Mere end 1.000 virksomheder og institutioner på tværs af landet har meldt deres deltagelse på Årets Fuldkornsdag fredag d. 20. januar. Dagen skal minde danskerne om at få mere fuldkorn i kosten.
Hele 70 procent af danskerne får ikke den mængde fuldkorn, som Kostrådene anbefaler. På Årets Fuldkornsdag, som finder sted fredag d. 20. januar, vil over 1.000 kantiner, hospitaler, produktionsskoler, bagere, kommuner, bosteder, plejehjem og mange andre derfor gøre en indsats for at få danskerne til at spise mere fuldkorn. Sidste år deltog cirka 600 virksomheder og institutioner, men i år er deltagerantallet altså næsten fordoblet – det er ny rekord.
Årets Fuldkornsdag er organiseret af Fuldkornspartnerskabet, som siden januar 2009 har arbejdet for at forbedre folkesundheden ved at få danskerne til at spise mere fuldkorn. Partnerskabet glæder sig over den stærke opbakning på tværs af landet.
”Fuldkorn er faktisk en både nem og velsmagende råvare at få ind i maden, og det er måske også derfor, vi ser så stor en opbakning. Der vil være masser af fantasifulde initiativer på tværs af landet. Det omfatter alt fra spændende fuldkornspåfund hos bagere og kantiner til Chris MacDonald, der uddeler produkter med fuldkorn på Københavns Hovedbanegård og står klar til en snak om trivsel og fuldkorn”, siger Camilla Toft Petersen, der er kampagneleder hos Fuldkornspartnerskabet.
Produktionsskole underviser i fuldkorn
Haderslev Produktionsskole er en af de institutioner, som har meldt sig under fuldkornsfanerne. Her modtager køkkeneleverne undervisning i fuldkorn, og ved middagssamlingen vil dagen blive markeret for hele skolen.
”Det er ingen hemmelighed, at det kan være svært at få de unge på vores skole til at spise fuldkorn. Nogle elever foretrækker mormormad, som oftest er uden fuldkorn. Så for os er Årets Fuldkornsdag en god lejlighed til at vise de unge, at mad med fuldkorn sagtens kan smage godt. Vi glæder os til at undervise køkkeneleverne i fuldkorn og til at servere en masse lækre fuldkornsretter i kantinen”, siger Pernille Philipsen, der er værkstedslærer i køkkenet på Haderslev Produktionsskole.
Kravet for at deltage i Årets Fuldkornsdag er, at du som virksomhed eller institution gennemfører aktiviteter, der sætter fokus på fuldkorn. Årets Fuldkornsdag skal minde danskerne om, at de skal huske deres 75 gram fuldkorn om dagen. Det gælder ikke kun denne dag, men året rundt.
Danskerne spiser i gennemsnit 63 gram fuldkorn om dagen, viser tal fra DTU Fødevareinstituttet.