Selvom danskerne er verdensmestre til at spise fuldkorn, ved mange stadigvæk ikke, hvad fuldkorn betyder. Kun 47 procent ved, at fuldkorn betyder, at hele kornet er med – også skaldelene. Når det kommer til danskernes viden om hvilke kornsorter, der kan være fuldkorn, er der stadig mange, der ikke ved, at rug, byg, hvede og havre er fuldkorn. Det viser en Megafon undersøgelse foretaget for Fuldkornspartnerskabet.

De officielle kostråd anbefaler at spise mad med fuldkorn – 75 gram om dagen og gerne mere. Det svarer til 1-2 skiver rugbrød og en portion havregryn om dagen. Danskerne har taget kostrådet til sig, og er rigtig gode til at spise fuldkorn. Faktisk spiser vi i gennemsnit 82 gram fuldkorn om dagen. Dog spiser de 25 procent af befolkningen, der spiser mindst fuldkorn, kun 34 gram fuldkorn om dagen (kilde: Kost, kræft og helbred – næste generationer 2019). Derfor er budskabet om fuldkorn fortsat vigtigt.
– Vores arbejde er ikke kun at øge danskernes fuldkornsindtag, men også at fortælle hvad fuldkorn er og om de korntyper og fuldkornsprodukter, der findes. På den måde bliver det nemmere for forbrugerne at navigere i fuldkornsprodukterne og kende til de forskellige næringsstoffer, vitaminer og mineraler, som kornsorterne indeholder, siger Rikke Iben Neess kampagneleder for Fuldkornspartnerskabet.
Danskernes viden om fuldkorn
Mange danskere ved ikke hvilke kornsorter, der kan være fuldkorn:
- 56 procent ved at rug kan være fuldkorn
- 41 procent ved at havre kan være fuldkorn
- 40 procent ved at byg kan være fuldkorn
- 35 procent ved at hvede kan være fuldkorn
- 23 procent ved, at lyst brød kan være fuldkorn
- 21 procent ved, at fuldkorn kan være fintformalet mel.
– Rugbrød og havregryn er helt klart danskernes primære kilder til fuldkorn, og tallene fra Megafon undersøgelsen viser, at vi skal hejse flaget for, at det lyse sandwichbrød, krydderbollerne og burgerbollerne også kan være fuldkorn, siger Rikke Iben Neess kampagneleder fra Fuldkornspartnerskabet.
Derfor vælger danskerne fuldkorn
For 76 procent af danskerne er sundhed den primære årsag til, at de spiser fuldkornsprodukter mens kun 5 procent spiser fuldkorn på grund af ”bæredygtighed og klima” – trods kornprodukter er blandt de fødevarer, der har det laveste klimaaftryk. Så endnu et vigtigt område at arbejde videre med i fuldkornsarbejdet.