Ny opgørelse fra Danmarks Statistik viser, at en sjettedel af befolkningen reducerer madspild ved brug af apps.

Du har læst det før, både her på siden og i andre medier: det globale madspild skal halveres inden 2030. Bekæmpelse af madspild er et af de store og vigtige verdensmål fra FN, hvor både forbrugere og virksomheder har en afgørende rolle, for at nå det ambitiøse mål. Vi kan alle bidrage på forskellig vis, både som fødevareproducerende eller -handlende virksomhed, men også når vi tager hjem fra job.
Og i hjemmet, er madspildsapplikationer en vigtig del af metoden, til at mindske madspild.
Ingen offeromkostninger, kun gevinster
En ny opgørelse fra Danmarks Statistik viser, at en sjettedel af befolkningen benytter apps, såsom YourLocal, MadSkalSpises, For Resten eller Too Good To Go til at mindske deres personlige madspild. At apps kan have en gavnlig effekt på miljø og forbrugeradfærd var måske svært at tro, da de første appbaserede smartdevices så dagens lys for efterhånden mange år siden, men eftersom de i dag er en integreret del af hverdagen for mange, er apps i dag en essentiel del af kampen mod madspild. Vi har spurgt landechefen for Too Good to Go og ph.d. i forbrugeradfærd, Heidi Boye om danskernes brug af madspildsapps:
– De seneste tre måneder har hver sjette dansker anvendt en app til at bekæmpe madspild. Det er virkelig mange mennesker. At madspildsapps er så populære hænger blandt andet sammen med, at de er nemme at anvende, og at der kun er gevinster ved brugen.
Når vi benytter apps, slipper vi nemlig for at give afkald på mange af livets store glæder, mener Heidi Boye.
– Det er generelt svært at ændre adfærd i det daglige – især hvis der er store offeromkostninger forbundet med ændringerne. Hvis man for eksempel skal give afkald på de lange, varme bade i vintertiden for at spare på vand og energi eller den årlige rejse til Thailand. Men når det kommer til bekæmpelse af madspild, er der ingen offeromkostninger. Tværtimod. Man gør noget godt for klimaet, fordi man redder en masse mad fra at blive til affald og dermed udlede CO2. Og så er der selvfølgelig også et stærkt økonomisk incitament, fordi varerne bliver solgt til reduceret pris. Det spiller især en rolle i et land som Danmark, hvor vi har nogle af Europas højeste fødevarepriser.
Mange motiverede danskere
Det er ifølge Danmarks Statistik især personer under 55 år, der benytter madspildsapps og af dem flest kvinder. En fjerdedel af de adspurgte enlige forældre – klart den største adspurgte familietype, efterfulgt af 17 % par med børn – har benyttet sig af madspildsapps, hvilket kan være en direkte indikation af, at der oftest er monetære besparelser at hente ved at benytte madspildsapps. Det er desuden i hovedstadsområdet, at flest benytter madspildsapps hvor hver femte har brugt et af de populære apps, mens regionerne Sjælland og Nordjylland halter noget efter. Men fælles er, at danskerne generelt gerne vil gøre mere i kampen mod madspild.
– Vi ved fra vores egne analyser, at 88% af danskerne gerne vil gøre mere for at bekæmpe madspild. Vi må derfor konkludere, at selvom rigtigt mange allerede bruger madspildsapps, så er der stadig et kæmpe potentiale blandt dem, som er motiverede, men som bare ikke er kommet igang endnu, eller som mangler viden og redskaber. Det kræver en kæmpe indsats af både forbrugere, forhandlere og producenter, hvis vi for alvor skal have bugt med de 700.000 ton mad, der hvert år ryger i de danske skraldespande. Og derfor har vi stadig et omfattende oplysningsarbejde forude, siger Heidi Boye.