Til påskebordet hører øl og snaps. Sådan har det i hvert fald traditionelt været, men det vestjyske whisky-destilleri Stauning vil bryde med normerne og udfordrer snapsen med rye-råsprit, der kan være den nye partner til silden.
Stauning Curious er hvad der populært kaldes for en White Dog eller New Make eller på dansk – råsprit. Det er den ulagrede rye-whisky. Men dette er ikke bare en ulagret whisky, for det der gør Stauning Curious endnu mere speciel er den rye mashbill som består af maltet rug og maltet byg tørret med den tørv som normalt er forbeholdt tørverøgede single malts.
– Hos Stauning Whisky er vi inspireret af traditioner og håndværk, men er altid på udkig efter at udfordre det etablerede. Råspritten fra en rye har en delikat smag og er lavet på gode danske råvarer, så hvorfor ikke drikke den i stedet for en kold snaps? siger Alex Højrup Munch, co-founder hos Stauning Whisky.
Smagsmæssigt er Stauning Curious hen imod en mezcal eller nogle grappaer, blot sødere og med masser af krop. Den er et oplagt valg til cocktails og kan bruges som erstatning for vodka, mezcal eller modne whisky.
Forhandles hos udvalgte forhandlere og på http://www.stauningwhisky.com