I dag opererer mange fødevareproducenter i et meget konkurrencepræget marked, hvor kunderne efterspørger produkter af høj kvalitet. Derudover har fødevaresikkerheden høj prioritet, og covid-19 øger ligeledes fokus på at eliminere krydskontaminering.
Da efterspørgslen efter råvarer af høj kvalitet stiger og fokus på sikkerhed accelererer, stiller forarbejdningen af fisk og skaldyr høje krav til hygiejnen af procesudstyret.
Adskillige undersøgelser fra lakseindustrien viser, at patogene bakterier, såsom Listeria monocytogenes, overføres fra det kontaminerede procesudstyr til de forarbejdede produkter. Dette efterlader et stort behov for at adressere fødevaresikkerheden for at garantere sikre og sunde produkter.
En øget efterspørgsel resulterer i en øget konkurrence, hvorfor optimering af produktionseffektiviteten bliver et meget vigtigt indsatsområde i arbejdet for forøget konkurrenceevne. Fiskeindustrien konfronteres således med en betydelig udfordring i form af den reducerede tid, de har til rådighed til rengøring, når produktionstiden forlænges. En utilstrækkelig rengøring og desinfektion af det kritiske procesudstyr vil øge risikoen for etablering af kolonier af mikroorganismer, der danner biofilm.
Behovet for høj fødevaresikkerhed medfører ligeledes et øget fokus på dokumentation af hele værdikæden, hvor det er nødvendigt at kunne dokumentere processerne i egen produktion. Undersøgelser har blandt andet vist, at en af de største kilder til Listeria er procesudstyret. Dermed er automatisering en nødvendighed for at reducere risikoen for kontaminerede produkter.
Automatiseret og kontrolleret hygiejneproces
Ved at anvende en Equipment Washer Disinfector fra KEN Hygiene Systems kan virksomheder opnå den ensartethed, der er afgørende for at kontrollere spredningen af bakterier, og dermed sikre en høj produktkvalitet. Ligeledes foregår vask i et lukket vaskekammer, hvilket reducerer forekomsten af aerosoler og spredningen af mikroorganismer i produktionsmiljøet. Dette medfører et forbedret arbejdsmiljø samt øget fødevaresikkerhed.
Vaskefilosofien hos Equipment Washer Disinfectors er at skifte vandet mellem de forskellige vaskefaser, hvilket resulterer i, at risikoen for krydskontaminering mellem de forskellige produktionsskifter elimineres, og således opnås en øget fødevaresikkerhed.
Desinfektion
Hvis fødevareproducenten identificerer, at der er et behov for en desinfektion af procesudstyret, er der flere forskellige måder, hvorpå dette kan gøres:
• Kemisk desinfektion med detergent, hvilket kræver et slutskyl for at fjerne den anvendte detergent. Dette slutskyl gøres med rent vand for ikke at ødelægge desinfektionen.
• “Skoldning” med et slutskyl på typisk 80°C. Dette er en korttidseksponering, der hjælper med at opvarme udstyret for at bidrage til en nemmere tørring efterfølgende.
• Termisk desinfektion, hvor slutskyllet laves ved hjælp af en recirkulering af skyllevandet ved højere temperaturer (85-92°C). Dette er en længerevarende proces, og sikrer dermed en mere effektiv desinfektion, idet varmen spredes mere i kaviteter end ”skoldningen”.
Tørring
Et tørresystem er ligeledes en vigtig del af en vaske- og desinfektionsproces, da fugt kan give anledning til etablering af biofilm, hvor mikroorganismer kan vokse, men også hvor allergener kan ”indfanges” i biofilmen. KEN Equipment Washer Disinfectors tilbyder en termisk desinfektion, med temperaturer over 90°C, og tørring af procesudstyret, som sikrer en hurtigere idriftsættelse.
Kontrol af setpunkter
Det er endvidere muligt at fastlægge og kontrollere setpunkter, der kan forhindre alvorlige konsekvenser for virksomhedens økonomi såvel som deres omdømme, som følge af produkttilbagekaldelser og produktionsnedlukninger.
Ved at implementere et automatisk rengøringssystem er det muligt at registrere og aktivere advarsler for diverse setpunkter, såsom vandtemperatur, vandtryk og ledningsevnen. Disse registreringer vil bidrage til, at virksomheden kan dokumentere og verificere hygiejneprocessen, og således garantere en sikker drift.