Helt nye tal fra landets største take away operatør viser, at veganske bestillinger er steget med ca. 50%. Just Eat har omkring en million danske brugere, og det er især i hovedstaden, at tendensen ses tydeligt.
Januar har i mange år været måneden, hvor vi danskere spiser lidt sundere, træner lidt mere og generelt er lidt bedre ved os selv. I dag er januar også måneden for grønne budskaber, der understreger tendensen mod at spise mere og mere med omtanke for dyrevelfærd, miljø og bæredygtighed helt generelt. Den tendens ses også i take away-branchen.
– Veganske bestillinger er steget med ca. 50%, dog udgør veganske retter fortsat under 2% af det samlede antal ordrer. Det ser bedre ud for vegetariske retter, der stiger med 10%, og nu udgør hele 5% af ordrerne i hovedstaden og ca. 2,5-3% i resten af landet, fortæller Carsten Boldt, direktør i Just Eat og fortsætter:
– Det er ret store tal, hvis man husker på, at vi har omkring en million danske brugere. Hvis jeg runder op, nærmer vi os et niveau, hvor vegansk og vegetarisk samlet nærmer sig hele 10% af alle ordre.
En voksende tendens – to ud af tre er med
Opfordringen til at spise mere grønt i januar er ikke helt ny. De seneste år har både kendisser som Paul McCartney, foreninger som Dansk Vegetarisk Forening og virksomheder som Just Eat været ude og opfordre til at indføre kødfrie dage i januar under kampagner som Veganuary og Grøn Januar. En tendens, der vokser år for år.
Just Eats nye tal fra 2021 viser da også, at der er en stigning på 10% i vegetariske bestillinger i januar 2021 sammenlignet med januar 2020. Ikke overraskende er det særligt i hovedstadsområdet, de kødfrie retter bliver leveret. Her er ordre andelen generelt to til tre gange højere end i resten af landet.
– Hvis vi havde tal fra januar 2022, er jeg sikker på, at vi vil se samme tendens. Det viser en stor efterspørgsel, og det er derfor efterhånden et must at have vegansk og/eller vegetarisk på menukortet for ikke at blive valgt fra, fortæller Carsten Boldt.
Hos Just Eat har hele to ud af tre restauranter indset den store efterspørgsel og er hoppet med på den grønne bølge med minimum én vegetarisk eller vegansk ret på menukortet.