• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

Detailhandel og en grosEmballageKød, fisk og fjerkræTop22. 12. 2022 | Kasper Mundt-Nielsen

Danskerne elsker fisk – nu skal de lære at spise det

Detailhandel og en grosEmballageKød, fisk og fjerkræTop22. 12. 2022 By Kasper Mundt-Nielsen

Danskerne har taget sushi og retter med rå fisk til sig, men vi tør ikke selv håndtere den rå fisk. Frisk vakuumpakket laks, der kan spises rå, er nu blevet tilgængeligt i Danmark. Ifølge tidligere Nomakok kan det ændre vores vaner.

Frisk vakuumpakket fisk kan ændre vores spisevaner, mener Hannah Grant, der tidligere har arbejdet på Noma.

Hver anden dansker har ifølge en undersøgelse fra Coop Analyse et ønske om at spise mere fisk, end de gør i dag. Især til højtider som jul og nytår er danskerne vilde med laks, der er vores langt mest foretrukne spisefisk, men de er afskrækket, når det kommer til rå fisk. Det fortæller den tidligere Nomakok Hannah Grant, som dog mener, at indtaget af fisk vil eksplodere, hvis danskerne blot lærer, hvor nemt og ufarligt det er at håndtere den rå fisk.

– Der er kommet en klar tendens til Danmark, hvor vi har taget poke bowl, sushi og fiskeretter til os. Vi har virkelig fået smag for at spise ris og nudler med lækker topping, og her er især laks bare en af de virkelig gode muligheder, og danskerne er vilde med det. Derfor handler det bare om at vise, hvor nemt det er selv at lave lækre retter med laks, for kvalitetsprodukterne er tilgængelige, vi skal bare opdage det, siger Hannah Grant, kok og iværksætter.

Rå fisk giver eksplosion af smag

Rå fisk kan indeholde parasitter, og derfor skal al vildlaks tilberedes eller være nedfrosset inden brug. Det gælder dog ikke for opdrættede laks, da man har fuld kontrol over laksenes foder. I dag er det derfor blevet muligt at få serveringsklar rå vakuumpakket laks med sashimikvalitet i danske supermarkeder, uden man skal være bange for hverken parasitter eller bakterier. Det kan ifølge Hannah Grant være med til at ændre vores vaner og få langt flere til at bruge rå fisk.

– Generelt skal vi danskere ikke være så bange for frisk fisk, men bruge vores sunde fornuft. Lugt til fisken, og mærk om kødet er fast. Hvis det ikke lugter fisket, så er friskheden intakt. Og at rå laks er blevet så let tilgængeligt, er et vigtigt skridt for at udbrede det. Man skal bare se efter, at der står sashimi kvalitet på pakken, for det betyder, at laksen kan spises rå. Og så vil jeg slå et slag for, at man ikke skal snyde sig selv for en stor smagsoplevelse med rå laks, siger Hannah Grant.

Det er med en ny teknologisk og patenteret proces, at den norske fiskeproducent Salma har knækket koden til, hvordan frisk rå fisk bringes direkte til forbrugerne.

– Helt lavpraktisk så går der maksimalt nogle timer fra fisken kommer op af vandet, til den ligger færdigpakket og trimmet. Den effektivitet og vores behandlingsproces er grunden til, at vores laks har en så høj kvalitet, at den kan spises rå direkte fra pakken, forklarer Johnny Håberg, eksportdirektør i Salma.

Kan lære af nordmændene

Salmas laks forhandles hos Meny kæden.

Nordmændene er et af de folkefærd i verden, der spiser absolut mest fisk. Her har Salma en lang tradition i at opdrætte laks uden antibiotika og genmodificerende organismer, og som derfor kan spises rå uden risici. Andelen af nordmænd, der kokkererer og spiser rå laks hjemme, er eksploderet de seneste år efter tilgangen af Salmas produkter. Ved at gøre produkterne tilgængelig i den danske dagligvarehandel håber man hos Salma, at de sushiglade danskere får øjnene op for, hvad rå laks af den rigtige kvalitet kan gøre for smagen.

– Vi kan se, at danskerne er vilde med fisk og op mod højtiderne især laks. Men danskerne er også vokset op med, at fisk i rå udgave kan indeholde en masse skadelige ting. Vi vil gerne vise, at der findes laks, som de med ro i sjælen kan spise rå og også bruge til deres sushi og andre fiskeretter. Vi pakker fisken, så den er helt klar, og kan spises direkte fra pakken, så det bliver ikke nemmere, forklarer Johnny Håberg.

Skrevet i: Detailhandel og en gros, Emballage, Kød, fisk og fjerkræ, Top

Seneste nyt fra redaktionen

Charcuteri kan også være grønt

FoodserviceFrugt og grøntMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed26. 06. 2025

Charcuteri er normalt lavet på kød, men sådan behøver det ikke at være, hvis man spørger slagter Michael Museth. Han har gennem flere år eksperimenteret med plantebaseret charcuteri. Det har givet både spændende resultater og masser af udfordringer. Hvad laver en slagter egentlig? Er det noget

Partnerskab: Madens Folkemøde skal være et fast event i Nykøbing Falster

Messer og konferencer26. 06. 2025

Det var positivt for både antallet af gæster og omsætningen i byens butikker, at Madens Folkemøde i år blev afholdt i Nykøbing Falster. Økonomiudvalget i Guldborgsund Kommune har derfor besluttet at indgå en partnerskabsaftale med Madens Folkemøde og støtte eventet økonomisk de næste tre

To dages burgerfest: Burgerlegenden George Motz vender tilbage til Gasoline Grill

AktueltFoodserviceKød, fisk og fjerkræ26. 06. 2025

Den amerikanske ”Burger Scholar” og manden bag den ikoniske dokumentar HamburgerAmerica, George Motz, gæster Gasoline Grill igen den 2. og 3. juli. Hvis man missede ham i2019 og 2022, får du man en ny og eksklusiv chance for at sætte tænderne i hansverdensberømte Fried Onion Burger – direkte fra

Ni grønne organisationer: Danmark bør bruge EU-formandskabet til at gentænke landbrugsstøtten

LandbrugMiljø og sundhedPolitik og eksportTopØkologi og bæredygtighed26. 06. 2025

Når Danmark overtager EU-formandskabet i 2025, falder det sammen med opstarten af forhandlingerne om EU’s landbrugspolitik efter 2027. I den forbindelse opfordres regeringen til at bruge formandskabet aktivt til at fremme en grøn omstilling af landbruget på europæisk plan. Økologisk

Dagrofas inspirationsmesse vender tilbage med endnu flere masterclasses

AktueltFoodserviceMesser og konferencer26. 06. 2025

Den 10. september bliver TAP1 i København omdannet til et madmekka, når ’Madscenen - for professionelle’ finder sted. Her bliver det muligt at opleve over 150 udstillere og masser af gastronomiske events/masterclasses. Sidste år deltog mere end 1.400 madentusiaster i inspirationsmessen, som

Organic Summit 2025 i København præsenterer sit speaker line-up

LandbrugMesser og konferencerMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Stærke speakere fra hele Europa samles til Organic Summit i København den 18. og 19. august for at blive enige om et fælles charter med konkrete anbefalinger til, hvordan økologisk produktion og forbrug i EU kan vokse til 25 procent i 2030 og dermed bidrage til omstillingen af den fremtidige

Gode tilbud – dårligt for klimaet: Supermarkeders mængderabat fører til madspild

Detailhandel og en grosFrugt og grøntMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Et nyt studie afslører en uheldig effekt af supermarkedernes populære “2 for 1”-tilbud: De får os ikke bare til at købe mere – de får os også til at smide mere mad ud. Madspild er et enormt globalt problem – både økonomisk og klimamæssigt. FN estimerer, at en tredjedel af al mad går til

Veteran og nyslået Michelinkok vinder Sol over Gudhjem

AktueltFoodserviceMesser og konferencer24. 06. 2025

Sidste uge var en god uge for kokkeveteranen Allan Schultz. Først fik hans restaurant Parsley Salon i Hellerup tildelt i Michelinstjerne, og lørdag kunne han hæve trofæet som vinder af Danmarks største kokkekonkurrence kokkekonkurrence, Sol over Gudhjem. Det blev Allan Schultz, som med teknisk

De nominerede til Køkkenprisen 2025 er nu fundet

AktueltFoodserviceØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Landbrug af Fødevarer kan nu afsløre, hvilke tre offentlige køkkener, der er nomineret til Køkkenprisen 2025. Landbrug & Fødevarer og Køkkenprisens jury er klar til at hædre de offentlige køkkener, hvor faglighed, smag og bæredygtighed går op i en højere enhed. For sjette år i træk uddeles

AAU-forskere: Proteiner fra græs kan være fremtiden

Forskning og uddannelseFrugt og grøntFødevareproduktionMiljø og sundhedRåvarer og ingredienserTopØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Indenfor få år kan protein udvundet fra almindeligt kløvergræs være en hovedingrediens i en lang række almindelige fødevarer som f.eks. is, yoghurt og proteindrikke. Forskere på AAU har længe arbejdet på at trække de rene proteinstrenge ud af græsset, og nu er det lykkes at fjerne både smag og farve

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Sommer vedligeholdelsestips til din vakuumpumpe: 6 gode anbefalinger

  • DENIOS ApS

    Sådan udnytter du den stille periode i sommerferien

  • DENIOS ApS

    Så er det sidste chance

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Høj præcision i CNC-fræsning takket være vakuum

  • DENIOS ApS

    Sikker tøndehåndtering starter her

  • Spirax Sarco Danmark

    Vi sætter fokus på damp som en naturlig energikilde

  • DENIOS ApS

    Lær at håndtere lækager på 90 min.

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Mød Busch på Spildevand Teknisk Forenings Årsmøde 2025

  • Nemco Machinery A/S

    Producentansvar: Uklare regler skaber frustration i fødevarevirksomheder

  • DENIOS ApS

    Sådan vælger du det rigtige opbevaringsskab til farlige stoffer

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Charcuteri kan også være grønt

    26.06.2025

  • Partnerskab: Madens Folkemøde skal være et fast event i Nykøbing Falster

    26.06.2025

  • To dages burgerfest: Burgerlegenden George Motz vender tilbage til Gasoline Grill

    26.06.2025

  • Ni grønne organisationer: Danmark bør bruge EU-formandskabet til at gentænke landbrugsstøtten

    26.06.2025

  • Dagrofas inspirationsmesse vender tilbage med endnu flere masterclasses

    26.06.2025

  • Organic Summit 2025 i København præsenterer sit speaker line-up

    24.06.2025

  • Gode tilbud – dårligt for klimaet: Supermarkeders mængderabat fører til madspild

    24.06.2025

  • Veteran og nyslået Michelinkok vinder Sol over Gudhjem

    24.06.2025

  • De nominerede til Køkkenprisen 2025 er nu fundet

    24.06.2025

  • AAU-forskere: Proteiner fra græs kan være fremtiden

    24.06.2025

  • Lagkagehuset leverer rekordomsætning i 2024 og forbedrer driften markant

    19.06.2025

  • Energidrik bliver officiel partner på Roskilde Festival

    19.06.2025

  • Klar til indstillinger til Årets Ret Med Gris og Årets Ret med Ost

    19.06.2025

  • Nyt innovationsprogram skal skabe mere bæredygtige løsninger i convenience-branchen

    19.06.2025

  • Pantsystem sparer over 50 kg engangsplast årligt i Nordhavn-kantine

    19.06.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik