I maj måned annoncerede REMA 1000 en plan om at lave kødbakker af kødbakker. I stedet for at bakkerne ryger i storskrald skulle de indgå i et cirkulært kredsløb.
Selvom processen omkring det cirkulære kredsløb ikke er færdigudviklet, er de første genanvendelige PET-kødbakker klar i butikkerne nu. Det første varenummer bliver 1 kg hakket dansk oksekød fra Himmerlandskød.
– Det er selvfølgelig kun første spadestik, men indtil videre må vi bare rose vores samarbejdspartnere Færch Plast og Himmerlandskød for deres hårde arbejde. Færch Plast har været hurtige til at producere kødbakkerne, og Himmerlandskød har været lige så hurtige til at teste, at de nye kødpakker kan holde på kødets holdbarhed som almindelig plast. Hvis vi gerne vil bekæmpe plastikforurening, er det en opgave, vi må løfte i samlet flok, siger kategorichef Jonas Garly Sørensen.
Om de sidste fem måneders arbejde for at få det første varenummer på plads fortæller Ronnie Jensen fra Himmerlandskød, at virksomheden følte, at man måtte vise fart og beslutsomhed, når en så stor dagligvarekæde gerne vil have hjælp til at tage socialt ansvar.
– Derfor glæder jeg mig rigtig meget over, at det første varenummer allerede i efteråret er ude i de nye kødbakker.
Selvom plastforurening er en af de største miljøsyndere, er det kun 15% af al husholdningsemballage, der bliver genanvendt. REMA 1000 satser på at gøre det nemmere for forbrugerne at sortere bakkerne til plast.
– Vi lader jo ikke penge ligge og flyde i naturen, og når plastemballager bliver penge værd, så bliver det mere interessant for alle at få dem samlet sammen. Forbrugeren skal kunne købe kød med god samvittighed og vide, at emballagen er fremstillet af genanvendt plast, de bare skal smide i deres affaldssortering. Det er et fælles ansvar, at det kun er 15% af plastikemballagen fra husholdningen, der bliver genanvendt. Derfor skal vi over tid omlægge hele vores produktion af mere end 55 mio. kødbakker, så kunderne i fremtiden kun kan købe kød i genanvendelige kødbakker, siger Jonas Garly Sørensen.
PET-kødbakkerne er discountkædens største plastinitiativ til dato. Målet er at få forbrugerne til at genanvende deres kødbakker på samme måde, som de genbruger plastikflasker.
Anders Rene Jensen, indkøbsdirektør i REMA 1000, fortalte tilbage i maj, at Danmark i 2030 skal være verdenskendt for cirkulær plastemballage, men at man er klar over, at det ikke sker fra den ene dag til den anden. Alligevel lover REMA-chefen, at kæden om et år kun sælger kød, fisk og fjerkræ i bakker lavet af plasttypen PET, der kan genanvendes igen og igen. Han tilføjer, at det nye plastinitiativ er en af flere bæredygtige initiativer, der skal sikre et bedre miljø ved at mindske madspil og lette den belastning, som miljøet bliver udsat for, hver gang nyt plast skal fremstilles.