• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

Frugt og grønt02. 02. 2022 | Kasper Mundt-Nielsen

Vi har svært ved at spise råvarer i sæson, mens vinteren står for døren

Frugt og grønt02. 02. 2022 By Kasper Mundt-Nielsen

Vintermåneder gør det sværere at spise råvarer i sæson, mener danskerne. Faktisk langt sværere end resten af året, viser tal fra Karolines Køkken. Det kommer blandt andet til udtryk i en lille test af danskernes råvarekendskaber, hvor en tredjedel svarer forkert på, hvornår grønkål er i sæson. Derfor guider Karolines Køkken os til brug af deres råvarekalender og deler opskrifterne på tre lækre retter med grønkål – og andre af vinterens friske grøntsager.

Vintersæsonen byder på mange varme retter i den kolde tid. Men sæsonen byder også på udfordringer i køkkenet. Ifølge en undersøgelse fra Karolines Køkken har datoen på kalenderen nemlig stor betydning for vores evner til at anvende råvarer i sæson.

Hver fjerde dansker svarer i befolkningsundersøgelsen, at det er svært at bruge råvarer i sæson i vintermånederne, mens det til sammenligning kun er 8, 4 og 3 procent af danskerne, der synes, det er svært i henholdsvis foråret, efteråret og sommeren.

Det betyder, at danskerne går glip af råvarer i vintermånederne, der smager bedre og er friskere. Men det handler ikke kun om smag og friskhed, men også om at spise med omtanke for klimaet. I en ny rapport fra Madkulturen svarer seks ud af ti danskere, at de gerne vil spise mere klimavenligt, mens 34 procent finder det svært at lave mad, der er klimavenlig. Her er råvarekendskab en genvej til mere klimavenlig mad, men det er forståeligt, at det kan være svært at gennemskue, lyder det fra Karolines Køkken.

– Det er de færreste danskere, der er selvforsynende med et drivhus eller en grøntsagshave. Så er vi blevet vant til at købe alle vores råvarer i supermarkedet, hvor den store udenlandske import af frugt og grønt gør det muligt for os at købe de fleste råvarer hele året rundt. Derfor kan jeg sagtens forstå, at råvarekendskabet ikke er helt i top, siger Tove Færch, der er leder af Karolines Køkken, og fortsætter:

– Jeg tror, det er svært for os at vælge råvarer i sæson lige netop i vinterperioden, fordi vinterens råvarer føles mere begrænsede, hvis man sammenligner med sommerens friske grøntsager, bær og frugter. Hvorimod der i vintermånederne er mange af de samme typer af råvarer, såsom forskellige kålsorter og rodfrugter. Men det er godt for klimaet, at vi øver os i at spise lokale råvarer, der er i sæson. Og så sikrer det en varieret kost henover året samtidig med, at grøntsagerne både dufter og smager meget bedre.

Råvarekalender skal gøre det nemmere for os at holde styr på sæsonernes grøntsager

Det er blandt andet grønkålen, som er i sæson netop nu fra oktober til februar, der volder danskerne problemer. Det viser Karolines Køkkens undersøgelse, hvor hver tredje dansker svarer enten forår, sommer eller ”ved ikke” på spørgsmålet om, hvornår grønkål er i sæson.

Men der er heldigvis flere ting, man kan gøre for at øve sig i at genkende vinterens råvarer.

– Det er et godt pejlemærke at holde øje med, hvilke danske råvarer der er på hylderne i supermarkedet. Og så kan man bruge vores online råvarekalender, når man lægger madplan for ugen. Her får man lynhurtigt et overblik over, hvilke råvarer der er i sæson lige nu og en masse forslag til forskellige opskrifter med sæsonens grøntsager, siger Tove Færch og henviser til Karolines Køkkens råvarekalender, som blev lanceret i januar 2021 og kan findes på arla.dk/opskrifter/ravarekalender.

Skrevet i: Frugt og grønt

Seneste nyt fra redaktionen

Fødevarevirksomheder i chok: Producentansvar for emballage bliver meget dyrere end forventet

EmballageMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed14. 08. 2025

Den kollektive ordning VANA offentliggjorde tidligere på sommeren priser for håndtering af emballageaffald i fjerde kvartal af 2025. Dermed har landets fødevarevirksomheder fået et betydeligt klarere billede af, hvad det kommer til at koste, når det såkaldte udvidede producentansvar indføres den 1.

Organic Summit samler fødevareaktører fra hele Europa i Danmark

AktueltMesser og konferencerMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed14. 08. 2025

Når Organic Summit 2025 samler beslutningstagere, eksperter og aktører fra hele den europæiske fødevarekæde d. 18-19. august i Den Sorte Diamant, bliver det med MENY som hovedsponsor. Supermarkedskæden MENY går forrest, når Europa samles i København for at sikre mere økologi i landbruget og på

Clever går til kamp mod motorvejsjunk: Åbner caféer i Odense og Kolding

AktueltFoodservice14. 08. 2025

Danmarks største ladeoperatør åbner den 14. og 21. august to nye caféer ved lynladestationerne i Odense og Kolding og går i offensiven mod motorvejens madkultur. Med økologisk, lokal og frisklavet mad og kaffe til priser, alle kan være med på, går Clever nu til kamp mod tankstationerne. Tørre

Nyt danmarkskort skal gøre det nemt at finde vej til de økologiske spisesteder

FoodserviceMiljø og sundhedTopØkologi og bæredygtighed14. 08. 2025

Fødevarestyrelsen lancerede i går et nyt danmarkskort, som vil gøre det nemmere at finde vej til restauranter, hoteller, kantine og daginstitutioner, som har Det Økologisk Spisemærke. Fra i går, onsdag, er det blevet nemmere at finde vej til landets ca. 3.500 caféer, restauranter, hoteller og

Ny analyse dokumenterer klimaaftrykket for dansk frugt og grønt

Frugt og grøntMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed14. 08. 2025

En ny analyse fra andelsselskabet Gasa Nord Grønt dokumenterer nu klimaaftrykket for jordbær, gulerødder, løg og salat på producentniveau. Målet er at skabe større gennemsigtighed og at gøre det lettere for forbrugerne at vælge grønt. Frugt og grønt er ifølge Fødevarestyrelsen blandt de

Også med dansk deltagelse: Sveriges største restaurantmesse tager til Malmø

FoodserviceMesser og konferencer12. 08. 2025

Skal der hentes inspiration fra kokke, beslutningstagere, trendspottere og over 150 udstillere, så kan det være oplagt at krydse Øresund den 24.-25. september. Her finder FFCR – Fast Food & Café & Restaurant Expo – nemlig sted i Malmø. Det er Sveriges vigtigste restaurantmesse, der i år også

Københavnerinstitution relanceres: Restaurant l’Alsace går dybere i sin arv

AktueltFoodservice12. 08. 2025

Efter næsten fem årtier som en institution i det københavnske restaurationsliv skriver Restaurant l’Alsace nu et nyt kapitel i tæt samarbejde med kok og køkkenkonsulent Thomas Rode. Menukortet revitaliseres – ikke som en genopfindelse, men som en fordybelse. Målet har været klart: at finde ind

Dansk Akvakultur: Professor bør holde sig til fakta og løsninger – ikke polarisering

CertificeringFødevareproduktionKød, fisk og fjerkræMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed12. 08. 2025

ASC Nordics svarer på kritik fremsat af professor Stiig Markager, Aarhus Universitet. Professor Stiig Markager har i et tidligere debatindlæg rettet kritik mod åbne havbrug i Danmark og blandt andet sammenlignet næringsstofudledninger fra havbrug med urenset spildevand. Han sætter også

Ismageriet og Copenhagen Cooking lancerer ny is

AktueltKonfektureMesser og konferencer12. 08. 2025

Hvordan smager sensommeren? Det giver Ismageriet og Copenhagen Cookinget bud på med en helt ny is, der blev lanceret mandag d. 11. august. Isen er udviklet særligt til festivalen med udvalgte ingredienser fra både Danmark og Provence, og den ny variant forhandles eksklusivt hos Ismageriet i hele

Gejst på Hotel- og Restaurantskolen: Nyt undervisningslaboratorium med fokus på nye, eksperimenterende og kreative læringsmiljøer

Forskning og uddannelseTop12. 08. 2025

Tuborgfondet og Hotel- og Restaurantskolen vil skabe undervisning i verdensklasse og inspirere erhvervsuddannelser i hele landet. Det sker med Gejst, et nyt undervisningslaboratorium med fokus på nye, eksperimenterende og kreative læringsmiljøer. Grøn gastronomi, sanseværksteder og sanketure.

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    NYHED: Brandsikkert opsamlingskar til opbevaring i sprinklerområder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions lancerer nyt globalt websted

  • DENIOS ApS

    Slut med at lede – få overblik over dine materialer 24/7

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Mindre vedligeholdelse takket være avanceret vakuumgenerering fra Busch

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Mere end 500 er allerede tilmeldt – skal du med?

  • Alflow Scandinavia A/S

    “Vi sender ikke bare ventiler over Øresund – vi sender ekspertviden med”

  • DENIOS ApS

    Ny certificering: Vores batteriskabe bestod testen

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch præsenterer verdens største tørtløbende og luftkølede vakuumpumpe: COBRA NC 2500 C

  • Kastberg Is ApS

    Start et gourmet-ishus med minimal investering – under 15.000 kr.

  • DENIOS ApS

    Tip: Sådan bør du udnytte sommerperioden

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Fødevarevirksomheder i chok: Producentansvar for emballage bliver meget dyrere end forventet

    14.08.2025

  • Organic Summit samler fødevareaktører fra hele Europa i Danmark

    14.08.2025

  • Clever går til kamp mod motorvejsjunk: Åbner caféer i Odense og Kolding

    14.08.2025

  • Nyt danmarkskort skal gøre det nemt at finde vej til de økologiske spisesteder

    14.08.2025

  • Ny analyse dokumenterer klimaaftrykket for dansk frugt og grønt

    14.08.2025

  • Også med dansk deltagelse: Sveriges største restaurantmesse tager til Malmø

    12.08.2025

  • Københavnerinstitution relanceres: Restaurant l’Alsace går dybere i sin arv

    12.08.2025

  • Dansk Akvakultur: Professor bør holde sig til fakta og løsninger – ikke polarisering

    12.08.2025

  • Ismageriet og Copenhagen Cooking lancerer ny is

    12.08.2025

  • Gejst på Hotel- og Restaurantskolen: Nyt undervisningslaboratorium med fokus på nye, eksperimenterende og kreative læringsmiljøer

    12.08.2025

  • Frokostbordet: Hver 10. voksne dansker føler sig svært ensom – nyt partnerskab tager kampen op

    07.08.2025

  • En sejr for havet – sardinfiskeriet er igen MSC-certificeret takket være et grænseoverskridende samarbejde

    07.08.2025

  • Lagkagehuset lancerer nyheder til frokostbordet 

    07.08.2025

  • Nu kommer det gode høstvejr: DLG melder alt klar til at få høsten i hus

    07.08.2025

  • Just Eat lancerer fri levering i hele landet med nyt leveringskoncept

    07.08.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik