Fredag offentliggjorde Landbrugs- og Fiskeristyrelsen nye tal, der viser, at en bølge af økologi skyller ind over den danske muld. Det økologiske areal blev fra 2015 til 2016 udvidet med 21 procent, svarende til ca. 37.000 hektar.
Dermed er det økologiske areal oppe på 216.794 hektar. Det er en ny Danmarksrekord. Samtidig har de økologiske landmænd fået 537 nye kollegaer, så der nu er 3.173 økologiske landmænd i Danmark.
– Dansk økologi er inde i en imponerende udvikling, og den nye opgørelse viser, at den bliver ved. Jeg er glad for, at mange landmænd har mod på at lægge om, når der er en stor efterspørgsel på økologiske varer, siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen.
Mere økologisk æg og bacon
Flere økologiske produktioner blev markant øget fra 2015 til 2016. Det gælder bl.a. produktionen af æg og slagtekyllinger, der blev udvidet med henholdsvis 22 procent flere æglæggende høns og 49 procent flere slagtekyllinger. Også den økologiske svineproduktion blev udvidet med 1.787 flere søer.
– Det viser, at landmændene er klar til at producere det, som markedet efterspørger. Regeringen vil dog gerne styrke den markedsdrevne udvikling af den økologiske sektor yderligere. Derfor glæder jeg mig til at modtage anbefalingerne fra det økologiske erhvervsteam i morgen, siger Esben Lunde Larsen.
Nye muligheder for økologiske bier
Der er udsigt til, at vi i de kommende år også vil opleve en stigning i andre produktionsgrene. Mulighederne for økologisk biavl har hidtil været begrænsede i Danmark, og tallene viser, at der i 2015 og 2016 kun var henholdsvis 50 og 59 økologiske bistader. Den 1. marts 2017 blev reglerne imidlertid ændret, så mulighederne for produktion af økologisk honning blev væsentligt udvidet fra ca. 8.000 hektar til forventede ca. 174.000 hektar.
– Regeringen lovede at udvide mulighederne for økologisk biavl i aftalen om Fødevare- og landbrugspakken, og det har vi gjort. Nu bliver det spændende at se, om tallene til næste år viser, om biavlerne har formået at udnytte de nye muligheder for at producere økologisk honning, siger Esben Lunde Larsen.
Hele Landbrugs- og Fiskeristyrelsens publikation ”Statistik over økologiske jordbrugsbedrifter 2016” kan læses her.