Cateringlandsholdet er på vej til VM i Luxemburg, hvor temaet for konkurrencen er madspild. Et tema der går igen hos holdets sponsor Kohberg, som konstant arbejder med at udnytte råvarer og overskud fra bageriet endnu bedre.
Fokus på mindre madspild er vigtigt i fødevarebranchen. Men det kan være en udfordring at finde nye og kreative måder, at udnytte sine råvare og madresterne på. Det har man også opdaget hos bagervirksomheden Kohberg, hvor man ser frem til at følge Cateringlandsholdets tur til VM, hvor det netop er mindre madspild, der er det helt store omdrejningspunkt.
– Det er altid udfordrende, når vi spørger os selv, hvor meget vi kan få ud af en råvare? For det handler også om at få smagene til at mingelere og passe sammen. Man skal tænke kreativt og sætte tingene i en anden kontekst. For eksempel bruger vi skræller fra kartoflerne til topping og fiskeskelettet fra fisken til fond. Det handler om at bruge rub og stub og ikke lade noget gå til spilde, fortæller Cateringlandsholdets teammanager Tonny Meyer.
Med Kohberg i ryggen er Cateringlandsholdet klar til at tage udfordringen op, når de tager til VM, også kaldet Villeroy & Boch Culinary World Cup, der dækker over flere konkurrencer fra den 24. til 28. november.
Danmark mod madspild
Selvom de arbejder i anden målestok, kan holdets sponsor Kohberg nikke genkendende til, at kreativiteten sættes i sving, når det handler om at udnytte al bageriets overskud af mad og råvarer.
– Det er en opgave, som vi tager meget seriøst. Som en af de 20 største fødevareproducenter i Danmark har vi et ansvar for at gå forrest, når det gælder en bæredygtig fødevareproduktion og en minimering af madspildet. Derfor er vi også utrolig stolte af at være med i initiativet Danmark mod Madspild, siger marketing- og kommunikationschef hos Kohberg Britt Hougaard.
Bevægelsen Danmark mod Madspild er et samarbejde mellem flere af Danmarks store virksomheder, hvor ambitionen er at halvere madspildet i Danmark inden 2030. Initiativet er netop blevet integreret i Miljø- og Fødevareministeriets tænketank om madspild og fødevaretab. Hele 83 procent af de danske husstande er interesserede i at minimere deres madspild, så det er ikke et emne, man kommer udenom, når man står i køkkenet eller arbejder med mad til dagligt.
– Hvert år bliver der smidt rigtig mange tons mad ud – det er rigtigt meget – og hvis vi kan minimere bare 10 procent, så er vi nået meget langt. I kampen mod madspild er det også rigtig vigtigt, at fødevarevirksomhederne er med. Derfor er det naturligvis dejligt, at vi har Kohberg med på vognen. Her i Danmark er vi heldige, at madspild længe har været på agendaen, så det er også en force for os på Cateringlandsholdet. Det er noget, vi har arbejdet længe med i det daglige, påpeger Tonny Meyer.
Cateringlandsholdet skal i aktion til VM den 25. november. Her skal de kokkerere en buffet til 150 personer. Så det er om at holde tungen lige i munden, så intet går til spilde.
Fakta om Cateringlandsholdet
Cateringlandsholdet består af otte innovative ildsjæle, der brænder for gourmetmad. Deltagerne kommer fra en række af landets største kantiner og udvælges gennem en optagelsesprøve. Hvert fjerde år deltager holdet i Villeroy & Boch Culinary World Cup i Luxemburg. I år foregår VM fra den 24.-28. november, og det overordnede tema er madspild. I 2014 fik det danske hold en 5. plads til VM.
Udover VM deltager cateringlandsholdet også i Culinary Olympic Games i Erfurt, hvor holdet i 2016 tog hjem som bronzevindere.
Fakta om Danmark mod Madspild
Danmark mod Madspild er et nyt tiltag, hvor 15 forskellige danske fødevare- og detailvirksomheder og interesseorganisationerne Stop Spild af Mad og FødevareBanken er gået sammen i et åbent samarbejde, der har til mål at halvere madspildet i Danmark inden 2030. Bageriet Kohberg er af de virksomheder, der er med i samarbejdet, der er blevet en del af Miljø- og Fødevareministeriets tænketank om madspild og fødevaretab.