Mens der bliver investeret stort i den grønne omstilling af den danske fødevaresektor, giver Simon-Kucher & Partners tre bud på tendenser, der sætter yderligere skub i samtalen om etisk forbrug på tværs af samme sektor
Af Farah Thalji, direktør, Simon-Kucher & Partners
Bæredygtighedsbevægelsen er ved at tage fart i hele Danmark og resten af verden. I de seneste fem år har 85 procent af de globale forbrugere ændret deres købsadfærd for at træffe mere bæredygtige og etiske valg (analyse foretaget af Simon-Kucher & Partners blandt mere end 10.000 respondenter, herunder 771 i Danmark, red.).
Spisevaner spiller en grundlæggende rolle i transformationen mod en mere bevidst livsstil. Som et resultat er F&B-industrien blevet tvunget til at tilpasse sig på alle niveauer, fra produktion til detailhandel og restauranter.
At ændre forbrugerens attitude til det at spise og drikke
Det, at være bevidst om, hvilke fødevarer vi indtager, forventes at komme yderligere i fokus. Den tendens vil blive drevet af forbrugernes ønske om at reducere indtaget af produkter, der er kommet til verden ved uetiske praksisser og samtidig øge forbruget af sundere, mere miljøvenlige og økologiske produkter. Miljøbelastningen af fødevareproduktionen og -forbrug står generelt højt på de danske forbrugeres dagsorden. Regeringen har tilbudt nye kostråd, der ikke kun giver råd om, hvordan man spiser sundt, men også hvordan man følger en klimavenlig kost. Som en del af planerne om at nå CO2-neutralitet inden 2050, planlægger den også at tilføje klimamærker til fødevarer, der angiver deres CO2-fodaftryk.
Desuden er der stor fokus på økologisk fødevareproduktion i Danmark. Sammen med Schweiz har Danmark det højeste forbrug per indbygger af økologiske fødevarer i verden. Det har også den højeste økologiske markedsandel i verden, hvor 13 procent af fødevaresalget er økologisk certificeret.
Og mens landets køkken typisk er tungt på animalsk protein, stiger antallet af veganere, vegetarer og flexitarer gradvist, hvor 23 procent af de unge danskere nu vurderes at følge en plantebaseret kost, og antallet af danskere med mindst én kødfri dag om ugen er næsten fordoblet i det seneste årti.
Det er klart, at forbrugernes efterspørgsel efter miljøvenlige, sunde produkter er tiltagende i Danmark. For at tilpasse deres tjenester i overensstemmelse hermed, bør F&B-virksomheder overveje at introducere nye produkttilbud samt opdatere nuværende produkter i overensstemmelse med forbrugernes efterspørgsel. Det er også vigtigt at kommunikere disse produkters egenskaber ved “bevidst spisning” klart til forbrugerne.
Udvikling af foodservicekoncepterne
I dag forventer forbrugerne, at fødevarer af høj kvalitet bliver serveret eller leveret hurtigt og til en rimelig pris. Som sådan har foodservicesektoren oplevet store teknologiske fremskridt for at holde trit med efterspørgslen. I Danmark tilskynder begejstringen for sundere, miljøvenlige fødevarer til yderligere innovation. Landet ligger i øjeblikket på tredjepladsen i rapporten om bæredygtig udvikling og er fortsat på forkant med fødevareteknologi gennem samarbejde med akademiske institutter og globale interessenter.
Ud over fødevareproduktion tilpasser foodservicebranchen sig også til forandringer. Tidligere set som noget af en nyhed, bliver ”cloud kitchens” eller skykøkkener – også kendt som ghost- eller dark kitchens (køkkener udelukkende etableret til levering eller takeaway) – mere og mere udbredt. Fra minimal investering til nem ekspansion med mulighed for at huse flere brands under ét tag, tilbyder modellen flere fordele. Den globale cloud-kitchen-industri forventes at overstige 71,4 milliarder USD i 2027.
Curb, der opererer i Sverige og Danmark, er et eksempel på et skykøkken. Virksomheden blev grundlagt i 2020 og har sikret en investering på 20 millioner euro til at ekspandere til andre markeder. Tilsvarende har det dansk-baserede startup Hubb Kitchens for nylig sikret sig en millioninvestering til at opbygge sit brand.
Som svar på hård konkurrence fra disse hurtigt udviklende madleveringstjenester, skal traditionelle restauranter overveje skykøkkener. Dette indebærer afbalancering af lejeomkostninger med de voksende indtægtsmuligheder, som denne fleksible model giver og som kan implementeres enten internt eller outsourcet. F&B-spillere er konstant nødt til at undersøge, hvilke tjenester der er tilgængelige for at øge omsætningen på dette hastigt voksende marked.
Stigende efterspørgsel efter personalisering
Nu, mere end nogensinde før, forventer forbrugerne, at den service, de modtager fra virksomheder, er personlig. Dette omfatter produktanbefalinger, kampagner og direkte beskeder. Denne tendens vil kun blive mere udbredt, efterhånden som B2C-kommunikation finder sted i et stadig mere digitalt miljø.
Personalisering er rangeret som en af de vigtigste søjler for danske forbrugere i forhold til kundeoplevelse, viser en undersøgelse af danske brands, foretaget af KPMG. Men det kan være svært at skabe den rigtige balance – brands skal vise sig at være relevante og engagerende, samtidig med at de bevarer integriteten og ikke misbruger adgangen til kundedata.
Selvom det er vigtigt at udnytte data for bedre at kunne målrette deres kommunikation til eksisterende og potentielle kunder, skal det gøres uden at gå på kompromis med den overordnede kundeoplevelse. For eksempel er det danske brand Irma blevet rangeret højt for at skabe en service, der tilgodeser kundernes værdier. Dagligvarekæden tilbyder eksempelvis en bred vifte af økologiske produkter, har forpligtet sig til kun at sælge fritgående æg, har implementeret en mere sammenhængende kunderejse og har indgået partnerskab med det populære madspildsmærke Too Good To Go. Ved at reagere direkte på markedstendenser og udvikle sig sammen med sin kundebase har virksomheden skabt et dybere niveau af tillid.
For at komme i kontakt med forbrugerne skal F&B-virksomheder investere i muligheder for etisk personalisering. Når det kommer til kundeengagement, er en kundecentreret tilgang nøglen.
Hvad byder fremtiden på?
Disse tendenser vil sandsynligvis vinde endnu mere indpas den kommende tid. De byder på udfordringer, men tilbyder også grænseløse muligheder. Virksomheder, der tilpasser deres kommercielle strategi i overensstemmelse med udviklingen i forbrugernes behov i overensstemmelse hermed, vil komme ud på toppen.
Kucher & Partners er et globalt konsulentfirma med mere end 1.600 fagfolk fordelt på 42 kontorer verden over. Virksomheden blev grundlagt i 1985 og har 35 års erfaring med strategi- og marketingrådgivning. http://www.simon-kucher.com.