• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

AktueltBrød og kagerMejeri25. 04. 2024 | Mikkel Bækgaard

Syv ud af ti danskere holder fast i de varme hveder på den droppede store bededag

AktueltBrød og kagerMejeri25. 04. 2024 By Mikkel Bækgaard

I morgen er det første gang i mange hundrede år, danskerne ikke fejrer store bededag som en officiel helligdag. Men nu viser en helt ny undersøgelse, at danskerne ikke har tænkt sig at droppe dagens faste traditioner. Syv ud af ti danskere har nemlig planer om at spise hveder i forbindelse med den gamle dato for store bededag.

Varme hveder

En lun hvede med smør på. Det har i årevis været en fast tradition aftenen inden store bededag, og noget tyder på, at en stor del af danskerne har tænkt sig at holde fast i traditionerne på den afskaffede helligdag, der i år ville været faldet den 26. april. 

Det viser en helt ny undersøgelse gennemført på vegne af Lurpak, hvori syv ud af ti danskere svarer, at de vil holde fast i traditionen om at spise varme hveder i forbindelse med store bededag, selvom helligdagen er afskaffet. 

”Det siger noget om, hvor vigtige madtraditioner er for os, når så mange danskere er fast besluttede på at blive ved med at spise varme hveder i forbindelse med store bededag. Mad har en helt særlig evne til at samle os, og tallene understreger, at traditionen om at spise hveder ikke er en undtagelse,” siger Sara Karolina Rærup Rimfors, der er brand manager for Lurpak.

Når danskerne spørges ind til, hvorfor de ønsker at bevare de varme hveder, svarer 77 procent af danskerne, at vi skal holde fast, fordi det er tradition. 69 procent begrunder det med, at det er hyggeligt, mens 53 procent siger, at de varme hveder smager godt.

Smør og hveder hænger uløseligt sammen

Nogle madvarer forbindes ubetinget med hinanden. Som havregryn med mælk, eller hveder med smør. Det kan langt de fleste danskere i hvert fald nikke genkendende til, ifølge undersøgelsen. For her svarer ni ud af ti af de danskere, der spiser hveder, at de spiser dem med smør på. 

”Blandt danskerne er der ikke overraskende bred enighed om, at den hvide, kardemommekrydrede bolle simpelthen kalder på frisk og velsmagende smør. Det er et godt billede på, hvor mange underliggende madtraditioner, vi har knyttet til vores madvaner. Og selvom vi er vilde med at prøve nye madtrends, er der heller ikke noget, som slår lækkert bagværk med smør,” siger Sara Karolina Rærup Rimfors.

Hveder er mere populære blandt sjællændere end hos københavnerne

Selvom der på landsplan er bred enighed om, at de traditionsrige hveder med smør skal forblive en årlig spise, er der faktisk nogle markante regionale forskelle. 

Særligt på Sjælland er der en stor forkærlighed for hveder, da hele 76 % mener, at vi i Danmark skal holde fast i traditionen. I København ser billedet lidt anderledes ud med kun 63 % af københavnerne, som mener, at traditionen skal bestå. Det er også sjællænderne, som i højest grad spiser smør på hvederne, mens færrest nordsjællændere gør.

Nøgletal fra befolkningsundersøgelsen

  • 68 procent af danskerne synes, at vi i Danmark skal holde fast i traditionen om at spise varme hveder i forbindelse med Store Bededag, selvom helligdagen er afskaffet.
  • 77 procent af danskerne synes, at vi skal holde fast i traditionen om at spise hveder, fordi det er tradition. Dernæst begrunder 69 % det med, at det er hyggeligt, mens 53 % siger, at de varme hveder smager godt.
  • 89 procent af de danskere, der spiser hveder, spiser smør på dem
  • 76 procent af respondenterne bosat i Region Sjælland synes, at vi i Danmark skal holde fast i traditionen
  • 63 procent af respondenterne bosat i Region Hovedstaden synes, at vi i Danmark skal holde fast i traditionen
  • 91 procent af de respondenter, der bor i Region Sjælland og spiser hveder, spiser smør på dem
  • 82 procent af de nordsjællændere, der spiser hveder, spiser smør på dem

Skrevet i: Aktuelt, Brød og kager, Mejeri

Seneste nyt fra redaktionen

Topsommelierer fra Michelin-restauranter anbefaler vine fra lokale vinhandlere på dansk vinplatform

Drikkevarer22. 05. 2025

Nu kan vinentusiaster modtage vinanbefalinger fra Danmarks dygtigste sommelierer og samtidigt støtte lokale vinhandlere. Initiativet er blevet taget så godt imod, at vinplatformen Bottle Hero nu gør klar til at gå internationalt med frisk kapital i ryggen.  Nu kan man få vinoplevelsen fra

Green Innovation Week: Gråærter og rapskage på menuen: Unge madhåndværkere former fremtidens køkken

Forskning og uddannelseMesser og konferencerMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed22. 05. 2025

Når tusindvis af unge, undervisere, virksomheder og organisationer samles til Green Innovation Week i Skive den 25. september, bliver det med bæredygtighed på både programmet og menuen. I år er det nemlig elever fra tre fødevareuddannelser – Nordic Food College, FGU Skolen Skive og Aarhus Tech – der

Gæsterne foretrækker Carlsberg: Oslobåden får ny ølleverandør

AktueltDrikkevarerFoodservice22. 05. 2025

Go Nordic Cruiseline, selskabet bag Oslobåden, skifter fra Heineken til Carlsberg som ny ølleverandør på ruten mellem København og Oslo. Skiftet er led i en større rebranding med øget fokus på nordisk identitet, hvor Carlsberg viser sig at være gæsternes foretrukne øl. Fremover vil passagererne

Få del i millionpulje til udvikling af plantebaserede fødevarer

AktueltFrugt og grøntFødevareproduktionMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed22. 05. 2025

Små og mellemstore fødevarevirksomheder kan søge om at deltage i PlanteVÆKST - et skræddersyet udviklingsforløb med adgang til ekspertise, testfaciliteter og professionelt netværk. Teknologisk Institut åbner døren for små og mellemstore fødevarevirksomheder, der ønsker at styrke deres position

Skoleelever fik første måltid fra nyt kæmpekøkken

FoodserviceTop22. 05. 2025

Da tusindvis af københavnske skoleelever tirsdag satte sig til frokost, var det ikke bare dagens ret, de fik serveret – det var den allerførste, der er produceret i skolemadordningen EAT’s nye storkøkken. På menuen står der enten klassisk hønsekødssuppe med hvidløgsbrød eller pasta med

Foodexpo lancerer nyt messekoncept

Messer og konferencer20. 05. 2025

Et helt nyt messekoncept med 15 unikke zoner venter de besøgende på næste års Foodexpo, der med den nye konstruktion samler brancherne i hver deres zone. Nordens største event for fødevareprofessionelle finder sted 22.-24. marts 2026 i MCH Messecenter Herning. Udstillerne på næste års Foodexpo

Ny AI skal nudge til at spise grønnere

Detailhandel og en grosForskning og uddannelseFrugt og grøntMiljø og sundhed20. 05. 2025

Forskere fra SDU, AU og KU vil udvikle en kunstig intelligens, der kan få forbrugere til at smide sundere og mere bæredygtige dagligvarer i deres indkøbskurve, når de handler online. Hvis du bruger Netflix, Spotify eller TikTok, kender du også til den anbefalelsesalgoritme, som baseret på dine

Finalister til Produktprisen og Irmaprisen 2025 er fundet

AktueltMesser og konferencerMiljø og sundhedRåvarer og ingredienserØkologi og bæredygtighed20. 05. 2025

70 spændende, lokale produkter fra hele landet er reduceret til 12, der nu skal dyste om Produktprisen 2025 i kategorierne Mad, Konfekture, Drikke og Innovation. Ved smagningen smagte og udvalgte dommerne samtidig fem produkter, der for første gang skal dyste om Coops nye pris, Irmaprisen, og dermed

Madens Folkemøde trak 35.000 mennesker til Nykøbing Falster

AktueltMesser og konferencer20. 05. 2025

15.-17. maj blev Madens Folkemøde afholdt Nykøbing Falster. Folkemødet har tidligere været afholdt på et lokalt gods, men flyttede i år netop for at kunne få flere besøgende. Madens Folkemøde mere end tredoblede deres besøgstal i forhold til sidste år.  André Andersen har været direktør i

Christian Wellendorf er Danmarks næste Bocuse D´Or kandidat

FoodserviceMesser og konferencerTop20. 05. 2025

Tre af Danmarks dygtigste kokke dystede fredag på torvet i Nykøbing Falster for at blive landets næste repræsentant ved de prestigefyldte Bocuse d’Or-konkurrencer. Vinderen er nu fundet: Christian Wellendorf, køkkenchef og partner på Babette i København. Christian Wellendorf konkurrerede mod

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Sådan transporterer du lithiumbatterier sikkert

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Deltag i masterclass: ’Ansvarlig fisk på tallerkenen’

  • DENIOS ApS

    Her er den oversete vej til et sundere arbejdsmiljø

  • Busch Vakuumteknik A/S

    centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions lancerer den nye HiCube Neo RGA

  • DENIOS ApS

    Ved du, hvornår det er tid til at vedligeholde, udskifte eller flytte dit opsamlingskar?

  • Spirax Sarco Danmark

    Blog: Damp er naturlig teknologi

  • Nemco Machinery A/S

    Nemco har nyt med hjem fra Europas største fødevaremesse

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch på IFFA 2025: Vacuum Diagnostics til intelligente vakuumløsninger til kødforarbejdning

  • DENIOS ApS

    3 sikkerhedsfunktioner, du skal kigge efter på dit opsamlingskar

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Topsommelierer fra Michelin-restauranter anbefaler vine fra lokale vinhandlere på dansk vinplatform

    22.05.2025

  • Green Innovation Week: Gråærter og rapskage på menuen: Unge madhåndværkere former fremtidens køkken

    22.05.2025

  • Gæsterne foretrækker Carlsberg: Oslobåden får ny ølleverandør

    22.05.2025

  • Få del i millionpulje til udvikling af plantebaserede fødevarer

    22.05.2025

  • Skoleelever fik første måltid fra nyt kæmpekøkken

    22.05.2025

  • Foodexpo lancerer nyt messekoncept

    20.05.2025

  • Ny AI skal nudge til at spise grønnere

    20.05.2025

  • Finalister til Produktprisen og Irmaprisen 2025 er fundet

    20.05.2025

  • Madens Folkemøde trak 35.000 mennesker til Nykøbing Falster

    20.05.2025

  • Christian Wellendorf er Danmarks næste Bocuse D´Or kandidat

    20.05.2025

  • Medaljeregn til Slagter Lampe

    15.05.2025

  • Ukraine og Danmark udbygger samarbejdsaftale på landbrugsområdet

    15.05.2025

  • Simon Mosegaard Fibiger bliver ny CEO for Orkla Danmark

    15.05.2025

  • Her er de danske mejeriprodukter med mest x-faktor 2025

    15.05.2025

  • Det er blevet dyrere at spise varme hveder

    15.05.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik