En stor del af de italienske æbleproducenter er konverteret til økologi. En række af disse er samlet i kooperativet Biosüdtirol, der har fokus på bæredygtigheden både når det gælder æblerne og emballagen til disse.
– Emballagen er således 100 procent fri for plast og produceret i papir udvundet af græs, fortalte deltagerne fra kooperativet på Nordic Organic Food Fair i Malmø. Kooperativet består af godt 200 økologiske æbledyrkere fra det nordlige Italien, og den mangeårige fokus på økologi og bæredygtighed dannede baggrund for udviklingen af den nye papiremballage, der består af 40-60 procent fibre fra græs.
Æblerne fra Biosüdtirol er produceret uden nogen former for pesticider og kunstgødning og kooperativet sender i dag omkring 30.000 tons æbler på markedet om året. Inden for de næste år vil produktionen bliver forøget, så man som minimum vil nå 50.000 tons i 2021.
Denne store stigning skyldes primært, at flere italienske producenter er konverteret til økologisk produktion, hvorfor produktionsarealet bliver udvidet fra 600 hektar til 1000 hektar i løbet af de næste par år. Kooperativet har fokus rettet mod æblesorter med lang holdbarhed og især på sorter, der er modstandsdygtige overfor de klassiske sygdomme, der ellers ses i æbler, der dyrkes uden brug af kemikalier.