• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

Brød og kager27. 04. 2023 | Mikkel Bækgaard

Verdens sidste hvede – hvordan skal den smage?

Brød og kager27. 04. 2023 By Mikkel Bækgaard

Næste fredag er det sidste Store Bededag, og næste år er dagen blot en almindelig fredag. Dermed melder det store spørgsmål sig: Hvordan skal din sidste bededags-hvede smage? Du får her to bud på opskrifter udviklet af Fuldkornspartnerskabet.

Rustikke hveder med fuldkorn

Der findes ikke noget meget end duften af nybagte hveder til Store Bededag. Men i år skal du måske snuse en ekstra gang, da helligdagen med al sandsynlighed bliver sidste gang. For at sige et ordentligt farvel til den traditionelle hvede, har Fuldkornspartnerskabet udviklet to opskrifter på den traditionelle spise: En med kardemomme og et lille strejf af fuldkorn; samt en rustik version, hvor halvdelen af hvedemelet er erstattet af fuldkornsmel.

”Smagen har været i højsædet, da opskrifterne blev udviklet. Derfor er det helt naturligt, at fuldkorn har fået en central plads i begge vores opskrifter, da fuldkorn både tilfører smag og tekstur til hvedeknoppen. Ved at bage med fuldkornsmel bevarer du de dele af kornet, hvor de fleste fibre, vitaminer og mineraler sidder – præcis som i gamle dage, hvor man ikke fjernede kimen og skaldelene fra kornet, når det blev malet til mel,” fortæller Rikke Iben Neess, kampagneleder for Fuldkornspartnerskabet.

Spiser vi nu verdens sidste hvede?

Selvom 2023 bliver det sidste år, hvor hveder kan nydes på Store Bededag, tror Fuldkornspartnerskabet dog ikke, at hveden forsvinder sammen med dagen:

”Jeg tror ikke, at afskaffelsen af St. Bededag får os til at stoppe med at spise hveder. Jeg tror, at vi hver især finder en anden anledning til at gøre det. At spise hveder er en tradition, der også er forbundet med kornet og kornets historie, og det er noget, vi hygger os med sammen med dem, vi holder af,” siger Rikke Iben Neess.

Store Bededag blev indført i 1686

Store Bededag stammer ifølge National Museet fra en forordning, som blev udstedt i 1686. Dagens formelle navn var ”ekstraordinær, almindelig bededag”, og den blev placeret den fjerde fredag efter påske. Dagen var én af i alt 3 faste-og bededage, som blev indført takket være Hans Bagger, som var biskop i Roskilde fra 1675 til 1693. Store Bededag startede allerede aftenen før. Klokken 18 skulle der ringes med kirkens største klokke, og så skulle ”boder, kældre og kroer” som solgte drikkevarer lukke. Næste dag skulle alle komme i kirke – i ordentlig tid og ædru. (www.natmus.dk).

OPSKRIFT: Hveder med et lille drys fuldkorn

Ingredienser

3 dl koldt vand
3 dl mælk
30 g gær
2 æg
50 g sukker
1 tsk kardemomme
850 g hvedemel
150 g fuldkornslogomærket hvedemel (F.eks. hvid hvede, spelt eller ølandshvede)
10 g salt
50 g blødt smør

Sådan gør du

Vand og mælk kommes i en gryde og lunes forsigtigt op til det bliver fingervarmt.

Vand og mælk kommes derefter i en skål og gæren tilsættes og røres ud.

Tilsæt dernæst æg, kardemomme og sukker og bland det sammen.

Nu tilsættes mel og salt og dejen røres godt sammen.

Når dejen er rørt sammen tilsættes det bløde smør i små stykker, og dejen røres til smørret er æltet godt ind i dejen og den er blank og elastisk.

Dejen skal nu hæve til ca. dobbelt størrelse. Det tager ca 1½-2 timer.

Når dejen er hævet færdig vippes den ud på et meldrysset bord, hvorefter den deles i 16 stykker.

Hver bolle formes og sættes på en bageplade med bagepapir med ca. 3 cm mellemrum.

Dæk bollerne til og lad dem hæve i ca. 1 time.

30 min. inden bollerne er færdige med at hæve tændes for ovnen på 220 grader alm ovn.

Bollerne bages i midt i ovnen i ca. 12-14 min, eller til de lyder hule når du banker under dem.
Afkøles på en rist.

OPSKRIFT: Rustikke hveder

Ingredienser

3 dl koldt vand
3 dl mælk
30 g gær
2 æg
50 g sukker
1 tsk kardemomme
520 g hvedemel
520 g fuldkornslogomærket hvedemel (f.eks. hvid hvede, spelt eller ølandshvede.)
10 g salt
50 g blødt smør

Sådan gør du

Vand og mælk kommes i en gryde og lunes forsigtigt op til det bliver fingerlunt.

Vand og mælk kommes derefter i en skål og gæren tilsættes og røres ud.

Tilsæt dernæst æg, kardemomme og sukker og pisk det sammen.

Nu tilsættes mel og salt og dejen røres godt sammen.

Når dejen er rørt sammen tilsættes det bløde smør i små stykker, og dejen røres til smørret er æltet godt ind i dejen og den er blank og elastisk.

Dejen skal nu hæve lunt til dobbelt størrelse. Det tager ca 1½-2 timer.

Når dejen er hævet færdig vippes den ud på et meldrysset bord, hvorefter den deles i 16 stykker.

Hver bolle formes og sættes på en bageplade med bagepapir med ca. 3 cm mellemrum.

Dæk bollerne til med et let fugtigt hviskestykke og lad dem hæve i ca. 1 time.

30 min inden bollerne er færdige med at hæve tændes for ovnen på 220 grader alm ovn.

Bollerne bages i midt i ovnen i ca. 12-14 min, eller til de lyder hule når du banker under dem.
Afkøles på en rist.

Tip

Ønsker du en blød skorpe på dine hveder, så dæk dem med et viskestykke, mens de køler af.

Skrevet i: Brød og kager

Seneste nyt fra redaktionen

Ny institutdirektør på DTU Aqua

Forskning og uddannelseKød, fisk og fjerkræ08. 05. 2025

Professor Anna Rindorf vil som ny leder af DTU Aqua bakke op om innovation på både instituttet og i samfundet: ”Vi skal vokse videre på trods af en usikker verden.” DTU har udpeget professor og sektionsleder Anna Rindorf til ny direktør for DTU Aqua med tiltrædelse den 1. juli. Hun har både

Rynkeby Foods udvider med Valsølille Vitamin Water

DrikkevarerMiljø og sundhed08. 05. 2025

Rynkeby Foods A/S udvider sin produktportefølje under Valsølille-brandet ved at lancere Valsølille Vitamin Water – en vitaminvand uden brus og med 20 procent frugt. Med lanceringen af Valsølille Vitamin Water styrker Rynkeby Foods sin position på markedet for funktionelle drikkevarer og

Dragsbæk: Nordens olivenolie skal være økologisk

AktueltFødevareproduktionLandbrugMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed08. 05. 2025

Det handler om at styrke landbrug, folkesundhed og fødevareindustri: Økologien er atter på dagsordenen hos fødevaregiganten Dragsbæk, der nu vil sende klart signal til landmænd, politikere og privatforbrugere om de mange fordele ved den danske raps. Efter en periode med stilstand er økologien

Nyt millionprojekt reducerer madspild og giver restprodukter større værdi

AktueltFødevareproduktionØkologi og bæredygtighed08. 05. 2025

Danmarks fødevareindustri genererer årligt 385.000 tons madspild. Nu skal et nyt projekt til 13 millioner kroner hjælpe virksomheder med at udnytte deres sidestrømme fra fødevareproduktionen mere effektivt og dermed nedbringe madspildet. Projektet er støttet og sat i gang af Industriens Fond,

Lagkagehuset indgår omfattende partnerskab med Dagrofa

Brød og kagerDetailhandel og en grosFoodserviceTop08. 05. 2025

Lagkagehuset har underskrevet deres hidtil største samarbejdsaftale. Valget er faldet på fødevarekoncernen Dagrofa. Fremover skal Dagrofa Foodservice levere fødevarer til bagerkædens 108 danske butikker, og bagerkæden udbygger MENY-samarbejdet med yderligere 10 shop-in-shop-butikker og en fælles

Madiværksættere sigter efter 100 millioner i omsætning efter fire år

FoodserviceMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed06. 05. 2025

Holdet der driver noon, catering- og kantinevirksomheden, og BaneGaarden, mad- og kulturdestinationen i København, går nu efter en trecifret millionomsætning i 2025 svarende til en vækst på 26 pct. fra 2024 Table, moderselskabet stiftet af Carl Johan Paulsen, Ida Marie Banke André og Karlos

Jagten er gået ind: DM i Bålmad søger deltagere

FoodserviceMesser og konferencer06. 05. 2025

Eftersøgningen efter Danmarks bedste kok til mad over bål er skudt i gang. For andet år i træk afholdes DM i Bålmad – en krævende kokkekonkurrence, hvor kun en lille udvalgt skare får lov at stille til start.  Kan du kreere gastronomiske oplevelser i særklasse – også selv om røgen svider i

Tivoli Food Festival: Fiskeauktion, Danmarksmesterskaber og verdens (måske) bedste bouillabaisse

AktueltFoodserviceMesser og konferencer06. 05. 2025

Mad og drikke bliver de vigtigste forlystelser, når Tivoli igen byder inden for til Tivoli Food Festival. Ni dage i maj bliver Tivoli fyldt med gastronomiske oplevelser, råvarer fra forskellige egne af landet, langbordsmiddage med stjernekokke, workshops og smagninger. Mere end 40.000 madglade

Aflysning af Esrum Kloster Ølfestival

AktueltDrikkevarerMesser og konferencer06. 05. 2025

Et krav om habitatvurdering gør det umuligt for Esrum Kloster & Møllegård at gennemføre årets traditionsrige ølfestival. Esrum Kloster Ølfestival 2025 bliver aflyst. Det står nu klart efter Gribskov Kommune har meddelt, at der skal foretages en habitatvurdering af det naturområde, som Esrum

Salget af miljømærket tun stiger med 24 procent

CertificeringKød, fisk og fjerkræMiljø og sundhedTopØkologi og bæredygtighed06. 05. 2025

Mængden af tun, der blev solgt globalt med Marine Stewardship Council (MSC)'s blå miljømærke, voksede med 24 pct. fra år til år til næsten 300.000 tons i 24-25 år, ifølge nye data offentliggjort af MSC i den seneste udgave af sin Sustainable Tuna Yearbook. Dataene omfatter både salg af tun fra

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Ved du, hvornår det er tid til at vedligeholde, udskifte eller flytte dit opsamlingskar?

  • Spirax Sarco Danmark

    Blog: Damp er naturlig teknologi

  • Nemco Machinery A/S

    Nemco har nyt med hjem fra Europas største fødevaremesse

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch på IFFA 2025: Vacuum Diagnostics til intelligente vakuumløsninger til kødforarbejdning

  • DENIOS ApS

    3 sikkerhedsfunktioner, du skal kigge efter på dit opsamlingskar

  • Spirax Sarco Danmark

    Steam Insight: En digital forbindelse til optimering af dit dampsystem

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Vakuumsystemer: En guide til turn-key projekter

  • DENIOS ApS

    Service og vedligeholdelse – overholder du loven?

  • Busch Vakuumteknik A/S

    De 7 bedste praksisser: Bliv en mester i lækagesøgning

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Inspirationskatalog: 44 siders tips til din menu

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Ny institutdirektør på DTU Aqua

    08.05.2025

  • Rynkeby Foods udvider med Valsølille Vitamin Water

    08.05.2025

  • Dragsbæk: Nordens olivenolie skal være økologisk

    08.05.2025

  • Nyt millionprojekt reducerer madspild og giver restprodukter større værdi

    08.05.2025

  • Lagkagehuset indgår omfattende partnerskab med Dagrofa

    08.05.2025

  • Madiværksættere sigter efter 100 millioner i omsætning efter fire år

    06.05.2025

  • Jagten er gået ind: DM i Bålmad søger deltagere

    06.05.2025

  • Tivoli Food Festival: Fiskeauktion, Danmarksmesterskaber og verdens (måske) bedste bouillabaisse

    06.05.2025

  • Aflysning af Esrum Kloster Ølfestival

    06.05.2025

  • Salget af miljømærket tun stiger med 24 procent

    06.05.2025

  • Højer Pølser vinder guld til buffetklassikere

    01.05.2025

  • 16 ISS-kantiner hos Bygningsstyrelsen får Svanemærket

    01.05.2025

  • Det smager af larm: Hvordan påvirker støj smagsløgene?

    01.05.2025

  • Ældste frigivelse fra Stauning Whisky nogensinde

    01.05.2025

  • 50 år med smag – Bryggeriet Apollo fejrer jubilæum og forvandling

    01.05.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik