til engangsplast er ved at etablere sig, især i øl- og sodavandsegmentet, siger han.
KHS fremviser på Anuga FoodTec en maskine, der kan behandle dåse-emballering af pap i kvantiteter op til 108.000 eksemplarer i timen som et alternativ til plastfilm eller plastringe.
Fleksible maskiner skal være fremtidssikre
– Bevægelsen for bæredygtige emballageløsninger er i fuld gang, fortæller Valentin Köhler fra Gerhard Schubert GmbH. I øjeblikket undersøger mange producenter kritisk, hvor de kan mindske brugen af plastik eller eksempelvis foretage et skifte til bæredygtige fiberløsninger. Valentin Köhler mener, at plastik stadig er nødvendigt for at sikre en fuldstændig forsegling af emballagen for at sikre fødevareprodukterne en længere holdbarhed.
Det demonstrerer Köhlers Schubert med en fleksibel pakkemaskine, der sparsomt kan behandle både konventionelle kompositfilm ved hjælp af kold- og varmeforseglingsproces samt genanvendelige monofilm og papirbaserede film.
En af de vigtigste udfordringer, når man skifter over til bæredygtige materialer, er at holde maskinens overordnede udstyrseffektivitet på samme høje niveau – fordi håndteringen af papirbaserede film er meget mere krævende end at behandle kompositfilm. De rives og krøller hurtigere, er stivere og har brug for særlige processer for at sikre en sikker emballeringsproces uden afbrydelser. Desuden sliber papiret på maskinens mekaniske dele over tid. Derfor er flowpakkerens dele individuelt tilpasset til emballagematerialet ved hjælp af hærdede og coatede overflader, så et optimalt resultat sikres.
Kan ikke komme uden om planteproteinerne
Det er dog ikke kun energiudnyttelse og emballage, der skal være bæredygtigt. Det samme skal fødevaren og der er en stadig større efterspørgsel efter alternative proteinkilder. Især bælgfrugter oplever en voksende popularitet. Katleen Haefele fra ProVeg mener, at især regionale råvarer er særligt populære:
– Ressourceeffektive og lokale proteinkilder såsom ærter, hestebønner eller lupin er særligt efterspurgte, siger hun og bekræfter det igangværende boom på markedet for plantebaserede alternativer.
Alger er også en populær råvare, tilføjer hun:
– For at kunne brødføde mere end ti milliarder mennesker i 2050, er vi nødt til at stole meget på plantebaseret forsyning og investere i nye landbrugsteknologier og dyrkede kødprodukter.
Men det er ikke nok helt eller delvist at erstatte animalsk protein med alternative proteiner. Produkterne skal også overbevise i forhold til udseende, mundfornemmelse og saftighed. Dette kræver knowhow på alle produktionsniveauer. Ingrediensspecialisternes fokus på messen er primært på at forbedre tekstur, aroma og smag på de nye fødevarer. Samtidig optimerer maskiningeniørerne den etablerede planteteknologi og arbejder på nye, innovative processer for at åbne op for et bredere sortiment af veganske og vegetariske produkter for producenterne.
Det og meget mere kan du og tusinder af gæster opleve ved den fire dage lange internationale messe for udstyr og løsninger til levnedsmiddel- og drikkevareindustrien i Køln.
Anuga FoodTec 2022
Den internationale messe for udstyr og løsninger til levnedsmiddel- og drikkevareindustrien afholdes den 26. til 29. april i Køln. Der er åbent fra kl. 9 til 18 tirsdag til torsdag og fra kl. 9 til 16 fredag. Blandt produktområderne på messen kan nævnes: procesteknologi, emballageteknologi og -materialer, automatisering, databehandling, styring og regulering, fødevaresikkerhed og kvalitetsstyring, miljøteknologi, lagerfaciliteter og logistik, ingredienser og meget mere. Få flere oplysninger på http://www.anugafoodtec.dk eller hos Kølnmessens danske repræsentant http://www.intermess.dk.