Verdens største fællesskab af innovatører inden for fødevareinnovation, EIT Food, har sammen med sine partnere arbejdet for at fremskynde innovation inden for alternative proteiner, som en del af sit arbejde med at løse udfordringerne i det nuværende fødevaresystem. Blandt EIT Foods partnere er Institut for Fødevarevidenskab ved Aarhus Universitet.

Organisationen har identificeret tre kritiske områder som prioriterede indsatsområder for håndtering af de udfordringer, som de nuværende fødevaresystemer medfører: et sundere liv gennem fødevarer, et nettonulfodersystem samt et fuldt gennemsigtigt, modstandsdygtigt og retfærdigt fødevaresystem.
Som et af mange igangværende initiativer har organisationen etableret en tænketank for proteindiversificering og har nu udarbejdet et nyt whitepaper med den seneste innovation og kritiske faktorer, som skal sikre flere planetvenlige proteiner.
Det danske bidrag
Blandt EIT Foods partnere og bidragydere til whitepaperet, er der repræsentanter fra flere nordiske forskningsinstitutioner, herunder Institut for Fødevarevidenskab ved Aarhus Universitet.
-Proteindiversitet er meget mere end planteproteiner, der processeres for at skabe kød-lignende produkter, siger Jette Feveile Young, lektor og videnskabelig teamleder ved Institut for Fødevarevidenskab, Aarhus Universitet.
-Dette whitepaper introducerer den enorme variation af proteinrige alternativer til traditionelt kød inklusiv kommende teknologier som kultiveret kød. Ved Aarhus Universitet, Institut for Fødevarer forsker vi i processering af planteproteiner og har derudover etableret et nyt forskningsmiljø på kultiveret kød, hvor vi forsker i bæredygtig og omkostnings-effektiv medie til dyrkning af cellerne samt de processer, der efter høst af cellerne danner ønskede smags og aroma stoffer i det endelige produkt, fortsætter hun.
Den førende løsning
Det nyligt publicerede whitepaper fremhæver proteindiversificering som den førende løsning, og med potentiale til, at afhjælpe de udfordringer, som de nuværende fødevaresystemer medfører. Innovationerne inden for proteindiversificering beskrevet i denne whitepaper omfatter forskning og udvikling af proteinkilder afledt af planter, alger, insekter, og kød dyrket fra cellulært landbrug, som værdifulde alternativer til animalske proteiner.

-Vi står over for nogle alvorlige og globale udfordringer, der påvirker hele landbrug og fødevaresystemet. Det er derfor af afgørende betydning at fjerne barriererne og fremmme innovationen og bevæge sig i retning af et bæredygtigt, sundt og retfærdigt økosystem for landbrug og fødevaresystemet, siger Marja-Liisa Meurice, der er direktør for EIT Food CLC North-East.
For at opnå dette har EIT Food sammen med sine partnere oprettet en Protein Diversification tænketank, som har til formål at bidrage med indledende refleksioner og anbefalinger, konkluderer Meurice
EIT Food åbner nu op for sin partnerskabspolitik, med en fornyet model, og som skal tiltrække organisationer, der ønsker at være en del af bevægelsen. Genom udvidede partnerskap vil EIT food forene de vigtigste interessenter fra den akademiske verden, erhvervslivet og fra landbruget, for at tage fat på udfordringer i fødevaresystemet ud fra et teknologisk, ernæringsmæssigt, miljømæssigt og socialt synspunkt, for at skabe en fælles vision for en bedre fremtid i landbrug og fødevaresystemet.
EIT Food støttes af Det Europæiske Institut for Innovation og Teknologi (EIT), et initiativ under Den Europæiske Union.