• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

AktueltDetailhandel og en grosDrikkevarer25. 02. 2021 | Kasper Mundt-Nielsen

Vinbranchens svar på Airbnb formidler vinsalg mellem bonde og forbruger

AktueltDetailhandel og en grosDrikkevarer25. 02. 2021 By Kasper Mundt-Nielsen

Den dansk-tyske tech-startup WineJump har ikke blot fjernet mellemmanden, men også løst udfordringerne i forbindelse med told og skat på tværs af EU-lande.

Den dansk-tyske tech-startup WineJump fejrer i disse dage sin 1-års fødselsdag, efter at virksomheden gik i luften som vinbranchens svar på Airbnb tilbage i marts 2020. Ligheden skal findes i, at vinproducenterne selv opretter deres profil, lægger billeder op og sætter deres vine til salg. WineJump tager kun et salgsgebyr på én euro per flaske. For den ene euro kan både producenter og forbrugere springe alle de fordyrende mellemled over, som normalt presser priserne ned for producenterne og op for forbrugerne. Den direkte handel gør også relationen mellem de to parter tættere.

Da WineJump gik i luften, var det med 150 vinproducenter og 600 vine ombord. Det første år er siden da gået med at finpudse teknologien, der bl.a. automatiserer besværet med told og skat på tværs af EU-lande, og at skabe synlighed om den nye mulighed for at sælge og købe vin. Nu 1 år efter er der over 1.300 producenter og 5.000 forskellige kvalitetsvine på WineJump, der henvender sig både til producenter og forbrugere af kvalitetsvin. Konsumvin, der købes til kr. 5-10 på gårdene og sælges for kr. 40-60 i supermarkederne, går WineJump langt uden om, da den type vin skal transporteres og sælges på paller i stor volumen.   

Coronakrisen presser vinbønderne mere end nogensinde

– Producenter af kvalitetsvin i Tyskland, Frankrig, Italien og Spanien elsker enkelheden i vores model. Det er gratis for dem at oprette sig, og de bestemmer helt selv, hvordan de præsenterer sig selv og deres vine. Vores koncept og totale transparens om prissætning er højt værdsat af producenterne og også af rigtig mange forbrugere i Danmark og det øvrige Europa. Jeg oplever i stigende grad, at forbrugerne er utilfredse med alle de opfindsomme og mere eller mindre kunstige vintilbud med en besparelse på 20, 30 eller 40 procent. Jeg oplever også, at flere og flere forbrugere er optaget af ordentlighed og bæredygtighed. Er det for eksempel fair, at coronakrisen – med de tomme restauranter og vinbarer til følge – skal betyde, at vinbønderne nu presses til at sælge ud af deres håndværk til nærmest tyveriagtige priser, fordi de tomme restauranter og vinbarer i øjeblikket ikke kan købe deres gode vine? Det synes jeg ikke. Det er ikke ordentlighed at tvinge en vinhåndværker til at sælge et kvalitetsprodukt til en 10’er, bare fordi man kan som stor import- og distributionsvirksomhed, siger Thomas Winther, grundlægger og CEO hos WineJump.

Sætter vinbranchen fri

For både forbruger og vinproducent er det enkelt at forholde sig til betingelserne på WineJump. Producenterne betaler én euro for hver flaske vin, de sælger, og intet andet. Prisen inkluderer eksempelvis, at WineJump via et specialudviklet system nemt og sikkert håndterer told- og afgiftsregler, således at vinproducenterne blot skal forholde sig til at sende vinen af sted, når de får en ordre. Foreløbig kan vinproducenterne sælge direkte til forbrugere i syv europæiske lande, herunder Danmark, via WineJump. Snart føjes nye lande listen – i første omgang Sverige og Østrig.

De europæiske vinproducenter har ikke tidligere haft mulighed for at sælge til forbrugere uden mellemmænd. Årsagen er en lang række told- og afgiftsrestriktioner på handel med vin. WineJump har løst det problem ved at bygge en særlig juridisk europæisk struktur på den ene side og efterfølgende automatiseret det hele i et IT-system, der er motoren i WineJump. Tilsammen betyder det, at vin nu kan købes og sælges på tværs af Europa, og helt uden besvær med bestilling, betaling, shipping, toldbehandling og skatter.

– Vinproducenten skal bare pakke en kasse og vinelskeren kvittere for modtagelsen, når fragtfirmaet dukker op nogle få dage senere. Alle taler om at springe de fordyrende mellemled over, men WineJump sætter rent faktisk vinhandlen fri for kun 7,5 kroner per flaske. Det er der ingen importører, distributører og detailled, der kan konkurrere med, lyder det fra WineJumps grundlægger.

Det har blandt andre producenten Palmento Costanzo på Etna fået øjnene op for.

– Vi besluttede at blive en del af WineJump, fordi vi så det som en mulighed for at kunne kommunikere direkte med vinelskere i hele verden. Hvis der er én ting, coronakrisen har lært os, så er det, at vi er nødt til at have et tættere forhold til forbrugeren. Og platformen giver os mulighed for at folde vores historie ud. Vin er jo ikke bare en vare men et produkt med historier og følelser. Vi har mere end nogensinde brug for at have en tæt forbindelse med forbrugerne for at øge loyaliteten, siger Valeria Agosta fra Palmento Costanzo.

40 champagner til under 200 kr.

Én ting er gennemsigtigheden i konceptet, men det nytter som bekendt kun noget, hvis udvalget er interessant, og det glæder Thomas Winther, at der på blot ét år er kommet så mange gode vine på WineJump.

– For mig er det helt unikke udbud af spændende kvalitetsvine, som findes på WineJump, det mest interessante. Vi har rigtig mange producenter, som hidtil slet ikke har været tilgængelige i Danmark, så der er masser at gå om bord i. Et godt eksempel er, at du på WineJump kan købe over 40 forskellige kvalitets-champagner til under kr. 200 per flaske inklusiv gratis levering. Det finder du altså ingen andre steder, siger Thomas Winther.

Store ambitioner

På trods af svære coronatider har WineJump allerede fået sig en gedigen vitaminindsprøjtning i form af ny kapital fra danske investorer, en tysk-amerikansk investor og Vækstfonden. Det giver mulighed for at folde konceptet ud herunder at styrke brugeroplevelsen:

– Da vi i slutningen af 2020 så tilbage på året, der var gået og kunne konstatere, at vi tiltrækker mere end 100 nye vingårde hver måned, og at vinentusiaster i hastigt stigende omfang tager godt imod os, var vi nærmest lidt chokeret over, hvor hurtigt det er gået. Med de nye investorer ombord har vi troen på, at vi i endnu højere grad kan ændre den måde, vin handles på. Vi mærker også, at store spillere i den europæiske vinindustri lægger mærke til, hvad vi går og laver. Det er selvfølgelig interessant, for det beviser, at vi udfordrer den måde, vin hidtil har været handlet på. Sammen med vores store kærlighed til kvalitetsvin giver det os blod på tanden til at fortsætte ufortrødent mod vores ultimative mål: at sætte vinhandlen fri, slutter Thomas Winther.

Skrevet i: Aktuelt, Detailhandel og en gros, Drikkevarer

Seneste nyt fra redaktionen

Lavazza vinder europæisk hæder for tredje år i træk

Drikkevarer02. 12. 2025

Ved årets European Coffee & Hospitality Awards blev det endnu engang understreget, at godt håndværk betaler sig. Italienske Lavazza blev i denne uge kåret til Best European Commercial Coffee Roaster for tredje år i træk. Det er en hæder, der baserer sig på mere end 10.000 nomineringer og

Kan man bage en kage uden æg? Det undersøger forskere og virksomheder nu i et projektsamarbejde

Forskning og uddannelseFødevareproduktionRåvarer og ingredienser02. 12. 2025

Et nyt projekt støttet af Innovationsfonden undersøger, hvordan planteproteiner kan erstatte æg i visse af vores fødevarer – uden at gå på kompromis med hverken smag, konsistens eller bæredygtighed. Af Kimie Kongsøre Æg er lidt af en superingrediens i madlavning. De skummer, giver struktur

Black Friday gav omsætningsrekord i Dagrofa Foodservice-butikker

AktueltDetailhandel og en grosFoodservice02. 12. 2025

Black Friday har længe været et hit hos de private forbrugere, men konceptet tiltaler også de professionelle kunder. Det er meldingen fra Dagrofa Foodservice, som i fredags opnåede en markant samlet omsætningsrekord for de 30 lokale Cash & Carry-butikker. Særligt gouda, burgerbøffer og pommes

Falstaff: Et af Europas førende mad- og livsstilsmedier er udkommet i Danmark

AktueltFoodservice02. 12. 2025

Torsdag i sidste uge afholdt østrigske Falstaff en stor lanceringsevent for 350 mennesker i anledning af udgivelsen af deres nye magasin dedikeret til de nordiske og baltiske lande. Ved samme event lancerede Europas førende mad- og livsstilsmedie deres nye guide til Nordens bedste barer, mens en

FødevareDanmark anker gebyrsag til Højesteret: Dommen strider mod EU-retten, mener de

FødevareproduktionFødevaresikkerhedKød, fisk og fjerkræPolitik og eksportTop02. 12. 2025

Østre Landsret frifandt i november Fødevarestyrelsen for at have taget for høje priser for sin kødkontrol. Nu anker brancheorganisationen FødevareDanmark imidlertid afgørelsen til Højesteret, da man mener, at dommen er i strid med EU-retten. FødevareDanmark mener, at Fødevarestyrelsens

Vareelevator: Der kommer 800 kilo varer hver uge – alligevel går kokken tomhændet

Foodservice27. 11. 2025

En kok må ikke gå tomhændet, siges det – men på Green Mango på Frederiksberg er det præcis, hvad de gør, selvom der hver uge kommer 800 kilo varer ind ad døren. God mad kræver gode råvarer, og de vejer tungt. På Godthåbsvej på Frederiksberg kommer der hver uge omtrent 800 kilo kokosmælk, ris og

Sådan bruger planter ingeniørprincipper til at trænge gennem hård jord

Forskning og uddannelseLandbrug27. 11. 2025

Et internationalt forskerhold med Københavns Universitet, Shanghai Jiao Tong University og University of Nottingham i spidsen har opdaget, hvordan planterødder er i stand til at trænge igennem hård og tæt jord ved hjælp af et velkendt ingeniørprincip. Opdagelsen kan få stor betydning for fremtidens

aye aye på Admiral Hotel hædres for Danmarks bedste nye vinkort

AktueltDrikkevarerFoodservice27. 11. 2025

Admiral Hotels restaurant aye aye har vundet prisen for Best Newcomer List ved Star Wine List of the Year Denmark 2025, en international anerkendelse, der hylder verdens bedste vinkort og de mennesker, der står bag. Med kun 48 finalister på tværs af Danmark var aye aye allerede blandt en

Madplansunivers er et kæmpe hit: Tusindvis af danskere henter inspiration hver uge

AktueltDetailhandel og en grosMarkedsføring27. 11. 2025

Mange kløer sig nok frustreret i håret over at skulle finde idéer til aftensmaden, men et madplansunivers med madblogger og influencer Julie Bruun er en stor succes. ‘Hvad skal vi have til aftensmad?’ Det spørgsmål stiller mange danskere sikkert sig selv flere gange om ugen, men hjælpen er lige

Ny rapport fra Madland: Grøn madhandel i København er nøglen til en sundere og mere resilient madby

Miljø og sundhedRåvarer og ingredienserTopØkologi og bæredygtighed27. 11. 2025

Madland udgiver nu rapporten ‘Grøn madhandel i København – alternative, sunde og grønne madkanaler’, der er udarbejdet for Københavns Kommune som et dialogredskab til politikere, embedsfolk og andre beslutningstagere. Rapporten giver det første samlede overblik over de mange typer aktører og

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Spirax Sarco Danmark

    Undgå kontaminering med rendamp i fødevareproduktion

  • Ardo NV Denmark Office

    Slank, sprød og …

  • Ardo NV Denmark Office

    Ready to eat or not?

  • Ardo NV Denmark Office

    Nyt år, nye favoritter – Ardo lancerer 9 nyheder på frost i 2026

  • DENIOS ApS

    Har du den rigtige pumpe?

  • Spirax Sarco Danmark

    Guide: Find den korrekte dampkvalitet

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Centraliseret vakuumsystem reducerer omkostninger for vakuumpakning

  • Nemco Machinery A/S

    Ny serie termoformere vil blive en gamechanger inden for pakkemaskiner

  • DENIOS ApS

    Den ultimative tjekliste: Få mest ud af dit opsamlingskar

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch og Pfeiffer bringer den nyeste vakuumteknologi til Ajour 2025

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Lavazza vinder europæisk hæder for tredje år i træk

    02.12.2025

  • Kan man bage en kage uden æg? Det undersøger forskere og virksomheder nu i et projektsamarbejde

    02.12.2025

  • Black Friday gav omsætningsrekord i Dagrofa Foodservice-butikker

    02.12.2025

  • Falstaff: Et af Europas førende mad- og livsstilsmedier er udkommet i Danmark

    02.12.2025

  • FødevareDanmark anker gebyrsag til Højesteret: Dommen strider mod EU-retten, mener de

    02.12.2025

  • Vareelevator: Der kommer 800 kilo varer hver uge – alligevel går kokken tomhændet

    27.11.2025

  • Sådan bruger planter ingeniørprincipper til at trænge gennem hård jord

    27.11.2025

  • aye aye på Admiral Hotel hædres for Danmarks bedste nye vinkort

    27.11.2025

  • Madplansunivers er et kæmpe hit: Tusindvis af danskere henter inspiration hver uge

    27.11.2025

  • Ny rapport fra Madland: Grøn madhandel i København er nøglen til en sundere og mere resilient madby

    27.11.2025

  • Danish Crown: Konkurrencekraften forbedret i oprydningsår

    25.11.2025

  • Ny skæremaskine til plantebaserede fødevarer kommer til Danmark

    25.11.2025

  • Madkulturen: Danskernes vegetarisle aftensmad består mest af rugbrød, toast og pasta

    25.11.2025

  • Finalisterne til Årets Kok og Årets Tjener 2026 er fundet

    25.11.2025

  • Verdens bedste oksemørbrad kommer fra Slagelse-virksomhed

    25.11.2025

Alle nyheder ›

Læs Food & Drink gratis online

Annoncering i Food & Drink

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik