• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

Detailhandel og en grosEmballageKød, fisk og fjerkræTop22. 12. 2022 | Kasper Mundt-Nielsen

Danskerne elsker fisk – nu skal de lære at spise det

Detailhandel og en grosEmballageKød, fisk og fjerkræTop22. 12. 2022 By Kasper Mundt-Nielsen

Danskerne har taget sushi og retter med rå fisk til sig, men vi tør ikke selv håndtere den rå fisk. Frisk vakuumpakket laks, der kan spises rå, er nu blevet tilgængeligt i Danmark. Ifølge tidligere Nomakok kan det ændre vores vaner.

Frisk vakuumpakket fisk kan ændre vores spisevaner, mener Hannah Grant, der tidligere har arbejdet på Noma.

Hver anden dansker har ifølge en undersøgelse fra Coop Analyse et ønske om at spise mere fisk, end de gør i dag. Især til højtider som jul og nytår er danskerne vilde med laks, der er vores langt mest foretrukne spisefisk, men de er afskrækket, når det kommer til rå fisk. Det fortæller den tidligere Nomakok Hannah Grant, som dog mener, at indtaget af fisk vil eksplodere, hvis danskerne blot lærer, hvor nemt og ufarligt det er at håndtere den rå fisk.

– Der er kommet en klar tendens til Danmark, hvor vi har taget poke bowl, sushi og fiskeretter til os. Vi har virkelig fået smag for at spise ris og nudler med lækker topping, og her er især laks bare en af de virkelig gode muligheder, og danskerne er vilde med det. Derfor handler det bare om at vise, hvor nemt det er selv at lave lækre retter med laks, for kvalitetsprodukterne er tilgængelige, vi skal bare opdage det, siger Hannah Grant, kok og iværksætter.

Rå fisk giver eksplosion af smag

Rå fisk kan indeholde parasitter, og derfor skal al vildlaks tilberedes eller være nedfrosset inden brug. Det gælder dog ikke for opdrættede laks, da man har fuld kontrol over laksenes foder. I dag er det derfor blevet muligt at få serveringsklar rå vakuumpakket laks med sashimikvalitet i danske supermarkeder, uden man skal være bange for hverken parasitter eller bakterier. Det kan ifølge Hannah Grant være med til at ændre vores vaner og få langt flere til at bruge rå fisk.

– Generelt skal vi danskere ikke være så bange for frisk fisk, men bruge vores sunde fornuft. Lugt til fisken, og mærk om kødet er fast. Hvis det ikke lugter fisket, så er friskheden intakt. Og at rå laks er blevet så let tilgængeligt, er et vigtigt skridt for at udbrede det. Man skal bare se efter, at der står sashimi kvalitet på pakken, for det betyder, at laksen kan spises rå. Og så vil jeg slå et slag for, at man ikke skal snyde sig selv for en stor smagsoplevelse med rå laks, siger Hannah Grant.

Det er med en ny teknologisk og patenteret proces, at den norske fiskeproducent Salma har knækket koden til, hvordan frisk rå fisk bringes direkte til forbrugerne.

– Helt lavpraktisk så går der maksimalt nogle timer fra fisken kommer op af vandet, til den ligger færdigpakket og trimmet. Den effektivitet og vores behandlingsproces er grunden til, at vores laks har en så høj kvalitet, at den kan spises rå direkte fra pakken, forklarer Johnny Håberg, eksportdirektør i Salma.

Kan lære af nordmændene

Salmas laks forhandles hos Meny kæden.

Nordmændene er et af de folkefærd i verden, der spiser absolut mest fisk. Her har Salma en lang tradition i at opdrætte laks uden antibiotika og genmodificerende organismer, og som derfor kan spises rå uden risici. Andelen af nordmænd, der kokkererer og spiser rå laks hjemme, er eksploderet de seneste år efter tilgangen af Salmas produkter. Ved at gøre produkterne tilgængelig i den danske dagligvarehandel håber man hos Salma, at de sushiglade danskere får øjnene op for, hvad rå laks af den rigtige kvalitet kan gøre for smagen.

– Vi kan se, at danskerne er vilde med fisk og op mod højtiderne især laks. Men danskerne er også vokset op med, at fisk i rå udgave kan indeholde en masse skadelige ting. Vi vil gerne vise, at der findes laks, som de med ro i sjælen kan spise rå og også bruge til deres sushi og andre fiskeretter. Vi pakker fisken, så den er helt klar, og kan spises direkte fra pakken, så det bliver ikke nemmere, forklarer Johnny Håberg.

Skrevet i: Detailhandel og en gros, Emballage, Kød, fisk og fjerkræ, Top

Seneste nyt fra redaktionen

Rekordstor opbakning til inspirationsmessen ’Madscenen – for professionelle’

AktueltMesser og konferencer11. 09. 2025

Onsdag den 10. september var fødevareleverandøren Dagrofa Foodservice værter for inspirationsmessen ’Madscenen – for professionelle’ i TAP1 i København. Der var i år rekordstor opbakning til arrangementet med over 160 udstillere og 1.700 deltagere. En stor del af den danske fødevarebranche

Anuga Fine Food 2025 starter med rekorddeltagelse: Over 4.300 udstillere præsenterer premium-fødevarer

Messer og konferencer11. 09. 2025

Med omkring 4.300 udstillere og 135 fællesstande åbner Anuga Fine Food 2025 i Köln i sin hidtil største udgave. Fagmessen under Anuga-paraplyen viser, hvordan delikatesser, gourmetprodukter og basisfødevarer vinder global betydning. Fra Altunkaya Ins. Nak. Gida Tic. A.S. over Calvo

Dagrofa reagerer på efterspørgsel: Mere end 40 nye varer i eget brand

Detailhandel og en gros11. 09. 2025

Dagrofa har stigende salg af kædernes egne mærker. Nu kan kunderne møde mere end 40 nye produkter i premium-mærket OMHU. Ost, pølser, laks, ris, pasta og pastasovs. Dagrofas premiumbrand OMHU har lige fået tilført mere end 40 nye varer, som er rettet mod forbrugere, der også kigger efter luksus

Ostefest i København: Smag på 86 danske oste

AktueltMejeriMesser og konferencer11. 09. 2025

Lørdag den 20. september serverer ’Cheese Copenhagen’ et stort - og gratis - ostebord i TorvehallerneKBH: 86 danske oste fra store og små mejerier.  Er man interesseret i ost, bør man lægge vejen forbi det københavnske madmekka TorvehallerneKBH lørdag den 20. september. Fra kl. 11 til 16

Aarhusiansk kaffefestival skaber arbejdspladser til personer med særlige udfordringer

DrikkevarerMesser og konferencerTop11. 09. 2025

Festivalen Kaffe & Sensorik, der vender tilbage til Aarhus i oktober, samarbejder med den socialøkonomiske virksomhed Social Craft om at skabe nye arbejdspladser til dém, der befinder sig på kanten af arbejdsmarkedet. Når festivalen Kaffe & Sensorik indtager Aarhus Congress Center den

Ny digital løsning skal fjerne administrativt bøvl i danske professionelle køkkener

Detailhandel og en grosFoodserviceMiljø og sundhedTopØkologi og bæredygtighed09. 09. 2025

Fødevaregrosissten Dagrofa Foodservice og techvirksomheden FoodOp har forenet kræfterne i et nyt partnerskab, der skal gøre det nemmere drive et professionelt køkken. En digital assistent skal sikre, at der kommer mere fokus på madglæde og på kampen mod madspild i en travl hverdag. Dagrofa

Bager fra Ørum skal kæmpe for Danmark ved EuroSkills 2025 i Herning

AktueltBrød og kagerForskning og uddannelse09. 09. 2025

Line Munk Erikslev, der er bager hos KonditorBager i Ørum, deltager ved EuroSkills 2025 i Herning. Med masser af træning og lokal opbakning sætter hun barren højt og sigter efter øverste trin på podiet.  Den efterhånden rutinerede Skills-deltager og bager Line Munk Erikslev, som sidste år vandt

DLG Group kickstarter pilotprojekt, der skal dokumentere effekterne af regenerativ dyrkning

LandbrugMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed09. 09. 2025

I de seneste to år har DLG Group arbejdet for at fremme det regenerative landbrug, og nu tager andelsselskabet endnu et skridt, når man samler 10 udvalgte landbrug i et pilotprojekt, der skal opsamle data og beregne effekterne på dyrkningsformen. ”Et er, at vi kan se og mærke med vores egne

To nye profiler i Danish Crowns bestyrelse

FødevareproduktionKød, fisk og fjerkræ09. 09. 2025

På et møde i sidste uge har Danish Crowns repræsentantskab godkendt, at Mogens Nørgaard Mogensen og Carsten Rasmussen træder ind i bestyrelsen for Danish Crown AmbA. På indstilling fra Nominerings- og Evalueringsudvalget har Danish Crowns repræsentantskab i sidste uge godkendt to ændringer i

Nyt ambassadørkorps skal styrke Food Festivals fremtid

AktueltMesser og konferencer09. 09. 2025

Danmarks største madfestival ”Food Festival” stifter et nyt ambassadørkorps med målet om at konsolidere og styrke festivalens fremtid. Blandt ambassadørerne er blandt andre Aarhus’ borgmester Anders Winnerskjold, regionsrådsformand Anders Kühnau og næstformand i Salling Fondene Karin

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch Vacuum Solutions fremviser avancerede produkter fra Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions på LabDays

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Sommerklassikere som grillpølser og flødeis er fortsat meget populære

  • DENIOS ApS

    Ses vi på HI-messen?

  • DENIOS ApS

    Her er nøglen til at undgå kontakt med defekte lithium-ion-batterier

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Guide: Hvornår skal du reparere vs. udskifte din vakuumpumpe?

  • DENIOS ApS

    NYHED: Brandsikkert opsamlingskar til opbevaring i sprinklerområder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions lancerer nyt globalt websted

  • DENIOS ApS

    Slut med at lede – få overblik over dine materialer 24/7

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Mindre vedligeholdelse takket være avanceret vakuumgenerering fra Busch

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Mere end 500 er allerede tilmeldt – skal du med?

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Rekordstor opbakning til inspirationsmessen ’Madscenen – for professionelle’

    11.09.2025

  • Anuga Fine Food 2025 starter med rekorddeltagelse: Over 4.300 udstillere præsenterer premium-fødevarer

    11.09.2025

  • Dagrofa reagerer på efterspørgsel: Mere end 40 nye varer i eget brand

    11.09.2025

  • Ostefest i København: Smag på 86 danske oste

    11.09.2025

  • Aarhusiansk kaffefestival skaber arbejdspladser til personer med særlige udfordringer

    11.09.2025

  • Ny digital løsning skal fjerne administrativt bøvl i danske professionelle køkkener

    09.09.2025

  • Bager fra Ørum skal kæmpe for Danmark ved EuroSkills 2025 i Herning

    09.09.2025

  • DLG Group kickstarter pilotprojekt, der skal dokumentere effekterne af regenerativ dyrkning

    09.09.2025

  • To nye profiler i Danish Crowns bestyrelse

    09.09.2025

  • Nyt ambassadørkorps skal styrke Food Festivals fremtid

    09.09.2025

  • Toms Gruppen giver nyt liv til den ikoniske Guldæske

    04.09.2025

  • Food&Drink på gaden med fokus på brød, mel og bagværk

    04.09.2025

  • 1400 studerende fra amerikanske universiteter skal opleve dansk madkultur og gastronomi

    04.09.2025

  • Danmarkshistoriens største uddannelsesevent starter snart

    04.09.2025

  • Vinderne af Produktprisen og Irma-Prisen 2025 er fundet

    04.09.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik