• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

AktueltMiljø og sundhed11. 08. 2020 | Kasper Mundt-Nielsen

Apps er afgørende i kampen mod madspild

AktueltMiljø og sundhed11. 08. 2020 By Kasper Mundt-Nielsen

Ny opgørelse fra Danmarks Statistik viser, at en sjettedel af befolkningen reducerer madspild ved brug af apps.

Ifølge seneste rapport fra Miljøstyrelsen (2017) smider vi årligt 715.000 ton mad ud om året. De to absolut største syndere er henholdsvis forbrugerne, der står for 36 procent og detailhandlen, der står for 23 procent. Ifølge Miljøstyrelsen, smider fødevarebutikker ca. 163.000 ton mad ud om året. Den største varegruppe er frugt og grønt, efterfulgt af kød, brød og kager. (Foto: Too Good To Go)

Du har læst det før, både her på siden og i andre medier: det globale madspild skal halveres inden 2030. Bekæmpelse af madspild er et af de store og vigtige verdensmål fra FN, hvor både forbrugere og virksomheder har en afgørende rolle, for at nå det ambitiøse mål. Vi kan alle bidrage på forskellig vis, både som fødevareproducerende eller -handlende virksomhed, men også når vi tager hjem fra job.

Og i hjemmet, er madspildsapplikationer en vigtig del af metoden, til at mindske madspild.

Ingen offeromkostninger, kun gevinster

En ny opgørelse fra Danmarks Statistik viser, at en sjettedel af befolkningen benytter apps, såsom YourLocal, MadSkalSpises, For Resten eller Too Good To Go til at mindske deres personlige madspild. At apps kan have en gavnlig effekt på miljø og forbrugeradfærd var måske svært at tro, da de første appbaserede smartdevices så dagens lys for efterhånden mange år siden, men eftersom de i dag er en integreret del af hverdagen for mange, er apps i dag en essentiel del af kampen mod madspild. Vi har spurgt landechefen for Too Good to Go og ph.d. i forbrugeradfærd, Heidi Boye om danskernes brug af madspildsapps:

– De seneste tre måneder har hver sjette dansker anvendt en app til at bekæmpe madspild. Det er virkelig mange mennesker. At madspildsapps er så populære hænger blandt andet sammen med, at de er nemme at anvende, og at der kun er gevinster ved brugen.

Når vi benytter apps, slipper vi nemlig for at give afkald på mange af livets store glæder, mener Heidi Boye.

– Det er generelt svært at ændre adfærd i det daglige – især hvis der er store offeromkostninger forbundet med ændringerne. Hvis man for eksempel skal give afkald på de lange, varme bade i vintertiden for at spare på vand og energi eller den årlige rejse til Thailand. Men når det kommer til bekæmpelse af madspild, er der ingen offeromkostninger. Tværtimod. Man gør noget godt for klimaet, fordi man redder en masse mad fra at blive til affald og dermed udlede CO2. Og så er der selvfølgelig også et stærkt økonomisk incitament, fordi varerne bliver solgt til reduceret pris. Det spiller især en rolle i et land som Danmark, hvor vi har nogle af Europas højeste fødevarepriser.

Mange motiverede danskere

Det er ifølge Danmarks Statistik især personer under 55 år, der benytter madspildsapps og af dem flest kvinder. En fjerdedel af de adspurgte enlige forældre – klart den største adspurgte familietype, efterfulgt af 17 % par med børn – har benyttet sig af madspildsapps, hvilket kan være en direkte indikation af, at der oftest er monetære besparelser at hente ved at benytte madspildsapps. Det er desuden i hovedstadsområdet, at flest benytter madspildsapps hvor hver femte har brugt et af de populære apps, mens regionerne Sjælland og Nordjylland halter noget efter. Men fælles er, at danskerne generelt gerne vil gøre mere i kampen mod madspild.
– Vi ved fra vores egne analyser, at 88% af danskerne gerne vil gøre mere for at bekæmpe madspild. Vi må derfor konkludere, at selvom rigtigt mange allerede bruger madspildsapps, så er der stadig et kæmpe potentiale blandt dem, som er motiverede, men som bare ikke er kommet igang endnu, eller som mangler viden og redskaber. Det kræver en kæmpe indsats af både forbrugere, forhandlere og producenter, hvis vi for alvor skal have bugt med de 700.000 ton mad, der hvert år ryger i de danske skraldespande. Og derfor har vi stadig et omfattende oplysningsarbejde forude, siger Heidi Boye.

 

Skrevet i: Aktuelt, Miljø og sundhed

Seneste nyt fra redaktionen

Foodexpo favner både kød, klima og grøn kost med inspirerende events

Messer og konferencer11. 12. 2025

Kød, klima og grøn kost er alt sammen på tallerkenen, når Foodexpo samler fødevarebranchen til tre horisontudvidende dage spækket med spændende oplevelsesuniverser og fremsynede events. Nordens største faglige mødested for alle, der lever for og arbejder med mad, finder sted i MCH Messecenter

Arla: Erfaren mejerimand tager over i Nr. Vium

Mejeri11. 12. 2025

Der er masser af erfaring fra både Arla og resten af verden med i bagagen, når Henrik Jessen nu overtager ledelsen af Arla i Nr. Vium 350 medarbejdere hos Arla i Nr. Vium har nu fået vished om, hvem der fremover skal stå i spidsen for mejeriet. Det bliver 60-årige Henrik Jessen, der i

Pincho Nation: Succesfulde franchise-åbninger i 2025

AktueltFoodservice11. 12. 2025

2025 har været et markant vækstår for Pincho Nation i Danmark. Med fire nye restauranter og stærke resultater i de etablerede enheder runder man 700.000 gæster og passerer en vigtig milepæl: ti restauranter på det danske marked. Udviklingen afspejler både en stigende efterspørgsel og en solid

Rekord i antal julebryg

AktueltDrikkevarer11. 12. 2025

Aldrig før har der været så mange forskellige julebryg at vælge imellem som denne jul. Desuden er paletten af julebryg i 2025 den mest farverige. Danske øl-nydere kan glæde sig over, at de har rekordmange julebryg at vælge imellem i december 2025. Hele 219 forskellige julebryg står på

NOTCH, et nyt kakaofrit chokoladealternativ lavet på mask

KonfektureTop11. 12. 2025

Fra d. 10. december kan kunderne i alma madmarked smage på fremtidens fødevarer fra innovationscenteret Spora, grundlagt af kokken Rasmus Munk. Det første projekt, der bliver præsenteret, er chokoladealternativet NOTCH, udviklet af mask, et restprodukt fra ølbrygning. Rasmus Munk lancerede i

Ny forskning: Vandmænd kan bruges til at lave mayonnaise og smør

Forskning og uddannelseFødevareproduktionMiljø og sundhedRåvarer og ingredienserØkologi og bæredygtighed09. 12. 2025

Forskere på Syddansk Universitet (SDU) har fundet ud af, at vandmænd kan bruges som fødevarestabilisator og vil nu bl.a. samarbejde med toprestauranten Alchemist og dens forsknings- og testkøkken Spora om at bruge det i madretter. I fremtiden kan de slimede væsener måske bidrage til en mere

Fermentering gør havets grøntsager mere spiselige

Forskning og uddannelseMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed09. 12. 2025

Tang har længe været hyldet som en bæredygtig superingrediens – men dens “fiskede” smag er en barriere for mange vestlige forbrugere. Nu viser et nyt studie fra Københavns Universitet, at fermentering med mælkesyrebakterier kan være nøglen til at få tangen til at glide ned. Det kan være

Dansk økologieksport når rekordhøjt niveau

AktueltFødevareproduktionLandbrugMarkedsføringMesser og konferencerMiljø og sundhedPolitik og eksportØkologi og bæredygtighed09. 12. 2025

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at eksporten af danske økologiske varer i 2024 steg til 3,6 milliarder kroner. Det er fjerde år i træk, at økoeksporten stiger. Dansk økologieksport steg i 2024 med fire procent. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik, der netop er offentliggjort. I

Fødevareminister Jacob Jensen

Mindre madspild: Nu bliver det lettere at donere overskudsmad

AktueltDetailhandel og en grosFoodserviceMiljø og sundhedPolitik og eksportØkologi og bæredygtighed09. 12. 2025

Fødevareminister Jacob Jensen (V) har taget initiativ til at luge ud i regler, der spænder ben for donation af fødevarer. En ændret fortolkning af reglerne for donation af overskudsmad skal skabe bedre og mere enkle rammer for fødevarevirksomheder i Danmark og samtidig styrke kampen mod

Stigende fødevarepriser kan flytte to ud af tre stemmer

Detailhandel og en grosPolitik og eksportTop09. 12. 2025

Fødevarepriser er blevet et afgørende vælgertema, hvor næsten to ud af tre danskere svarer, at de stigende fødevarepriser i større eller mindre grad kan påvirke deres stemme ved næste folketingsvalg. Det viser en ny befolkningsundersøgelse foretaget af Norstat for De Samvirkende Købmænd

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Gemmer dit løfteudstyr på skjulte farer?

  • Ardo NV Denmark Office

    Sødme møder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Fra vindtunneller til rumfart: Vakuum til rumfarts undersøgelser

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Dagrofa Foodservice juleindsamler til fordel for JunkFood

  • Spirax Sarco Danmark

    Undgå kontaminering med rendamp i fødevareproduktion

  • Ardo NV Denmark Office

    Slank, sprød og …

  • Ardo NV Denmark Office

    Ready to eat or not?

  • Ardo NV Denmark Office

    Nyt år, nye favoritter – Ardo lancerer 9 nyheder på frost i 2026

  • DENIOS ApS

    Har du den rigtige pumpe?

  • Spirax Sarco Danmark

    Guide: Find den korrekte dampkvalitet

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Foodexpo favner både kød, klima og grøn kost med inspirerende events

    11.12.2025

  • Arla: Erfaren mejerimand tager over i Nr. Vium

    11.12.2025

  • Pincho Nation: Succesfulde franchise-åbninger i 2025

    11.12.2025

  • Rekord i antal julebryg

    11.12.2025

  • NOTCH, et nyt kakaofrit chokoladealternativ lavet på mask

    11.12.2025

  • Ny forskning: Vandmænd kan bruges til at lave mayonnaise og smør

    09.12.2025

  • Fermentering gør havets grøntsager mere spiselige

    09.12.2025

  • Dansk økologieksport når rekordhøjt niveau

    09.12.2025

  • Mindre madspild: Nu bliver det lettere at donere overskudsmad

    09.12.2025

  • Stigende fødevarepriser kan flytte to ud af tre stemmer

    09.12.2025

  • Ny teknologi: Kan vi leve af luftsteg og vindfrikadeller?

    04.12.2025

  • Dansk forskning kan bane vej for udfasning af antibiotika i akvakultur

    04.12.2025

  • Bad Seed Brewing kåret som Årets Danske Bryggeri 2025

    04.12.2025

  • Nyt nummer på gaden: Food&Drink går i fisk

    04.12.2025

  • Danske økologiske virksomheder på eksportfremstød i Berlin

    04.12.2025

Alle nyheder ›

Læs Food & Drink gratis online

Annoncering i Food & Drink

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik