Over 1000 øl fordelt på mere end 200 bryggerier, var hvad op mod 14.000 glade og tørstige gæster kunne drikke sig igennem til festivalens sølvbryllup.
Fordelt over tre dage, kunne de mange gæster boltre sig i et hav af ølnyheder og gamle kendinge, da Ølentusiasterne inviterede til Ølfestival i Lokomotivværkstedet i København. Efter en blød start torsdag eftermiddag, endte fredag og lørdag i vanlig højt humør og hvis tørsten ikke var blevet slukket, var det i hvert fald ikke udstillerrnes skyld – det skulle da lige være, hvis man kom for sent til nogle af de mindre bryggerier, som allerede fra formiddagen lørdag kunne melde udsolgt af flere af deres mere spændende bryg.
Ølfestivalen favner bredt og i takt med de senere års opblomstring blandt både entusiaster og selvproklamerede nørder, er efterspørgslen på de mere specielle bryg støt stigende. Ifølge Beerticker.dk kunne vi lukke 2018 med 206 bryggerier, hvoraf 32 er helt nye. Til sammenligning var der ved årtusindeskiftet blot 12 bryggerier! De mange bryggerier præsenterede, ifølge Beerticker.dk’s sammentælling, intet mindre end 1825 ny øl, som har kæmpet om at stille danskernes, og i stigende grad også øldrikkere i udlandets øltørst. Dansk øl har et godt navn i udlandet og ganske som herhjemme, er der flere og flere der interesserer sig for craft beer, hvilket i et omfang sender de flotte dåser over landets grænser.
Men mens der i stride strømme blev langet især IPA – og det i mange afskygninger – over bardiskene, var det en gammel og en smule overset øltype, nemlig Bock’en, der løb med titlen som Årets Håndbryg, som er en konkurrence for foreningens medlemmer. Det blev Kim Breinholt Jensens Bock, med det meget rammende navn ”Revival of the Bock”, der løb med titlen som den bedste håndbryg og det kan måske markere starten på en ny øltrend, hvor vi går fra humlebomberne mod de undergærede lagerøl.
Hvis Bock er en øltype på vej frem, er der dog stadig langt op til de humlede og ofte tropiske IPA’er eller de bløde, søde og fyldige stout’s der virkede til at dominere ølkortene.
Festivalen bød på flere unge navne på ølscenen og en række af dem, formåede med store og velproducerede øl, at sætte et solidt aftryk på festen. Her kan nævnes blandt andet Åben og Gamma, som laver øl til feinschmeckeren. Kraftige, ekspressive og aromatiske øl af høj kvalitet. Men der var også plads til de mindre og helt nye, men stadig ambitiøse hobbybryggerier såsom Hvidovre Bryghus. Hvidovre Bryghus åbnede dørene til bryggeriet i starten af maj og var altså allerede nu inviteret til at udstille på vel nok landets største ølbegivenhed. De laver en serie af øl fra pilsner til porter til et mere bredt favnene publikum, end føromtalte Åben og Gamma – men alle tre bryggerier kunne bevidne om stor interesse for deres øl og det er jo i virkeligheden det Ølfestivalen er så god til. En fest, hvor alle kan få stillet deres tørst, uanset om man er til Berliner Sour, Gose, IPA, pilsner eller måske en Bock?.
Med mere end 1000 øl, må selv den tørstigste og mest ambitiøse gæst formentlig gå hjem uden at have smagt dem alle. Men heldigvis vil flere af dem være at smage igen næste år, når Danske Ølentusiaster byder ind til den 26. iteration af Ølfestivalen i dagene d. 14. til 16. maj 2020.
Journalistens tre favoritter:
Gamma – Big Doink
Imperial NEIPA 8 %
Dagen startede med et brag hos Gamma, som for første gang havde deres egen stand på Ølfestivalen. Bryggeriet ligger i Gørløse nord for København og ambitionerne er tårnhøje – præcis som kvaliteten af deres bryg. I Big Doink er der skruet godt op for humlen. Fyldig og hazy, tropisk IPA. Øllen er tørhumlet med Citra og Mosaic og har en fantastisk bidende bitterhed, der fuldender en utrolig rig oplevelse
Amager Bryghus – Black Nordic Skies
Imperial Stout 10 %
Øllen blev tidligere i kåret som årets ølnyhed fra 2018, så mens øllen måske ikke i sig selv er en nyhed længere, holder øllen stadig 100 %. Black Nordic Skies er brygget i samarbejde med amerikanske Modern Times. Det er en tyktflydende mørk øl, med en rig aroma af kaffe, malt og man fornemmer den høje alkohol procent i duften. Det er også kaffen og en ristet malt, der dominerer smagen, som sammen med en stor og fyldig krop og blid karbonering er varm og yderst behagelig.
Åben – Sundancer, sea buckthorn
New England IPA 8,1
Et sjovt og alternativt bud på den ellers så tropiske New England IPA. Hazy og aromatisk, men i stedet for de typiske tropiske noter, er det havtorn, der dominerer øllen. De søde toner er altså erstattet af en frisk syrlighed sammen med grønne noter, som friskslået græs og en frisk, sur bitterhed fra albedo. Meget ren i smagen og en fyldig olieret krop.