• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

DrikkevarerFødevaresikkerhedMiljø og sundhedRåvarer og ingredienserTop24. 04. 2020 | Peter Friis

Vin og alkohol bliver til håndsprit

DrikkevarerFødevaresikkerhedMiljø og sundhedRåvarer og ingredienserTop24. 04. 2020 By Peter Friis

Et tæt samarbejde mellem regioner og erhvervsliv betød, at flere danske bryggerier på få uger omlagde deres produktion, så de nu kan levere håndsprit til sundhedsvæsenet.

Photo by Anna Shvets from Pexels

Siden coronavirussens udbrud har håndsprit været en eftertragtet vare. Både her i landet og i resten af verden. Det har man også kunne mærke på de danske hospitaler, hvor håndsprit i perioder har været svær at skaffe hjem.
Derfor er det glædeligt, at flere bryggerier har meldt sig klar til at hjælpe med at få produktionen af håndsprit i vejret, lyder det fra formand for Region Sjælland og medlem af Danske Regioners bestyrelse, Heino Knudsen.
– Håndsprit er afgørende, når vi skal begrænse smittespredningen og sikre en god hygiejne. Og på hospitalerne er håndsprit direkte forbundet til arbejdet med at redde menneskeliv, siger han og fortsætter:
– Derfor er det også fantastisk at se, at vi på tværs af regionerne og erhvervslivet i fællesskab arbejder sammen om at sikre de nødvendige ressourcer. Det er samarbejdet med bryggerierne om produktion af håndsprit et af mange gode eksempler på.

Fra bryggerier til hospitaler
Onsdag før påske modtog Borup Kemi den første sending med 10.000 liter ren sprit fra det fynske firma Naturfrisk, som har kunne lave spritten på baggrund af en masse donationer:
– De her råvarer, der er brugt til produktionen af den første håndsprit, kommer fra både Carlsberg og Royal Unibrew, men også mange fynske virksomheder som Ørbæk Bryggeri, Storms Pakhus, Bodegaen, Viggos, Ryans og Blomsten & Bien har tilsammen doneret mere end 21.000 liter øl, fortæller Niels Hald, der er direktør i Bryggeriforeningen.
Han understreger, at der er tale om en samlet indsats, hvor mange byder ind og bidrager med det, de hver især har mulighed for:
– Både store og små bryggerier har hjulpet med donationer, mens Nyborg Destilleri har stillet arbejdskraft og produktionsanlæg til rådighed. Ingen af parterne har en forventning om at tjene penge på produktionen, så det vidner virkelig om, at der også fra bryggeriernes side er en enorm vilje til at hjælpe her i krisen.
Borup Kemi har stået for bearbejdningen af den rene sprit, og allerede ugen efter påske blev der leveret 9.000 liter anvendelig håndsprit til regioner i hele landet.
Samarbejdet med bryggerierne er en af flere nationale produktioner af håndsprit, som regionerne har etableret i samarbejde med erhvervslivet.

Mange store og små donationer
Råvarerne til Naturfrisks produktion af ethanol til håndsprit kommer fra store såvel som små donationer:
Carlsberg har doneret godt 17.000 liter 16% alkoholbase, som ellers bruges til at fremstille Somersby cider.
Royal Unibrew har doneret 30.000 liter afdampet alkohol (20%) fra fremstilling af alkoholfri øl og hjulpet med transport af øl fra Naturfrisks bryggeri, Ørbæk Bryggeri, og fra fynske restauratører til destillation.
Ørbæk Bryggeri har doneret 8000 liter Fynsk Forår.
Salin Group har doneret 150 flasker vin.
Sall Whisky har doneret 700 liter sprit.
EnergiFyn har doneret el.
Storms Pakhus, Bodegaen, Viggos, Ryans og Blomsten & Bien har doneret tilsammen 13.200 liter øl.
Nyborg Destilleri har doneret arbejdskraft og produktionsanlæg.
Borup Kemi har doneret arbejdskraft og produktionsanlæg og hverken de eller bryggerierne tjener penge på produktionen.
Derudover har Bryggeriet Braunstein i Køge destilleret 30.000 liter lavalkohol (20%) op til håndsprit-alkohol, mens Thisted Bryghus sammen med Nordisk Brænderi i Fjerritslev har produceret omkring 350 liter sprit.
Sidenhen har Carlsberg etableret et ethanol-konsortium sammen med Ørsted, Ree Holding og statens nødberedskab om stor-skala produktion af ethanol til desinfektionsmidler. Projektet der er støttet af Carlsbergfondet og Novo Fonden med i alt 17,5 mio. kr., indebærer at Carlsberg i Fredericia omstiller en stor del af sin produktion og distribution til at levere den alkoholbase, anlægget skal køre på. 10 tankbiler vil operere i døgndrift for at levere 1,4 millioner liter alkoholbase om ugen for at holde anlægget kørende.

Skrevet i: Drikkevarer, Fødevaresikkerhed, Miljø og sundhed, Råvarer og ingredienser, Top

Seneste nyt fra redaktionen

FødevareDanmark: Sænk fødevaremomsen, men hæv ikke priserne andre steder

Detailhandel og en grosPolitik og eksport12. 11. 2025

FødevareDanmark støtter ønsket om lavere fødevaremoms, men afviser De Samvirkende Købmænds (DSK) forslag om at finansiere momsnedsættelsen ved at hæve momsen på ”mindre nødvendige varer”. Torsdag i sidste uge lancerede De Samvirkende Købmænd (DSK) en analyse, der viser, at det er muligt at

Fem forskningsbaserede skridt mod mere bæredygtig ost

Forskning og uddannelseMejeriØkologi og bæredygtighed12. 11. 2025

En ny forskningsgennemgang viser, at fem enkle tiltag kan gøre osteproduktion mere effektiv og bæredygtig. Et forskerteam fra DTU har gennemgået den eksisterende forskning om fermentering og modning af ost i et litteraturstudie og peger på fem underudnyttede videnskabeligt baserede tiltag, som kan

Toscansk toprestaurant fylder Det japanske Tårn med italiensk velsmag

AktueltFoodservice12. 11. 2025

Den toscanske michelinrestaurant Saporium rykker for en periode ind i Tivoli. I Toscanas bølgende bakker ligger et af Italiens mest eksklusive og idylliske hoteller: det danskejede Borgo Santo Pietro, som for nyligt er blevet tildelt de maksimale 3 nøgler i Michelin-guiden. Blandt hotellets

Irland vinder prisen for verdens bedste steak ved World Steak Challenge

AktueltDetailhandel og en grosKød, fisk og fjerkræ12. 11. 2025

Ved mandagens World Steak Challenge vandt irske Dawn Meats og Lidl titlen som 'World's Best Steak' for deres irske græsfodrede sirloin. I alt sikrede Irland sig 24 guldmedaljer - og ud af de i alt 304 uddelte medaljer tog Irland den største samlede medaljehøst med 68 guld-, sølv- eller

Grønne ambitioner kræver større satsning på økologiforskning

Forskning og uddannelseFødevareproduktionLandbrugMiljø og sundhedTopØkologi og bæredygtighed12. 11. 2025

Forskning i økologi skal ikke have mindre, men større investeringer, for at Danmark kan leve op til sine grønne ambitioner om en fordobling af økologien. Det sikrer en ny politisk aftale. Med et nybrud i dansk forskningspolitik gennemfører regeringen flerårige investeringer i forskning og

FERM FOOD vinder EY’s Scale-Up pris: Gør fødevarer sundere

FødevareproduktionMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed11. 11. 2025

Den danske ingrediensproducent FERM FOOD ApS fra Bække i Vejen har vundet EY Entrepreneur Of The Year’s regionale pris i kategorien Scale-Up. Prisen blev uddelt ved EY’s kåring i Syd-og Sønderjylland torsdag den 6. november og markerer en vigtig milepæl for virksomheden, der leverer fermenterede

Indonesisk svamp tryller ølrester om til pølser

DrikkevarerForskning og uddannelseKød, fisk og fjerkræMiljø og sundhedRåvarer og ingredienserØkologi og bæredygtighed11. 11. 2025

I jagten på nye måder at producere protein på, har forskere på Aalborg Universitet forvandlet restprodukter fra ølproduktion til et proteinrigt produkt, som kan erstatte almindeligt kød i f.eks. pølser. Resultatet er både velsmagende, bæredygtigt og økonomisk fordelagtigt. For mange går en øl

Hotel Vejlefjord investerer massivt i talentudvikling i en presset branche

AktueltFoodserviceForskning og uddannelse11. 11. 2025

Mens hotel- og restaurationsbranchen kæmper med mangel på kvalificeret arbejdskraft, har Hotel Vejlefjord succes med at fastholde og udvikle medarbejdere gennem målrettede talentprogrammer. Hotel- og restaurationsbranchen har i flere år været blandt de hårdest ramte af forgæves rekrutteringer.

Økologikongres 2025 skal vise, hvad økologien kan præstere på basis af naturlige metoder

AktueltFødevareproduktionLandbrugMesser og konferencerMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed11. 11. 2025

Den 18.–19. november samles landmænd, forskere, rådgivere og virksomheder i Kolding til Økologikongres 2025. Med 47 faglige sessioner og temaer fra grøn trepart til sundhed og økologisk regenerativt landbrug sætter kongressen fokus på, hvordan økologien kan levere løsninger på tidens største

Ultraforarbejdede fødevarer: Eksperter efterlyser fokus på ernæring frem for proces

Forskning og uddannelseFødevareproduktionMesser og konferencerMiljø og sundhedTop11. 11. 2025

Den offentlige debat om ultraforarbejdede fødevarer fylder meget hos både forbrugere og fødevaresektor. På årets fødevarekonference, Fremtidens Fødevarer, hos Teknologisk Institut satte forskere og aktører problemstillingen under lup og opfordrede til at flytte fokus fra proces til

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Spirax Sarco Danmark

    Lavere energiforbrug og bedre produktkvalitet med Steam Infusion – en unik teknik til fødevarefremstilling

  • DENIOS ApS

    Sådan håndterer du en lækage med 10 trin

  • Busch Vakuumteknik A/S

    50 års trofast tjeneste i produktionen

  • Spirax Sarco Danmark

    Blog: Damp er naturlig teknologi

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Tilmeld dig Masterclass om dyrevelfærd og regenerativt landbrug

  • DENIOS ApS

    Hvad gør du med dine gasflasker, når kulden kommer?

  • Spirax Sarco Danmark

    Reducer dine levetidsomkostninger på reguleringsventiler

  • DENIOS ApS

    Alt hvad du skal vide, før du håndterer farlige stoffer

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Øget produktivitet på mejeriet takket være vakuum fra Busch

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Stor fødevaremesse med juletema kommer igen i år til Brande

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • FødevareDanmark: Sænk fødevaremomsen, men hæv ikke priserne andre steder

    12.11.2025

  • Fem forskningsbaserede skridt mod mere bæredygtig ost

    12.11.2025

  • Toscansk toprestaurant fylder Det japanske Tårn med italiensk velsmag

    12.11.2025

  • Irland vinder prisen for verdens bedste steak ved World Steak Challenge

    12.11.2025

  • Grønne ambitioner kræver større satsning på økologiforskning

    12.11.2025

  • FERM FOOD vinder EY’s Scale-Up pris: Gør fødevarer sundere

    11.11.2025

  • Indonesisk svamp tryller ølrester om til pølser

    11.11.2025

  • Hotel Vejlefjord investerer massivt i talentudvikling i en presset branche

    11.11.2025

  • Økologikongres 2025 skal vise, hvad økologien kan præstere på basis af naturlige metoder

    11.11.2025

  • Ultraforarbejdede fødevarer: Eksperter efterlyser fokus på ernæring frem for proces

    11.11.2025

  • Danskerne rækker ud efter nye varianter af oksekød

    06.11.2025

  • RAWBITE udvider produktionen i Tyskland for at imødekomme stigende efterspørgsel

    06.11.2025

  • 7-Eleven åbner ny runde af Innovation Corner og sætter fjerde iværksætterprodukt på hylderne

    06.11.2025

  • Årets Wiuff 2025: Marie Bojsen fra Birthesminde modtager Danmarks første råvarepris

    06.11.2025

  • Sund jord giver sunde grøntsager – og det kan smages

    06.11.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik