Flere og flere danske husstande lægger kødfrie dage ind i madplanen. De 17 procent af forbrugerne, som prioriterer kødfrie dage, følger dermed i fodsporet på kendte flexitarianere, blandt andet madspildsfrontkæmper Selina Juul, skuespiller Ulrik Thomsen og stjernekokken Rasmus Kofoed.
For at gøre det kødfrie valg nemmere introducerer MENY nu, som de første i dansk dagligvarehandel, et decideret kødfrit univers i køledisken. Helt konkret er der tale om mange forskellige veganske frokost- og middagsretter – to go eller ready to heat – hvoraf otte retter dagligt bliver tilberedt i fødevaremarkedets delikatesseafdeling. Den første kødfrie køledisk åbner den 24. marts i MENYs store butik på Borups Alle i København, hvor madblogger Mia Sommer, der blev kåret som årets veganer i 2016, vil være tilstede.
”Som hele Danmarks fødevaremarked vil vi gerne være med til at udvikle forbrugernes madvaner, og der er et klart behov i markedet for veganske kvalitetsfødevarer og velsmagende, gode kødfrie måltider. Derfor tager vi nu skridtet fuldt ud og etablerer Danmarks første kødfrie fødevareunivers i vores butikker. Både i den betjente delikatesseafdeling og i separate kølere får vi et attraktivt vegansk sortiment, der imødekommer forbrugernes ønsker med hensyn til variation, inspiration og ikke mindst let tilgængelige, kødfrie måltider”, siger Martin Brinch Jöhncke, koncept- og udviklingsdirektør i MENY, SPAR, Min Købmand og Let-Køb.
MENYs nye kødfrie univers består af mange forskellige retter. Otte af disse bliver dagligt lavet af madarbejderne i MENYs delikatesseafdelinger, mens de resterende kommer fra udvalgte, veganske leverandører. Til frokost finder forbrugerne særlige frokostretter to go. Det gælder wraps, sandwiches, panini og forskellige salater. Til aften består konceptet af ready to heat retter, som kartofler med grøntsagsdeller, lasagne, pastapesto med fake kylling og Chili sin Carne.
Hver 6. har kødfrie dage
Undersøgelser fra bogen Go Green af Bibi Stella Kirkegaard viser, at 17 procent af danskerne i dag, bevidst eller ubevidst, lever som såkaldte flexitarianere. Altså med en eller flere kødfrie dage om ugen. Samtidig overvejer hele 26 procent af forbrugerne at spise mindre kød – blandt de 18-25 årige gælder det hele 36 procent.
De primære årsager til ønsket om at skære ned på kødet er hensynet til egen sundhed. Men også ønsket om at reducere den miljø- og klimabelastning, som kødindtaget medfører, er sammen med dyrevelfærdshensyn drivende for udviklingen.