Det kan være svært for udsatte unge at komme i gang med et fritidsjob, og de har typisk brug for et kærligt skub i den rigtige retning. Flere virksomheder tager socialt ansvar og klæder de unge på til et fritidsjob i restaurations- eller fødevareindustrien i samarbejde med Red Barnet og Meyers Madhus.

Erfaringer viser, at unge med særlige udfordringer har svært ved at ansøge, få og fastholde et fritidsjob, medmindre de får vejledning og støtte i processen.
Red Barnet, Meyers Madhus og Aarhus og Odense Kommune samarbejder derfor om at åbne døren til et fritidsjob inden for madbranchen for unge, der har brug for motivation og støtte til at få en succesfuld start på arbejdslivet.
Fritidsjobindsatsen hedder Måltid Fritid Fremtid og er målrettet unge i alderen 15-17 år, som af forskellige årsager har svært ved at komme i gang med et fritidsjob. Initiativet møder stigende opbakning fra virksomheder i madbranchen, der aktivt ønsker at hjælpe udsatte unge tilbage på ret kurs ved at tilbyde dem en såkaldt fritidsjobtræning.
Lokale virksomheder baner vejen for de unge
Virksomhederne i projektet tilbyder fire ugers jobtræning, der giver de unge praktisk erfaring til CV’et, som er det første skridt mod et fritidsjob. En af de virksomheder, der ønsker at give en håndsrækning, er Scandic Aarhus City, og de har været en del af projektet siden efteråret 2020.
Restaurantchef Jens Jensen ønsker at forberede de unge bedst muligt på et job i branchen.
– Det er spændende at følge de unge menneskers udvikling gennem projektet. Personligt synes jeg, det er fedt, at unge mennesker prøver kræfter med faget og kaster sig ud i noget uvant. Vi vil gerne give dem en mulighed for at tage et kig ind i vores hverdag og i sidste ende forhåbentlig hjælpe dem til en fremtid i branchen, forklarer Jens Jensen.
Frivillige ildsjæle hjælper de unge i job
Mens virksomhederne forbereder de unge mennesker på livet i fødevare- og restaurationsbranchen, er det frivillige fra Red Barnet, der hjælper de unge med at lave CV og sende ansøgninger afsted efter jobtræning.
En håndsrækning er nogle gange alt, der skal til for, at de unge deltagere får fornyet motivation og mod på at udvikle sig, fortæller Kirsten Jessen, der er frivillig som mentor.
Hun er tilknyttet en af de unge på forløbet, og hun mærker i den grad, hvordan de lokale virksomheder gør en mærkbar forskel.
– Det betyder supermeget, at virksomhederne også tager ansvar – at de viser, at de har kapaciteten og overskuddet til at åbne op. Det giver de unge værdifuld erfaring og en tro på sig selv, fortæller Kirsten Jessen.
Ifølge hende har de unge et stort udbytte af at være med i projektet.
– Jeg kan mærke, at min mentee er blevet bekræftet i, at hun kan se sig selv i den her branche – ikke kun i et fritidsjob, men også i forhold til en karriere helt generelt. Det er så fedt at opleve, at det her projekt bliver værdsat – både af forældre og de unge, uddyber Kirsten Jessen.