Samarbejdet mellem Netto og non-profit organisationen fødevareBanken har alene i 2016 betydet, at madspildet er mindsket med mere end 20 tons. Et mærkbart fald siden 2015, hvor tallet var 9,9 tons. I den forbindelse iværksætter Netto og fødevareBanken nu et juleinitiativ, hvor der juleaftensdag vil blive indsamlet overskudsmad til de hårdest stillede i Danmark.
Samarbejdet mellem Netto og fødevareBanken har indtil nu betydet en reducering af madspildet med over 20 tons, hvilket svarer til fire kæmpestore lastbiler fyldt til bristepunktet – men ambitionerner er større end det. Derfor får fødevareBanken mulighed for at indsamle overskudsmad i en række Netto-butikker juleaften i landets største byer. Brian Seemann Broe, Landedirektør for Netto fortæller:
”Som den største dagligvarekæde i Danmark ser vi det som vores ansvar at gøre noget aktivt mod madspild. At vi så samtidig kan tage et socialt ansvar er helt fantastisk. Vores gode samarbejde med fødevareBanken har allerede gjort en mærkbar forskel for både miljøet og for slutbrugeren, og vi er overbeviste om, at de gode resultater vil fortsætte langt ud i fremtiden”.
Effektivt samarbejde mellem Netto og fødevareBanken
Det daglige samarbejde mellem Netto og fødevareBanken går ud på, at non-profit organisationen afhenter overskudsvarer fra Nettos centrallagre og fordeler dem til forskellige sociale organisationer. Varerne fejler intet, men noget så uskyldigt som en forkert mærkning eller et stødt hjørne på produktets emballage kan være nok til, at produktet skal smides ud. Især i juletiden kommer samarbejdet til sin ret, da detailbutikkerne i juletiden bugner med varer for at følge med danskernes øgede forbrug, betyder det også, at der vil være ekstra meget mad at hente hos de danske detailkæder. Det har en helt uvurderlig betydning for en særlig gruppe mennesker.
“Vores opgave er at sørge for, at mad, der ellers skulle være smidt ud, bliver til gode nærede måltider for socialt udsatte. Derfor glæder det os, når vores samarbejdspartnere ved vores mellemkomst kan samarbejde om netop dette juleaften,” siger direktør i fødevarebanken Karen-Inger Thorsen og fortsætter: “På den måde er vi med til at sikre, at en masse god overskudsmad, der ellers ville være endt i skraldespanden, nu kommer til gavn”.
Netto bekæmper madspild 365 dage om året
Det er ikke kun i julen, at Netto sætter alle sejl ind i kampen om at nedbringe madspild og få det bedste ud af den mad, der bliver smidt ud i Danmark. Siden lanceringen af app’en ”Mad skal Spises” i juni i år har mere end 125.000 danskere hentet app’en. Her kan forbrugere dele gode tilbud og tippe om, hvor man finder billige datovarer ikke kun i Netto, men i alle landets dagligvarebutikker. Den overskudsmad, som Netto ikke kan videredistribuere, klassificeres som madaffald, og i dag genanvender Netto hele 82 % af madaffaldet til biogas, der bl.a. bruges til at opvarme de danske husstande.
Netop de gode partnerskaber mellem fødevareindustrien og hjælpeorganisationer er alfa og omega, hvis der skal findes en løsning på et så omfattende problem som madspild. Indtil videre har Netto doneret 20 tons mad til fødevareBanken, som hver dag udleverer mad svarende til 5.000 måltider til 120 sociale organisationer rundt omkring i landet.