• Facebook
  • Instagram
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Certificering
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Emballage
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Klimateknologi

FoodservicePolitik og eksportTopØkologi og bæredygtighed04. 02. 2021 | Kasper Mundt-Nielsen

Sverige tæsker Danmark – Norge sparket helt til hjørne

FoodservicePolitik og eksportTopØkologi og bæredygtighed04. 02. 2021 By Kasper Mundt-Nielsen

Mens Danmark for nyligt løb med guldmedaljen ved VM i håndbold, ved at slå netop Sverige, er det nu svenskernes tur, til at stå øverst på podiet. En rapport, der gennemgår de skandinaviske landes øko-indsats, hvor vi må se Sverige overhale os i ræset om økologisk mad i det offentlige. Rapporten viser, at der fortsat er et stort potentiale for økologisk omlægning i Danmark.

Regeringerne i Danmark, Norge og Sverige ønsker alle at øge mængden af økologiske fødevarer, der serveres i fx hospitalskøkkener, børnehaver og kantiner i den offentlige sektor, fordi det er til gavn for miljø, biodiversitet og dyrevelfærd og i højere grad efterspørges af forbrugeren. I en ny rapport fra Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi på Københavns Universitet sammenlignes de tre landes resultater med at indføre mere økologisk mad i det offentlige.

Udredningen viser, at Sverige er det land, der klarer sig bedst med en andel på 39 procent økologiske fødevarer brugt i den offentlige sektor, mens Danmark ligger på 22 procent og Norge på bare 1 procent. De svenske erfaringer viser, at man på landsplan kan nå et højt niveau af økologiske fødevarer i den offentlige sektor, og at der stadig er masser af potentiale for øget omlægning i Danmark.

– Særligt Sverige, men til dels også Danmark, må anses som lande, der har haft pæn succes med at indføre økologi i den offentlige sektor, mens Norges indsats ser ud til at have fejlet, siger professor Carsten Daugbjerg, der står bag rapporten.

I Sverige er økologi sundt

Ifølge udredningen har svenskernes strategi bl.a. været at sætte konkrete mål for hvor meget økologisk mad, der skulle laves i de offentlige køkkener, som kommunerne så skulle leve op til.


– Samtidig har svenskerne italesat økologi i en bredere kontekst og koblet det med generel sundhed. Det er en væsentlig forklaring på svenskernes succes med at få økologien ind i de offentlige køkkener, men nok også, at der i Sverige er en større grad af autoritetsfølelse hos kommunerne over for de målsætninger, der kommer fra Stockholm, siger Carsten Daugbjerg.


I Danmark er der ifølge Carsten Daugbjerg faktisk lavet en større indsats for at få udbredt økologien i de offentlige køkkener, end der er i Sverige, og det er også lykkedes at skabe en kobling imellem økologiske fødevarer og fx bæredygtighed. Men forsøget på at koble økologi til sundhed har været langt svagere i Danmark end i Sverige.


– Fra offentlig side har man ikke på samme måde som i Sverige fremhævet en sammenhæng mellem sund mad og økologi i Danmark. I Sverige har de et koncept for sund økologisk mad i den offentlige sektor, kaldet SMART, som kobler økologisk mad til folkesundhed. Og kommunerne bruger faktisk dette koncept i deres madordninger, siger Carsten Daugbjerg.


Den norske stat forsøgte ikke at koble økologisk mad med sundhed – tværtimod blev der stillet spørgsmål til koblingen i deres strategi for økologisk landbrug. Samtidig var den norske indsats fokuseret på Oslo, hvor strategien var at omstille køkkener i hovedstadsområdet først og derefter skalere indsatsen op til resten af landet.


– Ud over svag italesættelse af økologi som en bæredygtig løsning kan utilstrækkelig mobilisering og aktivering af markedsaktører i den norske økologiske fødevaresektor have spillet en væsentligt rolle i Norges fejlslagne indsats, siger Carsten Daugbjerg.

fterspørgslen skal følge produktionen

I EU tales der i øjeblikket om at udlægge mere jord til økologiske landbrug. Faktisk ønsker EU, at 25 procent af landbrugsarealet skal være økologisk, fordi det bl.a. er til gavn for miljøet. For at kickstarte den udvikling er der forslag om særlige støtteordning til de landmænd, der omlægger til økologi. Men ifølge Carsten Daugbjerg kan det ikke stå alene, hvis man vil nå det mål.


– I Danmark har vi haft meget fokus på, at efterspørgslen skulle være tilstede i takt med at produktionen udbygges, og den strategi har båret frugt. Ved at fokusere på at øge udbuddet gennem økonomiske incitamenter for landmanden, risikerer man, at varerne ikke kan afsættes, og priserne derfor falder, forklarer han.


I den danske strategi har man ifølge Carsten Daubjerg været god til at få aktiveret de aktører, der er i branchen for at skabe et voksende marked for økologiske varer. Her har samarbejdet mellem Fødevareministeriet og økologibranchen og ikke mindst Økologisk Landsforening spillet en stor rolle.


– Gennem tiden har indsatsen for at stimulere efterspørgslen spændt lige fra at motivere og assistere butikskæderne i deres markedsføring af økologiske varer til at engagere køkkenpersonale i det offentlige. Det er sket samtidig med, at produktionen er sat i vejret, og det tror jeg, EU kan lære meget af, siger professoren.

Skrevet i: Foodservice, Politik og eksport, Top, Økologi og bæredygtighed

 

Seneste nyt fra redaktionen

Bilka åbner ubemandede PickUp-stationer

Detailhandel og en grosTop22. 04. 2021

Vores indkøbsmønstre har ændret sig meget, siden COVID-19's ankomst. Onlinehandel fylder mere end nogensinde og nu åbner Bilka en række ubemandede og fuldautomatiske PickUp-stationer. Den første åbner i Fredericia. Nu bliver det endnu nemmere og hurtigere at handle i Bilka. Det sker, når Bilka

Nestlé vokser sig større og større

Detailhandel og en gros22. 04. 2021

Fødevarevirksomheden Nestlé leverede i årets første kvartal en omsætning på 21,1 mia. CHF (142,2 mia. DKK) og en organisk vækst på 7,7 pct. Nestlé topchef, Mark Schneider, siger om 1. kvartalstallene: - Vi er tilfredse med Nestlés stærke organiske salgsvækst i første kvartal – en vækst, der

Robot håndterer 20 tons kål

AktueltFødevareproduktion22. 04. 2021

Hos Daloon i Nyborg anvendes dagligt mellem 15 og 20 tons kål til produktionen af omkring en million forårsruller. Det har hidtil været en forholdsvis manuel proces, men nu skal en robotløsning fremover håndtere de mange kålhoveder Antallet af rullende kålhoveder hos Danmarks

Hvem skal vinde Den Dybe Tallerken

Detailhandel og en grosFoodserviceMesser og konferencer22. 04. 2021

Nu er det muligt at indstille kandidater til 'Den Dybe Tallerken'-prisen, der uddeles til en fødevarevirksomhed, en organisation eller en person i fødevarebranchen, som helhjertet og på exceptionel vis skaber innovation og kvaltiet i harmoni med omverdenen. Det skriver Landbrug & Fødevarer i en

Rekordresultat hos Salling Group

AktueltDetailhandel og en gros22. 04. 2021

Corona-pandemien har været god ved detailkoncernens bundlinje. Sidste år voksede omsætningen i Salling Group til 60,9 mia. kr. mens EBIT steg til 2,8 mia. kr. svarende til en EBIT-margin på 4,6 procent. Salling Groups omsætning steg sidste år med mere end 4 mia. kr. og nåede for første gang i

Nullermænd i restauranten får kunderne til at vende om

Foodservice21. 04. 2021

Ligger der nullermænd i hjørnerne? Bliver bordene ikke tørret grundigt af? Og bliver spritdispenserne ikke altid fyldt op? I givet fald skal man se at komme i gang med at få styr på hygiejnen – hvis man altså driver en restaurant eller café. En amerikansk undersøgelse fra konsulenthuset

Opråb efter kakaopriserne står i frit fald

Politik og eksportØkologi og bæredygtighed21. 04. 2021

Faldet i prisen på kakao i Elfenbenskysten er med til at underminere vejen til en højere indkomst for vestafrikanske kakaobønder, mener Fairtrade. EU-regulering af kakaoindustrien kan være et vigtigt skridt på vejen til at opnå leveløn for vestafrikanske kakaobønder. Fairtrade opfordrer

Ny vakuumløfter

Fødevareproduktion21. 04. 2021

Hovmand, der leverer skræddersyede løfteløsninger til eksempelvis levnedsmiddelbranchen, præsenter en ny mobil vakuumløfter, der gør det hurtigt og let at håndtere af store emner med en flad og jævn overflade. Det sparer tid - samtidig med, at ergonomien forbedres, hvorved ryg- og muskelskader hos

Kæmpe opbakning til spisestederne fra befolkningen

FoodserviceTop20. 04. 2021

De danske restauranter og caféer får travlt, når der endelig bliver åbnet for både udendørs- og indendørsservering. Ifølge en befolkningsundersøgelse fra Arla Pro vil 38 procent af danskerne spise ude mindst hver anden uge efter genåbningen. Det skyldes i høj grad ønsket om at støtte

DRC bekymret: kan testkapaciteten følge med genåbningen?

AktueltFoodservice20. 04. 2021

Der er stadig en del forhindringer på vejen, lyder det fra brancheorganisationen Danmarks Restauranter og Caféer. De savner fortsat retningslinjer for indendørsservering fra Erhvervsministeriet, og besked, om hvordan kompensationsordningen vil se ud - og mest af alt, bliver coronapasset en betydelig

Tilmeld Nyhedsbrev

Arkiv over seneste nyhedsbreve
 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Kan du gætte, hvor meget et DENIOS opsamlingskar kan klare?

  • Fødevareleverandører vil etablere ny markedsplads på internettet

    Nye detekterbare pakninger giver øget sikkerhed i fødevareindustrien

  • Fødevareleverandører vil etablere ny markedsplads på internettet

    Nye detekterbare pakninger giver øget sikkerhed i fødevareindustrien

  • DENIOS ApS

    Er dit skab for småt, men en container for stor?

  • Carsten Holm A/S

    Sealing solutions to meet all your needs

  • DENIOS ApS

    Lithium-ion-batterier brændte alt ned – på nær én ting

  • Beckhoff Automation ApS

    Ny medarbejder pr. 1/4-2021

  • DENIOS ApS

    Vil du have dine medarbejdere til at lette rumpen?

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Effektivisering af trappe produktion

  • DENIOS ApS

    Er du også hoppet på elcyklen?

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Bilka åbner ubemandede PickUp-stationer

    22.04.2021

  • Nestlé vokser sig større og større

    22.04.2021

  • Robot håndterer 20 tons kål

    22.04.2021

  • Hvem skal vinde Den Dybe Tallerken

    22.04.2021

  • Rekordresultat hos Salling Group

    22.04.2021

  • Nullermænd i restauranten får kunderne til at vende om

    21.04.2021

  • Opråb efter kakaopriserne står i frit fald

    21.04.2021

  • Ny vakuumløfter

    21.04.2021

  • Kæmpe opbakning til spisestederne fra befolkningen

    20.04.2021

  • DRC bekymret: kan testkapaciteten følge med genåbningen?

    20.04.2021

  • Ny adm. direktør i Lidl

    20.04.2021

  • Ny madpris hylder ildsjæle i fødevarebranchen

    19.04.2021

  • Tivolis restauranter åbner den 23. april

    19.04.2021

  • Brygger øl, hvor overskuddet går til personalefester

    19.04.2021

  • Madmødet gennemføres i slutningen af maj

    19.04.2021

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 3 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 3 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk

Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk

Privatlivspolitik
Denne hjemmeside benytter cookies. Acceptér Afvis Læs mere om vores brug af cookies her: Brug af cookies
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Nødvendige
Altid slået til

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Ikke nødvendige

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.