Fedt har i mange år været udskældt i slankekure og blandt sundhedseksperter, og det har skræmt danskerne fra at bruge for meget fedt i maden. Men ifølge en ny undersøgelse fra Karolines Køkken er det ikke længere sådan. Danskerne er ikke længere afskrækket fra at bruge smør og fløde i madlavningen. Nu lever vi i større grad efter en balanceret tankegang om ”alt med måde, lyder det fra Tove Færch.
Fire ud af ti danskere mener, at det er blevet mere acceptabelt at bruge smør i madlavningen i dag, end det var for fem år siden. Hver fjerde dansker siger det samme om brug af fløde i madlavningen.
Ældre er de mindst fedtforskrækkede, da hver tredje dansker over 60 år synes, det er fint at tilføje lidt piskefløde, når maden skal laves. Det er dog ikke kun de ældre, som kan lide lidt piskefløde i madlavningen. Mere end hver fjerde dansker mellem 18-29 år mener, at det er blevet mere acceptabelt at bruge piskefløde i madlavningen. Det samme gør sig gældende for 31 procent af de 30-39-årige.
– Trods det store fokus på sundhed har mange danskere fået en mere afslappet og balanceret tilgang til mad. Det er en positiv udvikling, da det betyder, at vi har mere fokus på den gode smag og madglæde. Vores anbefaling er at bruge sin sunde fornuft og få skabt nogle gode madvaner med sunde råvarer, hvor der er plads til en god sovs eller en lækker dessert. Det vigtige er at bevare en balanceret livsstil, siger Tove Færch, leder af Karolines Køkken gennem 24 år.
Fejring med piskefløde
Fløde er især lig med fest og sociale stunder. Når fødselsdage og højtider som jul og påske skal fejres, vælger danskere i højere grad at bruge piskefløde i madlavningen end til daglig. Danskerne køber nemlig hele 51 procent mere fløde i julemåneden, mens flødesalget stiger med 35 procent, når det er påske. Det viser salgstal fra Arla. Faktisk benytter halvdelen af danskerne piskefløde i madlavningen til særlige lejligheder som fx fødselsdage, så fødselaren bliver fejret med manér.
Varieret og alt med måde
Karolines Køkken har også spurgt danskerne om, hvilken tilgang til kost, de mener, er sundest. To tredjedele af danskerne mener, at det er sundest at spise en varieret kost, mens 58 procent mener, at det er sundest at spise balanceret kost ud fra et princip om ”alt med måde”. De fem kosttilgange, som danskerne finder sundest, er varieret kost, balanceret kost, mindre sukker, mindre fedt samt mere fisk. Befolkningsundersøgelsen baserer sig på ca. 2.000 webinterviews af indsamlet via Epinions Danmarkspanel i perioden 2. – 10. januar 2018.