Fra en venteposition ved Rising Star, der blev afholdt tidligere i år, strøg Andreas Tancula Møller, souschef på Restaurant Møntergade direkte ind i hovedkonkurrencen ved Sol over Gudhjem og løb med sejren foran et stærkt felt.

Det var fire kokke med højt humør, der blev præsenteret foran publikum på Melstedgård, hvor dette års udgave af Sol over Gudhjem residerede. Men trods en lokation et par kilometer fra den vante på havnen i Gudhjem, skinnede solen som den plejede og stemningen var i top.
Gabriel Hedlund, der er vinder af seneste udgave af kokkekonkurrencen, Sol over Gudhjem 2019 var første deltager ved konkurrencen. Han har i april skiftet den to-stjernede michelin-restaurant Vollmers ud med titlen som Krofatter og køkkenchef på Gershøj Kro & Strandhotel. Det har gjort det svært – eller rettere umuligt – at træne, men med hans tidligere erfaring lød det kækt, at han bare kunne køre den hjem på rutinen.
– Jeg har en gang lavet en dessert med grillede rabarber, så den kan jeg bare køre hjem på rutinen, ler Gabriel Hedlund.
Mette Dahlgaard, der er gastronomisk chef på Gemyse i Tivoli var begejstret for, at der i år har været et stort fokus på grøntsager. Hun håbede op til konkurrencen, at den mystery boks, der skulle danne hovedtemaet ved hovedretten ville inkludere bornholmske grøntsager, spiritus og rapsolie.

Andreas Tancula Møller og endelig vinder, er souschef på Restaurant Møntergade, har været klar til konkurrence siden januar, hvor han har stået klar som stand-in til Sol over Gudhjems talentkonkurrence Rising Star. Han kom aldrig med, men hans konkurrence-iver imponerede arrangørerne, Mads og Mikkel Marschall i sådan en grad, at han fik en plads i hovedkonkurrencen. Med flere måneders træning i bagagen, lød beskeden:
– Jeg er så klar.
Mathias Sejer Sørensen fra bornholmske Hotel Siemsens Gaard var sidste deltager og lig Gabriel Hedlund, har en ny stilling som Hoteldirektør og køkkenchef kostet mange kræfter. Men med en årelang erfaring og værktøjer fra tidligere stillinger, var han sikker på, at han skulle imponerede dommerne.
Mathias’ arbejde med bornholmske råvarer viste sig også, at give ham en fordel, da han efter en flot hovedret med en udsøgt smag af bornholm og den sommerbuk, der viste sig at være i den hemmelige boks, trak afstand til resten af feltet.
“Jeg ville virkelig gerne vinde”
Men som ofte før, skulle det vise sig at være desserten, der var det springende punkt og her smadrede Andreas Tancula Møller feltet med en dessert, udført med en vanvittig præcision og et øje for deltaljer. Træningen bar frugt.
– Træningen har gjort en forskel, forklarer den stolte kok efter konkurrencen.
– Men det er jo altså heller ikke fordi jeg har haft oceaner af tid til at træne, uddyber han. På Restaurant Møntergade er køkkenet bemandet fra 07 til 23, og den træning Andreas har foretaget har ligget uden for dette tidsrum forklarede han. Når han har sat sig et mål, kæmper han benhårdt for at komme i mål og det håber han også, at andre i branchen, der øjner muligheden for at deltage i en konkurrence som Sol over Gudhjem vil gøre.
– Grib chancen når den kommer og så ellers give den alt hvad du kan. Man kommer langt med målrettethed, siger Andreas Tancula Møller, der fortæller, at det har været en kæmpe ære at blive udvalgt til Sol over Gudhjems kokkekonkurrence:
– Det er en konkurrence kokke gerne vil deltage i og gør ihærdige forsøg for at få lov til at være med. Det er en kæmpe ære.
– Jeg har fulgt med i Sol over Gudhjem gennem årene. Jeg har set mine helte stå på scenen og altid selv drømt at stå der engang, så det er en fantastisk følelese at stå her i dag som vinder, sagde Andreas Tancula Møller, der med sig hjem fik en check på 40.000 kr og nøglerne til en stor Mercedes, som han kan køre rundt i den næste måned.
Årets dommerpanel bestod af ingen ringere end Rasmus Munk, der til daglig er køkkenchef og ejer af Alchemist i København. Han var flankeret af Brian Mark Hansen, der er køkkenchef på Søllerød Kro og kan bryste sig af at have vundet Sol over Gudhjems dessertkonkurrence hele to gange. Nicolai Nørregaard, der tidligere har vundet Sol over Gudhjem og er køkkenchef på Kadeau. Sidste mand i panelet var Jesper Koch, der til daglig styrer slagets gang på Steigenberger Alsik Hotel & Spa og er dommer i Masterchef Danmark, og har været dommer de seneste otte år.
Vinderetterne

Dommerne kunne se Andreas servere en grillet ryg af sommerbuk, rugbrødscrumble af Sol over Gudhjem-rugbrødet, en sauce af juice på San Marzana tomater, legeret med æg, Unika 30 og brunet smør med ristet gær – smagt til med bornholmsk eddike. Og så to elementer, som Andreas har haft med i bagagen fra hans mange måneders træning:
– Jeg har arbejdet ud fra en række grund-grøntsager, som kunne blive en del af hovedretten. Jeg har arbejdet med forarbejdningsmetoder, frem for bare at grille dem. Jeg ville gerne noget mere, og det viste jeg også i dag med min bornholmer croissant af kartoffel og en lille porresalat, der blev serveret som en bold. Jeg har trænet meget med mine teknikker i grøntsagerne og har også arbejdet med at lave sauce på andre måder, end jeg er vant til.

Desserten, der fejede benene væk under dommerpanelet og som scorede så højt, at Andreas kunne trække fra i toppen bestod af en chokoladesouffle, sauce på grillet surdej, skovmærkeolie, friske jordbær og creme anglaise krydret med en kakaonibs-nougatine, dehydreret jordbær, tørret skovmærke og anisfrø. På siden havde han lavet en isbar af mørk chokolade, med fyld af kefirsorbet, skovmærke cremeaux og rabarber.
Skal lige puste ud
Efter et år med megen træning, vil Andreas Tancula Møller lige have lov at få pusten igen, før der bliver søsat nye projekter.
– Jeg har et travlt år foran mig og der er en datte mere på vej. Så nu tror jeg lige, at jeg tager en dyb indånding og nyder sejren for nu, lyder svaret på spørgsmålet om hvorvidt, han kunne være en kommende dansk Bocuse d’Or deltager.
– Men som jeg sagde tidligere, får man en chance, så skal man gribe den. Hvis der kommer en ny god chance, så skal jeg ikke være sen til at gribe den, lyder det fra den unge Sol over Gudhjem mester og hvem ved, måske kommende Bocuse d’Or deltager.