• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

Brød og kager27. 04. 2023 | Mikkel Bækgaard

Verdens sidste hvede – hvordan skal den smage?

Brød og kager27. 04. 2023 By Mikkel Bækgaard

Næste fredag er det sidste Store Bededag, og næste år er dagen blot en almindelig fredag. Dermed melder det store spørgsmål sig: Hvordan skal din sidste bededags-hvede smage? Du får her to bud på opskrifter udviklet af Fuldkornspartnerskabet.

Rustikke hveder med fuldkorn

Der findes ikke noget meget end duften af nybagte hveder til Store Bededag. Men i år skal du måske snuse en ekstra gang, da helligdagen med al sandsynlighed bliver sidste gang. For at sige et ordentligt farvel til den traditionelle hvede, har Fuldkornspartnerskabet udviklet to opskrifter på den traditionelle spise: En med kardemomme og et lille strejf af fuldkorn; samt en rustik version, hvor halvdelen af hvedemelet er erstattet af fuldkornsmel.

”Smagen har været i højsædet, da opskrifterne blev udviklet. Derfor er det helt naturligt, at fuldkorn har fået en central plads i begge vores opskrifter, da fuldkorn både tilfører smag og tekstur til hvedeknoppen. Ved at bage med fuldkornsmel bevarer du de dele af kornet, hvor de fleste fibre, vitaminer og mineraler sidder – præcis som i gamle dage, hvor man ikke fjernede kimen og skaldelene fra kornet, når det blev malet til mel,” fortæller Rikke Iben Neess, kampagneleder for Fuldkornspartnerskabet.

Spiser vi nu verdens sidste hvede?

Selvom 2023 bliver det sidste år, hvor hveder kan nydes på Store Bededag, tror Fuldkornspartnerskabet dog ikke, at hveden forsvinder sammen med dagen:

”Jeg tror ikke, at afskaffelsen af St. Bededag får os til at stoppe med at spise hveder. Jeg tror, at vi hver især finder en anden anledning til at gøre det. At spise hveder er en tradition, der også er forbundet med kornet og kornets historie, og det er noget, vi hygger os med sammen med dem, vi holder af,” siger Rikke Iben Neess.

Store Bededag blev indført i 1686

Store Bededag stammer ifølge National Museet fra en forordning, som blev udstedt i 1686. Dagens formelle navn var ”ekstraordinær, almindelig bededag”, og den blev placeret den fjerde fredag efter påske. Dagen var én af i alt 3 faste-og bededage, som blev indført takket være Hans Bagger, som var biskop i Roskilde fra 1675 til 1693. Store Bededag startede allerede aftenen før. Klokken 18 skulle der ringes med kirkens største klokke, og så skulle ”boder, kældre og kroer” som solgte drikkevarer lukke. Næste dag skulle alle komme i kirke – i ordentlig tid og ædru. (www.natmus.dk).

OPSKRIFT: Hveder med et lille drys fuldkorn

Ingredienser

3 dl koldt vand
3 dl mælk
30 g gær
2 æg
50 g sukker
1 tsk kardemomme
850 g hvedemel
150 g fuldkornslogomærket hvedemel (F.eks. hvid hvede, spelt eller ølandshvede)
10 g salt
50 g blødt smør

Sådan gør du

Vand og mælk kommes i en gryde og lunes forsigtigt op til det bliver fingervarmt.

Vand og mælk kommes derefter i en skål og gæren tilsættes og røres ud.

Tilsæt dernæst æg, kardemomme og sukker og bland det sammen.

Nu tilsættes mel og salt og dejen røres godt sammen.

Når dejen er rørt sammen tilsættes det bløde smør i små stykker, og dejen røres til smørret er æltet godt ind i dejen og den er blank og elastisk.

Dejen skal nu hæve til ca. dobbelt størrelse. Det tager ca 1½-2 timer.

Når dejen er hævet færdig vippes den ud på et meldrysset bord, hvorefter den deles i 16 stykker.

Hver bolle formes og sættes på en bageplade med bagepapir med ca. 3 cm mellemrum.

Dæk bollerne til og lad dem hæve i ca. 1 time.

30 min. inden bollerne er færdige med at hæve tændes for ovnen på 220 grader alm ovn.

Bollerne bages i midt i ovnen i ca. 12-14 min, eller til de lyder hule når du banker under dem.
Afkøles på en rist.

OPSKRIFT: Rustikke hveder

Ingredienser

3 dl koldt vand
3 dl mælk
30 g gær
2 æg
50 g sukker
1 tsk kardemomme
520 g hvedemel
520 g fuldkornslogomærket hvedemel (f.eks. hvid hvede, spelt eller ølandshvede.)
10 g salt
50 g blødt smør

Sådan gør du

Vand og mælk kommes i en gryde og lunes forsigtigt op til det bliver fingerlunt.

Vand og mælk kommes derefter i en skål og gæren tilsættes og røres ud.

Tilsæt dernæst æg, kardemomme og sukker og pisk det sammen.

Nu tilsættes mel og salt og dejen røres godt sammen.

Når dejen er rørt sammen tilsættes det bløde smør i små stykker, og dejen røres til smørret er æltet godt ind i dejen og den er blank og elastisk.

Dejen skal nu hæve lunt til dobbelt størrelse. Det tager ca 1½-2 timer.

Når dejen er hævet færdig vippes den ud på et meldrysset bord, hvorefter den deles i 16 stykker.

Hver bolle formes og sættes på en bageplade med bagepapir med ca. 3 cm mellemrum.

Dæk bollerne til med et let fugtigt hviskestykke og lad dem hæve i ca. 1 time.

30 min inden bollerne er færdige med at hæve tændes for ovnen på 220 grader alm ovn.

Bollerne bages i midt i ovnen i ca. 12-14 min, eller til de lyder hule når du banker under dem.
Afkøles på en rist.

Tip

Ønsker du en blød skorpe på dine hveder, så dæk dem med et viskestykke, mens de køler af.

Skrevet i: Brød og kager

Seneste nyt fra redaktionen

Charcuteri kan også være grønt

FoodserviceFrugt og grøntMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed26. 06. 2025

Charcuteri er normalt lavet på kød, men sådan behøver det ikke at være, hvis man spørger slagter Michael Museth. Han har gennem flere år eksperimenteret med plantebaseret charcuteri. Det har givet både spændende resultater og masser af udfordringer. Hvad laver en slagter egentlig? Er det noget

Partnerskab: Madens Folkemøde skal være et fast event i Nykøbing Falster

Messer og konferencer26. 06. 2025

Det var positivt for både antallet af gæster og omsætningen i byens butikker, at Madens Folkemøde i år blev afholdt i Nykøbing Falster. Økonomiudvalget i Guldborgsund Kommune har derfor besluttet at indgå en partnerskabsaftale med Madens Folkemøde og støtte eventet økonomisk de næste tre

To dages burgerfest: Burgerlegenden George Motz vender tilbage til Gasoline Grill

AktueltFoodserviceKød, fisk og fjerkræ26. 06. 2025

Den amerikanske ”Burger Scholar” og manden bag den ikoniske dokumentar HamburgerAmerica, George Motz, gæster Gasoline Grill igen den 2. og 3. juli. Hvis man missede ham i2019 og 2022, får du man en ny og eksklusiv chance for at sætte tænderne i hansverdensberømte Fried Onion Burger – direkte fra

Ni grønne organisationer: Danmark bør bruge EU-formandskabet til at gentænke landbrugsstøtten

LandbrugMiljø og sundhedPolitik og eksportTopØkologi og bæredygtighed26. 06. 2025

Når Danmark overtager EU-formandskabet i 2025, falder det sammen med opstarten af forhandlingerne om EU’s landbrugspolitik efter 2027. I den forbindelse opfordres regeringen til at bruge formandskabet aktivt til at fremme en grøn omstilling af landbruget på europæisk plan. Økologisk

Dagrofas inspirationsmesse vender tilbage med endnu flere masterclasses

AktueltFoodserviceMesser og konferencer26. 06. 2025

Den 10. september bliver TAP1 i København omdannet til et madmekka, når ’Madscenen - for professionelle’ finder sted. Her bliver det muligt at opleve over 150 udstillere og masser af gastronomiske events/masterclasses. Sidste år deltog mere end 1.400 madentusiaster i inspirationsmessen, som

Organic Summit 2025 i København præsenterer sit speaker line-up

LandbrugMesser og konferencerMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Stærke speakere fra hele Europa samles til Organic Summit i København den 18. og 19. august for at blive enige om et fælles charter med konkrete anbefalinger til, hvordan økologisk produktion og forbrug i EU kan vokse til 25 procent i 2030 og dermed bidrage til omstillingen af den fremtidige

Gode tilbud – dårligt for klimaet: Supermarkeders mængderabat fører til madspild

Detailhandel og en grosFrugt og grøntMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Et nyt studie afslører en uheldig effekt af supermarkedernes populære “2 for 1”-tilbud: De får os ikke bare til at købe mere – de får os også til at smide mere mad ud. Madspild er et enormt globalt problem – både økonomisk og klimamæssigt. FN estimerer, at en tredjedel af al mad går til

Veteran og nyslået Michelinkok vinder Sol over Gudhjem

AktueltFoodserviceMesser og konferencer24. 06. 2025

Sidste uge var en god uge for kokkeveteranen Allan Schultz. Først fik hans restaurant Parsley Salon i Hellerup tildelt i Michelinstjerne, og lørdag kunne han hæve trofæet som vinder af Danmarks største kokkekonkurrence kokkekonkurrence, Sol over Gudhjem. Det blev Allan Schultz, som med teknisk

De nominerede til Køkkenprisen 2025 er nu fundet

AktueltFoodserviceØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Landbrug af Fødevarer kan nu afsløre, hvilke tre offentlige køkkener, der er nomineret til Køkkenprisen 2025. Landbrug & Fødevarer og Køkkenprisens jury er klar til at hædre de offentlige køkkener, hvor faglighed, smag og bæredygtighed går op i en højere enhed. For sjette år i træk uddeles

AAU-forskere: Proteiner fra græs kan være fremtiden

Forskning og uddannelseFrugt og grøntFødevareproduktionMiljø og sundhedRåvarer og ingredienserTopØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Indenfor få år kan protein udvundet fra almindeligt kløvergræs være en hovedingrediens i en lang række almindelige fødevarer som f.eks. is, yoghurt og proteindrikke. Forskere på AAU har længe arbejdet på at trække de rene proteinstrenge ud af græsset, og nu er det lykkes at fjerne både smag og farve

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Sommer vedligeholdelsestips til din vakuumpumpe: 6 gode anbefalinger

  • DENIOS ApS

    Sådan udnytter du den stille periode i sommerferien

  • DENIOS ApS

    Så er det sidste chance

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Høj præcision i CNC-fræsning takket være vakuum

  • DENIOS ApS

    Sikker tøndehåndtering starter her

  • Spirax Sarco Danmark

    Vi sætter fokus på damp som en naturlig energikilde

  • DENIOS ApS

    Lær at håndtere lækager på 90 min.

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Mød Busch på Spildevand Teknisk Forenings Årsmøde 2025

  • Nemco Machinery A/S

    Producentansvar: Uklare regler skaber frustration i fødevarevirksomheder

  • DENIOS ApS

    Sådan vælger du det rigtige opbevaringsskab til farlige stoffer

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Charcuteri kan også være grønt

    26.06.2025

  • Partnerskab: Madens Folkemøde skal være et fast event i Nykøbing Falster

    26.06.2025

  • To dages burgerfest: Burgerlegenden George Motz vender tilbage til Gasoline Grill

    26.06.2025

  • Ni grønne organisationer: Danmark bør bruge EU-formandskabet til at gentænke landbrugsstøtten

    26.06.2025

  • Dagrofas inspirationsmesse vender tilbage med endnu flere masterclasses

    26.06.2025

  • Organic Summit 2025 i København præsenterer sit speaker line-up

    24.06.2025

  • Gode tilbud – dårligt for klimaet: Supermarkeders mængderabat fører til madspild

    24.06.2025

  • Veteran og nyslået Michelinkok vinder Sol over Gudhjem

    24.06.2025

  • De nominerede til Køkkenprisen 2025 er nu fundet

    24.06.2025

  • AAU-forskere: Proteiner fra græs kan være fremtiden

    24.06.2025

  • Lagkagehuset leverer rekordomsætning i 2024 og forbedrer driften markant

    19.06.2025

  • Energidrik bliver officiel partner på Roskilde Festival

    19.06.2025

  • Klar til indstillinger til Årets Ret Med Gris og Årets Ret med Ost

    19.06.2025

  • Nyt innovationsprogram skal skabe mere bæredygtige løsninger i convenience-branchen

    19.06.2025

  • Pantsystem sparer over 50 kg engangsplast årligt i Nordhavn-kantine

    19.06.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik