• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

DrikkevarerFødevaresikkerhedMiljø og sundhedRåvarer og ingredienserTop24. 04. 2020 | Peter Friis

Vin og alkohol bliver til håndsprit

DrikkevarerFødevaresikkerhedMiljø og sundhedRåvarer og ingredienserTop24. 04. 2020 By Peter Friis

Et tæt samarbejde mellem regioner og erhvervsliv betød, at flere danske bryggerier på få uger omlagde deres produktion, så de nu kan levere håndsprit til sundhedsvæsenet.

Photo by Anna Shvets from Pexels

Siden coronavirussens udbrud har håndsprit været en eftertragtet vare. Både her i landet og i resten af verden. Det har man også kunne mærke på de danske hospitaler, hvor håndsprit i perioder har været svær at skaffe hjem.
Derfor er det glædeligt, at flere bryggerier har meldt sig klar til at hjælpe med at få produktionen af håndsprit i vejret, lyder det fra formand for Region Sjælland og medlem af Danske Regioners bestyrelse, Heino Knudsen.
– Håndsprit er afgørende, når vi skal begrænse smittespredningen og sikre en god hygiejne. Og på hospitalerne er håndsprit direkte forbundet til arbejdet med at redde menneskeliv, siger han og fortsætter:
– Derfor er det også fantastisk at se, at vi på tværs af regionerne og erhvervslivet i fællesskab arbejder sammen om at sikre de nødvendige ressourcer. Det er samarbejdet med bryggerierne om produktion af håndsprit et af mange gode eksempler på.

Fra bryggerier til hospitaler
Onsdag før påske modtog Borup Kemi den første sending med 10.000 liter ren sprit fra det fynske firma Naturfrisk, som har kunne lave spritten på baggrund af en masse donationer:
– De her råvarer, der er brugt til produktionen af den første håndsprit, kommer fra både Carlsberg og Royal Unibrew, men også mange fynske virksomheder som Ørbæk Bryggeri, Storms Pakhus, Bodegaen, Viggos, Ryans og Blomsten & Bien har tilsammen doneret mere end 21.000 liter øl, fortæller Niels Hald, der er direktør i Bryggeriforeningen.
Han understreger, at der er tale om en samlet indsats, hvor mange byder ind og bidrager med det, de hver især har mulighed for:
– Både store og små bryggerier har hjulpet med donationer, mens Nyborg Destilleri har stillet arbejdskraft og produktionsanlæg til rådighed. Ingen af parterne har en forventning om at tjene penge på produktionen, så det vidner virkelig om, at der også fra bryggeriernes side er en enorm vilje til at hjælpe her i krisen.
Borup Kemi har stået for bearbejdningen af den rene sprit, og allerede ugen efter påske blev der leveret 9.000 liter anvendelig håndsprit til regioner i hele landet.
Samarbejdet med bryggerierne er en af flere nationale produktioner af håndsprit, som regionerne har etableret i samarbejde med erhvervslivet.

Mange store og små donationer
Råvarerne til Naturfrisks produktion af ethanol til håndsprit kommer fra store såvel som små donationer:
Carlsberg har doneret godt 17.000 liter 16% alkoholbase, som ellers bruges til at fremstille Somersby cider.
Royal Unibrew har doneret 30.000 liter afdampet alkohol (20%) fra fremstilling af alkoholfri øl og hjulpet med transport af øl fra Naturfrisks bryggeri, Ørbæk Bryggeri, og fra fynske restauratører til destillation.
Ørbæk Bryggeri har doneret 8000 liter Fynsk Forår.
Salin Group har doneret 150 flasker vin.
Sall Whisky har doneret 700 liter sprit.
EnergiFyn har doneret el.
Storms Pakhus, Bodegaen, Viggos, Ryans og Blomsten & Bien har doneret tilsammen 13.200 liter øl.
Nyborg Destilleri har doneret arbejdskraft og produktionsanlæg.
Borup Kemi har doneret arbejdskraft og produktionsanlæg og hverken de eller bryggerierne tjener penge på produktionen.
Derudover har Bryggeriet Braunstein i Køge destilleret 30.000 liter lavalkohol (20%) op til håndsprit-alkohol, mens Thisted Bryghus sammen med Nordisk Brænderi i Fjerritslev har produceret omkring 350 liter sprit.
Sidenhen har Carlsberg etableret et ethanol-konsortium sammen med Ørsted, Ree Holding og statens nødberedskab om stor-skala produktion af ethanol til desinfektionsmidler. Projektet der er støttet af Carlsbergfondet og Novo Fonden med i alt 17,5 mio. kr., indebærer at Carlsberg i Fredericia omstiller en stor del af sin produktion og distribution til at levere den alkoholbase, anlægget skal køre på. 10 tankbiler vil operere i døgndrift for at levere 1,4 millioner liter alkoholbase om ugen for at holde anlægget kørende.

Skrevet i: Drikkevarer, Fødevaresikkerhed, Miljø og sundhed, Råvarer og ingredienser, Top

Seneste nyt fra redaktionen

Lagkagehuset leverer rekordomsætning i 2024 og forbedrer driften markant

Brød og kagerDetailhandel og en gros19. 06. 2025

Efter et år med skærpet fokus på effektiv drift, kunderelevans og digital udvikling besøger flere kunder end nogensinde Lagkagehusets butikker i Danmark, Storbritannien og USA. Det resulterer i en rekordomsætning for 2024 med en vækst på 7,8 pct. og en markant forbedring af

Energidrik bliver officiel partner på Roskilde Festival

DrikkevarerØkologi og bæredygtighed19. 06. 2025

Nørrebrews naturlige energidrik Maté Maté bliver officiel energidrikpartner på Nordeuropas største festival. Det danske energidrikbrand Maté Maté fra Nørrebrew har indgået en millionaftale som officiel energidrikpartner på Roskilde Festival. Aftalen cementerer Maté Matés indtog blandt de danske

Klar til indstillinger til Årets Ret Med Gris og Årets Ret med Ost

AktueltFoodserviceKød, fisk og fjerkræMejeri19. 06. 2025

Kender du en restaurant, der for alvor mestrer smag, håndværk og råvareforståelse? Så er det nu, du kan indstille den til de prestigefyldte kokkekonkurrencer: Årets ret med gris og Årets ret med ost 2025. Konkurrencerne, der afvikles af Landbrug & Fødevarer, fejrer det kulinariske håndværk

Nyt innovationsprogram skal skabe mere bæredygtige løsninger i convenience-branchen

AktueltDetailhandel og en grosFoodserviceØkologi og bæredygtighed19. 06. 2025

Reitan Convenience lancerer et nyt innovationsprogram, Convenience Growth Camp, som samler udvalgte medarbejdere fra syv lande og et internationalt panel af eksperter. Sammen skal de udvikle løsninger på nogle af convenience-branchens største udfordringer – særligt med fokus på bæredygtig

Pantsystem sparer over 50 kg engangsplast årligt i Nordhavn-kantine

EmballageFoodserviceTopØkologi og bæredygtighed19. 06. 2025

I havnens kantine i Nordhavn i København sparer man årligt over 50 kg engangsplast. Det gør man med et pantsystem på netop engangsplast - og det virker! De fleste kan blive enige om, at vi skal have flere grønne tiltag i vores hverdag. Det er dog de færreste, der vil betale lidt ekstra, de

Michelin 2025: Stjerneregn til Danmark

FoodserviceTop17. 06. 2025

Danmark udbyggede sin position som gastronomisk stormagt, da Michelin i aftes tildelte dansk gastronomi hele otte nye stjerner, så der i dag er 52 stjerner fordelt på 38 restauranter i Danmark. Bag succesen står en hel branche, der gennem to årtier har arbejdet kompromisløst med talentudvikling,

Live dataovervågning af larveproduktion vil revolutionere insektopdræt

FødevareproduktionRåvarer og ingredienser17. 06. 2025

Insektproduktionssektoren er en hastigt voksende industri, men produktionseffektiviteten og skalerbarheden er udfordret. Et nyt forskningsprojekt vil udvikle smarte overvågnings- og realtidsanalysesystemer til produktion af sort soldaterfluelarver. Innovationsfonden har investeret 6 millioner kroner

Direktørskifte i Danish Crowns handelsselskab ESS-FOOD

Kød, fisk og fjerkræ17. 06. 2025

Danish Crown har ansat Anders Boecker Pedersen som ny CEO for ESS-FOOD, der er koncernens handelsselskab. Med en fortid i bl.a. PepsiCo og Carlsberg er han en stærk lederprofil, som skal overtage posten efter den mangeårige CEO, Morten Holm, der har valgt at gå på pension. Anders Boecker

Pioner for plantebaserede fødevarer fylder 75 år

AktueltFrugt og grøntFødevareproduktionMejeriMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed17. 06. 2025

Poul Agger, iværksætteren bag Naturli’ Foods og SOY4YOU - begge solgt til Orkla - fylder 75 år tirsdag i dag den 17. juni. Han har spillet en central rolle i udviklingen af den plantebaserede fødevarebranche i Danmark og har modtaget flere priser for sit arbejde med bæredygtige løsninger. Poul

Sol over Gudhjem 2025: Danmarks gastronomiske folkefest bliver endnu større

AktueltFoodserviceMesser og konferencer17. 06. 2025

Stjernekokke, dessertduel, pop-up gourmetrestaurant og masser af musik på havnefronten i Gudhjem. Om blot to dage bringer Sol over Gudhjem dansk gastronomi tæt på, så den både kan smages, mærkes og forstås. På torsdag den 19. til lørdag den 21. juni 2025 bliver Bornholm igen gastronomisk

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Så er det sidste chance

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Høj præcision i CNC-fræsning takket være vakuum

  • DENIOS ApS

    Sikker tøndehåndtering starter her

  • Spirax Sarco Danmark

    Vi sætter fokus på damp som en naturlig energikilde

  • DENIOS ApS

    Lær at håndtere lækager på 90 min.

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Mød Busch på Spildevand Teknisk Forenings Årsmøde 2025

  • Nemco Machinery A/S

    Producentansvar: Uklare regler skaber frustration i fødevarevirksomheder

  • DENIOS ApS

    Sådan vælger du det rigtige opbevaringsskab til farlige stoffer

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch Group præsenterer innovative vakuumløsninger på Battery Show Europe 2025 i Stuttgart

  • DENIOS ApS

    Sådan transporterer du lithiumbatterier sikkert

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Lagkagehuset leverer rekordomsætning i 2024 og forbedrer driften markant

    19.06.2025

  • Energidrik bliver officiel partner på Roskilde Festival

    19.06.2025

  • Klar til indstillinger til Årets Ret Med Gris og Årets Ret med Ost

    19.06.2025

  • Nyt innovationsprogram skal skabe mere bæredygtige løsninger i convenience-branchen

    19.06.2025

  • Pantsystem sparer over 50 kg engangsplast årligt i Nordhavn-kantine

    19.06.2025

  • Michelin 2025: Stjerneregn til Danmark

    17.06.2025

  • Live dataovervågning af larveproduktion vil revolutionere insektopdræt

    17.06.2025

  • Direktørskifte i Danish Crowns handelsselskab ESS-FOOD

    17.06.2025

  • Pioner for plantebaserede fødevarer fylder 75 år

    17.06.2025

  • Sol over Gudhjem 2025: Danmarks gastronomiske folkefest bliver endnu større

    17.06.2025

  • Dansk teknologi garanterer fødevaresikkerhed i hollandsk råmælksost

    12.06.2025

  • Videnskabsfolk fra alle kontinenter: Havet er ved et tippepunkt

    12.06.2025

  • Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri får ny departementschef

    12.06.2025

  • Ny restaurant i Carlsberg Byen sætter fisken og det frie valg i front

    12.06.2025

  • Michelin-opvarmning: Madfestival med fri entré, koncerter og stjernestøv

    12.06.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik