I den forgange weekend fandt årets Ølfestival sted i Lokomotivværkstedet i København. Over 12.000 besøgende blev præsenteret for omtrent 1200 forskellige øl fra 200 bryggerier. Vi har taget et kig på nogle af de trends vi spottede blandt de mange udstillere
På Ølfestivallen får udstillerne lov til at præsentere både gamle kendinge men også nye og – i nogle tilfælde – vilde eksperimenter. I gennem de senere år har vi set mikro-trends såsom, lakridsøl, chiliøl og aspargesøl og den mikrotrend forsætter – ikke med disse typer øl, men hele idéen med at tilføje en markant ingrediens der overtager øllens egenskaber. Et eksempel er fra Thisted Bryghus med deres Jack & Beer, der er en stenøl med amerikansk whiskey. Øllen blev kåret til årets ølnyhed 2016 ved Ølfestivallens arrangører, Danske Ølentusiasters generalforsamling tidligere på året.
Jack & Beer er en mørk og rødbrun ale, med en svag hvid skum. Aromaen er domineret af whiskey, men krydret med karamel, egetræ og frugt. Bourbon, egetræslagringen samt karamelliserede lavasten giver en karamelsmag, en smule tannin og vaniljesmag og naturligvis whiskey. Whiskeyen er dog ikke så dominerende som man kunne forvente, men efterlader en god balance og en herlig lang mediumsød finish.
Der var en årrække, hvor der blev langet mange hårdtslående Imperial Stouts over disken og de sidste par år harværet præget af Indian Pale Ales, men mens IPA’en stadig er en publikumsfavorit, er der andre typer af øl der er på vej frem for at tilkæmpe sig plads i rampelyset. En af de typer øl, som vi forventer vinder yderligere frem de kommende år er Saison’en. Saison er en belgisk pale ale med en alkohol procent i omegnen af 7 %, kulsyreholdig og med masser af frugt og krydderier. Øltypen vinder priser rundt om i verden, men den har stadig ikke vundet indpas på det danske mainstream marked. Hos importøren Det Belgiske Hus var der et godt udvalg af nogle af verdens bedste belgiske øl, og deriblandt Dupont Saison Dupont, som er en fremragende tørstslukker.
Saison Dupont er en gylden saison med store mængder tyk og fyldig skum. Frisk duft af græs, urter og citrus. På tungen bliver man ramt af krydrede urter, en smule bitterhed fra humlen og karamelmalten tilføjer en smag af kiks eller brød. Saison Dupont har en medium fylde og en olieret fornemmelse som, mens den starter sød og glat, ender med en tør finish.
I den noget mere specielle ende, fandt vi spontangæret øl med hø. Her er der brugt hø i stedet for humle, og den vildtgærede hø giver en syrlig og frugtig smag uden bitterheden, der som bekendt kommer fra humlen. Herslev Bryghus er et gårdbryggeri og lader deres terroir være grobunden for denne særlige øl. De kalder serien MARK og brygges udelukkende med råvarer fra lokalområdet. Med på festivallen havde de en særlig udgave, lavet i samarbejde med mikrobryggerne fra Flying Couch: Hay Dude.
Hay Dude er en uklar gylden hø øl med en medium skum. Marken kommer til udtryk med duft af hø, halm og frugt. Denne spontangærede øl er sur men med masser af velsmag af frugt og citrus. Der må være tilsat humle senere i processen, da surheden balanceres af en bitter finish.
Med blandt udstillerne i år, var også et firma som ønsker at servere alle disse skønne øl til virksomheder og private via en abonnementsløsning. Beer Buddy gør det hårde forarbejde for dig, de smager på øllene og sammensætter en kasse af højkvalitetsspecialøl som normalt ikke forhandles i detailhandlen og leverer dem direkte til arbejdspladsen. De leverer kun øl fra danske bryggere og bryggerier, og da der findes over 180 af disse, er der masser af øl at smage. Ølkasserne indeholder 10 til 12 øl afhængig af størrelsen på øllene og sørger for at have mellem to og fire forskellige slags øl, så der er mulighed for at prøve noget forskelligt fra uge til uge.
Af Kasper Mundt-Nielsen