Mange iranerne spiser flødeskumskager og dansk wienerbrød takket være en dansk kvinde, der for 53 år siden drog fra Århus til Teheran og åbnede et bageri. Det danske bageri i den nordlige del af Teheran kan faktisk ikke følge med efterspørgslen, fortalte dansk-iranske Bettina Panahizadi i DR’s TV-avis tirsdag aften.
– Iranerne køber ikke wienerbrød i stykvis. De køber det per kilo, tilføjede Bettina Panahazadi. Hun er datter af Anne-Lise Idslev, der i 1960 som ung pige rejste til Iran, blev gift med en iraner og åbnede landets første danske bageri. Da hun for syv år siden døde, flyttede Bettina til Iran og overtog det bageri der i mellemtiden var blevet til to.
I begyndelsen anede iranerne ikke, hvad wienerbrød var for noget. Men i dag ved alle iranere hvad “danish pastry” er, og selvom Panahazadi-familiens to bagerier er de eneste, der har de oprindelige danske opskrifter, er der i dag mange bagerier i Teheran, der kalder sig selv Danish Pastry.
Bettina Panahazadis bagerier sælger bl.a. spandauere, kokostoppe, grønne prinsessekager, flødeskumskager med friske frugter, kringle og jordbærtærter. Hun har efter eget udsagn ikke ændret meget på moderens koncept.
– Det har været det samme i så mange år nu. Det hele kører, som da min mor levede, fortalte Bettina Panahazadi i TV-avisen.