Indien har årligt et fødevarespild, der svarer til hele den britiske landbrugsproduktion. Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen indleder torsdag et eksportfremstød i Indien med 21 virksomheder og organisationer, der har løsninger til Indiens voksende behov for fødevarer.
Indien er verdens største mælkeproducent og verdens næststørste producent af frugt, grøntsager og korn. Men 40 pct. af fødevarerne går til spilde på vej ud til de mere end 1.300 mio. indere, og derfor er der et skrigende behov for teknologi og viden om fx køleteknologi og opbevaring af fødevarer, der kan minimere spildet.
Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen indleder torsdag et eksportfremstød i Indien sammen med 21 danske virksomheder og organisationer. Målet er både at sælge danske fødevarer, men også at sælge teknologi til forarbejdning, styrket fødevaresikkerhed og opbevaring.
– Danske virksomheder kan bidrage til at mindske spildet i forbindelse med høst, lagring og transport, så tomater og korn ikke rådner og får svamp. Indien spilder årligt, hvad der svarer til hele den britiske landbrugsproduktion, og landet har derfor hårdt brug for en opgradering af landbrugssektoren. Her kan danske virksomheder hjælpe til gavn for både inderne og antallet af danske arbejdspladser, siger Esben Lunde Larsen.
Den danske miljø- og fødevareminister skal under besøget i Indien blandt andet tale ved åbningen af World Food India. Danmark er partnerland ved World Food India, som betyder, at inderne har et skærpet fokus på danske løsninger.
Desuden skal ministeren besøge Carlsbergs bryggeri i Haryana, hvor fokus vil være på spildevand fra industriproduktion. Ministeren skal også besøge Danfoss’ køleopbevaringsfaciliteter i New Delhi.
Både miljøteknologi og landbrug vil være i fokus på turen. Pga. af et stigende fødevarebehov i Indien er et stort fokus for inderne at få øget produktiviteten i landbruget.
– De danske erfaringer inden for mejerisektoren er interessante for inderne, da Danmark har udviklet en mælkeproduktion i verdensklasse med høj ydelse. Det er resultat af bl.a. god kvæggenetik, kvalitetsfoder samt god management ude hos landmanden. Den slags know-how efterspørger inderne i høj grad, siger Esben Lunde Larsen.
Indiens voksende middelklasse skaber muligheder for dansk eksport
Indien er verdens tredje største økonomi, og med en årlig vækstrate på 7,1 pct. er der et stort potentiale for at øge eksporten af danske fødevareløsninger til landet. Landbrug & Fødevarer er derfor med på det store eksportfremstød.
Med en befolkning på 3,1 milliarder er Indien det andet mest folkerige land i verden. Befolkningen bliver hele tiden rigere, og den voksende middelklasse efterspørger sikre fødevarer.
– Besøget giver nogle konkrete muligheder for danske eksportvirksomheder inden for fødevarebranchen. Indien er verdens anden mest folkerige nation og har på længere sigt et stort potentiale. Både for eksport af fødevarer, fødevareteknologi og knowhow, siger Karen Hækkerup, adm. direktør i Landbrug & Fødevarer.
Blandt de oplagte eksportmuligheder peger Karen Hækkerup på eksport af danske avlsdyr og genetik:
– Indien er godt nok verdens største producent af mælk, men en dansk ko yder op til 20 gange mere end en indisk, så der er et kæmpe potentiale for at løfte produktiviteten, siger hun. Ifølge Karen Hækkerup er der også gode muligheder for eksport af danske kvalitetsfødevarer til Indien:
– Den indiske middelklasse vokser hurtigt og i takt med, at inderne får flere penge mellem hænderne, opstår der en stigende bevidsthed om dyrevelfærd, fødevaresikkerhed og kvalitet. Det er den samme udvikling, vi så i Kina for 10-15 år siden, og i dag er Kina et af de største eksportmarkeder for den danske fødevaresektor, siger hun.
Generelt er landbruget og fødevareklyngen helt central for udviklingen i Indien. Mere end halvdelen af den indiske befolkning er afhængige af jobs i landbruget. Samtidig er der en udbredt mangel på fødevarer og store problemer med underernæring i landet.
– Det skyldes især et enormt spild af fødevarer, inden de når frem til den enkelte forbruger: Over 40 pct. af landbrugs- og fødevareprodukterne i Indien går tabt på vejen til forbrugeren; bl.a. fordi der ikke er velegnede lagerforhold, transportmuligheder eller velfungerende kølekæder, siger Karen Hækkerup.
Det er så omfattende et problem, at det årlige tab i omfang svarer til hele Storbritanniens samlede landbrugsproduktion.
– Den danske landbrugs- og fødevareklynge har løsningen på en række af udfordringerne i Indien. Derfor har vi også ganske store forventninger til besøget,” siger Karen Hækkerup.
De deltagende virksomheder og organisationer på ’World Food India’, der er Indiens største landbrugs- og fødevarekonference, er bl.a. Aasted, A.P. Møller-Mærsk, Carlsberg Group, Chr. Hansen, Danfoss, ESS-FOOD/Danish Crown, European Protein, Food Nation, FOSS Analytical, GC Rieber Compact, Gea Process Engeneering, Mille Food, Novozymes, Orana, Viking Genetics og Vilofoss.
Markedet i Indien:
Der bor mere end 1,3 milliarder mennesker i Indien, der var Danmarks 36. største eksportmarked for varer i 2016. Indien aftog i 2016 for 2,9 mia. kroner, hvilket svarer til 0,45 pct. af den samlede danske vareeksport, en stigning på med 11,3 pct. ift. 2015.
I de fire første måneder af 2017 beløb den danske vareeksport til Indien sig til 950 mio. kroner. Det svarer til et fald på 7,4 pct. i forhold til den samme periode i 2016. Danmarks direkte investeringer i Indien var ultimo 2015 på 5,7 mia. kroner. Indiens direkte investeringer i Danmark var ultimo 2015 på 0,7 mia. kroner. (Kilde: Miljø- og fødevareministeriet).